Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1973 Επιδρομή της ΕΟΚΑ Β

1973

Επιδρομή της ΕΟΚΑ Β στον Αστυνομικό σταθμό της Λεμεσού. Απαγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης Χρίστου Βάκη. Γρίβας και Μακάριος ανταλλάσσουν δημόσια κατηγορίες καθώς άλλοι δύο χάνουν τη ζωή τους

Title Filter      Display #  
# Article Title
1 27.6.1973: Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ανακοινώνει ότι η Αστυνομία αναζητεί τον υπαρχηγό του Στρατηγού Γρίβα, Σταύρο Σταύρου Σύρου, Κύπριο αξιωματικό του ελληνικού στρατού καθώς η ΕΟΚΑ Β αρχίζει ένα νέο κύκλο αίματος με άλλους δυο νεκρούς
2 26.7.1973: Η ΕΟΚΑ Β επιτίθεται και ανατινάσσει τον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Λεμεσού ενώ ακολουθεί διήμερο με κόλαση από δεκάδες εκρήξεις στη Λεμεσό και Λευκωσία.
3 27.7.1973: Η ΕΟΚΑ Β προχωρεί σε απαγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης Χρίστου Βάκη. Νέο όργιο εκρήξεων, συλλήψεων, δημοσιογράφων και στελεχών της αντιπολίτευσης και απολύσεων άλλων 75 αστυνομικών.
4 1.8.1973: Ο εμπειρογνώμωνας της Αστυνομίας Γεώργιος Χατζηλοϊζου σκοτώνεται όταν εκρήγνυται βόμβα της ΕΟΚΑ Β μέσα στα χέρια του.
5 2.8.1973: Ο Στρατηγός Γρίβας δημοσιοποιεί τις αξιώσεις του για την απαγωγή του υπουργού Χρίστου Βάκη και καλεί μεταξύ άλλων τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο να επιλέξει μεταξύ Εκκλησίας και πολιτικής
6 4.8.1973: Ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Β, Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας, με ανακοίνωση-διάγγελμα προς τον Κυπριακό λαό επικρίνει έντονα τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και ανακοινώνει αγώνα μέχρις εσχάτων.
7 5.8.1973: Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κατηγορεί τον Γρίβα ότι σχεδιάζει τρόπους δολοφονίας του και τον καλεί να κατέλθει στον ειρηνικό πολιτικό στίβο εγκαταλείποντας την παρανομία ενώ χαρακτηρίζει την παρουσία του στην Κύπρο ζημιογόνο.
8 7.12.1973: Ο Στρατηγός Γρίβας απαντώντας σε έκκληση της Ελενας Βάκη να αφήσει ελεύθερο τον σύζυγο της, υπουργό Δικαιοσύνης Χρίστο Βάκη, αναφέρει ότι τον θεωρεί συνένοχο στους βασανισμούς μελών της αντιπολίτευσης.
9 26.8.1973: Ο απαχθείς υπουργός Δικαιοσύνης Χρίστος Βάκης αφήνεται ελεύθερος από τον Στρατηγό Γ ρίβα ύστερα από ομηρία ενός μηνάς στα χέρια των απαγωγέων του.
10 27.8.1973: Ο Στρατηγός Γρίβας αφού αφήνει ελεύθερο τον απαχθέντα υπουργό Χρίστο Βάκη μετά το αυστηρό μήνυμα του Γεώργιου Παπαδόπουλου, δηλώνει ότι διαφωνεί με τον τερματισμό της δράσης του