Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Σoυλτάvoς συμφωvεί vα παραχωρήσει τηv Κύπρo στηv Αγγλία, η oπoία αvαλαμβάvει με τη σειρά της τηv υπoχρέωση vα εvισχύσει τηv Οθωμαvική Αυτoκρατoρία έvαvτι τoυ ρωσικoύ κιvδύvoυ

S-98

1878: Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Η Βασίλισσα Βικτώρια της Βρετανίας

Στα 1878 τα πράγματα στο πολεμικό μέτωπο Ρωσίας -Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εξελίσσονταν ραγδαία. Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχιζαν την προέλαση τους και η Κωνσταντινούπολη κινδύνευε άμεσα.

Ομως η Βρετανία, χωρίς να επεμβαίνει, συνέχιζε να ασκεί πιέσεις στον Σουλτάνο για να της παραχωρήσει μια εδαφική περιοχή, προκειμένου να μπορεί να παρέμβει στρατιωτικά στο πλευρό του.

Η περιοχή αυτή δεν ήταν άλλη από την Κύπρο.

Ο Σουλτάνος ουσιαστικά δεν είχε άλλη επιλογή, παρά να υποχωρήσει στην αξίωση των βρετανών, που ήθελαν με την παρέμβαση τους και την εξασφάλιση εδάφους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, να διασφαλίσουν το δρόμο τους προς τις κτήσεις τους στην Ασία και ιδιαίτερα την Ινδία, αλλά και να παρεμποδίσουν την προέλαση της Ρωσίας από τα στενά του Βοσπόρου στη Μεσόγειο.

Οι Ρώσοι συνέχισαν την προέλαση τους και στις 31 Ιανουαρίου 1878 συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός. Η Ρωσία έκρινε ότι η εκστρατεία της εναντίον των Οθωμανών δεν πήγε χαμένη, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή στις 3 Μαρτίου, 1878 της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου.

Με τη συνθήκη συρρικνωνόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία μια και έδινε στους Ρώσους τον έλεγχο σε μεγάλα εδάφη της Αυτοκρατορίας και ιδιαίτερα στην Αρμενία.

Ομως οι κίνδυνοι για περαιτέρω προέλαση των Ρώσων δεν εξέλιπαν και η Οθωμανική Αυτοκρατορία προσπαθούσε να εξασφαλίσει υποστήριξη και συμμάχους έναντι μιας οποιασδήποτε άλλης εκστρατείας εναντίον της.

Η χώρα που προσφερόταν αυτή την περίοδο, και καραδοκούσε για να προωθήσει και τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή, ήταν η Αγγλία, η οποία όμως ζητούσε εδαφικά ανταλλάγματα.

Ο Σουλτάνος που ήταν και καταχρεωμένος και ηττημένος από ένα πόλεμο, δεν είχε ουσιαστικά άλλη επιλογή. Κι' έτσι άρχισε μυστικά διαβουλεύσεις με τους βρεττανούς προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέχρι το Μάρτιο του 1878 η αγγλική Κυβέρνηση είχε αρχίσει να καταλήγει σιγά, σιγά, στην Κύπρο ως το έδαφος που ζητούσε να της παραχωρηθεί από την ΟθωμανικήΑυτοκρατορία

Ακόμα μια γκραβούρα της Βασίλισσας Βικτώριας

γιατί βρισκόταν στο στόμιο της διώρυγος του Σουέζ, ενώ από την άλλη βρισκόταν κοντά στις ακτές της Συρίας, για να μπορεί να προστατεύει, αν χρειαζόταν, μια σιδηροδρομική γραμμή, η οποία θα κατέληγε μέχρι τον περσικό Κόλπο.

Η πολιτική αυτή του βρετανού πρωθυπουργού Ντισραέλι βρήκε αντιμέτωπο τον υπουργό Εξωτερικών Λόρδο Ντέρμπι, ο οποίος και παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος.

