Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Οι Πέρσες στηv Κύπρo 545 π.χ.

S-20

ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 545 π.Χ.


ΣΑΛΑΜΙΝΑ: Σκληρή μάχη έδωσε ο Ονήσιλλος εναντίον των Περσών
στην ευρύτερη πεδιάδα της πόλης, αλλά ηττήθηκε.
(Φωτογραφία Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών)

Οι Πέρσες κατέκτησαν την Κύπρο το 545 π.χ. Επί περσικής κυριαρχίας, όπως και επί της αιγυπτιακής, οι Κύπριοι βασιλιάδες έχασαν την αυτονομία τους, αλλά διατήρησαν τα βασίλειά τους με την καταβολή φόρου υποτελείας.

Το 499 όταν κηρύχθηκε η Ιωνική επανάσταση, οι περισσότερες κυπριακές πόλεις ξεσηκώθηκαν εναντίον της περσικής κυριαρχίας, με επικεφαλής τον Ονήσιλο, αδελφό του βασιλιά της Σαλαμίνας Γόργου.

Ο Ονήσιλος κατάφερε να εκθρονίσει τον αδελφό του, όταν ο τελευταίος αρνήθηκε να πάρει μέρος στην επανάσταση.

Τότε οι Πέρσες αποβίβασαν στρατεύματα στην Κύπρο και μετά από σκληρό αγώνα κατάφεραν να αποκαταστήσουν την κυριαρχία τους.

Στη διάρκεια της επανάστασης αυτής, έγινε μάχη στην πεδιάδα της Σαλαμίνας, η οποία έκλινε με το μέρος των Ελλήνων, αλλά κατέληξε σε νίκη των Περσών, αφού προηγουμένως ο βασιλιάς του Κουρίου Στασίνορος προσχώρησε στους Πέρσες. Στη διάρκεια της μάχης αυτής σκοτώθηκαν ο Ονήσιλος και ο Αριστόκυπρος, βασιλιάς των Σόλων. Ακολούθησε σκληρή πολιορκία των Σόλων, που κράτησε πέντε μήνες και της Παλαίπαφου.

 

Μετά την ήττα τους οι κυπριακές πόλεις τιμωρήθηκαν σκληρά από τους Πέρσες και περισσότερο απ' όλες οι Σόλοι.

Είδηση απο την εφημερίδα ΦΩΝΗ
ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (12 /25 Ιουνίου 910)

Οι Πέρσες τοποθέτησαν ως βασιλιάδες δικούς τους ανθρώπους. Ακόμα βελτίωσαν τη θέση των Φοινίκων του νησιού για να είναι πιστοί σύμμαχοι στην καταδυνάστευση των Κυπρίων (Επίσημες πληροφορίες).