Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

16.6.1974: Η ΕΟΚΑ Β δολοφονεί τον Ανδρέα Αρμεύτη, επαρχιακό γραμματέα της Π ΕΚ στη Λεμεσό.

S-2016

16.6.1974: Η ΕΟΚΑ Β ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΑΡΜΕΥΤΗ, ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΕΚ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ.

Το όργιο αίματος της ΕΟΚΑ, κατά τον μαύρο Ιούνιο του 1974, όπως χαρακτηρίστηκε ο μήνας αυτός, για την αιματηρή δράση της ΕΟΚΑ Β, συνεχίστηκε με αγριότητα και στις 16 του μήνα η παράνομη οργάνωση έβαψε και πάλι τα χέρια της με αίμα με τη δολοφονία του Ανδρέα Αρμεύτη, 28 χρόνων, επαρχιακού Γραμματέα της ΠΕΚ Λεμεσού.

Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκαν επίσης ο ανθυπαστυνόμος Ανδρέας Κόκκινος, ο οποίος όπως πιστεύεται ήταν και ο στόχος των δραστών και ο ιδιωτικός υπάλληλος Κωστάκης Αντωνίου 33 ετών.

Η ΕΟΚΑ Β έδρασε τις πρωινές ώρες της Κυριακής 16 Ιουνίου όταν ο Αρμεύτης και οι δυο φίλοι του βγήκαν από το νυκτερινό κέντρο "Ανεμώνες" στο Ζακάκι και κατευθύνθηκαν προς το αυτοκίνητο τους.

Εναντίον του Αρμεύτη και των άλλων δυο ρίφθηκαν συνολικά ενενήντα έξη σφαίρες, όπως ανέφερε στο δικαστήριο αργότερα ο αναπληρωτής Υπαστυνόμος Παντελής Λεωνίδας, υπεύθυνος του τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λεμεσού ο οποίος και πρόσθεσε ότι τα ελατήρια της δολοφονίας ήταν πολιτικά και ότι γι' αυτήν ευθύνεται η παράνομη οργάνωση ΕΟΚΑ Β.

Για τον φόνο του Αρμεύτη η Αστυνομία συνέλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό υπόπτων.

Συνολικά συνελήφθησαν 19 άτομα.

Το επίσημο ανακοινωθέν για το επεισόδιο ανέφερε:

"Περί την 1.30 π.μ. της σήμερον, ενώ ο αναπληρωτής ανθυπαστυνόμος Ανδρέας Κόκκινος, 34 ετών, υπεύθυνος του Ουλαμού Προλήψεως Εγκλημάτων Λεμεσού, ο επαρχιακός Γραμματέυς της ΠΕΚ Λεμεσού, Ανδρέας Αρμεύτης, 28 ετών και ο εκ Λεμεσού Κωστάκης Αντωνίου, 33 ετών, εξήρχοντο κέντρου διασκεδάσεως, επί της οδού Φραγκλίνου Ρούζβελτ εις Ζακάκι, εδέχθησαν πυρά αυτομάτων όπλων.

Εκ των πυροβολισμών εφονεύθη ο Αρμεύτης, ενώ οι Κόκκινος και Αντωνίου ετραυματίσθησαν σοβαρά.

Ο Αρμεύτης ήταν έγγαμος και πατέρας δυο παιδιών. Ο Ανδρέας Κόκκινος εγγαμος και πατέρας τριών παιδιών και ο Αντωνίου έγγαμος και πατέρας επίσης τριών παιδιών.

Οι παράνομοι συνέχισαν τις βομβιστικές επιθέσεις τους και το διήμερο 15 και 16 Ιουνίου.

Στις 15 τοποθετήθηκαν τέσσσερις βόμβες στον Πύργο της Αρχής Ηλεκτρισμού στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Αγκώνος του χωριού Ορμήδεια.

Τρεις από αυτές εξερράγησαν με αποτέλεσμα να σημειωθεί διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Εξάλλου στις 16 στην Αμμόχωστο, δύο βόμβες προκάλεσαν ζημιές στα δημοτικά Λουτρά της πόλης στη Λεωφόρο Ελευθερίας.

Εκρηξη σημειώθηκε επίσης κάτω από το αυτοκίνητο του ειδικού αστυφύλακα Κενδέα Σκάρου, στο χωριό Ξυλοτύμπου, μια δεύτερη στο οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων Ξυλοτύμπου και μια τρίτη στο σωματείο Ολυμπιακός στο Φρέναρος.

Η Κύπρος βυθιζόταν ακόμα πιο βαθειά στο χάος και τον εμφύλιο.

Παρά τους φόνους ο Πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης φοβούμενος αντιδράσεις που κανένας δεν γνώριζε που θα οδηγούσαν καταδίκασε πολύ έντονα τη δολοφονία του Αρμεύτη.

Σε δήλωση του στην εφημερίδα "Απογευματινή" (18.6.) ανέφερε:

"Καταδικάζω ανεπιφυλάκτως και μετά αποτροπιασμού την άνανδρον δηλοφονίαν τοηυ Επαρχιακού Γραμματέως της ΠΕΚ Ανδρέα Αρμεύτη και τον τραυματισμόν του ανθυπαστυνόμου Ανδρέα Κόκκινου και του Κώστα Αντωνίου.

Τοιαύται εγκληματικαί πράξεις είναι δυματόν να εκτελεσθούν μόνον υπό άνθρώπων με πεπορωμένην συνείδησιν, οι οποίοι ενεργούν ανάνδρως και υπούλως, καθοδηγούμενοι υπό του μίσους και άνευ οιουδήποτε πατριωτικού αισθήματος.

