Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

20.7.1878: Η επιθεώρηση Punch σατιρίζει τηv κατάληψη της Κύπρoυ με καυτά πειράγματα πρoς όλες τις πλευρές και διερωτάται αv η Κύπρoς είvαι η πόρvη της Μεσoγείoυ

S-107

20.7.1878: Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ PUNCH ΣΑΤΙΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΚΑΥΤΑ ΠΕΙΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΩΤΑΤΑΙ ΑΝ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΡΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Η μεγάλη κούρσα του συνεδρίου του Βερολίνου του 1878 τελειώνει και ο βρετανός πρωθυπορυγός Ντισραέλι ή Λόρδος Μπήκονσφιλντ είναι ο νικητής του Κυπέλλου Κύπρου. (Από το PUNCH του 1878)

Την κατάληψη της Κύπρου είδε από τη εύθυμη της πλευρά η σατιρική επιθεώρηση PANCH, η οποία πείραζε τους πάντες και τα πάντα και έφθασε στο σημείο να ερωτά αν η Κύπρος ήταν η "Πόρνη της Μεσογείου".

Η εφημερίδα δημοσίευσε αποσπάσματα από τα όσα λέχθηκαν στη Βουλή αλλά και πειρακτικά κείμενα. Οταν έσκασε η βόμβα για την υπογραφή της συνθήκης με την Τουρκία έγραφε στις 20 Ιουλίου 1878:

"... ο μεγάλος μας Ανθρωπος του Μυστηρίου έχει ενώσει το ζωντανό Τζων Μπουλ (σ.σ. των Αγγλο) με τον άψυχο Οθωμανό. Εχει δέσει την Αγγλία σε συμμαχία με το Σουλτάνο για την άμυνα των ασιατικών του κτήσεων, παίρνοντας την Κύπρο ως ορμητήριο και οπλαποθήκη απ' όπου θα ελέγχει την Αντολή και θα καλύπτει τη διώργυγα.

Απίστευτο; Και όμως έτσι είναι. Ας ξυπνήσει ο Τζων Μπουλ να ανοίξει τα μάτια του πλατειά, να συνέλθει και να αναλάβει πλέον τις ευθύνες του".

Στη συνέχεια η εφημερίδα διακωμοδούσε την εφημερίδα DAILY TELEGRAPH που είχε αποκαλύψει τη συμφωνία μεταξύ Αγγλίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για τη νομιμοφροσύνη της προς τον Ντισραέλι, ο οποίος την αντάμειψε διαλέγοντας την για να διοχετεύσει στον κόσμο τις συνταρακτικές πληροφορίες για τη Συνθήκη.

Ενδιαφέροντα είναι μερικά αποσπάσματα δημοσιευμάτων στην PUNCH στις 20.7.1878 από τη συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων και την Κάτω Βουλή για την Κύπρο:

"... Ο Λόδος Σιαφτέρμπουρω θέλει να ξέρει αν η Κυβέρνηση με την κατάληψη της Κύπρου, θα εξαλείψει τη δουλεία.

Ο Δούκας του Ρίτσμοντ μη ξέροντας δεν μπορεί να απαντήσει. Μέχρι να υποβάλει έκθεση ο Σερ Γκάρνετ Γούλσλη, η Κυβέρνηση προτιμά να αφήσει τους άλλους εκεί που βρίσκεται και η ίδια- στο σκοτάδι.

"Υπάρχει λιμάνι στο νησί", ρωτά ο Λόρδος Γκράνβιλ. Αυτό τουλάχιστον η Κυβέρνηση θα έπρεπε να το ξέρει.

" Οχι λιμάνι" πιστεύει ο Δούκας " αλλά αρκετά καλά ανοικτά αγκυροβόλια", μάλλον εκτεθειμένα, ίσως, αλλά ευρύχωρα, οπωσδήποτε ευρύχωρα.

(Κάτω Βουλή): Ο Υπουργός Οικονομικών τον οποίο η Βουλή επευφήμησε ζωηρά για την επανεμφάνιση του χωρίς ίχνος από το σπασμένο του κεφάλι, βομβαρδίστηκε με ερωτήσεις για την Κύπρο που δεν ήταν όμως σε θέση να απαντήσει περισσότερο από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου (τον πρωθυπουργό).

