Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η ΕΟΚΑ Β συνεχίζει τιςδολοφονίες στοΟμοδος-Πλάτρες

1974

Η ΕΟΚΑ Β συνεχίζει τις δολοφονίες στο Ομοδος και στις Πλάτρες.

Η Βουλή καλεί τον Στρατηγό Γρίβα να διαλύσει την ΕΟΚΑ Β. Ο Γεώργιος Γ ρίβας πεθαίνει και η Βουλή τον ανακηρύσσει άξιο της πατρίδος.

Τον διαδέχεται ως διοικητής ο ελλαδίτης Ταγματάρχης Καρούσος.

Title Filter      Display #  
# Article Title
1 23.1.1974: Τέσσερις ημέρες πριν από το θάνατο του Στρατηγού Γρίβα η Βουλή με ψήφισμα της τον καλεί να διαλύσει την ΕΟΚΑ Β και την Κυβέρνηση να αφοπλίσει τις παράνομες ομάδες υποστηρικτών της.
2 23.1.1974: Η ΕΟΚΑ Β δολοφονεί τον Ευρυπίδη Χαραλάμπους, μπροστά στα μάτια 100 έντρομων συγχωριανών του στο Ομοδος.
3 25.1.1974: Η ΕΟΚΑ Β δολοφονεί στις Πλάτρες τον Στέλιο Μαύρο, στέλεχος του Ενιαίου Κόμματος και υποστηρικτή του Προέδρου Μακαρίου.
4 25.1.1974: Κατηγορούμενος παραδέχεται ότι τραβούσε τα μαλλιά του όταν ανακαλύψε ότι τα όπλα που του έδωσε η ΕΟΚΑ Β για να κρύψει είχαν κλαπεί από τον αστυνομικό σταθμό Ομορφίτας που γειτνίαζε με τους Τούρκους
5 25.1.1974: Ο Πρόεδρος Μακάριος αποκαλύπτει ότι ο Στρατηγός Γ ρίβας χρηματοδοτείται από την Αθήνα, αλλά αναφέρει ότι δεν γνωρίζει την ακριβή πηγή της χρηματοδότησης του. Ποία τα βασικά σχέδια δράσης του αρχηγού της ΕΟΚΑ Β.
6 27.1.1974: Ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ Β Στρατηγός Γρίβας πεθαίνει στο σπίτι του Μάριου Χριστοδουλίδη στη Λεμεσό από καρδιακή ανεπάρκεια, σε ηλικία 75 χρόνων.
7 28.1.1974:0 Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα για να καταδικάσει τη δράση του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Β, δηλώνει με το θάνατο του Γρίβα, ότι ο Ελληνισμός της Κύπρου θα τιμά πάντοτε τη μνήμη του Στρατηγού.
8 28.1.1974: Η Πολιτεία τιμά το Γεώργιο Γρίβα με τριήμερο πένθος ενώ ο Πρόεδρος Μακάριος ανακοινώνει αμνηστεία στους κρατουμένους. Θλίψη εκφράζουν επίσης κόμματα και η Αθήνα.
9 29.1.1974: Οργιάζει το παρασκήνιο στις τάξεις της ΕΟΚΑ Β καθώς ο Ταγματάρχης Καρούσος αναλαμβάνει διοικητής αλλά χωρίς ουσιαστικές εξουσίες ενώ τα άλλα στελέχη της παράνομης οργάνωσης επιμένουν σε συνέχιση της δράσης και σε μη επιστροφή των καταζητουμένων
10 30.1.1974: Δεκάδες χιλιάδες λαού αποχαιρετούν τον Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή κατά την κηδεία του στη Λεμεσό.
11 31.1.1974: Η Βουλή σε έκτακτη συνεδρία της ανακηρύσσει τον Γ εώργιο Γρίβα - Διγενή μετά θάνατο άξιο της παρίδος