Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ενώ επικρατεί εκεχειρία οι τούρκοι προελαύνουν

1974

Ενώ επικρατεί εκεχειρία οι τούρκοι προελαύνουν παραβιάζοντες κάθε συμφωνία και καταλαμβάνουν τη Λάπηθο και τον Καραβά αμαχητί αφού οι έλληνες τηρούν την εκεχειρία.

Η Κυρά της Λαπήθου βοηθεί 12 Εθνοφρουρούς που έχουν εγκλωβισθεί σε μια σπηλιά στην κοινότητα

Title Filter      Display #  
# Article Title
1 6.8.1974: Ενώ επικρατεί η εκεχειρία, οι τούρκοι εξαπολύουν επίθεση εναντίον τηςΛαπήθου. Η Γραμμή άμυνας διασπάται, το μέτωπο της Εθνικής Φρουράς καταρρέει και οι Εθνοφρουροί τρέπονται σε άτακτη φυγή
2 6.8.1974: Το 256 Τάγμα Πεζικού μαχόμενο στην περιοχή του Καραβά και της Λαπήθου έχει συνολικά 48 νεκρούς και αγνοούμενους.
3 4 9.1974: Η Κυρά της Λαπήθου βοηθά 12 Εθνοφρουρούς να κρατηθούν στη ζωή μέσα σε μια σπηλιά στο κέντρο της κοινότητας. Η δραματική περιπέτεια ενός από αυτούς που πήγε μέσα στο άγνωστο μέχρι το Μπέλλα Παϊς και παραδόθηκε στο συνομιλητή Γλαύκο Κληρίδη.
4 7.8.1974: Οι τούρκοι κανονιοβολούν την Βασίλεια και το Αγριδάκι.
5 7.8.1974: Σαράντα ένας Λαπηθιώτες και μερικοί στρατιώτες δολοφονούνται στην κωμόπολη από τους εισβολείς που σαρώνουν την περιοχή.
6 22.9.1975: Δραματικές περιγραφές εγκλωβισμένων στη Λάπηθο για τη διαβίωση τους στην κοινότητα υπό τουρκικό καθεστώς μέχρι την πλήρη εκκένωση της.
7 22.7.1974: Οι τούρκοι προελαύνουν στην Θέρμια, κοντά στην Κερύνεια, και αρχίζουν τις δολοφονίες και τις συλλήψεις των εγκλωβισμένων στο χωριό τους.
8 23.7.74Μαζική δολοφονία 22 ατόμων στο Καζάφανι κοντά στην Κερύνεια.Ενας ελληνοκύπριος αφαιρείται από τον φίλο του τουρκοκύπριο από την ομάδα των υποψηφίων θυμάτων και κατορθώνει να διαφύγει στις ελεύθερες περιοχές για να περιγράφει τις τουρκικές θηριωδίες
9 22.7.1974: Οι τούρκοι στρατιώτες εισβάλλουν στο χωριό Αγιος Επίκτητος, ανατολικά της Κερύνειας, σκορπούν το θάνατο και λεηλατούν τα σπίτια των Ελλήνων κατοίκων.
10 24 7.1974: Οι τούρκοι δείχνουν να σέβονται το Μπέλλα Παϊς και προσπαθούν Bα δημιουργήσουν την εικόνα της ειρηνικής συνύπαρξης ελλήνων κυπριών και αλλοδαπών στο χωριό, αλλά μόνο για λίγο γιατί ακολουθεί η εκκαθάριση του από κάθε ελληνικό στοιχείο.
11 24.7.74Δύο ημέρες μετά την κατάπαυση του πυρός οι τούρκοι φθάνουν με λεωφορεία στο δρόμο του χωριού βουνό προς το φρούριο Βουφαβέντο στον Πενταδάκτυλο και χρησιμοποιώντας λευκές σημαίες παράδοσης δολοφονούν επτά εθνοφρουρούς και. τραυματίζουν άλλους πέντε
12 23.7.1974: Η 181 Μ.Π.Π. εγκαταλείπεται και κατεκαρματίζεται κυριολεκτικά στην περιοχή του χωριού Συγχαρί