Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

13.5.1889: Η Πρεσβεία βρίσκεται καθ' oδόv πρoς τo Λovδίvo εvώ o Υπατoς Αρμoστής Βoύλβερ με εκθέσεις τoυ στo Υπoυργείo Απoικιώv καταβάλλει πρoσπάθειες vα αvτκρoύσει τα όσα αvαφέρovται στo υπόμvημα τωv Χριστιαvώv.

S-183

13.5.1889: Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΘ' ΟΔΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΕΝΩ Ο ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΒΟΥΛΒΕΡ ΜΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΕΙ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

Ο επικεφαλης της πρεσβείας Αρχιεπίσκοπος Σοφρώνιος

Η Πρεσβεία των Χριστιανών από τους Αρχιεπίσκοπο Σωφρόνιο, Θ. Περιστιάνη, Π. Κωνσταντινίδη και Α. Λιασίδη, αναχώρησε τελικά στις αρχές Μαϊου από τη Λάρνακα με το πλοίο " Γιρόνδης".

Πριν από την αναχώρηση της Πρεσβείας ψάληκε στον ιερό ναό Αγίου Λαζάρου δοξολογία παρισταμένων και των νέων Μητροπολιτών Κιτίου και Κερήνειας.

Τα μέλη της Πρεσβείας αποχαιρέτισε ο Μητροπολίτης Κερύνειας Κύριλλος.

Εγραφε σχετικά στις 13 Μαϊου 1889 η εφημερίδα "Σάλπιγξ" για την αναχώρηση της Πρεσβείας:

Αχιλλέας Λιασίδης, μέλος της πρεσβείας

" Το παρελθόν Σάββατον περί ώραν 3 μ.μ. πας ο ευρεθείς εν Λάρνακι ήτο αδύνατον να μη συγκινηθή. Πλήθος άμετρον μετά δακρύων εις τους οφθαλμούς συνέρρευσε ακολουθήσαν την Α. Μ και τα λοιπά μέλη της Πρεσβείας ως και τας Αυτών Πανιερότητας διευθυνομένας εις την εκκλησίαν Αγίου Λαζάρου, όπως αναπέμψωσι τας ευχάς των προς τον ύψιστον υπέρ ευοδώσεως της μεγάλης εντολής ην ανέλαβον και επιτυχίας των προσπαθειών των.

Μετά την εν μέσω γενικής συγκινήσεως ψαλείσαν παράκλησιν χοροστατούντων όλων των αρχιερέων η Α. Πανιερότης ο Αγιος Κυρηνείας κ. Κύριλλος τον αντικρύ του Αρχιερατικού θρόνον καταλαβών κατευώδωσε την πρεσβείαν διά λίαν συγκινητικού εκ του προχείρου λογιδρίου, όπερ προυκάλεσε τα δάκρυα εις πάντας τους παρευρεθέντας.

Ο λόγος ούτος έχει εν περιλήψει καθ' όσον ο ημέτ. ανταποκριτής ηδυνήθη ν' αντιληφθή ούτω:

Π.Κωνσταντι-νίδης, μέλος της πρεσβείας

Το προ ενός περίπου έτους διά συλλητηρίων δηλώσαν την επιθυμίαν του προς το να κατατεθώσι προφορικώς προ του θανάτου της Σ. Ανάσσης τα κατατρύχοντα αυτό δεινά κυπριακόν κοινόν, αθρόον συνέρχεται σήμερον εις τον πάνσεπτον τούτον ναόν, ίνα δεηθή προς τον Υψιστον υπέρ ευοδώσεως του σκοπού προς ανακούφισιν τούτου και όπως ημάς ως εκλεκτοί του λαού της νήσου προπέμψη δι' ευχών και ευλογών.

ΦΩΝΗ ΚΥΠΡΟΥ 4/16 Φεβρουρίου 1889

Απέλθετε λοιπόν εκεί ένθα η φωνή της πασχούσης πατρίδος σας καλεί και μη πτοηθήτε ότι ασθενείς προς ισχυρούς απέρχεσθε, αλλ' ισχυροί προς ασθενείς ως έχοντες το δίκαιον υπέρ ου προσπαθείτε ο δε Υψιστος θεός ευοδώσαι υμίν τον πλουν και κατευοδώσαι τα διαβήματα υμών προς το αγαθόν της πατρίδος. Γένοιτο.

Εξελθούσα συγκεκινημένη η Πρεσβεία εκ του ναού κατευθύνθη εις την αποβάθραν, συνοδευομένη και προπεμπομένη υπό πλήθους απείρου μετέβη δε εις την λέμβον και διηυθύνθη προς το επί του ατμού ιστάμενον γαλλικόν ατμόπλοιον του πλήθους ζητωκραύσαντος και ευχομένου υπέρ ευοδώσεως των ενεγειών της.

Απήλθε λοιπόν η Πρεσβεία και ο αριθμός των καρδιών των Κυπρίων βαδίζη παραλλήλως προς τον αριθμόν των περιστροφών του έλικος του σύροντος το σκάφος, το φέρον σύσσωμον τη ελπίδα των".