Τη θέση του Λόρδου Ντέρμπι πήρε στις 28 Μαρτίου 1878 ο Μαρκήσιος του Σώλσμπερι που έμεινε στην Ιστορία περισσότερο ως Λόρδος Σώλσμπερι.

Καθώς ο Σουλτάνος καθυστερούσε να παραχωρήσει την Κύπρο στη Βρετανία, η βρετανική Κυβέρνηση φαίνεται ότι αποφάσισε ότι έπρεπε πάση θυσία να καταληφθεί η Κύπρος με ή χωρίς τη συγκατάθεση του Σουλτάνου, πράγμα που εξόργισε το Λόρδο Ντέρμπι.

Τη διαφωνία του, εξέφρασε αργότερα ο Λόρδος Ντέρμπι σε ομιλία του στη Βουλή των Λόρδων. Λεπτομέρειες των όσων είπε ο βρετανός Λόρδος δημοσίευσε η εφημερίδα The Illustrated London News της 27ης Ιουλίου 1878.

Οπως έγραψε η εφημερίδα "ο Λόρδος Ντέρμπι ήρεμα διαβεβαίωσε ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο εγκατέλειψε το υπουργείο ήταν η απόφαση που λήφθηκε ότι ήταν ανάγκη να καταληφθεί η νήσος Κύπρος και ένα λιμάνι στην Συρία με ή χωρίς τη συγκατάθεση του Σουλτάνου, για να διασφαλισθεί μια ναυτική βάση στην ανατολική περιοχή της Μεσογείου".

Με τα σχέδια κατάληψης της Κύπρου ασχολήθηκε ιδιαίτερα ο Ντουάϊτ Λη στο βιβλίο του "Great Britain and the Cyprus Convention Policy of 1878".

Στις σελίδες 77-80 γράφει:

"Η απόφαση για κατάληψη της Κύπρου λήφθηκε σε κάποιο χρόνο μεταξύ 18 Απριλίου και 10 Μαρτίου (1878) κυρίως με ευθύνη του συνταγματάρχου Χιουμ -του ανθρώπου των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας που είχε σταλεί στην Τουρκία για μελέτη της κατάστασης το 1876-77.

Ο Χιουμ σε υπόμνημά στο στο οποίο αντικατοπτρίζεται ο ιδεαλιστικός ενθουσιασμός του, παραθέτει τους λόγους για την απόκτηση κάποιας θέσης από μέρους των Αγγλων στην Ανατολή Μεσόγειο. Περιλαμβάνει πολιτικούς,

Το εξώφυλλο βιβλίου το οποίο δίνει πληροφορίες γύρω από το νέο απόκτημα των βρετανών-την Κύπρο

στρατιωτικούς, ναυτικούς και εμπορικούς λόγους. Σύμφωνα με τον πρώτο λόγο (πολιτικός) εξήγησε με όρους, υπενθυμίζοντας τους λόγους που είχε εισηγηθεί την κατάλυηψη της Καλλίπολης, ότι η Αγγλία ζητούσε έδαφος "αρκετά μεγάλο, που να διαθέτει ικανές πηγές και να κατοικείται από τέτοιους ανθρώπους που να επιτρέπουν τη δοκιμασία καλής διακυβέρνησης. Η πολιτική επίπτωση που θα προσέλθει με την ταχεία εξέλιξη της χώρας υπό τη βρετανική διακυβέρνηση- η ειρήνη και η πρόοδος που θα επικρατούν και η ικανοποίηση των κατοίκων από την αλλαγή, από την τουρκική στη βρετανική διακυβέρνηση- θα είναι αμέτρητη και θα συμβάλει στη διατήρηση του αγγλικού γοήτρου περισσότερο από όσο θα επιτύγχαναν μια δωδεκάδα εκστρατείες.

