Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.
Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.
S-437
20.8.1927: ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Ευστάθιος Ξυναρής: Πήρε μέρος στο πρώτο Παγκύπριο Συνέδριο του Κ.Κ.Κ. το Δεκαπενταύγουστο του 1926 στη Λεμεσό. (Από το βιβλίο ΑΚΕΛ, το Κόμμα του Εργαζόμενου λαού) |
Τα πράγματα στην Κύπρο πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο και ο νέος κυβερνήτης Σερ Ρόναλντ Στορρς εφαρμόζοντας την πολιτική του καρρότου και του ραβδιού έσφιγγε συνέχεια τα κολάνια και η ζωή των κυπριών εργαζομένων γινόταν όλο και πιο δύσκολη.
Ετσι στις 20 και 21 Αυγούστου 1927 πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου το οποίο πήρε πολύ σημαντικές αποφάσεις.
Κυριώτερη από αυτές ήταν η ένταση του αγώνα "για σχηματισμό ενιαίου αντιεγγλέζικου μετώπου με αποκλειστικό σκοπό το διώξιμο του Εγγλέζικου ιμπεριαλισμού" από την Κύπρο.
Εγραφε σχετικά η εφημερίδα του Κ.Κ.Κ. " Ο εργάτης" στις 31 Αυγούστου 1927 (δεκαήμερη εφημερίδα των εργατών και χωρικών, όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου) που διαδέχθηκε το "Νέο ανθρωπο" για ένα διάστημα σαν αναστάληκε η κυκλοφορία του για δυο μήνες:
"Στις 20 και 21 του Αυγούστου έλαβε χώραν στη Λεμεσό το έχταχτο Παγκύπριο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κύπρου.
Το έχτακτο αυτό συνέδριο του Κόμματος μας ήταν αναγκαιότατο για τις παρούσες περιστάσεις που μπαίνει σε μια φάση σκληρής καταδίωξης και άγριων χτυπημάτων. Επρεπε να βάλει τις θέσεις και να χαράξει την προγραμματική γραμμή πάνω στην οποία πρέπει να βαδίσει το Κόμμα για να χτυπήσει αποτελεσματικά όλα τα εμπόδια και για να κατορθώσει το μεγάλωμα των οργανώσεων του και την πλάτυνση των αγώνων του.
Το έχτακτο Συνέδριο ανασκοπώντας την πολιτική γραμμή του "ενιαίου μετώπου" ενέκρινε καθολοκληρία τις θέσεις κι' αποφάσεις πάνω σ' αυτή του πρώτου Παγκυπρίου Συνεδρίου και πήρε τη απόφαση να κάνει πιο έντονους και πιο συστηματικούς ακόμα τους αγώνες του για το σχηματισμό του μεγάλου αντιεγγλέζικου μετώπου μ' αποκλειστικό σκοπό το διώξιμο του εγγλέζικου ιμπεριαλισμού από τον τόπο μας, που βαρά με την πιο ανήκουστη εκμετάλλεψη τις εργαζόμενες μάζες.
Ο αγώνας ενάντια στον εγγλέζικον ιμπεριαλισμό πρέπει ν' αρχίσει εντονότερος, πρέπει να γίνει σκληρότερος.
Αυτή είναι η απόφαση του εχτάχτου συνεδρίου και πάνω σ' αυτή τη βάση βαίνει σήμερα το κόμμα μας για το τελικό ξεσκλάβωμα των εργατικών και αγροτικών στρωμάτων από τα νύχια του ιμπεριαλισμού.
Για την επιτυχία και για την ασφαλή κατεύθυνση στον αγώνα αυτό, το συνέδριο ρίχνει σ' όλες τις οργανώσεις του Κόμματος τα πιο κάτω συνθήματα:
- Δουλειά συστηματική για να μπουν νέα μέλη στο κόμμα.
- Δουλειά για την πλατύτερη κυκλοφορία του φύλλου μας.
- Συστηματική Αντιεγγλέζικη προπαγάνδα".
Το συνέδριο εξέδωσε και "μανιφέστο προς τις εργαζόμενες μάζες" με το οποίο τους καλούσε σε αγώνα εναντίον της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης.
