Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1973 Η ΕΟΚΑ Β συνεχίζει τις δολοφονίες

1973

Η ΕΟΚΑ Β συνεχίζει τις δολοφονίες. Συλλαμβανόμενοι υποστηρικτές και μέλη της ΕΟΚΑ Β καταγγέλλουν ότι υποβάλλονται σε φρικτά βασανιστήρια

Title Filter      Display #  
# Article Title
1 15.10.1973: Συλλαμβανόμενοι καταγγέλλουν ενώπιον δικαστηρίου ότι υποβάλλονται σε φρικτά βαανιστήρια στα κρατητήρια της Αστυνομίας. Απεσταλμένος της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών εξετάζει παράπονα για κακομεταχείριση κρατουμένων.
2 19.10.1973: Συμπλοκές στις κεντρικές φυλακές μεταξύ μελών του Εφεδρικού και κρατουμένων στελεχών της ΕΟΚΑ Β με επικεφαλής τον πρώην υπαρχηγό της οργάνωσης Σταύρο Σταύρου Σύρο. Εκθεση δύο Επιτροπών της Βουλής αναφέρει ότι κτυπήθηκαν κρατούμενοι
3 7.12.1973: Η ΕΟΚΑ Β σχεδιάζει απόπειρα δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο δρόμο προς τον Αγιο Σέργιο αλλά αυτή ματαιώνεται όταν μετανιώνει την τελευταία στιγμή ο δράστης.
4 28.10.1973: Δολοφονείται στο Δίκωμο ο πυροσβέστης Κώστας Σωτήρη Νικόλα, φίλος του Νίκου Σαμψών
5 10.12.1973: Δολοφονείται από την ΕΟΚΑ Β ο βοσκός Αντώνης Ανδρονίκου, από την Παρεκκλησιά, ιδιοκτήτης αγρέπαυλης την περιοχή Μαζόκαμπος. Η ΕΟΚΑ Β καλεί τον Στέλιο Μαύρο, να σταματήσει να υποστηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.
6 13.12.1973: Ο Γλαύκος Κληρίδης εγγράφει στη Βουλή προς συζήτηση το θέμα " η καταπάτησις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό οπαδών του Γρίβα και η εν ψυχρώ δολοφονία πολιτών". Ο Γρίβας απαντά στον Μακάριο ότι τον θεωρεί προαγωγό εμφυλίου
7 11.1973: Η Διεθνής Επιτροπή Νομικών διαπιστώνει πράξεις βίας και εκφοβισμού εναντίον υπόπτων και κρατουμένων από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
8 13.12.73Ο Μακάριος καταγγέλλει τον Γρίβα ότι κατέστη κοινός εγκληματίας και αιμοχαρής δολοφόνος και αποκαλύπτει ότι η Κυβέρνηση του δεν επιδιώκει να τον συλλάβει, γιατί δεν θέλει να ντροπιάσει έναν ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ
9 10.1.1974:0 Γλαύκος Κληρίδης σε ομιλία του στη Βουλή για το θέμα της "εν ψυχρώ δολοφονίας πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ΕΟΚΑ Β του Στρατηγού Γρίβα εισηγείται τον σχηματισμό εθελοντικής πολιτοφυλακής στην Κύπρο
10 10.1.1974: Ο Νίκος Σαμψών καταδικάζει τη βία και την αντιβία και επικρίνει το κράτος ότι δεν εξίχνιασε μια σειρά από πολιτικές, όπως τις χαρακτήρισε, δολοφονίες μεταξύ των οποίων και του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη.
11 10.1.1974:0 Εζεκίας Παπαϊωάννου προειδοποιεί για τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου και καλεί όλους να συμβάλουν στην αποκατάσταση της έννομης τάξης και της ομαλότητας.
12 17.1.1974: Ο Βάσος Λυσσαρίδης τονίζει ότι δεν υπάρχει βία και αντιβία, παρά μόνο βία απ' όπου και αν προέρχεται και εισηγείται ότι δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στη βία ή αντιβία και στην αντίσταση.
13 17.1.1974: Ο βουλευτής του Ενιαίου Κόμματος Τάσσος Παπαδόπουλος μιλώντας στη Βουλή καταγγέλλει ότι ο κτίστης Διγενής έγινε ο χαλαστής Γρίβας.