Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1573: Ανεγείρεται το Βαρώσι. Πως ήταν η Αμμόχωστος το 1563

S-63

1573: ΑΝΕΓΕΙΡΕΤΑΙ ΤΟ ΒΑΡΩΣΙ. ΠΩΣ ΗΤΑΝ Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΤΟ 1563

Αμμόχωστος 2011

Στα 1573, δυο χρόνια μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου από τους Οθωμανούς, κτίστηκε το Βαρώσι.

Η ανέγερση του Βαρωσιού είναι το αποτέλεσμα του μίσους και του φόβου μαζί των Τούρκων εναντίον των Ενετών γιατί κατά τη γνώμη τους μπορούσαν να αποτελέσουν εστία εξέγερσης.

Ετσι οι Τούρκοι απαγόρευσαν στους Ενετούς, από τους οποίους κατέλαβαν την Κύπρο, να έχουν ακόμα και δικές τους εκκλησίες.

Ετσι σε κανένα Ενετό δεν επετράπη να κατοικήσει σε οχυρωμένη πόλη και ιδιαίτερα στην Αμμόχωστο.

Ο Μελής Ζαχαριάδης, σε ειδική μελέτη του στο περιοδικό Τimes of Cyprus αρ. 9 γράφει σχετικά:

Με σουλτανικό διάταγμα το 1573 οι τουρκικές αρχές της νήσου διατάσσονταν να διώξουν καθε Λατίνο από την οχυρωμένη Αμμόχωστο και να τους κτίσουν έξω από τα τείχη της, Βαρούς ή Βαρώς δηλαδή προάστειο για να εγκατασταθουν εκεί.

Ετσι κτίστηκε το προάστειο στο οποίο εγκαταστάθηκαν οι Λατίνοι, πρώην κάτοικοι της Αμμοχώστου. Το προάστειο αυτό που είναι το σημερινό Βαρώσι διατήρησε το τουρκικό του όνομα.

Τμήμα της Αμμοχώστου από το βιβλίο του J.P. FΟSCOLO που ανατύπωσε η Λαϊκή Τράπεζα το 1878

Το προάστειο αυτό ή Βαρούς κατοικήθηκε μόνο από τους Ενετούς των κατωτέρων τάξεων, γιατί τους ευγενείς Ενετούς που ήσαν και οι πλέον επικίνδυνοι, οι Τούρκοι τους ανάγκασαν να καταφύγουν στο μικρό χωριό Ατίρνα, που δεν είναι άλλο από τη σημερινή Αθηαίνου.

Φτώχεια και δυστυχία κατέτρωγε τους δυστυχείς αυτούς Δούκες, Κόντες, Μαρκησίους και Ιππότες που για να ζήσουν μετέρχονταν το επάγγελμα του στρατοκόπου-κκιρατζή κι από εδώ πήρε και η Αθηαίνου το τουρκικό όνομα Κιρατζήκιουγιου.

Στο βιβλίο του στρατού και του σταυλαρχείου του Σουλτάνου (σελ 21-56) παρατίθεται επίσης και το σουλτανικό διάταγμα με το οποίο επιβαλλόταν η έξωση των Λατίνων από την Αμμόχωστο και το κτίσιμο του προαστείου (Βαρούς) για εγκατάσταση τους:

" Διαταγή προς τον Κυβερνήτη και τον αρχιλογιστή της Κύπρου όπως αφήσουν την Κύπρο να περνά ήσυχο βίο, πωλούντες πίσω στους κατοίκους τα κτήματά τους κλπ.

Εντελλόμεθα στον Κυβερνήτη και τον αρχιλογιστή της Κύπρου τα εξής:

Επειδή ανακοινώθηκε σε μας λεπτομερώς τώρα ότι οι Γιανίτσαροι (Κο-Ταϊφασή) και μερικοί από τους άλλους, οι οποίοι αγόρασαν κτήματα από τους Ραγιάδες, απαιτούν ακόμη υπερβολικές τιμές από τους Ραγιάδες, όταν αυτοί θελήσουν να τα αγοράσουν, και επειδή αυτοί αδυνατούν εντελώς να αγοράσουν τα κτήματα, γι αυτό για να βελτιωθεί η χώρα και το Βιλαέτιο μόνο με την έλευση και εγκατάσταση των Ραγιάδων μπορεί να καλλιεργηθεί και προστατευθεί.

