Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.
Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.
S-185
8/20.7.1889: Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΕΝΩΣΗ
ΣΑΛΠΙΓΓΑ 17 Ιουνίου 1889 |
Η πρεσβεία των Κυπρίων από τον Αρχιεπίσκοπο Σωφρόνιο και τους Θ. Περιστιάνη, Π. Κωνσταντινίδη και Α. Λιασίδη, με την άφιξη της στο Λονδίνο, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου του 1889, άρχισε επαφές και παράλληλα εκμεταλλεύθηκε το χρόνο της απουσίας του υπουργού Αποικιών Νάτσοφρτ για ενημερωτικές συναντήσεις και κοσμικές ή θρησκευτικές εμφανίσεις.
Μόλις όμως επέστρεψε ο υπουργός Αποικιών συναντήθηκε μαζί του και του επέδωσε συμπληρωματικό υπόμνημα στο οποίο όμως προστέθηκε κάτι καινουργιο: Το αίτημα των Κυπρίων για εθνική αποκατάσταση, την Ενωση δηλαδή της Κύπρου με την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι δεν το ανέφεραν σαφώς, αλλά το άφηναν να εννοηθεί με τον όρο " εθνικό μέλλον".
Αργότερα η πρεσβεία σε έκθεση της που στάληκε στηνΚύπρο μιλούσε για " εθνική αποκατάσαση" των Κυπριων παρ όλονότι στο υπόμνημα δεν τόλμησε καν να αναφέρει τις λέξεις αυτές και για να αντιληφθεί ένας ότι εννοούσαν την Ενωση με το υπόμνημα έπρεπε να το διακρίνει μέσα από τις λέξεις " εθνικόν μέλλον"
Ανέφερε η πρεσβεία στο υπόμνημα του συμπληρωματικού υπομνήματος της που υποβλήθηκε στις 8/20 Ιουλίου 1889:
"Λόρδε,
Οι υποφαινόμενοι, αποτελούντες την ειδικήν πρεσβείαν τη εκλεγείσα υπό του χριστιανικού λαού της Κύπρου, έσχομεν την τιμήν να υποβάλωμεν τη Υμ. εξοχότητα το περιέχον τα αιτήματα της νήσου υπόμνημα απευθυνόμενον προς την Αυτής Υψηλοτάτην Μεγαλειότητα την χαριεστάτη Ανασσα.
Των ημετέρων εντολέων παρασχόντων ημών την πληρεξουσιότητα του να προσυποβάλλωμεν και ζητήματα άτινα δεν περιείχοντο ρητώς εν τω ρηθέντι εγγράφω, πιστεύομεν ότι εκπληρούμεν την επιθυμάν αυτών υποβάλλοντες ευσεβάστως τη Υμ. εξοχότητι την επομένην έκθεσιν, ήτις χρησιμεύει εις το να επεξηγήση ή συμπληρώση το εν λογω υπόμνημα.
Ο χριστιανικός πληθυσμός της νήσου καίπερ μη λησμονών την καταγωγήν και τας παραδόσεις του και τολμών ν' αποβλέπη πάντοτε εις εν εθνικόν μέλλον, ουδέποτε έπαυσε και δεν θα παύση να προσαγορεύη μετ' αισιοδοξίας (Avec Bonheur) την πολιτικην μεταβολήν, συνεπεία της οποίας αι τύχαι του ενεπιστεύθησαν εις το μέγιστον και το μάλλον πεπολιτισμένον έθνος, αλλά πλέον ή άπαξ ωσαύτως υπέβαλε καθήκον αυτού να υποβάλη τη Κυβερνήσει της Α. Μ. αιτήσεις υπισχνουμένας τη νήσω ηθικήν και υλικήν βελτίωσιν".
( Μεταγλώττιση)
"Λόρδε,
|
Οι υποφαινόμενοι, αποτελούντες την ειδική πρεσβεία που εκλέγηκε από το χριστιανικό λαό της Κύπρου, είχαμε την τιμή να υποβάλουμε στην εξοχότητα Σας το υπόμνημα που περιέχει τα αιτήματα της νήσου απευθυνόμενο προς την Αυτής Υψηλότατη Μεγαλειότητα τη χαριέστατη Ανασσα.