Αλλά ο Συνταγματάρχης Στάνλεϋ γνωρίζει ότι η κατοχική δύναμη θα αποτελείται από 10.000 άνδρες, 7.000 Ινδούς και οι υπόλοιποι από αγγλικά συντάγματα.

Ακόμα ένα σκίτσο της βετανικής επιθεώρησης PUNCH του 1878 στο οποίο παρουσιάζεται ο Ντισραέλι να έχει στους ώμους του τον Σουλτάνο, ενώ ετοιμάζεται να περπατήσει πάνω στο σχοινί. Πίσω εκρύγνυνται βεγγαλικά που σχηματίζουν τις λέξεις «αγγλοτουρκική συνθήκη» και «Κύπρος»

Και Τζων Μπουλ (σχολιάζει η εφημερίδα) θα ξέρει σύντομα πού πηγαίνουν τα χρήματά του πληρώνοντας γι' αυτούς και για άλλα "απρόβλεπτα".

Ο κ. Εγκερτον απάντησε στον Σερ Α. Γκόρτον ότι Χάρτης της Κύπρου έχει τοποθετηθεί στην αίθουσα πληροφοριών, ώστε η Βουλή να ξέρει σύντομα για την Κύπρο όσα ξέρει και η Κυβέρνηση..."

Η άγνοια που υπήρχε για την Κύπρο έδωσε την ευκαιρία να κυκλοφορήσουν αρκετά ανέκδοτα.

Η PUNCH στις 27. 7. 1878 έγραφε ότι ύστερα από τις τόσες πολλές ερωτήσεις για την Κύπρο ανέθεσε σε ένα από τους δημοσιογράφους της να ρωτήσει ανθρώπους στο δρόμο.

Αυτές ήταν η απαντήσεις τους που είναι ενδιαφέρουσες από την άποψη της άγνοιας που επικρατούσε για την Κύπρο, αλλά και από την άποψη ότι ρίχνουν φως στην κατάσταση που θα συναντούσε στο νησί ο επισκέπτης της εποχής:

Ενας πτωχός άρρωστος δήλωσε: " Να πάτε οπωσδήποτε. Το μέρος είναι ότι πρέπει για σας. Λέτε ότι χρειάζεστε ξεκούραση και ελαφριά διασκέδαση. Το νησί είναι πολύ ήσυχο και θα βρείτε ατέλειωτη διασκέδαση κυνηγώντας τους σκορπιούς και τις αράχνες και προσπαθώντας να αποφύγετε τον πυρετό".

Ενας νεαρός ιστορικός: "Θέλετε να ξέρετε κάτι για την Ιστορία της Κύπρου; Πάντα είμαι πρόθυμος να υποχρεώσω ένα φίλο, αν και θα μπορούσα να το κάμω καλύτερα, αν είχα τη δυνατότητα να καταφύγω σε μια βιβλιοθήκη. Ομως πιστέυω ότι τα κυριώτερα σημεία της Ιστορίας της Κύπρου είναι όπως πιο κάτω: Ανακαλύφθηκε από την Αφροτίδη (Βήνας) πολύ

Με το σκίτσο αυτό η σατιρική επιθεώρηση "PUNCH (Ιούλιος 1878) διακομωδούσε τις προσπάθειες του Ντισραέλι (ή πρωθυπουργού Λόρδου Μπήκονσφιλντ) να στηρίξει τον σουλτάνο. Το τετράστιχο σε πολύ ελεύθερη μετάφραση έχει ως εξής: Ο παχουλός , ο υπναράς καθόταν στο τοιχάρι, ο παχουλός ο υπναράς έπεσε από ψηλά, ο Ντίζι (Ντισραέλι) ή «ζαλισμένος» με την Κύπρο και όλους τους ανθρώπους της βασίλισσας, ελπίζουν να στήσουν πάλι τον παχουλό, τον υπναρά στα ψηλά.

νωρίς. Μετά κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο πέρασε από την κυριαρχία της Αφροδίτης (σημ: κάνει λογοπαίγνιο με το αγγλικό όνομα Βήνας) στη Βενετία. Ο Οθέλλος ήταν κυβερνήτης για λίγο. Ηταν στο κάστρο της Κύπρου που έπνιξε τη Δεισδαιμόνα. Ο διάδοχος του στην Κυβερνηση ήταν ο Κάσσιος. Δεν ξανακούσαμε για την Κύπρο μέχρι που δόθηκε στη Βρρετανία από την Τουρκία τον Ιούνιο του 1878".

