Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.
Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.
S-210
8/20.12. 1893: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΣ ΙΣΟΤΙΜΟ ΜΕ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Βρετανοί στρατιώτες στην είσοδο του Παγκυπρίου Γυμνασίου μετά την κατάληψη του από τους βρετανούς στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 |
Πριν γίνουν τα εγκαίνια του πρώτου Γυμνασίου της Λευκωσίας που είχαν προγραμματισθεί για τις 12 Δεκεμβρίου, 1893, έφθασε από την Αθήνα το μήνυμα ότι τούτο αναγνωριζόταν από την Ελληνική Κυβέρνηση ως ισότιμο με τα ελληνικά γυμνάσια.
Η εφημερίδα "Φωνή της Κύπρου" ανήγγειλε την ευχάριστη είδηση στον κυπριακό λαό στις 8/20 Δεκεμβρίου:
"Τηλεγραφικώς ηγγέλθη εξ Αθηνών η αναγνώρισις του Γυμνασίου ημών υπό της ελληνικής Κυβερνήσεως. Οι αποφοιτούντες λοιπόν εκ του ημετέρου γυμνασίου μαθηταί μεταβαίνοντες εις Αθήνας, θα κατατάσσωνται αμέσως εις Πανεπιστήμιον".
Την αναγνώριση επιβεβαίωσε αργότερα στις 22 Δεκεμβρίου 1893 και ο πρόξενος της Ελλάδας Κ. Πανουργιάς που επισύναπτε στην επιστολή του και την πιο κάτω απόφαση του Υπουργείου εκκλησιαστικών και δημόσιας εκπαίδευσης, και η οποία απευθυνόταν προς το υπουργείο Εξωτερικών, με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου 1893:
ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Το υπουργείον των Εκκλησιαστικών
και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως
Αριθ. Πρωτ. 24422
Διεκπ. 27772
Υπουργείον Εξωτερικών
Αριθ. Πρωτοκόλλου 13902
10 Δεκεμβρίου 1893
Προς το Υπουργείον Εξωτερικών,
Παρακαλούμεν υμάς όπως ευαρεστηθήτε να παραγγείλητε τω εν Κύπρω Προξένω της Ελλάδος ίνα δηλώση εις την Επιτροπήν του εν Λευκωσία αρτισυστάτου γυμνασίου ότι εξετάσαντες την διά του υμετέρου εγγράφου υπ. αρ. 11452 υποβληθείσαν αίτησιν αυτής υπ. αρ. 264 και λοιπά σχετικά έγγραφα περί αναγνωρίσεως του εν Λευκωσία της Κύπρου Γυμνασίου, αναγνωρίζομεν το ειρημένον Γυμνάσιον ως ισότιμον προς τα ημέτερα δημόσια γυμνάσια από του ενεστώτος σχολικού έτους επί τω όρω ίνα η εφορεία του ειρημένου γυμνασίου προς διατήρησιν του παρεχομένου αυτή δικαιώματος τηρή αυστηρώς τα διέποντα τα ημέτερα γυμνάσια νόμιμα, να αποστέλλη δε ημίν καθ' έκαστον έτος το πρόγραμμα αμφοτέρων των σχολικών εξαμηνιών. Παραγγέλομεν δε τη Πρυτανεία του εθνικού Πανεπιστημίου ίνα τους
Τα παλάτια της Ρήγαινας 1853: Από το βιβλίο του Λουίς Λα Κρουά |
φέροντας απολυτήριον αυτού δέχηται εις εγγραφήν εν τω μητρώω αυτού άνευ άλλης δοκιμασίας.
Η αναγνώρισης αύτη κοινοποιηθήσεται και προς τους γυμνασιάρχας χάριν των φερόντων ενδεικτικόν του ειρημένου γυμνασίου.
ο υπουργός
Δ. Καλλιφρονάς.
Τον Πανουριά και μέσω αυτού την ελληνική Κυβέρνηση ευχαρίστησε στις 12 Ιανουαριου 1894, ο Αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος με την πιο κάτω επιστολή του:
Προς τον κύριον
Κ. Πανουργιάν, πρόξενον της Ελλάδος
εις Λευκωσίαν.
Κύριε Γενικέ Πρόξενε,
Ελαβον το υπό ημερομηνίαν 22 Δεκεμβρίου γράμμα Υμών μετά του επισυνημμμένου αντιγράφου του γράμματος του επί των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως Υπουργείου προς το επί των Εξωτερικών της Ελλάδος, του αναφερομένου εις την γενομένην αναγνώρισιν του αρτισυστάτου ημών γυμνασίου ως ισοτίμου προς τα άλλα όμοια εν Ελλάδι εκπαιδευτικά καθιδρύματα και έσπευσα αμέσως να ανακοινώσω αυτό προς τα διαφερόμενα της επιτροπής του Γυμνασίου ημών μέλη.
Η ούτω ταχέως επελθούσα αναγνώρισης ήτις ούτως ειπείν νομιμοποιεί και μονιμοποιεί το μετά τοσούτων θυσιών συντελεσθέν έργον εξ ου η πατρίς ημών τοσαύτα απεκδέχεται, είναι βεβαίως αποτέλεσμα και των θερμών συστάσεων, ας ευηρεστήθητε να προιήσητε παραπέμπτοντες την αίτησιν ημών. Δι'ο εγώτε και τα υπ' εμέ μέλη της επιτροπής του γυμνασίου καθήκον ημών θεωρούμεν να εκφράσωμεν Υμίν εγκαρδίους και θερμάς επί τούτω ευχαριστήσεις.
Διαβεβαιών δι' ημάς προς τούτοις περί της όλως εξαιρέτου μου υπολήψεως υποσημειούμαι ο ένθερμος προς Θεόν ευχέτης.
Υπογραφή
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Σωφρόνιος
Πρόεδρος
Λευκωσία 12 Ιαννουαρίου 1894
Ο,τι πιστόν αντίγραφον
Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος
< Prev | Next > |
---|