Με την πληρεξουσιότητα μας που μας έδωσαν οι εντολείς μας να προσυποβάλλομε και ζητήματα τα οποία δεν περιείχοντο ρητά στο αναφερόμενο έγγραφο, πιστεύομε ότι εκπληρούμε την επιθυμία τους υποβάλλοντες ευσεβάστως στην εξοχότητά Σας την επομένη έκθεση, η οποία χρησιμεύει στο να επεξηγήσει ή συμπληρώσει το εν λογω υπόμνημα.
Κατά την παραμονή της στο Λονδίνο η Πρεσβεία πραγματοποιεί και κοσμικές επαφές. (ΣΑΛΠΙΓΓΑ 24 Ιουνίου 1889 ) |
Ο χριστιανικός πληθυσμός της νήσου παρόλον ότι δεν λησμονεί την καταγωγή και τις παραδόσεις του και τολμώντας ν' αποβλέπει πάντοτε σε ένα εθνικό μέλλον, ουδέποτε έπαυσε και δεν θα παύσει να προσαγορεύει με αισιοδοξία (Avec Bonheur) την πολιτική μεταβολή, συνεπεία της οποίας οι τύχες του ενεπιστεύθησαν στο μέγιστο και το μάλλον πεπολιτισμένο έθνος, αλλά περισσσότερο από μια φορά επίσης υπέβαλε καθήκον αυτού να υποβάλει στην Κυβέρνηση της Α. Μ. αιτήσεις που υπόσχονται στη νήσο ηθική και υλική βελτίωση".
Εξάλλου πρεσβεία σε έκθεση της που έστειλε στην Κύπρο και δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουλίου στην εφημερίδα
"Σάλπιγξ" της Λεμεσού ανέφερε για το υπόμνημα για τους ενωτικούς πόθους των Κυπρίων:
" Αναμένοντες την επάνοδον του υπουργού και την προς συνέντευξιν πρόσκλησιν, ενομίσαμεν κατάλληλον να συντάξωμεν ιδιαιτέραν παρά το υπόμνημα έκθεσιν, επεξηγούσαν και συμπληρούσαν τούτο.
Εν τη εκθέσει ταύτην προσετέθη ως μέρος του προϊμίου η εν Κύπρω και υπό της ολομελείας της εν αιγύπτω αδελφότητος εκφρασθείσα ευχή περί εθνικής αποκαταστάσεως.
Ταύτη επόμενοι, συνηγορούντων και των ημετέρων αισθημάτων δηλώσαμεν εν τη εκθέσει ότι οι Ελληνες Κύπριοι, ανεξαιρέτως μη λησμονούντες την καταγωγήν και τας παραδόσεις των, ατενίζοντες δε πάντοτε εις εθνικόν μέλλον, στέργουσι την αγγλική κατοχήν".
(Μεταγλώττιση)
" Αναμένοντες την επάνοδο του υπουργού και την πρόσκληση προς αυτόν για συνέντευξη, νομίσαμε κατάλληλο να συντάξουμε ιδιαίτερη παρά το υπόμνημα έκθεση, που το επεξηγεί και το συμπληρώνει.
Στην έκθεση αυτή προστέθηκε ως μέρος του προϊμίου η εκφρασθείσα στην Κύπρο και από την ολομέλεια της αδελφότητας στην Αίγυηπτο ευχή για εθνική αποκατάσταση.
Ακολουθούντες αυτήν και με τη συνηγορία και των δικών μας αισθημάτων δηλώσαμε στην έκθεση ότι οι Ελληνες Κύπριοι, ανεξαίρετα, μη λησμονούντες την καταγωγή και τις παραδόσεις τους, ατενίζοντες δε πάντοτε σε εθνικό μέλλον, συναινούν στην αγγλική κατοχή".
< Prev | Next > |
---|