Ενας ερευνητής: "Ρωτάτε ποια είναι τα κύρια προϊόντα της Κύπρου; Κοκκινίζω με την αμάθειά σας. Ιδού, αναφέροντας τα από μνήμης Λατάκια, γόμμα, χαλκός, καλάμια, αμύγδαλα, άλας, σύκα, λεμονάδα και μαυροσταφίδα".

Ενα νεαρό γλυκό πλάσμα: "Αυτοχαρακτηρίζεστε σαν ανύπαντρη με τρόπους που σκλαβώνουν. Εχετε πάει σε όλες τις αγγλικές και ξένες ποτίστρες τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και δεν βρήκατε σύζυγο και ρωτάτε αν θα βρήκε έναν αν πάτε στη Κύπρο. Οπωσδήποτε, αν πάτε πριν το μέρος ξεχειλίσει από ανύπαντρες κυρίες της αγγλο-Ινδικής αγοράς".

Ενας ταξιδιώτης που μισά την ταλαιπωρία: " Θέλετε να μάθετε πως να πάτε στην Κύπρο; Πολύ απλό. Πάτε για παράδειγμα στο σταθμό Κλάφαν και ζητάτε ένα εισιτήριο για τον πιο κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό. Θα σας βάλουν σε ένα τραίνο (εκεί μετά από μερικές αλλαγές) θα φθάσετε κάπου στην Κωνσταντινούπολη. Οταν φθάσετε εκεί καλύτερα να ξαναρωτήσετε. Δεν κάνετε άσχημα να κουβαλάτε μαζί σας ένα υπόστεγο με λαμαρίνες και αρκετές προμήθειες κυνίνου".

Κάποιοι άλλοι: "Οι ερωτήσεις σας είναι τόσο σοβαρές που δεν τολμούμε να απαντήσουμε. Καλύτερα ρίξετε κορώνα γράμματα και ό,τι βγει. Η καλύτερα να περιμένετε να μάθετε από την έκθεση του Σερ Γκάρνετ (του πρώτου Κυβερνήτη της Κύπρου).

Η σατιρική επιθεώρηση PUNCH του 1878 σατιρίζει τον Πωθυπουργό Ντισραέλι ή Λόρδο Μπήκονσφιλντ, παρουσιάζοντας τον ως νταντά να κουνά το βασιλικό στέμμα, από το οποίο φυτρώνει ένα κυπαρίσσι ( CYPRESS στην αγγλική,) πάνω στο οποίο κρέμμεται η αγγλοτουρκική συνθήκη

Η PUNCH έδινε στην έκδοση της της 10ης Αυγούστου λεπτομέρειες και σχόλια γύρω από τη συζήτηση στη Βουλή της Συνθήκης για την Κύπρο και παρέθετε την πιο κάτω έντονη επίκριση του βουλευτή Γκραντ Νταφ που έγινε στην Κάτω Βουλή στις 29 Ιουλίου, γύρω από την αγγλοτουρκική συνθήκη και τη συνθήκη του Βερολίνου:

"Η Αγγλοτουρκική Συνθήκη είτε δεν σημαίνει τίποτε, ή σημαίνει κάτι. Αν δεν σημαίνει τίποτε, αποτελεί προσποίηση, αν σημαίνει κάτι αυτό είναι κάτι το απίθανο".

Για τις συνέπειες της πάνω στην Ευρώπη πρόσθετε:

" Βέβαια η Ρωσία μας μισά από βάθους καρδίας και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Η Αυστρία φυσικά είναι ευχαριστημένη ή καθησυχασμένη. Η Γερμανία πιστεύει ότι είμαστε πάντα έξυπνοι έμποροι υψηλών αρχών, με το μάτι μας στις δυνατότητες για εμπόριο. Η Γαλλία πείσθηκε ότι η αναξιόπιστη Αλβιόνα παραμένει πάντα η αναξιόπιστη Αλβιόνα. Και η Ιταλία, όπου για πολύ καιρό υπάρχει συμπάθεια για την Αγγλία παρά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι εντελώς αηδιασμένη και δηλώνει ότι οι πένες με τις οποίες υπογράφηκε η συνθήκη του Βερολίνου λήφθηκαν από τις φτερούγες τεσσάρων αρπακτικών, μιας Τουρκίας (τέργκυ στα αγγλικά σημαίνει γαλοπούλα) και δύο χήνων".