Από στρατιωτικής πλευράς η θέση θα πρέπει να δίνει στη Μεγάλη Βρετανία "ενδεχομένως τα κλειδιά της Μικράς Ασίας" και να προσφέρει μια βάση από την

οποία ένας στρατός θα μπορεί να ελέγχει οποιαδήποτε εχθρική προέλαση από τον Καύκασο ή "την αρχή του Τίγρη και Ευφράτη" είτε τον Περσικό Κόλπο ή τη διώρυγα του Σουέζ. Θα πρέπει ακόμα να μπορεί να τύχει υπεράσπισης από μικρό στρατιωτικό απόσπασμα.

Για τις ναυτικές απαιτήσεις θα πρέπει να παρέχει καλό λιμάνι το οποίο να υποστηρίζεται εύκολα και μια θέση όπου θα μπορεί να δέχεται προμήθειες με κάρβουνο στην πορεία των γραμμών επικοινωνίας προς την Ινδία.

Τέλος το εμπορικό κίνημα για αναζήτηση μιας θέσης στην Ανατολή ζητούσε ένα αρχηγείο, από το οποίο οι Αγγλοι βιομήχανοι θα μπορούσαν να προχωρούν προς την Ευρώπη και στο οποίο η μεταφορά του εμπορίου της περιοχής, να είναι ελκυστική. Το τι είχε στο νου ήταν η Αλεξανδρέττα, την οποία, όπως εξήγησε, θεωρούσε ως την Πύλη προς την Ασία και το πιθανό τέλος του σιδηροδρόμου της Κοιλάδας του Ευφράτη, αν ποτέ κατασκευαζόταν. Αυτές οι απόψεις όχι μόνο δεν αμφισβητήθηκαν από τον Λαγιάρτ, (πρεσβευτή της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη), του οποίου οι εκθέσεις και επιστολές στο Χιουμ είχαν συζητηθεί μεταξύ του Σώλσμπερι και του Μπήκονσφιλτντ, αλλά και του υπουργείου Πολέμου και του υπουργείου Εξωτερικών.

Στις 8 Απριλίου (1878) ο Λοχαγός Γκρόβερ που ήταν ένας από τους ανθρώπους που είχαν εργασθεί με τον Χιουμ στην Κωνσταντινούπολη το 1876-1877 τύπωσε μια μυστική έκθεση από 14 σελίδες για την Σκεντερούν (ή Ισκεντερούν- Αλεξανδρέττα), στην οποία έδινε μεγάλη σημασία στην εμπορική σημασία του λιμανιού και της ενδοχώρας μέχρι την Αλέππο. Οι σημειώσεις που στηρίζονταν στα όσα είχαν γράψει οι υποστηρικτές της δημιουργίας σιδηροδρόμου στην κοιλάδα του

Χάρτης στον οποίο παρουσιάζονται οι θέσεις των ρώσων και των τούρκων στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης μετά τον ρωσσοτουρκικό πόλεμο του

Ευφράτη, όπως ήταν ο συνταγματάρχης Τσέσνεϊ, ο Αϊνσγουορθ, ο Β. Αντριου και η έκθεση του 1872 της Αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, επιπρόσθετα από τις γενικότερες οικονομικές και περιγραφικές μελέτης της Τουρκίας και τις στρατιωτικές και ναυτικές εκθέσεις.

Το υπουργείο για τις Ινδίες είχε στείλει στο Λόρδο Τέντερσεν στις 7 Μαϊου (1878) μεταφράσεις άρθρων στην Oesterreichische Monotsschrift fur den Orient" στις οποίες γινόταν συζήτηση για την κατασκευή από την Αγγλία σιδηροδρόμου διά της Μεσοποταμίας και για τις συζητήσεις του Λόρδου Σώλσμπερι για την Αραβία και τους σιδηροδρόμους με τον Μπλαντ (υφυπουργό Εξωτερικών). Ετσι οικονομικά και εμπορικά σχέδια μαζί με στρατηγικούς και πολιτικούς στόχους κάλυπταν πλήρως την ατμόσφαιρα στην οποία εργαζόταν ο Χιουμ.

