Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

18/24.11.1886: Νέες (δεύτερες) εκλoγές για τηv αvάδειξη τωv 9 Χριστιαvώv μελώv τoυ Νoμoθετικoύ.

S-178

12/24.11.1886: ΝΕΕΣ (ΔΕΥΤΕΡΕΣ) ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ 9 ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αχιλλέας Λιασίδης (άνω) και Πασχάλης Κωνσταν-τινίδης, βουλευτές Λευκωσίας-Κερύνειας

Ο Ι. Δ. Καρεμφυλάκης έκαμε μια τρίτη προσπάθεια (μετά τις δυο αποτυχημένες του 1884 και 1886 στις αναπληρωματικές εκλογές) και κατόρθωσε τελικά να εισέλθει στο Νομοθετικό στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου του 1886.

Ουσιαστικά δεν έγιναν εκλογές και οι 9 υποψήφιοι ανακηρύχθηκαν όλοι (έμειναν κατά την εφημερίδα "Σάλπιγξ" της 12/24 Νοεμβρίου 1886) γιατί δεν είχαν ανθυποψήφιους.

Τις εννέα έδρες του Νομοθετικού κατέλαβαν:

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ-ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

1. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης και Πασχάλης Κωνσταντινίδης

Εφημεριδα ΝΕΟΝ ΚΙΤΙΟΝ. Η συνέχεια στην επόμενη σελίδα

2. Ιεροδιδάσκαλος, Κύριλλος Παπαδόπουλος, διάκονος.

3. (Α. Λιασίδης). Εξελέγη αργότερα σε αναπληρωματική εκλογή (επίσημη εφημερίδα 1.1.1887 γιατί είχαν εκλεγεί μόνο οι δύο αδελφοί και ο Κύριλλος Παπαδόπουλος).

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ:

1. Ν. Ρούσος.

2. Ι.Δ. Καρεμφυλάκης

3. Σ. Εμφιετζής.

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΕΜΕΣΟΥ- ΠΑΦΟΥ:

1. Κυπριανός, Μητροπολίτης Κιτίου.

2. Γ. Μαληκίδης.

3. Σωκράτης Ν. Φραγκούδης

Η " Σάλπιγξ" (12/24/11/1886) έγραφε:

"Γνωστόν ότι εγένοντο προ τινων ημερών εκλογαί νέων μελών του Νομοθετικού, ληξάσης της περιόδου του πρώτου.

Ως αντιπρόσωποι λοιπόν του ελληνικού πληθυσμού προυτάθησαν διά μεν το διαμέρισμα Λεμησσού-Πάφου η Α. Π. ο Αγιος Κιτιου και οι κ.κ. Γ. Μαληκίδης και Γ. Ν. Φραγκούδης, διά δε το διμέρισμα Λάρνακος -Αμμοχώστου οι κ.κ. Ν. Ρούσος, Ι. Καρεμφυλάκης και Σ. Εμφιετζής (εκ Βαρωσίων) και του διαμερίσματος Λευκωσίας-Κερύνειας οι κ.κ. Ευστάθιος και Πασχάλης Κωνσφαντινίδης και ο Ιερολογιώτατος Κ. Κύριλλος, ιεροδιάκονος, οίτινε και έμενον.

Η συνέχεια και το τέλος της είδησης του ΝΕΟΥ ΚΙΤΙΟΥ της 13/25 Σεπτεμβρίου 1883 στην επόμενη σελίδα

Ούτω το Νομοθετικόν της Κύπρου εισέρχεται ήδη εις την δευτέραν του περίοδον την και διαρκεστέραν (διότι του μεν πρώτου η περίοδος είχεν ορισθή τριετής και κατόπιν διά δευτέρας της Κεντρικής Κυβέρνησης παρετάθη επί εν ακόμη έτος). Πολλά περί του Νομοθετικού ημών εγγράφησαν και πολλά υπέρ και κατά εν ταις στήλαις της παρούσης εφημερίδος εγράψαμεν, αλλά το μόνον βέβαιον το μόνον αληθές είνε ότι είνε αρκετά περιωρισμένη η ισχύς και ελευθερία του και ότι αν είχεν ευρυτέραν δικαιοδοσίαν πολλά και ωφέλιμα τη πατρίδι κατωρθούντο, τόσω μάλλον όσο οι εκλεγόμενοι αντιπρόσωποι εισί πάντες άνδρες φιλοπάτριδες ζηλωταί παντός καλού και ρέκται των φώτων και της προόδου.