Στην κριτική προστέθηκε δυο μέρες αργότερα η κριτική του βουλευτή Λόου που είπε ότι με τη Συνθήκη του Βερολίνου η Τουρκία στην Ευρώπη διαμελίστηκε, η Ελλάδα ξεπουλήθηκε, η Αγγλία παρουσιάστηκε ως αμερόληπτη με μια μυστική Συνθήκη στη μια τζέπη και μια δεύτερη στην άλλη και αναλήφθηκαν τεράστια βάρη με την κατάκτηση της Κύπρου.

Και απαντώντας στη θέση της Κυβέρνησης ότι η Βασίλισσα είχε το προνόμοιο να συνάπτει συνθήκες (μέσω της Κυβέρνησης) χωρίς προηγουμένως να ερωτηθεί το Κοινοβούλιο, πρόσθεσε:

"Η Βασίλισσα έχει το προνόμιο χάριτος κι' έτσι μπορεί να αφήσει ελεύθερο οποιοδήποτε εγκληματία χωρίς να έχει κανένας το δικαίωμα να πει ο,τιδήποτε εναντίον. Η Βασίλισσα έχει το

Εφημερίδα ΝΕΟΝ ΚΙΤΙΟΝ 12 24 Ιανουαρίου 1880 (Αναδημοσίευση από την ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ της 23 3 1935)

δικαίωμα να κάμνει συνθήκες και θα μπορούσε να κάμει συνθήκη με την οποία να παραχωρήσει το νησί Ουάιτ στη Γαλλία χωρίς κανένας να έχει το δικαίωμα να προβάλει αντίρρηση. Η Βασίλισσα είναι η πηγή της τιμής και θα μπορούσε να κάμει ακόμη κάθε μπαλωματή του Λονδίνου (σημ: έμμεση αναφορά στο ότι η Βασίλισσα για να ανταμείψει τον Ντισραέλι τον έκαμε Λόρδο Μπήκονσφιλντ και τον τίμησε με το παράσημο της περικνιμίδος), αν έκρινε σκόπιμο χωρίς κανένας να έχει το δικαίωμα να προβάλει αντίρρηση".

Η αναφορά σε ξεπούλημα της Ελλάδας σχετίζεται με την απόρριψη του αιτήματος της για απόδωση της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Κρήτης και άλλων περιοχών της. Ο Ντισραέλι επανειλημμένα είπε ότι στο Συνέδριο του Βερολίνου είχε υπ' όψη τα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά η σύσταση του ήταν να έχει υπομονή γιατί είχε μέλλον μπροστά της.

Η PUNCH σχολίαζε την αντιφατική αυτή θέση ως εξής:

" Η Ελλάδα έχει παρελθόν. Ποιος το αρνείται; Η Ελλάδα έχει μέλλον. Το λέει ο Λόρδος Μπήκονσφιλντ. Αλλά εκτός από το παρελθόν η Ελλάδα ζητά έναν παρόν ή δώρο. Την Ηπειρο, την Κρήτη, τη Θεσσαλία. Πόσο είναι ενοχλητική".

Η συζήτηση για την Αγγλοτουρκική Συνθήκη-και για το συνέδριο του Βερολίνου- συνεχίστηκε στις εφημερίδες και μετά τη λήξη της συζήτησης στη Βουλή.

Για παράδειγμα η ίδια εφημερίδα στις 3 Αυγούστου 1878 έθετε ανάμεσα στα άλλα, τα ακόλουθα ερωτήματα:

"Είναι η Κύπρος το λαμπρότερο κόσμημα στο Βρεττανικό στέμμα ή η "πόρνη" της Μεσογειου;

Είναι η Αγγλοτουρκική Συνθήκη το επιστέγασμα μιας μακρόπνοης και ιμπεριαλιστικής πολιτικής, όπως διατείνεται ο Ντέϊλυ Τέλεγραφ ή "μια παράλογη διαδικασία που αναμιγνύει τη χώρα, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση ή ευκαιρία για εθνικό στοχασμό, σε μεγάλους κινδύνους και ανυπολόγιστες ευθύνες" όπως υποστηρίζει ο κ. Γλάδστων;".