Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.
Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.
S-189
16.9.1889: Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΑΡΧΙΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΝ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ
Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 4/16 Νοεμβρίου 1885 |
Τα μέλη της Κυπριακής πρεσβείας υπό τον Αρχιεπίσκοπο Σωφρόνιο αναχώρησαν από το Λονδίνο στα τέλη Αυγούστου και επέστρεψαν στο νησί στα μέσα Σεπτεμβρίου 1889 με χωριστά δρομολόγια.
Σε όλα τα μέλη της πρεσβείας επιφυλάχθηκαν θερμές υποδοχές αλλά ιδιαίτερη ήταν η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Σωφρόνιο στη Λάρνακα. Εγραφε σχετικά η εφημερίδα "Σάλπιγξ" της Λεμεσού για την άφιξη του Αρχιεπισκόπου στις 16 Σεπτεμβρίου 1889:
"Την παρελθούσαν Τετάρτην αφίκετο εις Λάρνακα εξ Αλεξανδρείας διά του γαλλικού η Α. Μακαριότης, ο Αρχιεπίσκοπος. Εν Καϊρω έτυχε λαμπράς υποδοχής υπό των εκείσε Κυπρίων παρεκλήθη δε και ελειτούργησεν εις τον αγ. Νικόλαον την 3ην Σεπτεμβρίου, ημέραν Κυριακήν. Την 5ην Σεπτεμβρίου, εορτήν της Κυπριακής αδελφότητος. Εν Λάρνακι έσπευσαν εις υποδοχήν του και πλείστοι πολίται μέχρι της αποβάθρας και πολλοί μέχρι του ατμοπλοίου. Και λευκωσιάται αρκετοί κατήλθον επί τούτω εις Λάρνακα".
Οι οριστικές θέσεις και αποφάσεις της Βρετανικής Κυβέρνησης αναφορικά με τα αιτήματα των Κυπρίων, όπως τα υπέβαλε η πρεσβεία υπό τον Αρχιεπίσκοπο Σωφρόνιο στο Λονδίνο, στην πρώτη αποστολή κυπριακής ομάδας για διαφώτιση στα αιτήματα του κυπριακού λαού ιδιαίτερα στο Λονδίνο αλλά και στη Βηρυτό του Λιβάνου και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου απ' όπου πέρασε καθορίστηκαν από τον υπουργό Αποικιών Νάτσφορτ στις 10/22 Μαϊου 1890 οκτώ μήνες μετά την επιστροφή της Πρεσβείας.
Στην επιστολή του ο Νάτσφορτ απαντούσε στα σχόλια του αρμοστή Βούλβερ πάνω στις θέσεις που είχαν εκφράσει οι Ελληνες.
Οι απαντήσεις του Βούλβερ ήταν παρόμοιες με τις θέσεις που είχε εκφράσει στην πρεσβεία και κατέληγε:
"Εν τέλει ευελπιστώ, οτι η επισταμένη μελέτη του παρόντος εγγράφου θα πείση τα μέλη της πρεσβείας και τους υπομνηματιστάς, ότι αι σκέψεις των έτυχον πληρεστάτης και επιμελεστάτης προσοχής και ότι η Κυβέρνησις της Α. Μ. υποκαρδίως έχει και ζωηρώς ποθεί να προαγάγη υπό πάσαν έποψιν την ευδαιμονίαν και ευημερίαν της Νήσου".
< Prev |
---|