Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Κυπριακή Βoυλή

S-14

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ (Βουλή Αντιπροσώπων και Κοινοτικές Βουλές)

Η Νομοθετική Εξουσία ασκείται από την Κυπριακή Βουλή, η οποία εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια.

s-14 1

Το κτίριο της Κυπριακής Βουλής. Επί αγγλοκρατίας χρησιμοποιείτο για προβολή ταινιών

Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 προέβλεπε ότι η Κύπρος διαθέτει μια Βουλή των Αντιπροσώπων και δύο Κοινοτικές Βουλές-μια Ελληνοκυπριακή (Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση) και μια Τουρκοκυπριακή (Τουρκοκυπριακή Κοινοτική Συνέλευση).

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελείτο το 1960 από 35 Ελληνοκύπριους και 15 Τουρκοκύπριους βουλευτές.

Η Ελληνοκυπριακή Κοινοτική Βουλή ή Συνέλευση αποτελείτο από 26 Βουλευτές και η Τουρκοκυπριακή από 30.

Στην Ελληνοκυπριακή Κοινοτική Βουλή μετείχαν 23 Ελληνοκύπριοι, ένας Αρμένιος, ένας Λατίνος και ένας Μαρωνίτης βουλευτές, ύστερα απο την απόφαση των τριών αυτών μειονοτήτων να ενταχθούν στην Ελληνική Κυπριακή Κοινότητα.

Από το 1985 ο Νόμος για τη Βουλή των Αντιπροσώπων τροποποιήθηκε με απόφαση των Ελληνοκυπρίων βουλευτών και αυτή αποτελείται έκτοτε από 80 έδρες, 56 Ελληνοκύπριους και 24 Τουρκοκύπριους.

s-14 2

2011: Βουλή Αντιπροσώπων

Μετά τη διάλυση της Ελληνοκυπριακής Κοινοτικής Βουλής, στη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούνται επίσης οι θρησκευτικές ομάδες των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων από ένα αντιπρόσωπο η κάθε μια, χωρίς δικαίωμα ψήφου και συμμετοχής στις συζητήσεις.

Ωστόσο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με την άδεια της Ολομέλειας της Βουλής παρέχεται δικαίωμα συμμετοχής στις συζητήσεις.

Αρχικά (1960) το εκλογικό σύστημα ήταν το πλειοψηφικό, δηλαδή όποιο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων εξασφάλιζε το 50% συν ένα των ψήφων εξασφάλιζε όλες τις έδρες στο Σώμα. Αργότερα (1979) καθιερώθηκε το σύστημα της Ενισχυμένης Αναλογικής και από το 1995 καθιερώθηκε το σύστημα της Απλής Αναλογικής σύμφωνα με το οποίο αν ένας βουλευτής εξασφαλίσει το εκλογικό μέτρο, της διαίρεσης δηλαδή του αριθμού του ψηφοφόρων διά του αριθμού των εδρών, εισέρχεται στη Βουλή.

Με το σύστημα αυτό έγιναν οι εκλογές της 26ης Μαϊου 1996 και μετά.

s-14 4

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενώ συνεδριάζει σε πανηγυρική συνεδρία