Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

19.7.1974: Μερικές από τις κυπριακές εφημερίδες που κυκλοφορούν για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα και προβάλλουν τις δηλώσεις του πραξικοπηματία Προέδρου Νίκου Σαμψών.

S-2152

19.7.1974: ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΨΩΝ

"Στις 19 Ιουλίου 1974, πέντε ημέρες μετά το πραξικόπημα κυκλοφόρησαν στην Κύπρο για πρώτη φορά οι κυπριακές εφημερίδες.

Από τις επτά πρωινές και την μια απογευματινή (ΑΓΩΝ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΜΑΧΗ, ΕΘΝΙΚΗ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΧΑΡΑΥΓΗ, ΝΕΑ και ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ κυκλοφόρησαν μόνο οι ΑΓΩΝ, ΜΑΧΗ ΕΘΝΙΚΗ και ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ.

Η κυκλοφορία των εφημερίδων δεν ήταν τόσο εύκολη όσο ήταν μέχρι πριν από το πραξικόπημα. Οι δημοσιογράφοι ετοίμαζαν την έκδοση, έβγαζαν αντίγραφα της κάθε σελίδας και τα μετέφεραν στο Γραφείο Δημοσίων Πληροφοριών όπου ένας λογοκριτής, ο δημ οσιογράφος Χριστοδουλίδης, τα διάβαζε και έκανε "διορθώσεις" σ' αυτά ή πρόσθετε φράσεις όπως ήθελε και οι δημοσιογράφοι ήσαν υποχρεωμένοι να τις τοποθετήσουν στα σχετικά ρεπορτάζ.

Οι εφημερίδες είχαν ως βασικό τους θέμα τις δηλώσεις του πραξικοπηματία προέδρου Νίκου Σαμψών και με τους ακόλουθους βασικούς τίτλους:

ΑΓΩΝ: ΔΕΝ ΑΝΕΤΡΑΠΗ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΣ. Ανετράπη απλώς το φαύλο καθεστώς του Μακαρίου. Χθεσιναί δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η Βουλή δεν διελύθη. Ουδέν κόμμα εκτός Νόμου. Ουδείς πολιτικός συνελήφθη. Μερικές δεκάδες τα θύματα. Εμμονή στας ενδοκυπριακάς συνομιλίας".

ΜΑΧΗ: Πολιτική ψυχικής ενότητος του λαού μας. Οριστικόν τέρμα στο ανατραπέν φαύλο καθεστώς. Θα καλλιεργηθούν αγαθαί σχέσεις μετά των συνοίκων.

ΕΘΝΙΚΗ: ΕΦΥΓΕΝ Ο ΤΥΡΑΝΝΟΣ. Μετά την σωτήριον επέμβασιν των ενόπλων δυνάμεων. Διάχυτος η λαϊκή ανακούφισις.

ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ: Μετά την πτώσιν του Τυράννου: ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΣ. Ολόκληρος ο λαός θα συσπειρωθή πέριξ της κυβερνήσεως εθνικής σωτηρίας.

Οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν και πάλι στις 20 Ιουλίου ή μάλλον τυπώθηκαν, αλλά το πρακτορείο εφημερίδων δεν πρόλαβε, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, να τις κυκλοφορήσει γιατί από νωρίς το πρωί άρχισε η τουρκική εισβολη και κανένας δεν ενδιαφερόταν πλέον για τον κυπριακό τύπο.

Αυτή τη μερα κυκλοφόρησε και η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η οποία ωστόσο δεν ξανακυκλοφόρησε και έθεσε τέρμα σε μια μακρά ιστορία που ξεκίνησε από το 1907 όταν πρωτοκυκλοφόρησε.

Η επόμενη έκδοση των εφημερίδων ήταν η 1η Αυγούστου, όταν πια ανέλαβε προεδρεύων της Δημοκρατίας ο Γλαύκος Κληρίδης. Αυτη τη μέρα κλυκοοφόρησαν επίσης οι ίδιες εφημερίδες μαζί με τη ΧΑΡΑΥΓΗ, το ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ και ΤΑ ΝΕΑ της ΕΔΕΚ.

Η κυκλοφορία των εφηεμρλιδν δεν ήταν απρόσκοπτη. Πολλοί συνήθως της ΕΟΚΑ Β παρμπόδιζαν την κυκλοφορία των εφημερίδων αυτών ενώ διατηρήθηκε σε κάποιο βαθμό η λογοκρισία, η οποία δημιουτργούσε "παραθυράκια" στις εκδόσεις των εφημερίδων και απαγόρευε την δημοσίευση ειδήσεων που αναφέρονταν κυρίως στον Μακάριο και στην ανάγκη επιστροφής του.