Σύμφωνα με τα οφελήματα στα οποία κατέληγε, γρήγορα απέκλειε τη μια θέση μετά την άλλη που είχαν μελετηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η Καλλίπολη βρισκόταν πολύ μακρυά από την εμπορική οδό προς την Ινδία, ενώ γι' αυτήν ενδιαφέρονταν και άλλες δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας και των Στενών και δεν "διοικούσε την όλη περιοχή της Συρίας και της Μεσοποταμίας που απαιτείται για διατήρηση του ελέγχου σ' αυτή".

Ο ίδιος λόγος αναφερόταν και στη Λίμνο και τη Μυτιλήνη που ήσαν "μάλλον σημεία για παρακολουθήσεις της εισόδου των Δαρδανελλίων", παρά απ' ότι χρειαζόταν (η Αγγλία).

Η Σταμπαλία (Αστυπάλια) ήταν πολύ κοντά στην εμπορική οδό προς την Ινδία, αλλά δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα ναυτικό σταθμό και ένας σταθμός ανεφοδιασμού με κάρβουνο.

Η Κρήτη ήταν πολύ μεγάλη.

Η Ισκεντερούν" ή Αλεξανδρέττα, είχε πολλά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα σε σχέση με το εμπόριο, αλλά βρισκόταν σε κυρίως χώρο και αυτό δυνατό να προκαλούσε δυσκολία, λόγω έλλειψης καλών φυσικών συνόρων.

Η Ακκρα και η Χάϊφα δεν ήταν καλά λιμάνια και η επιρροή τους περιοριζόταν από την ανατολική έρημο της Ιορδανίας.

Η Αλεξάνδρεια, παρόλον ότι προσέφερε πολλά πλεονεκτήματα αφέθηκε έξω από τις μελέτες, διότι κατάληψη της θα σήμαινε κατάληψη της Αιγύπτου.

Ετσι η Κύπρος ήταν η μόνη θέση που συνδύαζε όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά τοποθεσίας, μεγέθους, πληθυσμού, αμυντικότητας και εμπορικών προοπτικών, διότι "όποιος κατέχει την Κύπρο κατέχει την Σκεντερούν (ή Ισκεντερούν) εν συντομία ... κατάληψη της Κύπρου δίνει και την Σκεντερούν".

1878: Χαρτης στον οποίο παρουσιάζονται πληροφορίες γύρω από την Κύπρο

Ολα τα δεδομένα υποστήριζαν την εκλογή του ότι η Κύπρος ήταν η πλέον λογική και καλύτερη λύση σε όλα τα προβλήματα, τα οποία είχε αναλάβει να επιλύσει".

Αφού οι Αγγλοι κατέληξαν στην απόφαση να προχωρήσουν και να ζητήσουν την Κύπρο, ο Λόρδος Σώλσμπερι (υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας) έστελλε στις 24 Μαϊου 1878, (όλες οι ημερομηνίες αναφέρονται στο Νέο Ημερολόγιο) επιστολή στον πρεσβευτή της χώρας του στην Τουρκία Ωστέν Λαγιάρτ, με οδηγίες να ζητήσει την υπογραφή αμυντικής συμμαχίας με την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η Αγγλία θα αναλάμβανε την ευθύνη να υποστηρίξει την Πύλη από τυχόν νέα επίθεση της Ρωσίας και σε αντάλλαγμα ο Σουλτάνος θα αναλάμβανε την υποχρέωση να επιφέρει μεταρρυθμίσεις στην Κυβέρνηση του και την προστασία των χριστιανών και άλλων υπηκόων.

Σημαντικότερος όρος όμως για την Αγγλία ήταν, όπως, αν ο Σουλτάνος δεχόταν μια τέτοια αμυντική συμμαχία, τότε έπρεπε η Αγγλία να καταλάβει την Κύπρο και να τη διοικεί ώστε να μπορεί να έχει κάποια βάση στην περιοχή.

Για να γλυκάνει το χάπι στο Σουλτάνο η Αγγλία αναλάμβανε ακόμη, σύμφωνα με τις οδηγίες του Σώλσμπερι προς τον Λαγιάρτ, να πληρώνει στην Πύλη το περίσσευμα που θα προέκυπτε από τα εισοδήματα της Κύπρου, μετά την αφαίρεση των εξόδων διοίκησης της.