Ασήμαντα τινα λοιπόν αναλόγως προς τα αναγκαία κατορθούνται αλλ' ίσως η παρουσία των ενήργησεν ή ενεργεί εις το ν' αποσύρωνται ή ν' αποκρούωνται πλείστα άλλα ανωφελή ίσως δε και επιζήμια.

Και με ό,τι γίνεται λοιπόν και με ό,τι δεν γίνεται υπηρέται η πολλών έχουσα ανάγκην πατρίς.

Το μόνον το οποίον θα είπωμεν προς τους αξιοτίμους αντιπροσώπους μας, είνε να διατηρώσι πάντοτε αξιοπρεπή και ανδρικήν στάσιν, ώστε όταν μας δοθή αφορμή να παραπονηθώμεν κατά τις ως απόδειξιν της αληθείας των παραπόνων μας να έχωμεν τουλάχιστον πότε- πότε και καμμίαν παραίτησιν τινός ή τινών των αντιπροσώπων".

(Μεταγλώττιση)

Είναι γνωστό ότι έγιναν πριν από μερικές ημέρες εκλογές νέων μελών του Νομοθετικού αφού έληξε η περίοδος του πρώτου.

Ως αντιπρόσωποι λοιπόν του ελληνικού πληθυσμού προτάθηκαν για μεν το διαμέρισμα Λεμεσού-Πάφου η Αυτού Παναγιότης ο Αγιος Κιτίου και οι κ.κ. Γ. Μαληκίδης και Σ. Ν. Φραγκούδης, για δε τα διαμερίσματα Λάρνακας- Αμμοχώστου οι κ.κ. Ν. Ρούσος, Ι. Καρεμφυλάκης και Σ. Εμφιετζής (από το Βαρώσι) και του διαμερίσματος Λευκωσίας-Κερύνειας οι κ.κ. Ευστάθιος και Πασχάλης Κωνσταντινδης και ο Ιερολογιώτατος Κ. Κύριλλος, Ιεροδιάκονος, οι οποίοι και εκλέγηκαν.

Ετσι το Νομοθετικό της Κύπρου εισέρχεται ήδη στη δεύτερη του περίοδο που θα είναι και η μεγαλύτερη (διότι του μεν πρώτου η περίοδος είχε ορισθεί να είναι τριετής και κατόπιν με δεύτερη (οδηγία) της Κεντρικής Κυβέρνησης παρατάθηκε για ένα ακόμη χρόνο, των δε υπολοίπων ορίσθηκε από την αρχή πενταετής.

Πολλά γράφτηκαν για το Νομοθετικό μας και πολλά υπέρ και κατά έχουμε γράψει στις στήλες της παρούσης εφημερίδας, αλλά το μόνο βέβαιο, το μόνο αληθές, είναι ότι είναι αρκετά περιορισμένη η ισχύς και η ελευθερία του και ότι αν είχε ευρύτερη δικαιοδοσία, θα επιτυγχάνονταν πολλά και ωφέλιμα στην πατρίδα τόσο μάλλον όσο οι εκλεγόμενοι αντιπρόσωποι είναι όλοι άνδρες φιλοπάτριδες, ζηλωτές κάθε καλού και ρέκτες των φώτων και της προόδου.

Κάποια ασήμαντα λοιπόν ανάλογα με τα αναγκαία κατορθώνονται, αλλά ίσως η παρουσία τους ενήργησε ή ενεργεί στο να αποσύρωνται ή να αποκρούονται πολλά άλλα ανωφελή ίσως δε και επιζήμια.

Και με ό,τι γίνεται λοιπόν και με ό,τι δεν γίνεται υπηρετείται η πατρίδα που έχει ανάγκην πολλά.

Το μόνο το οποίο θα πούμε προς τους αξιότιμους αντιπροσώπους μας είναι να διατηρούν πάντοτε αξιοπρεπή και ανδρική στάση, ώστε όταν μας δοθεί αφορμή να παραπονηθούμε για κάτι ως απόδειξη της αλήθειας των πρραπόνων μας να έχουμε τουλάχιστον πότε- πότε και καμμιά παραίτηση κάποιου ή κάποιων από τους αντιπροσώπους".