Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

17.6.1974: (Ωρα 11..30π.μ.). Συνεχίζεται τοόργιο αίματος με τον θάνατο του Θεοδόση Αντωνίου Στόκκου από τον Αγιο Τύχωνα.

S-2017

17.6.1974: (Ωρα 11.30 π.μ.). ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΟΚΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΤΥΧΩΝΑ

Το όργιο αίματος κατά τον μαύρο Ιούνιο του 1974 δεν έλεγε να τελειώσει και στις 17 Ιουνίου, 1974 η ΕΟΚΑ Β έχασε ένα άνδρα της σε ενέδρα που κατά τραγική συγκυρία είχαν στήσει μέλη της σε αστυνομική περίπολο.

Θύμα ήταν ο Θεοδόσης Αντωνίου Στόκκος, 34 ετών, από τον Αγιο Τύχωνα, πατέρας τριών παιδιών.

Στο ίδιο επεισόδιο τραυματίστηκε και ελαφρά ένας αστυνομικός.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση το επεισόδιο συνέβη κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες:

"Περί την 11.30 π.μ. της χθες (17.6) ενώ αστυνομικόν όχημα του οποίου επέβαινον δύο άνδρες του Ουλαμού Προλήψεως Εγκλημάτων Λεμεσού, ήλαυνεν επί της κυρίας οδού Λευκωσίας-Λεμεσού μεταξύ του 37ου και του 38ου μιλιοκδείκτου, άγνωστοι ενεδρεύοντες εντός αυτοκινήτου εσταθμευμένου εις αγροτικήν οδόν, έρριψαν κατ' αυτού ριπήν αυτομάτου όπλου. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν το πυρ και το ενεδρεύον αυτοκίνητον κατηυθύνθη προς Λεμεσόν. Εκ των πυροβολισμών ετραυματίσθη ελαφρώς εις τον δεξιό βραχίονα ο εις των ατυνομικών.

Αργότερον το άγνωστον αυτοκίνητον με θρυμματισμένους τους ανεμωθώρακας, ανευρέθη εις απόστασιν ενός μιλίου εκ του χωρίου Βάσης Κελλακίου. Εντός αυτού ανευρέθη νεκρός ο Θεοδόσης Αντωνίου Στόκκος, 34 ετών, εξ Αγίου Τύχωνος, Λεμεσού, έγγαμος και πατήρ τριών ανηλίκων τέκνων. Ούτος έφερε διαμπερές τραύμα εις το στήθος, ήτο δε ενδεδυμένος με στρατιωτικήν στολήν. Εις τας τσέπας του ανευρέθησαν δύο κυτία πλήρη σφαιρών αυτομάτου όπλου "Καλασνίκωφ".

Εις το εμπρόσθον κάθισμα του αυτοκινήτου ανευρέθησαν κηλίδες αίματος, πιστεύεται δε ότι και έτερον ή έτερα πρόσωπα ετραυματίστησαν".

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του "Φιλελεύθερου" στη Λεμεσό μέσα στο αυτοκίνητο βρίσκονταν συνολικά πέντε ένοπλοι επικεφαλής των οποίων πιστεύεται ότι ήταν καταζητούμενος πρώην αστυνομικός τον οποίον προηγούμενες πληροφορίες εσχέτισαν και με τον φόνο του ποιμένα Ανδρονοίκου από την Παρεκκλησιά.

Οπως αναφέρθηκε αργότερα στο δικαστήριο στην κατοχή δύο συλληφθέντων βρέθηκε διαταγή της ΕΟΚΑ Β στην οποία αναφερόταν: "Κτυπάτε την αστυνομίαν οπουδήποτε".