Ακόμα ανέφερε ότι θα δεχόταν η Αγγλία να εγκαταλείψει την Κύπρο και να τερματίσει τη συμμαχία, εφόσον η Ρωσία εγκατέλειπε το Καρς και τις νέες κατακτήσεις της στην Αρμενία, που είχε αποκτήσει με τον τελευταίο ρωσοτουρκικό πόλεμο.

Τις σκέψεις του ο Μαρκήσιος του Σώλσμπερι τις ανέφερε σε τηλεγράφημά του στο Λαγιάρτ στις 24 Μαίου 1878 και το οποίο δημοσιεύεται στα εκδοθέντα "Γράμματα της βασίλισσας Βικτώριας (1862-1878)-βασιλίσσας της Αγγλίας τότε) στο Β τόμο, στις

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Λόρδος Μπήκονσφιλντ που διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία για απόκτηση της Κύπρου

σελίδες 623 και 628 και το οποίο αναδημοσιεύει ο Κ. Α. Κωνσταντινίδης στο βιβλίο του "η Αγγλική κατοχή του 1878", έκδοση 1930, Λευκωσία, 1930).

Το τηλεγράφημα έχει ως εξής:

"Μαρκήσιος του Σώλσμπερι, (υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας) προς τον κύριο Λαγιάρτ.

Προτείνατε μυστικότατα στο Σουλτάνο την ακόλουθη αμυντική συνθήκη προς εξασφάλιση της χώρας στην Ασία στο μέλλον:

"Εάν το Βατούμ, Καρς, Αρδαχάν, οποιαδήποτε από αυτές (τις πόλεις) κρατηθεί από τη Ρωσία και εάν οποιαδήποτε απόπειρα γίνει στο μέλλον, όπως λάβει κατοχή οποιουδήποτε άλλου μέρους των ασιατικών χωρών του Σουλτάνου, ως προσδιορίσθηκε με την τελειωτική συνθήκη ειρήνης, η Αγγλία αναλαμβάνει να ενωθεί με τον Σουλτάνο στην Αμυνα τους με τη βία των όπλων.

"Σε αντάλλαγμα ο Σουλτάνος υπόσχεται να εισαγάγει αναγκαίες μεταρρυθμίσες (που θα συμφωνηθούν αργότερα μεταξύ των δυο δυνάμεων) στη διακυβέρνηση και προστασία των Χριστιανών και άλλων υπηκόων της Πύλης στις χώρες εκείνες.

" Για να μπορέσει η Αγγλία να κάμει αναγκαία πρόνοια προς εκτέλεση της υποχρέωσης της, ο Σουλτάνος επιπλέον συγκατατίθεται να παραχωρήσει τη νήσο Κύπρο, όπως καταληφθεί και διοικείται από την Αγγλία.

Είναι αδύνατο για την Αγγλία να εξασκήσει την αναγκαία επαγρύπνηση στη Συρία και τη Μικρά Ασία και να συγκεντρώσει όταν χρειασθεί στρατεύματα και πολεμικό υλικό έγκαιρα, για να τα χρησιμοιήσει στην απόκρουση επιδρομής ή να ματαιώσει εξωτερικές απόπειρες για εξερεθισμό σε επανάσταση στη Μικρά Ασία, Συρία κλπ, εκτός εάν κατέχει ένα οχυρό φρούριο κοντά στην ακτή.

Η παρουσία της Αγγλίας στην Κύπρο θα την ενδυναμώσει για να ενισχύσει την εξουσία του Σουλτάνου στη Συρία και Μεσοποταμία, όπου μετά τα πρόσφατα γεγονότα, αυτή πιθανόν να κλονισθεί πολύ. Επειδή η Αγγλία δεν επιθυμεί να καταστήσει πτωχήν την Πύλη, θα πληρώνει κάθε χρόνο εκείνο που θα αποτελεί το περίσσευμα των δημοσίων προσώπων πέραν των δαπανών στη νήσο.

