Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

13.5.1974: Η ΕΟΚΑ Β δολοφονεί στο Κάτω Δίκωμο τον οπαδό της ΕΔΕΚ πλανοδιοπώλη Ανδρέα Δημητρίου Μένοικο

S-2013

13.5.1974: Η ΕΟΚΑ Β ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΔΙΚΩΜΟ ΤΟΝ ΟΠΑΔΟ ΤΗΣ ΕΔΕΚ ΠΛΑΝΟΔΙΟΠΩΛΗ ΑΝΔΡΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕΝΟΙΚΟ

Στις 13 Μαϊου 1974 δολοφονήθηκε στο Κάτω Δίκωμο ακόμα ένας νέος, ο πλανοδιοπώλης Ανδρέας Δημητρίου Μένοικος, και η δολοφονία του αποδόθηκε στην ΕΟΚΑ Β.

Η δολοφονία θεωρήθηκε σαν συνέχεια του φόνου του πυροσβέστη και φίλου του Νίκου Σαμψών Κώστα Σωτηρίου Νικολάου, και αποδόθηκε στην ΕΟΚΑ Β μια και ο Μένοικος θεωρείτο λυσσαριδικός.

Τον Μενοίκου πυροβόλησε και σκότωσε ράβοντας τον κυριολεκτικά με το αυτόματό του ένας ένοπλος μασκοφόρος και όπως ανέφερε αξιωματικός της αστυνομίας στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" την επομένη του φόνου "αι αστυνομικαί αρχαί πιστεύουν ότι η δολοφονία του Μενοίκου είναι έργον του εις την περιοχήν Δικώμου καπετανάτου της παρανόμου οργανάσεως ΕΟΚΑ Β".

Εξ άλλου η εφημερίδα "Εθνική" της αντιπολίτευσης η οποία παρουσιαζόταν να γνωρίζει κάθε ενέργεια που γινόταν και ανήγγελλε συνήθως ποιες ενέργειες δεν ήταν έργο της ΕΟΚΑ έγραφε στις 14 Μαϊου 1974:

"Οπαδός της ΕΔΕΚ επυροβολήθη ψες δι' αυτομάτου όπλου και εφονεύθη εις το χωρίον Συγχαρί.

Ο φονευθείς είναι ο εκ Κάτω Δικώμου Ανδρέας Δημητρίου Μένοικος, άλλως Δάσκαλος, 28 ετών.

Ο Μένοικος είχε μεταβή περί την 9.30 εις την ταβέρναν "Μαρινέλλα" εις Συγχαρί και διασκέδαζε μετά των ομοχωρίων του Σταυρή Τζύρη και Νίκου Τούνια. Ούτοι εκάθηντο εις την αυλήν της ταβέρνας, ότε μετά πάροδον χρονικού τινος διαστήματος ενεφανίσθη εκ παρακειμένων θάμνων προσωπιδοφόρος όστις και επυροβόλησε τον Μένοικον εις την κεφαλήν.

Εν τάχει εξηφανίσθη ο προσωπιδοφόρος πριν ή συνέλθουν οι σύντροφοι του θύματος.

Η Αστυνομία ανεύρεν εις το σημείον ένθα ευρίσκετο ο πρσωπιδοφόρος 15 περίπου κάλυκας αυτομάτου όπλου".

Στις 6 Ιουνίου η Αστυνομία ενέτεινε τις προσπάθειες της και σε μια ευρεία επιχείρηση στη Λάρνακα και τα Κοκκινοχώρια έδωσε νέο καίριο κτύπημα στην παράνομη οργάνωση προβαίνοντας σε μαζικές συλλήψεις.

Συνολικά συνελήφθησαν 24 άνθρωποι.

Στις 8 Ιουνίου έγιναν νέες έρευνες και στην επαρχία Πάφου όπου η αστυνομία βρήκε σε κρύπτες δύο αυτόματα όπλα και δυο στρατιωτικά τυφέκια.

Εξάλλου στις 9 Ιουνίου στην Ορμήδεια, στην περιοχή Κόκκινες, ανακαλύφθηκε επίσης κρύπτη.

Οι επιτυχίες της αστυνομίας διαδέχονταν η μία την άλλη και οι παράνομοι πριν εγκαταλείψουν κρησφύγετα τους τα παγίδευαν για να εκδικηθούν τους διώκτες τους.

Μια τέτοια παγιδευμένη κρύπτη, με δύο νάρκες, βρέθηκε στην επαρχία Λάρνακας, στις 10 Ιουνίου, στην περιοχή των χωριών Ορμήδειας και Αχνας.

Η αστυνομία συνέχισε την επίθεση της εναντίον της ΕΟΚΑ Β και στις 12 Ιουνίου συνέλαβε και πάλι μεγάλη ομάδα ηγετικών στελεχών της οργάνωσης στα χωριά Δερύνεια, Φρέναρος, Λιοπέτρι, Παραλίμνι και Αγία Νάπα.

