Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1973 Αντιχουντικό κίνημα στην Ελλάδα αποτυγχάνει

1973

Αντιχουντικό κίνημα στην Ελλάδα αποτυγχάνει. Η χούντα καταργεί τη Βασιλεία και ο Παπαδόπουλος καθίσταται "Πρόεδρος" με τον Μαρκεζίνη "πρωθυπουργό"

Title Filter      Display #  
# Article Title
1 23.5.1973: Ξεσπά στην Ελλάδα αντιχουντικό κίνημα του Ναυτικού με αρχηγό τον Αντιναύαρχο Κονοφάο. Ο Αντιπλοίαρχος Νικόλαος Παπάς καταφεύγει με άνδρες του στην Ιταλία
2 1.6.1973: Η χούντα των Αθηνών ανακοινώνει την κατάργηση της βασιλευομένης Δημοκρατίας και ανακηρύσσει την Ελλάδα σε κοινοβουλευτική Δημοκρατία με πρώτο πρόεδρο τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.
3 21.7.1973: Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος σε διάγγελμα του στον ελληνικό λαό καταγγέλλει απάτη σε βάρος του από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο με τοπρογραμματιζόμενο δημοψήφισμα υπέρ της κατάργησης της Βασιλείας.
4 29.7.1973: Οι Ελληνες ψηφοφόροι εγκρίνουν σε δημοψήφισμα με 78,4% υπέρ και 21,65% εναντίον, την πρόταση του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου για κατάργηση της βασιλείας και μετατροπή του πολιτεύματος σε αβασίλευτη δημοκρατία.
5 19.8.73: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος αναλαμβάνει την "προεδρία" της Δημοκρατίας καθιστάμενος ο πρώτος "Πρόεδρος" στη σύγχρονη Αβασίλευτη Δημοκρατία της Ελλάδας.
6 1.10.1973: Ο πολιτικός Σπύρος Μαρκεζίνης αναλαμβάνει πρωθυπουργός στην πρώτη "πολιτική" κυβέρνηση του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, ενώ παραιτούνται οι συναρχηγοί του στο πραξικόπημα Στυλιανός Παττακός και Νικόλαος Μακαρέζος.
7 7.10.1973: Ο Σπύρος Μαρκεζίνης εισηγείται στον Πρόεδρο Μακάριο κατά την πρώτη και μοναδική συνάντηση τους να ανοίξει τις φυλακές και να αφήσει ελεύθερους τους συλληφθέντες, για παράνομη δράση, οπαδούς του Στρατηγού Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β.