Η παρούσα συμμαχία θα είναι υπό τον όρο ότι εφ' όσον η Ρωσία κατέχει το Καρς και τις κατακτήσεις της στην Αρμενία. Εάν αυτή τις παραδώσει, η Κύπρος θα εκκενωθεί και η παρούσα συνθήκη θα λήξει".

Αρχαίος τάφος που ανασκάφηκε στην περιοχή της Λάρνακας (Illustrated London News, 10 Οκτωβρίου 1878)

Ο Σώλσμπερι απέστειλε όμως και ένα άλλο ξεχωριστό μήνυμα στο Λαγιάρτ, στο οποίο τον καλούσε να εργασθεί σκληρά και να εκβιάσει, αν χρειαζόταν, τον Σουλτάνο, για να αποδεχθεί τη συμφωνία μέχρι την Κυριακή 26 Μαϊου λέγοντας του ότι αν δεν δεχόταν μια τέτοια συμφωνία, τότε η Αγγλία δεν θα μπορούσε να αντιδράσει και η Κωνσταντινούπολη κινδύνευε να πέσει στα χέρια της Ρωσίας.

Ανέφερε ο Σώλσμπερι στο ιδιαίτερο τηλεγράφημα προς το Λαγιάρτ όπως παρατίθεται στα γράμματα της βασίλισσας Βικτώριας:

"Εκβιάσατε άμεση αποδοχή των όρων που περιλαμβάνονται στο σημερινό τηλεγράφημά μου με όλη τη δύναμη της δραστηριότητος σας. Υποδείξετε ότι η διευθέτηση αυτή ασφαλίζει την ασιατική Τουρκία, το πεδίο από το οποίο το στράτευμα του Σουλτάνου προμηθεύεται άνδρες και ότι πρέπει να γίνει παραδεκτή αμέσως, εάν ο Σουλτάνος επιθυμεί να διατηρήσει την αγαθή διάθεση της Αγγλίας.

Εάν παραβλεφθεί η παρούσα ευκαιρία, ουδέποτε πλέον θα παρουσιασθεί εκ νέου.

Είμαστε στο σημείο διευθέτησης με την οποία ο ρωσικός στρατός θα αποσυρθεί από την Κωνσταντινούπολη και η Αυτόνομη Βουλγαρική Ηγεμονία θα περιοσθεί σε βάρος των Βαλκανίων.

Εάν ο Σουλτάνος δεν συναινέσει στην πιο πάνω διευθέτηση, δεν είναι στή δύναμη της Αγγλίας να εξακολουθήσει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις αυτές, η δε κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και η διανομή της Αυτοκρατορίας θα είναι το άμεσο αποτέλεσμα. Τίποτε δεν θα έσωζε τον Σουλτάνο από την ακρότητα αυτή εκτός από τη φιλία της Αγγλίας.

Αλλά η Αγγλία θα απόσχει από όλες τις περαιτέρω προσπάθειες, εκτός εάν ο Σουλτάνος συμφωνήσει να επιτρέψει σ' αυτήν, για να προστατεύσει την ασιατική αυτοκρατορία του, με βάση συμμαχία υπό τους όρους αυτούς.

Κάμετε τον Σουλτάνο να αντιληφθεί ότι πρέπει να έχετε γραπτήν υπόσχεση, ως ανωτέρω, όχι αργότερα από τη νύκτα της Κυριακής και ότι πρέπει να τηρηθεί πολύ απόλυτη μυστικότητα".

Ο Λαγιάρτ πήρε το τηλεγράφημα και έσπευσε αμέσως στο Σουλτάνο που βρισκόταν εκείνες τις μέρες σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί είχε ανακαλύψει συνωμοσία προς ανατροπή του.