ΣΑΛΠΙΓΓΑ Απρίλης 1888

(Μεταγλώττιση)

" Το παρασμένο Σάββατο περί ώραν 3 μ.μ. ο καθένας που βρέθηκε στη Λάρνακα ήταν αδύνατο να μη συγκινηθεί. Αμέτρητο πλήθος με δάκρυα στα μάτια συνέρρευσε ακολουθώντας την Α. Μ και τα λοιπά μέλη της Πρεσβείας ως και τις Αυτών Πανιερότητες κατευθύνονταν στην εκκλησία Αγίου Λαζάρου, όπως αναπέμψουν τις ευχές τους προς τον ύψιστο υπέρ ευόδωσης της μεγάλης εντολής την οποίαν ανέλαβαν και επιτυχίας των προσπαθειών τους.

Μετά την ψαλείσα παράκληση, εν μέσω γενικής συγκίνησης, χοροστατούντων όλων των αρχιερέων η Α. Πανιερότης ο Αγιος Κυρηνείας κ. Κύριλλος αφού κατέλαβε το θρόνο απέναντι από τον Αρχιερατικό θρόνο κατευόδωσε την πρεσβεία με πολύ συγκινητικό, εκ του προχείρου, μικρό λόγο, ο οποίος προκάλεσε τα δάκρυα σε όλους τους παρευρεθέντες.

ΣΑΛΠΙΓΓΑ 13 4 1889

Ο λόγος αυτός έχει σε περίληψη όσο ο ανταποκριτής μας μπόρεσε ν' αντιληφθεί, ως εξής:

Το κυπριακό κοινό, το οποίο πριν από ένα προ με συλλητήρια αφού δήλωσε την επιθυμία του όπως κατατεθούν προφορικά πριν από το θάνατο της Σ. Ανασσας τα δεινά που το κατατρύχουν, συνέρχεται αθρόο σήμερα στον πάνσεπτο τούτο ναό, για να δεηθεί προς τον Υψιστο υπέρ της ευόδωσης του σκοπού προς ανακούφιση του και όπως σας προπέμψει, ως εκλεκτοί του λαού της νήσου με ευχές και ευλογών.

Αναχωρείτε, λοιπόν εκεί όπου η φωνή της πατρίδας σας που υποφέρει, σας καλεί και μη πτοηθείτε ότι ενώ είστε ασθενείς αναχωρείτε προς ισχυρούς, αλλά ισχυροί προς ασθενείς ως έχοντες το δίκαιο υπέρ του οποίου προσπαθείτε ο δε Υψιστος θεός ας ευοδώσει το ταξίδι και κατευοδώσει τα διαβήματα σας προς το αγαθόν της πατρίδος. Γένοιτο.

Αφού βγήκε συγκινημένη η Πρεσβεία από το ναό κατευθύνθηκε στην αποβάθρα, συνοδευόμενη και προπεμπόμπενη από άπειρο πλήθος μετέβη δε στη λέμβο και διηυθύνθηκε προς το επί του ατμού ιστάμενο γαλλικό ατμόπλοιο, ενώ το πλήθος ζητωκραύγαζε και ευχόταν υπέρ ευόδωσης των ενεγειών της.

Αποχώρησε λοιπόν η Πρεσβεία και ο αριθμός των καρδιών των Κυπρίων βαδίζει παράλληλα προς τον αριθμό των περιστροφών του έλικα που σύρει το σκάφος, που φέρει σύσσωμο τη ελπίδα τους".

Ενώ η πρεσβεία αναχωρούσε για το Λονδίνο μεταφέροντας τα αιτήματα των Κυπρίων στη Λευκωσία ο Υπατος Αρμοστής Βούλβερ με μακροσκελείς εκθέσεις προς τον υπουργό των Αποικιών Λόρδο Νάτσφορτ σχολίαζε ένα προς ένα όσα ζητούσαν με το υπόμνημα τους οι Χριστιανοί Κύπριοι, που του είχαν δώσει τα μέλητης πρεσβείας πριν αναχωρήσουν.

Στόχος του ήταν να δώσει τη δική του εικόνα της κατάσασης στην Κύπρο όπως την παρουσίαζαν οι "υπομνηματιστές" ώστε να ενισχύσει τη φαρέτρα του υπουργού του όταν θα καλείτο να σχολιάσει το υπόμνημά της πρεσβείας και να δώσει σ' αυτήν συγκεκριμένες απαντήσεις όταν θα έφθανε στο Λονδίνο.

ΣΑΛΠΙΓΓΑ 13 4 1889

Σε έκθεση του στις 15 Μαϊου 1889 (Αλήθεια 18/30 Νοεμβρίου, 1889) ο Βούλβερ σημείωνε ότι το υπόμνημα αποτελούσε τις απόψεις του χριστιανών που ανήκαν στην Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία της Κύπρου και που ανέρχονταν σε 137.631 από σύνολο πληθυσμού 186.173 που ήταν σύμφωνα με την απογραφή του πληθυσμού του 1881.

