Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η ΕΟΚΑ Β κηρύσσεται παράνομη οργάνωση

1974

Ο Διοικητής της ΕΟΚΑ Β Ταγματάρχης Καρούσος εκδιώχνεται από τους σκληρούς της ΕΟΚΑ Β που επικρατούν. Στην Ελλάδα τον υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες, παρά το ότι φερόταν να καταζητείται, και στην Κύπρο υπηρετούσε μια εγκληματική οργάνωση.

Η ΕΟΚΑ Β κηρύσσεται παράνομη οργάνωση

Title Filter      Display #  
# Article Title
1 2.2.1974: Ο Διοικητής της ΕΟΚΑ Β Ταγματάρχης Καρούσος αναγγέλλει ότι η οργάνωση θα τηρήσει την αναστολή της δράσης της που εφαρμόστηκε ανεπίσημα με το θάνατο του Στρατηγού Γρίβα, ώστε να υπάρξει χρόνος για να ληφθούν σωστές αποφάσεις.
2 3.2.1974: Ο Μακάριος δίνει παράταση στην αμνηστεία επιστροφής των καταζητουμένων της ΕΟΚΑ Β η οποία πελαγοδέρνει για τις επόμενες ενέργειες της, ενώ αξιωματούχοι της εκδιώχνουν κακήν κακώς στην Ελλάδα τον Διοικητή της Ταγματάρχη Καρούσο.
3 23.2.1974: Ο Διοικητής της ΕΟΚΑ Β Ταγματάρχης Καρούσος φθάνει μυστικά στο Καστελλόριζο και οι αρχές του Λιμεναρχείου τον υποδέχονται με ανοικτές αγκάλες
4 6.4.1974: Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος παρουσιάζεται αποφασισμένος να αναλάβει δράση εναντίον της ΕΟΚΑ Β αν δεν τερματίσει τη δράση της και αποκαλύπτει ότι ταμίας της στην Αθήνα είναι ο ελλαδίτης εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος.
5 17.4.1974: Η Εθνική Φρουρά μετατρέπεται σταδιακά σε εκκολαπτήριο αντικυβερνητικών νέων και υποστηρικτών της ΕΟΚΑ Β.
6 25.4.1974:0 Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κηρύσσει την ΕΟΚΑ Β παράνομη οργάνωση ύστερα από δυο επιδρομές μεγάλων ομάδων ενόπλων προσωπιδοφόρων στις Αγγλισίδες και στη Μακράσυκα.
7 27.4.1974: Καταζητούμενοι εγκαταλείπουν τις κρυψώνες τους και επιστρέφουν στα σπίτια τους, ενώ η ΕΟΚΑ Β υποβάλλει πολλά παράπονα προς τον δικτάτορα Δημήτριο Ιωαννίδη.
8 6.5.74:Η ΕΟΚΑ Β κλέβει 126 όπλα (αυτόματα, πολυβόλα, όλμους και μπαζούκας) από το 34ο Τάγμα Επιστράτευσης στο ΚΕΝ Γεροσκήπου και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων και σκληρές κατηγορίες για παράνομες ενέργειες εναντίον της Εθνικής Φρουράς και ελλήνων αξιωματικώ
9 15.6.1974: Συλληφθείς ως ύποπτος για συμμετοχή στην ΕΟΚΑ Β καταγγέλλει ότι μαστιγώθηκε και βασανίστηκε με πρωτοφανή αγριότητα
10 25.6.1974: Δικαστής χαρακτηρίζει πράξη άνανδρη την κακοποίηση κρατουμένων και καταγέλλει την Αστυνομία ότι χρησιμοποιεί τα διατάγματα κράτησης συλλαμβανομένων ως κάλυμμα για να καλύψει τα τεκμήρια των κακομεταχειρίσεων.
11 15.6.74: Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου επιβεβαιώνει ότι σημειώνονται κακομεταχειρίσεις κρατουμένων.