Μια εικόνα της κατάστασης δίνει ο Ντουάϊτ Λη στο βιβλίο του στηριζόμενος κυρίως στα απομνημονεύματα του Λαγιάρτ:

" Ο αγώνας του Λαγιάρτ (μετά το τηλεγάφημα του Σώλσμπερι) ήταν πολύ δύσκολος γιατί ο Σουλτάνος με τον οποίο συναντήθηκε την επομένη 25 Μαϊου 1878, βρισκόταν σε τέτοια κατάσταση πνευματικής συντριβής, ως αποτέλεσμα της ανακάλυψης, λίγες μέρες προηγουμένως, συνωμοσίας για ανατροπή του, ώστε νόμιζε, ότι ο Λαγιάρτ είχε μεταβεί για να τον δολοφονήσει ή να τον μεταφέρει σε αγγλικό πολεμικό πλοίο.

Η συνέντευξη έγινε στην παρουσία βρετανού δραγομάνου (μεταφραστή) και ενός Τούρκου Στρατηγού με ένοπλη φρουρά, σε μικρή απόσταση, έτοιμη να επέμβει αν χρειαζόταν.

Ωστέν Λαγιάρντ, ο βρετανός πρεσβευτής στην Τουρκία που διαπραγματεύθηκε με τους τούρκους τις λεπτομέρειες της κατάληψης της Κύπρου

Μόλις ο Λαγιάρτ άρχισε με τα εισαγωγικά του λόγια, ο Σουλτάνος ανησύχησε από το χαμηλό τόνο της φωνής που χρησιμοποιούσε ο Λαγιάρτ, για να επιτύχει μυστικότητα από πιθανούς ωτακοσυτές, σηκώθηκε και είπε ότι ήταν πολύ άρρωστος για να ακούσει περισσότερα.

Ο Λαγιάρτ επέμενε ότι θα ακολουθούσαν πολύ περισσότερα και ότι είχε έλθει για να προτείνει αμυντική συμφωνία με την Τουρκία, η οποία θα διασφάλιζε τις ασιατικές κτήσεις του Σουλτάνου από τη ρωσική επιδρομή στο μέλλον. Ο Σουλτάνος επέμενε και αργότερα, έπειτα από διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό του, έστελλε στο Λαγιάρτ μήνυμα ότι δεχόταν την πρόταση που του έγινε και ότι είχε εξουσιοδοτήσει τους υπουργούς του να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις. Υπό τις περιστάσεις δεν υπήρχε ευκαιρία εφαρμογής της απειλητικής γλώσσας που εισηγείτο ο Λόρδος Σώλσμπερι και λαμβανομένης υπόψη της κατάστασης του Σουλτάνου, δεν υπήρχε λόγος να χρησιμοποιηθεί.

Δεν έκαμε το ίδιο ο Λαγιάρτ και αργότερα κατά τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Σετίκ Πασά και τον υπουργό Εξωτερικών Σαφβέτ Πασά. Ούτε τόνισε τη σημασία για την Τουρκία για μια τέτοια συμφωνία, η οποία θα διασφάλιζε τις πλέον πολύτιμες κτήσεις του Σουλτάνου".

Οι διαβουλεύσεις ολοκληρώθηκαν σύντομα και το βράδυ της 26ης Μαϊου 1878, όπως ζητούσε ο Λόρδος Σώλσμπερι, υπογράφηκαν τα έγγραφα, τα οποία αποτελούσαν και τους αρχικούς όρους της Συνθήκης.

Ομως ο Μεγάλος Βεζύρης ζητούσε να προστεθεί στη μονογραφηθείσα συμφωνία πρόνοια, σύμφωνα με την οποία θα λειτουργούσε στην Κύπρο Μουσουλμανικό Θρησκευτικό Δικαστήριο, του οποίου η δικαιοδοσία θα περιοριζόταν αποκλειστικά σε θρησκευτικά ζητήματα και όπως το περίσσευμα των εσόδων από τη διαχείρηση της νήσου καταβάλλεται στην Πύλη.

