Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

18.6.1974: Εγγραφο της ΕΟΚΑ Β που βρέθηκε στο Αρχηγείο της στη Λευκωσία αναφέρεται σε διαφωνίες στην οργάνωση για την κλοπή των όπλων από το ΚΕΝ Γεροσκήπου

S-2021

18.6.1974: ΑΛΛΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΟΚΑ Β ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ. ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΕΦΕΔΡΙΚΟ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙΡΙΑ ΚΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΟΚΑ Β, Η ΟΠΟΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΨΥΧΟΡΡΑΓΕΙ

Τα αστυνομικά κρατητήρια που είχαν εκκενωθεί με τα μέτρα επειείκειας, όπως τα ονόμασε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, με τον θάνατο του Στρατηγού Γρίβα, άρχισαν και πάλι να γεμίζουν

Ετσι από τις 17 Ιουνίου 1974 μέχρι τις αρχές Ιουλίου

σημειώθηκαν τα ακόλουθα γεγονότα σχετικά με τις προσπάθειες εξάρθρωσης της ΕΟΚΑ Β:

17 ΙΟΥΝΙΟΥ: Δεκαεννέα ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση για την δολοφονία του Ανδρέα Αρμεύτη στη Λεμεσό,

17 ΙΟΥΝΙΟΥ: Καταζητούμενος από την Ορμήδεια που συνελήφθη πρόσφατα τέθηκε υπό κράτηση για οκτώ μερες.

17 ΙΟΥΝΙΟΥ: Ενα πρόσωπο από τη Λευκωσία συνελήφθη σχετικά με συμμετοχή στην ΕΟΚΑ Β.

17 ΙΟΥΝΙΟΥ: Τρία πρόσωπα συνελήφθησαν σχετικά με εκρήξεις στην Ξυλοτύμπου τις τελευταίες ημέρες.

18 ΙΟΥΝΙΟΥ: Η Αστυνομία πέτυχε την έκδοση διατάγματος κράτησης άλλων τριών προσώπων για τη δολοφονία του Α. Αρμεύτη.

17 ΙΟΥΝΙΟΥ: Το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας ανανέωσε το διάταγμα κράτησης ενός προσώπου από τη Χώρακα για την κλοπή όπλων από το ΚΕΝ Γεροσκήπου

18 ΙΟΥΝΙΟΥ: Δικαστήρια εξέδωσαν διατάγματα κράτησης άλλων 4 προσώπων για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με τη δράση της ΕΟΚΑ Β.

18 ΙΟΥΝΙΟΥ: Το Δικαστήριο Αμμοχώστου εξέδωσε διάταγμα κράτησης 9 προσώπων σχετικά με τις τελευταίες εκρήξεις στην Αμμόχωστο και Καντάρα.

19 ΙΟΥΝΙΟΥ: Το Δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε διάταγμα κράτησης εναντίον κατοίκου Λεμεσού, σε σχέση με την δολοφονία του Ανδρέα Ελληνα.

19 ΙΟΥΝΙΟΥ: Το επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε διάταγμα κράτησης ενός προσώπου για την απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικών στο δρόμο Λεμεσού-Λευκωσίας.

19 ΙΟΥΝΙΟΥ: Οκτώ πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση από το επαρχιακό διαστήριο Λευκωσίας σε σχέση με συμμετοχή στην ΕΟΚΑ Β.

19 ΙΟΥΝΙΟΥ: Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου εξέδωσε διάταγμα κράτησης εναντίον 9 προσώπων σχετικά με εκρήξεις στην Αμμόχωστο και την Καντάρα.

21 ΙΟΥΝΙΟΥ: Το επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης τριών προσώπων σε σχέση με την δολοφονία του Ανδρέα Ελληνα στη Λεμεσό.

21 ΙΟΥΝΙΟΥ: Τρία πρόσωπα από τη Βορόκληνη και την Ορμήδεια τέθηκαν υπό κράτηση για στασιαστική συνωμοσία κατά του κράτους.