Ετσι όταν απαιτηθεί να πουληθούν τα κτήματα που αγοράστηκαν από τους Ραγιάδες, διατάσσομεν και ορίζομεν όπως εκείνοι που τα πήραν να τα παραδώσουν στους ραγιάδες, στην τιμή που τα πήραν.

Γι αυτό πρέπει να προσέξετε όπως οι Γιανίτσαροι και άλλοι, οι οποίοι αγόρασαν τσιφλίκια και Μοναστήρια μαζί με τους αγρούς τους, όταν οι Ραγιάδες θελήσουν να τα αγοράσουν, να πωληθούν στους ίδιους στην πραγματική αξία, αλλά με τον όρο ότι αυτή (η τιμή) δεν θα είναι ανώτερη από την τιμή που ορίστηκε αρχικά. Πρέπει να φροντίσετε όπως επιθεωρηθούν τα χατζέτια (προσωρινοί τίτλοι ιδοκτησίας) που βρίσκονται στα χέρια τους, και αφού παραδοθούν στους Ραγιάδες στο τίμημα που είναι καταχωρημένο στα χατζέτια, να φροντίσετε για την καλλιέργεια και προστασία τους.

Να μη επιτρέψετε όπως απαιτηθεί μεγαλύτερο τίμημα. Κι έστω κι αν μερικά κτήματα αξίζουν περισσότερο από την τιμή που ορίστηκε αρχικά, και πάλι να μη επιτρέψετε να ληφθεί ολόκληρο το τμίμημα.

Ετσι σε όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν, να τα παραδώσετε στην πραγματική τους αξία. Με την πρόφαση αυτή, για να μη δοθούν γαίες στους Ραγιάδες να μη επιτρέψετε να γραφεί

Αμμόχωστος 1878: Γκραβούρα τουTriftram Ellis

Μελέτη του Μ. Σεβασλή στη "Φωνή της Κύπρου" (23/6 Ιουλιου 1901). Η συνέχεια στις επόμενες σελίδες

στα χατζέτια που θα εκδοθούν από τους Καδήδες (Ιεροδικαστές) και του γραφείου του διαχειριστή (Επιτρόπου) τίμημα ανώτερο του δίκαιου (πραγματικού) βαθμού.

Κι αφού εγκαταστήσετε τους Ραγιάδες να φροντίσετε όπως αυτοί καλλιεργήσουν τις γαίες και προστατευθούν.

Και όσα κτήματα είναι επωφελή στη χώρα να βρίσκονται ακόμη στην κατοχή των Γιαννιτσάρων και άλλων προσώπω, αποκλειστικά να μη επιτρέψετε να πωληθούν στους Ραγιάδες, αλλά ούτε γενικά σε κανένα να μη επιτρέψετε να γίνει άλλο πέραν εκείνου που έχει ανέκαθεν ορισθεί.

Είναι μέσον των ραγιάδων (Ελλήνων υπηκόων) που η χώρα θα καλλιεργηθεί και προαχθει ή όπου και το Βιλαέτιον.

Σύμφωνα με αυτό πρέπει να προσέξετε να μη κάμετε ώστε οι Ραγιάδες να αηδιάσουν τη νήσο.

Μέρα με την μέρα να παρέχεται αιτία ώστε να γεμίσει κατοίκους, κτίρια και να γίνουν βελτιώσεις. Ο,τιδήποτε κι αν είναι, να το πράξετε.

Ως προς τους άπιστους, οι οποίοι κατοικούν μέσα στο φρούριο της Αμμοχώστου να τους εκδιώξετε από εκεί και να τους εγκαταστήσετε στο μέρος το οποίο να μη είναι "Μετερίς" (περιχαρακωμένο, σκοπιά) αλλά να κάμετε "Βαρούς" (προάστειο) και να τους εγκαταστήσετε εκεί.

Τα δε ευρισκόμενα μέσα στο φρούριο Μούλκια των κατοικιών τους, να φροντίσετε να πωληθούν σε άλλους.

Αλλά με την πρόφαση αυτή να μη κάμετε να αγορασθούν οι οικίες "μουφτ" (έναντι μικρού τιμήματος) και δωρεάν.

Πρέπει να φροντίσετε όπως αγορασθούν στην πραγματική τους αξία.

Η συνέχεια κατωτέρω

Η συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Το τελευταίο τμήμα της μελέτης του Μ. Σεβασλή για την Αμμόχωστο του 1563 όπως δημοσιεύθηκε στις 23/6 Ιουλίου 1901 στην εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