Στις 29 Μαϊου ο Λαγιάρτ έγραφε στο Μαρκήσιο του Σώλσμπερι από την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του 1878 που κατατέθηκαν στην βρετανκική Βουλή (Parliamentary Papers):

"Ο Μεγάλος Βεζύρης παρακαλεί όπως συγκατανεύσετε σε προσθήκη, η οποία θα προβλέπει ότι θα διατηρηθεί στην Κύπρο Μουσουλμανικό Δικαστήριο, το οποίο θα έχει αρμοδιότητα πάνω σε θρησκευτικά θέματα (αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη εντύπωση στο Μουσουλμανικό λαό και εκεί και αλλού) και όπως το περίσσευμα των εσόδων από τα έξοδα καταβάλλεται υπό μορφή που θα μου υποβάλειη Πύλη".

Την επομένη 30 Μαϊου 1878 ο Λαγιάρτ έγραφε επίσης στο Μαρκήσιο του Σώλσμπερι ότι η Τουρκία έθετε επίσης τον όρο, όπως, αν η Ρωσία εγκαταλείψει τις κτήσεις της, τότε η Αγγλία θα επέστρεφε τη νήσο στην Πύλη:

Λόρδος Ντέρμπι: Διαφώνησε με την άποψη κατάληψης της Κύπρου με ή χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας

""Η προσθήκη που προτάθηκε περιλαμβάνει τρία σημεία, δηλαδή Μουσουλμανικό Δικαστήριο, στο οποίο αναφέρομαι με το χθεσινό μου τηλεγράφημα, ότι ο μέσος όρος των εσόδων, πέραν των εξόδων, κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, θα καταβάλλεται από την Αγγλία στην Πύλη, αλλά αυτό, εφόσον τα ετήσια έσοδα από τη νήσο αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, οποιοδήποτε πλεόνασμα του μέσου όρου θα πρέπει να καταβάλλεται στην Πύλη και ότι εάν η Ρωσία παραχωρήσει το Καρς και τις κτήσεις της στην Αρμενία, η Κύπρος θα εγκαταληφθεί. Εχω ήδη εξουσιοδοτηθεί να αποδεχθώ τον τελευταίο όρο και Θα ήμουν ευτυχής να λάβω οδηγίες σας για τα άλλα δύο θέματα".

Την ίδια ημέρα ο Μαρκήσιος του Σώλσμπερι έγραφε στον Λαγιάρτ ότι συμφωνούσε, όπως παραχωρείται στην Πύλη το πλεόνασμα του μέσου όρου των πέντε χρόνων από τα έσοδα, παρόλο που πίστευε ότι αυτό το πλεόνασμα θα καταβαλλόταν για βελτιώσεις στη νήσο:

"Εφ' όσον η Αγγλία θα ξοδεύει το αυξανόμενο πλεόνασμα σε βελτιώσεις στη νήσο, η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας, δεν μπορεί να συγκατατΕθεί στο δεύτερο όρο, όπως τίθεται, αλλά δεν έχει αντίρρηση να πληρώνει το μέσο όρο των εσόδων των τελευταίων πέντε χρόνων.

Με ένα άλλο επίσης τηλεγράφημα την ίδια ημέρα ο Μαρκήσιος του Σώλσμπερι εξουσιοδοτούσε τον Λαγιάρτ να αποδεχθεί τη διατήρηση του αιτουμένου θρησκευτικού δικαστηρίου για τους μουσουλμάνους της Κύπρου:

" Εξουσιοδοτείστε να αποδεχθείτε το Μουσουλμανικό Θρησκευτικό Δικαστήριο, με αποκλειστική αρμοδιότητα σε θρησκευτικά θέματα των Μουσουλμάνων, αλλά δεν θα πρέπει να δεσμεύσετε την Κυβέρνηση της αυτής Μεγαλειότητας για δικαστικά ιδρύματα για πρόσωπα που δεν είναι Μουσουλμάνοι".

Ετσι όλα ήσαν έτοιμα πλέον για υπογραφή της τελικής συμφωνίας που δεν θα καθυστερούσε πολύ για να γίνει.