22 ΙΟΥΝΙΟΥ: Τέσσερα πρόσωπα από την επαρχία Λάρνακας τέθηκαν υπό κράτηση για συμμετοχή στην ΕΟΚΑ Β.

22 ΙΟΥΝΙΟΥ: Τρία πρόσωπα παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο Αμμοχώστου για συνομωσία κατά του κράτους. Τόση είναι η εργασία που έχουν να ετοιμάσουν οι ανακριτές, ώστε οι συνήγοροι 18 υπόπτων που παρουσιάζονται στο δικαστήριο για ανανέωση της κράτησης τους, ζήτησαν μικρότερη διάρκεια κράτησης για τους πελάτες του, ο ανθυπαστυνόμος Μιχαλάκης Κουής λέγει ότι "οι ανακριταί πράττουν το παν διά την όσον το δυνατόν ταχυτέραν περάτωσιν των υποθέσεων, αλλά συναντούν μεγάλας δυσχερείας εις το έργον των διότι εκ των προσώπων που αναζητούνται δια να δώσουν κατάθεσιν άλλοι απουσιάζουν από την οικίαν των ή το χωρίον των και άλλοι εξαφανίζονται".

18 ΙΟΥΝΙΟΥ: Στη Λεμεσό ανακαλύπτεται σε ανεγειρόμενη οικοδομή στην Πλατεία Ελευθερίας τρία αυτόματα, χειβομβίδες και διάφορα άλλα χρειώδη. Στη Λευκωσία η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το Αρχηγείο της ΕΟΚΑ Β σε πολυκατοικία πίσω από την Ιερατική Σχολή όπου διέμενε ο τομεάρχης της πρωτεύουσας, ο οποίος, ωστόσο, κατόρθωσε να διαφύγει. Στο διαμέρισμα ανευρέθησαν έγγραφα και οπλισμός. Σε ένα από τα έγγραφα επαναλαμβάνεται η διαφωνία του τομεάρχη Λευκωσίας με την κλοπή των όπλων από το ΚΕΝ Πάφου και σημειώνεται η ζημιά που υπέστη η ΕΟΚΑ Β όπως αναφερόταν και στην επιστολή του ΚΕΡΑΥΝΟΥ προς τον ΚΑΔΜΟΝ (Δημήτριον Ιωννίδη, αόρατο δικτάτορα της Αθήνας) ημερομηνίας 14 Μαϊου 1974.

20 ΙΟΥΝΙΟΥ: Σε νέο έγγραφο της ΕΟΚΑ Β που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία, με τη μέθοδο της διαροής, (Φιλελεύθερος 20 Ιουνίου 1974) ο "Θησεύς" (τομεάρχης Λευκωσίας) σε επιστολή του στον " Γαληνό" στην Πάφο του ανέφερε σχετικά με την κλοπή των όπλων από το ΚΕΝ Γεροσκήπου: "Μας κατέστρεψες με αυτήν την υπόθεσιν".

21 ΙΟΥΝΙΟΥ: Τρία πρόσωπα συνελήφθησαν στη Λεμεσό, σχετικά με τη δολοφονία του Ανδρέα Ελληνα.

22 ΙΟΥΝΙΟΥ: Σύμφωνα με στοιχεία από τα έγγραφα του Κεντρικού αρχείου της ΕΟΚΑ Β που διέρρευσαν στον Τύπο από τον Ιανουάριο του 1974 ζώντος ακόμη του Στρατηγού Γρίβα συνεζητείτο με τον ίδιο και τους επιτελείς του σχέδιο κεραυνοβόλου εκτέλεσης σημαινόντων στελεχών της Κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας με ιδιαίτερα δε πλήγματα εναντίον της αστυνομίας αδιακρίτως, εναντίον υποστηρικτών του Προέδρου Μακαρίου και της Κυβέρνησης ως και πλήγματα εναντίον δημοσίων και ιδιωτικών περιουσιών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε σχέδιο δολοφονίας του ανθυπαστυνόμου Σεϊμένη. Για τα οικονομικά της οργάνωσης αναφέρεται ότι σε ένα λογαριασμό τον Μάρτιο παρουσιάζεται η διάθεση στην περιοχή Λευκωσίας ποσού 14.000 λιρών για δε τον Απρίλιο η διάθεση 12.5000 λιρών. Αναφέρεται ακόμη ότι λαμβάνουν χρήματα από την ΕΟΚΑ Β, η ΕΣΕΑ και η εφημερίδα Μεσημβρινή (Η ΕΣΕΑ και η εφημερίδα διέψευσαν αργότερα τους ισχυρισμούς αυτούς).