Ανέφερε ότι τα έσοδα αυξήθηκαν αναμφισβήτητα από την Κυβερηση του σε σχέση με την προηγούμενη, (Οθωμανική) αλλά αυτό δεν αποδείκνυε, τόνιζε, ότι αυξήθηκε και η φορολογία. Η αύξηση οφείλεται στην αύξηση της άμεσης φορολογιας από το κεφάλαιο τελωνεία και δασμοί, από βασιλικά δικαιώματα από διάφορες πηγές.

Για τη μείωση της παραγωγής ανέφεε ότι η μείωση ή αύξηση των όσων εισπράττονταν από την δεκάτη δεν αποτελούσε τεκμήριο της αύξησης ή μείωσης της παραγωγής διότι τα ποσά που εισπράττονταν εξαρτώνταν από τις τιμές του έτους, οι δε τιμές εξαρτώνταν από την αγορά και είχαν μεγαλες διακυμάνσεις.

Ανέφερε ωστόσο ότι επεκτάθηκε η αμπελοφυτεία και αυξήθηκε η καλλιέγεια χαρουπιών.

Ανέφερε ακόμη ότι οι ελαττώσεις στους φόρους ήσαν μεγαλύτερες από τις αυξήσεις και πρόσθετε ότι ενώ οι ελαττώσεις ήταν 29.071 λίρες οι αυξήσεις μαζί με το φόρο για την ακρίδα έφθασαν στις 15.949 λίρες.

ΣΑΛΠΙΓΓΑ 13 5 1889

Ακολούθησαν πολλές άλλες εκθέσεις του Βούλβερ και όπως αναφέρει ο Φίλιος Ζαννέτος στην Ιστορία του (Ιστορία της Νήσου Κύπρου) σελίδες 548-558) σε μια άλλη έκθεση του ανέφερε ότι δεν είχε παρατηρηθεί αυξομείωση στις εισαγωγές ή εξαγωγές ενώ σε μια τρίτη (10 Ιουνίου 1889) ασχολούμενος με την εισήγηση για περιορισμό των εισόδων της νήσου στις 140.000 λίρες παρεδεχόταν ότι στο νησί υπήρχε οικονομική στενοχώρια, την οποία όμως απέδιδε στην κακή συγκομηδή του 1887.

Για τον υποτελικό φόρο δεν εύρισκε δικαιολογημένο "τον ισχυρισμό των υπομνηματιστών περί του ότι ούτος επεβλήθη άνευ προηγουμένως υποχρεώσεως της χώρας διότι ο Σουλτάνος υφ' ου εγένετο η συμφωνία απετέλει τότε ντε φάκτο και ντε γιούρε την Κυβέρνησιν της χώρα και είχε πλήρες το δικαίωμα και την εξουσίαν να προβή εις την συμφωνίαν αυτήν".

Ο Βούλβερ τασσόταν υπέρ της κεφαλαιοποίησης του χρέους και ελάττωσης της ετήσιας επιβάρυνσης "ίνα καταστή δυνατή η ελάττωσις ή η ολοσχερής κατάργησις επαχθών τινών φόρων ως ο βεργί τεμετού και ο στρατιωτικός".

Σε έκθεση του αργότερα (3/15 Ιουνίου εξέφραζε τη χαρά του γιατί οι Κύπριοι μιλούσαν ευνοϊκά για τη δικαιοσύνη στο υπόμνημά τους.

Για το Νομοθετικό και το αίτημα για περιορισμό του δικαιώματος αρνησικυρίας που είχε η Κυβέρνηση έναντι των αποφάσεων του Βούλβερ ανέφερε ότι όλα τα αιρετά μέλη, χριστιανικά και μωαμεθανικά, ήσαν συνασπισμένα και αντιπολιτεύονταν την Κυβέρνηση και τόνιζε ότι το αίτημα αυτό προβαλλόταν από λίγους και όχι από τη μεγάλη μάζα.

ΣΑΛΠΙΓΓΑ 13 5 1889

Επίσης τασσόταν εναντίον πρόσληψης δύο Κυπρίων στο Εκτελεστικό Συμβούλιο που αποτελείτο μόνο από βρεττανούς επικαλούμενος δυσκολία στη μετάφραση σε τρεις γλώσσες των συζητουμένων.

Σε μια άλλη έκθεση του (14/26 Ιουνίου) ο Βούλβερ τόνζε ότι η Κυβέρνηση έκαμε ότι μπορούσε για την Παιδεία και τη Γεωργια της νήσου, ενώ με μια νέα στις 16/28 Ιουνίου) σχολίαζε το θέμα τη ασφάλειας και το αίτημα για αναδιοργάωνση της Αστυνομίας και εξέφραζε αμφιβολία "ότι το έγκλημα είναι δυσανάλογον προς τον πληθυσμόν", αλλά τόνισε ότι είναι "ζήτημα όμως κατά πόσον οφείλεται εις τας αστυνομικάς ελλείψεις".

Στις 20/1 Ιουλίου τέλος ανφερόταν στο εκκλησιαστικό και τις σχέσεις εκκλησίας και Πολιτείας και τόνιζε ότι συμφωνούσε ότι μερικά θέματα της εκκλησίας απαιτείτο να ρυθμισθούν με νομοθετική πράξη στα πλαίσια των συνταγματικών ορίων.