Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1972 Η ΕΟΚΑ Β αρχίζει την αιματηρή της δράση

Title Filter      Display #  
# Article Title
1 7.2.1973: Ενοπλοι της ΕΟΚΑ Β εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον αστυνομικών σταθμών από τους οποίους αφαιρούν οπλισμό και τους ανατινάσσουν
2 16.3.1973: Δεκάδες βόμβες εκρήγνυνται σε περιουσίες υποστηρικτών και αντιπάλων της Κυβέρνησης και συγκλονίζουν ολόκληρη την Κύπρο.
3 15.3.1973: Ο Μακάριος αντεπιτίθεται και προβαίνει σε απολύσεις αστυνομικών για λόγους δημοσίου συμφέροντος με απόφαση του Υπουργικού στο πλαίσιο εκκαθαρίσεων στην αστυνομική δύναμη σαν αποτέλεσμα της δράσης της ΕΟΚΑ Β.Ιδρύεται Εφεδρικό Σώμα στην αστυνομία
4 5.4.1973: Ενοπλοι της ΕΟΚΑ Β πραγματοποιούν την πρώτη δολοφονία από την έναρξη της δράσης της παράνομης οργάνωσης με θύμα τον Γιώργο ή Κόκο Φωτίου, 25 χρόνων, πατέρα δυο παιδιών, από την Ορόκλινη.
5 29.7.1975: Ο θανατικός ανακριτής αποφαίνεται ότι η δολοφονία του Κόκου Φωτίου στη Λάρνακα στη διάρκεια της δράσης της ΕΟΚΑ Β σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε "κατόπιν καθορισθέντος προγράμματος".
6 9.4.1973: Σε επίθεση της ΕΟΚΑ Β εναντίον του αστυνομικού σταθμού Κουτραφά σκοτώνεται ο πρώτος άνδρας της Γεώργιος Πέτρου Κουντουρέσιης, 35 ετών, από την Πάνω Ζώδια, κυβερνητικός υπάλληλος.
7 24.4.1973: Ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος ασκεί πιέσεις για τερματισμό της βίας και της αντιβίας που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις ενδοκυπριακές συνομιλίες, ανακοινώνει τελικά την απόφαση του να μη παραιτηθεί
8 3.6.1973: Δολοφονείται στο Πραστειό Αυδήμου ο Αριστοκλής Αυγουστή, πρώην αγωνιστής της ΕΟΚΑ, ενωτικός αγωνιστής, στέλεχος του ΣΑΠΕΛ και ξάδελφος του Τάκη Ευδόκα.