Καταδικάζω ωσαύτως το θλιβερόν όργιον εκρήξεων βομβών με αποτέλεσμα του οποίου είναι να προξενηθούν υλικαί και οικονομικαί ζημίαι εις τον τόπον μας και να τραυματίζωνται αθώοι πολίται της Δημοκρατίας.

Τοιαύται ενέργειαι της παρανόμου οργανώσεως ΕΟΚΑ Β δεν συνιστούν εθνικόν αγώνα, αλλ' απαράδεκτον εκγληματικήν δράσιν γκαγκστερικής φύσεως εις βάρος του αγωνιζομένου κυπριακού λαού.

Καλώ τους ορθοφρονούντας κυπρίους όπως μη προβούν εις πράξεις αντιποίνων διά να αποφευχθή αδελφοκτόνος αιματοχυσία, την οποίαν επιδιώκουν οι εχθροί της Κύπρου. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνησις με αποφασιστικότητα θα λάβη όλα τα αναγκαία μέτρα κατά της παρανομίας προς εμπέδωσιν του νόμου και της τάξεως"

Εξάλλου η ΠΕΚ που ο Αρμεύτης αποτελούσε εκλεκτό μέλος της και η οποία αποτέλεσε στόχο αυτές τις μέρες της ΕΟΚΑ Β σε ανακοίνωση της ανέφερε:

"Ηρχισαν με τας βόμβας των διά των οποίων κατέστρεψαν οικονομικώς τον ηγέτην της ΠΕΚ βουλευτή κ. Ηρακλ. Χατζηηρακλέους. Συνέχισαν με τας σφαίρας των και εδολοφόνησαν τον επαχιακόν Γραμματέα της ΠΕΚ Λεμεσού Ανδρέα Αρμεύτη. Επληξαν με τα βέλη της θανατικής αγωνίας αυτόν τούτων τον μαρτυρικόν κυπριακόν ελληνισμόν. Διατί απάντησις λογική δεν υπάρχει. Η μόνη εξήγησις είναι ότι οι δολιοφθορείς και δολοφόνοι είναι πεπορωμένοι γκάγκστερ, οι οποίοι παρορμώμενοι από τας ανομολογήτως μανίας της εγκληματικής ψυχής των εκτελούν με αδίστακτον σατανικότητα τα κακουργήματα των με μόνην την "διοκαιολογίαν" ότι εκτελούν άνωθεν διαταγάς.

Δεν γνωρίζομεν πλέον τι να είπωμεν και πως να χαρακτηρίσωμεν τους ηθικούς αυτουργούς και τους δράστας πράκτορας των. Ας ευχηθώμεν ότι ταχέως θα επιπέση ο πέλεκυς της δικαιοσύνης διά να τους συντρίψη οριστικώς. Ηθικώς έχουν καταδικασθή εις την συνείδησιν του λαού.

Οι επιθανάτιοι ρόγχοι του Ανδρέα Αρμεύτη θα τους συνοδεύουν εις την υπόλοιπον ζωήν των ως θεϊκή κατάρα και οι καπνοί από τα ερείπια δεν θα τους αφήνουν να αναπνεύσουν. Τα δάκρυα και η ορφάνια των παιδιών του Αρμεύτη θα τους καταδιώκουν ως θεία δίκη, ανά παν βήμα και δεν θα επιτρέπουν εις τον γλυκύν ύπνον να κλείση τα βλέφαρα των.

Δεν αρκεί όμως μόνον η ηθική τιμωρία. Οι εγκληματίαι πρέπει να συλληφθούν και να οδηγηθούν εις το ικρίωμα διά να επέλθη η κάθαρσις του μιάσματος. Αυτός είναι ο ρόλος του κράτους, το οποίον ως δεύτερον καθήκον έχει να προβληματισθή από την απόφασιν της ΠΕΚ η οποία θα συμπαρασταθή υλικώς και ηθικώς εις την απορφανισθείσαν οικογένειαν του αγωνιστού Ανδρέα Αρμεύτη".

Τη δολοφονία του Αρμεύτη καταδίκασαν και τα διάφορα κόμματα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαϊωάννου με τηλεγράφημα του προς την ΠΕΚ χαρακτήρισε τη δολοφονία του Αρμεύτη ως βαρύ πλήγμα κατά των δημοκρατικών θεσμίων και της εθνικής υποθέσεως το Κυπριακού λαού.

Πρόσθετε:

"Αι ξενοκίνητοι φασιστικαί δυνάμεις πλήττουν θανασίμως τον αγώνα του Κυπριακού λαού και απειλούν με καταστροφην την πατρίδα μας. Σας διαβεβαιούμεν ότι θα αγωνισθώμεν μαζί με όλας τας πατριωτικάς δυνάμεις του τόπου διά την επικράτησιν εννόμου δημοκρατικής τάξεως. Ο λαός απαιτεί από την Κυβέρνησιν λήψιν δραστικών μέτρων διά ασφάλειαν πολιτών και οριστικήν συντριβήν της ενόπλου τρομοκρατίας διά την σωτηρίαν της Κύπρου".

Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της τόνιζε ότι η βία και η τρομοκρατία είναι το κύριο θέμα που απασχολεί την κυπριακήν ύπαιθρον.

Πρόσθετε:

"Κατά τας τελευταίας εξορμήσεις του σοσιαλιστικού Κόμματος της ΕΔΕΚ εις διάφορα χωρία της νήσου διεπιστώθη ότι η επικρατούσα κατάστασις απαιτεί άμεσον αντιμετώπισιν.