Συνολικά συνελήφθησαν έξι άτομα ενώ στη Λευκωσία εκδόθηκαν διατάγματα κράτησης άλλων εννέα πολλοί από τους οποίους ήταν κάτοικοι των ιδίων περιοχών.

Τις πρωϊνές ώρες της 14ης Ιουνίου η Αμμόχωστος πέρασε νύκτα Αγίου Βαρθολομαίου. Η ΕΟΚΑ Β σε μια επιθετική ενέργεια της τοποθέτησε δέκα βόμβες σε κυβερνητικά κτίρια, όπως το Λιμεναρχείο και τα Γραφεία των Δημοσίων Εργων, και σε υποστηρικτές της Κυπριακής Κυβέρνησης

Ανάμεσα τους στόχους ήταν και τα γραφεία του βουλευτή και Γενικού Γραμματέα της ΠΕΚ Ηρακλή Χατζηηρακλέους.

Η Κυβέρνηση αντεπιτέθηκε και προέβη σε έντεκα συλλήψεις, ενώ κατέσχε αριθμό όπλων.

Η τοποθέτηση των βομβων αποδόθηκε στον τομεάρχη της ΕΟΚΑ Β.

Οπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο από την αστυνομία μερικοί από τους συλληφθέντες ανέφεραν ότι "δεν συνεμορφώθησαν εις τας διαταγάς του τομεάρχου της ΕΟΚΑ Β διά τοποθέτησιν βομβών εις διάφορα κυβερνητικά κτίρια και την τελευταίαν στιγμήν δεν ετοποθέτησαν τας βόμβας εις τους προκαθορισθέντας τόπους".

Τονίστηκε ακόμα στο δικαστήριο ότι ένας από τους κρατουμένους παρέδωσε στην Αστυνομία τον οπλισμό της ομάδας του, ο οποίος αποτελείτο από ένα μπρεν, εννέα αυτόμαστα, ένα πιστόλι, επτά χειροβομβίδες, μια καπνογόνο βόμβα, 14 προσωπίδας, έξη πλάκες με πλαστούς αριθμούς, αυτοκινήτων, 11 ζεύγη γαντιών, 12 πυροκροτητές, τεμάχια βραδυκαύστου θρυαλλίδας και μεγάλη ποσότητα σφαιρών.

Η ΕΟΚΑ Β ξανακτύπησε στην Αμμόχωστο στις 15 Ιουνίου. Τρεις βόμβες εξερράγησαν αυτή τη φορά στο κτίριο της Αστυνομίας της πόλης απέναντι από το Νοσοκομείο της πόλης.

Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στο κτίριο και στα σταθμευμένα οχήματα.

Στον ίδιο σταθμό στεγάζονταν και η Υπηρεσία Πληροφοριών της Αμμοχώστου ενώ στο δεύτερο όροφο υπήρχαν κοιτώνες των αστυνομικών που διέμεναν στο σταθμό.

Από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν ελαφρά ένας γιατρός και δυο νοσοκόμες στο νοσοκομείο απέναντι από τον αστυνομικό σταθμό, ενώ τα παιδιά στο παιδιατρικό τμήμα καταλήφθηκαν από πανικό,

Οι επιθέσεις της ΕΟΚΑ Β που έφεραν στη μνήμη δράση της παράνομης οργάνωσης κατά το παρελθόν, προκάλεσαν οργή.

Ο Γλαύκος Κληρίδης σε δήλωση του ανέφερε:

"Αι απεχθείς αυταί πράξεις είναι καταδικαστέαι

υπό κάθε ευσυνείδητου πολίτου της Δημοκρατίας καλώ δε την κυβέρνησιν να λάβει δρακόντια νόμιμα μέτρα διά την εμπέδωσιν του νόμου και της τάξεως.

Ειδικότερα για τις επιθέσεις στα γραφεία του Ηρακλή Χατζηηρακλέους ο Γλαύκος Κληρίδης τόνισε ότι "αι βομβιστικαί επιθέσεις στρεφόμεναι εναντίον μελών της Βουλής των αντιπροσώπων όχι μόνον συνιστούν εκγληματικάς πράξεις, αλλά ταυτοχρόνως απόπειραν εκφοβισμού μελών της Βουλής των αντιπροσώπων και ως τοιαύτα στρέφονται εναντίον των δημοκρατικών θεσμών του κράτους".

Εξάλλου ο Ηρακλής Χατζηηρακλέους δήλωσε ότι "είμεθα αποφασισμένοι ουχί μόνον να καταστραφώμεν οικονομικώς αλλά και να αποθάνωμεν, αλλά δεν θα φιμωθώμεν".