24 ΙΟΥΝΙΟΥ: Ο Πρόεδρος Μακάριος συζήτησε τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση με τον στρατηγό Ντενίση, αρχηγό της Εθνικής Φρουράς. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Μακάριος ανέφερε στο Στρατηγό ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα εφαρμοσθούν αμέσως και αφορούν βασικά τη θητεία στην Εθνική Φρουρά και τον αριθμό των Αξιωματικών από την Ελλάδα.

25 ΙΟΥΝΙΟΥ: Μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και άλλου στρατιωτικού υλικού απεκαλύφθη σε περιοχές ων επαρχιών Αμμοχώστυυ και Λάρνακας. Συνελήφθησαν 11 πρόσωπα.

26 ΙΟΥΝΙΟΥ: Συνελήφθη ο καταζητούμενος Αδάμος Χαρίτωνος, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε βαρειά ποινή φυλάκισης για την απόπειρα εναντίον του Προέδρου Μακαρίου το 1970 και ο οποίος είχε αποδράσει από τις φυλακές μαζί με τον επίσης καταδικασθέντα στη ίδια υπόθεση Αντώνη Γεναγρίτη.

26 ΙΟΥΝΙΟΥ: Τέσσερα πρόσωπα συνελήφθησαν στην επαρχία Λάρνακας, ενώ άλλοι οκτώ συλληφθέντες για τις εκρήξεις στην Αμμόχωστο, τέθηκαν υπό οκταήμερη κράτηση. Ο αξιωματικός της αστυνομίας Οδυσσέας Γιωργάκης κατέθεσε στο δικαστήριο ότι οι ζημιές από τις τελευταίες εκρήξεις στην Αμμόχωστο θα έρχονταν στις 100.000 λίρες.

27 ΙΟΥΝΙΟΥ: Συνελήφθη καταζητούμενος από την Αχνα ενώ άλλα 13 πρόσωπα συνελήφθησαν σε επιχείρηση της αστυνομίας στα χωριά Περιστερώνα και Πηγή της επαρχίας Αμμοχώστου.

28 ΙΟΥΝΙΟΥ: Συνελήφθησαν στο Κολόσσι δύο καταζητούμενα αδέλφια.

28 ΙΟΥΝΙΟΥ: Αρχισε η πρόσληψη νέων αστυνομικών στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κυβερνησης για ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας της Δημοκρατίας. Οι νέοι άνδρες που θα επανδρώσουν κυρίως τμήματα τα οποία έχουν επιφορτισθεί με το καθήκον της δίωξης της ΕΟΚΑ Β θα ανέλθουν σε μερικές εκατοντάδες. Σχετικό Νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα προβλέπει τη διάθεση των σχετικών κονδυλίων.

29 ΙΟΥΝΙΟΥ: Το επαχιακό δικαστηριο Λευκωσίας εξέδωσε διάταγμα κράτησης εννέα προσώπων που συνελήφθησαν ως ύποπτοι συμμετοχής σε παράνομες ενέργειες.

1 ΙΟΥΛΙΟΥ: Δύο τέως Λοχίες της αστυνομικής διεύθυνσης Λάρνακας και ένας ατυνομικός συνελήφθησαν από την αστυνομία και τέθηκαν υπό κράτηση προς διευκόλυνση των ανακρίσεων της αναφορικά με την συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση και για συνωμοσία προς χρήση βίας εναντίον της Δημοκρατίας.

2 ΙΟΥΛΙΟΥ: Η Αστυνομία ανακάλυψε νέο κρησφύγετο της ΕΟΚΑ Β στην Ακρούντα στο οποίο υπήρχαν τρεις ασύρματοι και στρατιωτικό υλικό.