Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μακάριος περίμενε τη διενέργεια πραξικοπήμαος

1979

Ο Μακάριος περίμενε τη διενέργεια πραξικοπήμαος και απέστειλε μάλιστα τον Γεώργιο Τομπάζο αρχηγό της ΚΥΠ στο Εξωτερικό για να εξασφαλίσει βοήθεια στην Κύπρο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Προσωπικά ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έδινε πίστη στις πληροφορίες που είχε

Title Filter      Display #  
# Article Title
1 16 23-7.1977: Ο Πρόεδρος Μακάριος σε συνέντευξη του στον ελλαδίτη δημοσιογράφο Σταύρο Ψυχάρη αναφέρει ότι δεν έδινε σημασία στις φήμες για πραξικόπημα έστω και αν πολλές ενέργειες ελλήνων αξιωματικών ήσαν πολύ ύποπτες.
2 29.4.1979: Ο προϊστάμενος της ΚΥΠ το 1974 Γεώργιος Τομπάζος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ο ΑΓΩΝ αναφέρει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Μακάριος ήταν βέβαιοι ότι θα γινόταν πραξικόπημα και ότι η Κύπρος είχε υποταγεί στη μοίρα της.
3 29.4.1979: Ο Προϊστάμενος της ΚΥΠ Γεώργιος Τομπάζος αποκαλύπτει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Ο ΑΓΩΝ" ότι με οδηγίες του Μακαρίου έφυγε μυστικά στο εξωτερικό για να ζητήσει βοήθεια για να αποτραπεί το επερχόμενο πραξικόπημα.
4 1.5.1979: Ο Γεώργιος Τομπάζος διευκρινίζει με δυο νέες δηλώσεις του τα όσα ανέφερε στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Ο ΑΓΩΝ σχετικά με την περίοδο πριν από το πραξικόπημα.
5 11.7.1974: Απόρρητο τουρκικό έγγραφο που περιήλθε στα χέρια της Κυπριακής Κυβέρνησης και το οποίο διαβιβάστηκε στη χούντα μέσω της ελληνικής πρεσβείας στη Λευκωσία αναφέρει ότι η Τουρκία θα εισβάλει αμέσως στην Κύπρο μόλις σημειωθεί πραξικόπημα στο νησί.
6 13.7.1974: Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αναφέρει στο βουλευτή συνεργάτη του Η. Χατζηηρακλέους ότι όσο και αν οι ηγέτες της χούντας στερούνται λογικής και πατριωτισμού δεν θα διενεργήσουν πραξικόπημα