Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Προχωρεί η λεγάμενη"Κάθαρση"τουΚρατικού μηχανισμού

1975

Με δυσκολίες προχωρεί η λεγάμενη "Κάθαρση" του κρατικού μηχανισμού

από ανθρώπους που συνεργάστηκαν με πραξικοπηματίες. Η "Κάθαρση" αρχίζει ύστερα από επίμονες αξιώσεις της Βουλής

Title Filter      Display #  
# Article Title
1 23.10.1975: Με Νόμο που εγκρίνει η Βουλή "κηρύσσονται "ως ουδεμίαν νόμιμον υπόστασιν έχουν" πράξεις των πραξικοπηματιών και της πραξικοπηματικής κυβέρνησης.
2 19.2.76:ΔυοΕπιτροπές τηςΒουλής αποφαίνονται ότι με κανένα λόγο "τα μέτρα επικεικείας" που εξαγγέλλονται δεν πρέπει να επεκτείνονται σε αδικήματα αφαίρεσης ζωής και εκφράζουν την πίστη ότι το θέμα της δολοφονίας του Κ.Φωτίου "θα αντιμετωπισθεί δεόντως"
3 1.1977: Η Βουλή εγκρίνει Νόμο με τον οποίο επιτρέπεται στο Υπουργικό να προωθήσει την Κάθαρση στη Δημόσια και Εκπαιδευτική Υπηρεσία, την Αστυνομία, τον Στρατό, τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και τους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου.
4 14.4.1977: Βουλευτές αξιώνουν στη Βουλή όπως παράλληλα με την "Κάθαρση", ανοίξουν όλοι οι φάκελοι δολοφονιών που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και προσαχθούν οι δολοφόνοι σε δίκη.
5 10.5.1979: Υστερα από πίεση της Βουλής η Κυβέρνηση αναγκάζεται να ανοίξει το φάκελο δολοφονίας του Κώστα Μισιαούλη στο Τσέρι.
6 4 .7.1978: Το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο προσφεύγει ο Γώγως Κακογιάννης υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικός ο Νόμος για την "Κάθαρση", εκδίδει προσωρινό διάταγμα αναστολής των διαδικασιών του Πειθαρχικού Συμβουλίου για την Κάθαρση.
7 19.10.78:Ο Πρόεδρος Κυπριανού αναστέλλει τη διαδικασία για την Κάθαρση μέσω του προηγούμενου Νόμου και με νέα νομοθεσία αρχίζει η έκδοση αποφάσεων εναντίον αξιωματικών της Αστυνομίας για συνεργασία με πολίτες πραξικοπηματίες
8 17.1.1980: Η Κυβέρνηση πληροφορεί τη Βουλή ότι μελετά το θέμα της Κάθαρσης και ότι σύντομα το Υπουργικό Συμβούλιο θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.
9 31.1.1980: Η Κυβέρνηση απολύει εξήντα δύο εργαζόμενους στον κρατικό μηχανισμό σχετικά με συμμετοχή τους στο πραξικόπημα του 1974.
10 7.2.1978: Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας Ανδρέας Ρήγας και Κυριάκος Σολομωνίδης καταδικάζονται σε πρόστιμο από την Πειθαρχική Επιτροπή της Αστυνομίας για αμέλεια καθήκοντος σχετικά με τις έρευνες για τη δολοφονία του Δώρου Λοϊζου.