Καλούσε ακόμα τα στελέχη του σε ενιαίο μέτωπο για το διώξιμο από τη Κύπρο του εγλέζικου ιμπεριαλισμού και για απελευθέρωση του κυπριακού προλεταριάτου.
Αναφερόταν στο μανιφέστο:
"Σύντροφοι,
Χρ. Αρτεμίου: από τα πρωτοπόρα στελέχη του ΑΚΕΛ που παρέστησαν στο Παγκύπριο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Λεμεσό το 1926. (Από το βιβλίο ΑΚΕΛ, το Κόμμα του Εργαζόμενου λαού) |
Το έχτακτο συνέδριο του Κόμματος μας που συνήλθε ανάμεσα σ' ένα απειλητικό μα ματαιόπονο κύμα βαρβάρων καταδιώξεων κι ενωμένης άγριας αντίδρασης, της κυβέρνησης με τη ντόπια μπουρζουαζία, ενάντια στο μοναδικό Κόμμα των εργαζομένων στρωμάτων το κομμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου έχει για το φτωχό μας Νησί μια μεγάλη και εξαιρετική σπουδαιότητα, γιατί έχει βάλει τις θέσεις πάνω από τις οποίες θα βαδίσει για να καθοδηγήσει αποτελεσματικά όλους τους εκμεταλλευόμενους στον αγώνα τους χτυπώντας την καταπίεση και την έκμετάλλεψη.
Με το έχτακτο συνέδριο του Κόμματος μας που συνήλθε στην κρισιμότερη περίοδο που περνά ο δυστυχισμένος Κυπριακός λαός στην περίοδο κατά την οποίαν η ιμπεριαλιστική κυβέρνηση μετέρχεται όλα τα αυθαίρετα μέτρα για να πνίξει με τη βία κάθε εργατική φωνή, στην περίοδο κατά την οποίαν το κεφάλαιο αυξανόμενο υπουδουλώνει πιότερο τον εργαζόμενο πληθυσμό με τη βοήθεια της Κυβέρνησης κάτω από την κυριαρχία του, στην περίοδο κατά την οποία οι αγροτικές μάζες ξεκληρίζουνται και ξεσπιτώννουνται καθημερινά στην περίοδο την τόσο καταπιεστική, τη βαρειά εκμεταλλευτική, την τόσο τυραννική και τρομοκρατική, μπήκαν οι ασφαλισμένες κι οι βασικές θέσεις πάνω στις οποίες πρέπει να δουλέψουμε για να χτυπήσουμε στα καίρια όλους τους καταχτητές και τους ληστές που μας ρουφούν το αίμα.
Σύντροφοι
Μια απόφαση του συνεδρίου είναι ότι το Κομμουνιστικό μας Κόμμα, σαν Κόμμα εξυπηρετικό των συμφερόντων όλων των εκμεταλλευομένων μαζών πρέπει να δυναμώσει, πρέπει να πλατύνει, να γίνει ατσαλένιο, για νάχει πάντα του την αντοχή, να χτυπά τον εχθρό εμεταλλευτή και να καθοδηγεί τις μάζες προς τη νίκη. Ενισχύστε το λοιπόν με τη δική σας δύναμη, μπάτε σ' αυτό για να δουλέψετε μέσα στους οργανισμούς του για την απελευθέρωση του Κυπρέϊκου προλεταριάτου από τα γαμψά νύχια των εκμεταλλευτών.
Στο Κομμουνιστικό Κόμμα πρέπει να μπουν όλα τα συνειδητά στοιχεία των αγροτικών εργατικών στρωμάτων που αισθάνονται τη βαριά καταπίεση και εκμετάλλευση που πεθαίνει η τάξη τους και που θέλουν να δουλέψουν για τα συμφέροντα της. Γ ια όλους τους συνειδητούς προλετάριους οι πόρτες του Κόμματος είναι ανοιχτές και πρέπει να εισχωρήσουν αμέσως σ' αυτό.
Σύντροφοι,
- Μπάτε στο Κόμμα κι' ας τραβήξουμε όλοι μαζί μπροστά με τα συνθήματά μας:
- Αγώνα ενάντια στην παταπίεση και την εκμετάλλευση.
- Ενιαίο μέτωπο για το διώξιμο του Εγλέζικου ιμπεριαλισμού.
< Prev | Next > |
---|