Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Απόβαση τυχωδιωκτώv τo 1712

S-72

ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΥXΩΔΙΩΚTΩΝ ΤΟ 1712 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Μια όμορφη νέα όπως την αποτύπωσε με την κυπριακή της στολή ο Τζον Τόμσον με το φωτογραφικό του φακό το 1878 στο βιβλίο του «Περιδιαβάζοντας την Κύπρο- Φθινόπωρο 1878." Η φωτογραφία περιλαμβάνεται στο βιβλίο που επανεξέδωσε η Λαϊκή Τράπεζα το 1990

Το 1712 αποβιβάστηκαν στην Κύπρο είκοσι Τούρκοι τυχωδιώκτες οι οποίοι προσποιούμενοι ότι ήταν απεσταλμένοι του Βεζύρη δημιούργησαν σοβαρή αναταραχή στο νησί.

Οι τυχωδιώκτες άφησαν να κυκλοφορήσει ότι ήταν σταλμένοι από την Πόρτα για να επιβάλουν τάξη, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των Κυπρίων.

Ετσι ένα βράδυ συνέλαβαν όλους τους αγάδες και τους απομόνωσαν στο κεντρικό χάνι της πόλης.

Ομως το σχέδιο τους, που δεν ήταν άλλο από του να αρπάξουν ό,τι μπορούσαν και να φύγουν από το νησί, το πληροφορήθηκαν οι Κύπριοι και οι αγάδες οι οποίοι υποσχέθηκαν στους τυχωδιώκτες, ότι αν τους άφηναν ελεύθερους θα πήγαιναν στα σπίτια τους πριν ακουσθεί η φυλάκιση τους (Αρχιμανδρίτης Κυπριανός σελ. 312) και θα τους έφερναν όσα ζήτησαν.

Ετσι παραπλανηθέντες οι τυχωδιώκτες άφησαν τους αγάδες ελεύθερους.

Ενας παό τους αγάδες έστειλε μήνυμα στους τυχωδιώκτες να μεταβεί ο αρχηγός τους στο Σαράϊ για να του δώσουν τα χρήματα που ζήτησε ώστε να μεσολαβήσει προς την Πόρτα για να συγχωρήσει τους αγάδες, όπως είχε υποσχεθεί.

Οι τυχωδιώκτες έστειλαν τον αρχηγό τους και δυο άλλους όπου συνελήφθησαν ενώ στάληκε μήνυμα προσκαλώντας και τους άλλους.

Ομως επειδή καθυστερούσαν οι άλλοι να επιστρέψουν υποπτεύθηκαν τι έγινε κι έτσι προσπάθησαν να φύγουν.

Ωστόσο συνελήφθησαν και όπως σημειώνει ο Κυπριανός στην Ιστορία του ο ηγεμώνας "αλλους εκρέμασεν τη αποφάσει της κρίσεως, άλλους επαλλούκωσε και τους εις χείρας έπνιξε και τοιουτοτρόπως ηλευθερώθη και αυτός και οι αγάδες και συν αυτούς πολλοί άλλοι και ο τόπος από μίαν απάτην τοιούτων κακοτρόπων λεβεντών".