Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

3.6.1973: Δολοφονείται στο Πραστειό Αυδήμου ο Αριστοκλής Αυγουστή, πρώην αγωνιστής της ΕΟΚΑ, ενωτικός αγωνιστής, στέλεχος του ΣΑΠΕΛ και ξάδελφος του Τάκη Ευδόκα.

S-1949 (A)

3.6.1973: ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΑΣΤΕΙΟ ΑΥΔΗΜΟΥ Ο ΑΡΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΗ ΠΡΩΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ, ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ, ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΣΑΠΕΛ ΚΑΙ ΞΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΕΥΔΟΚΑ

Αφού ξεκαθάρισε ότι θα παρέμενε ο Γλαύκος Κληρίδης ως συνομιλητής οι παράνομοι του Στρατηγού Γρίβα επανήρχισαν τη δράση τους στις 25 Απριλίου 1973 με μια επίθεση εναντίον των αποθηκών πυρομαχικών του εργοστασίου σκυροποιείας ΜΕΤΚΟΝ στην περιοχή Σταυροβουνίου.

Οι δράστες αφού εξουδετέρωσαν τον νυκτοφύλακα Λεωνίδα Αριστοδήμου από τα Πυργά διέρρηξαν τις αποθήκες και έκλεψαν 135 ράβδους δυναμίτιδας, 1550 βραδυκαύστου πυραγωγού σχοινίου, 12.000 πόδια ακαιριαίου εκρηκτικού σχοινίου και 400 ηλεκτρικούς πυροκροτιτές.

Την επιδρομή διενήργησαν 8-10 ένοπλοι προσωπιδοφόροι.

Παράλληλα με την ένοπλη δράση, τΙς διαρρήξεις και τις κλοπές εκρηκτικών υλών και την τοποθέτηση βομβών κάτω από αυτοκίνητα ανθρώπων που πρόσκειντο προς την Κυβέρνηση η ΕΟΚΑ Β απασχολείτο και με χαρτοπόλεμο.

Στις 25 Απριλίου με ένα φυλλάδιο καλούσε και απειλούσε μαζί τους ιερείς των εκκλησιαστικών ναών να διαβάσουν την εγκύκλιο της συνόδου των τριών Μητροπολιτών για το θέμα της "καθαίρεσης" του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Με ένα άλλο φυλλάδιο επίσης απαντούσε στον χαρακτηρισμό της δράσης του Γεώργιου Γρίβα από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ως "ηρωϊκή μωρία" προειδοποιο∩σε τους πάντες στο εξωτερικό:

"Μας απευθύνονται αμέσως ή εμμέσως εξορκισμοί, εκκλήσεις παραινέσεις και απειλαί ακόμη, έξωθεν και έσωθεν της Κύπρου από ημετέρους, από απροσκλήτους κηδεμόνας ή μνηστήρας της Κύπρου.

Απαντες υποκινούνται από ιδιοτελή ελατήρια. Ουδείς τούτων επεζήτησε να αποδώση δικαιοσύνην εις το κυπριακόν σύμφωνα προς τους διεθνείς κανόνΑς, τας διεθνείς συμφωνίας και την θέλησιν της πλειοψηφίας του Κυπριακού λαού.

Και διά μεν τους ξένους ουδεμία απορία, δι' ημάς διότι ούτοι είναι έμποροι λαών, διά τους αποκαλουμένους όμως Ελληνας; Ούτοι ως πειθήνια όντα και εις στάσιν προσοχής συγκατανεύουν εις οιανδήποτε υπόδεΙξιν των αμερικανών και των Αγγλων και οιανδήποτε απαίτησιν των τούρκων, λησμονήσαντες τας εθνικάς διεκδικήσεις και τας ελληνικάς παραδόσεις.

Ειδοποιούμεν πάντας ότι δεν είμεθα εξ εκείνων οι οποίοι υποκύπτομεν εις απειλάς οσονδήποτε ισχυροί και αν είναι ο αντίπαλοι.

Ο αγών της ΕΟΚΑ το απέδειξεν, θα αντιληφθούν τόσον οι αρνησιπάτριδες όσον και οι αμερικανοί, οι Αγγλοι και οι Τούρκοι, ότι η ψυχή μας δεν δαμάζεται.

Θα αγωνισθώμεν και εν ανάγκη θα πέσωμεν. Αυτή είναι η απόφαση αμς.

Ηρωϊκή μωρία θα είπη ο κ. Μούσκος. Καλύτερα όμως μια ηρωϊκή μωρία, ως εκείνη της ΕΟΚΑ, η οποία του εξασφάλισεν αξιώματα και προβολή από την προδοσίαν.

Ολοι οι πραγματικοί Ελληνες θα συνδράμουν τον αγώνα μας.

Οι φιλελεύθεροι λαοί θα μας κατανοήσουν".

Την 1η Μαϊου οι ένοπλοι έδρασαν στο χωριό Πυργά της επαρχίας Αμμοχώστου.

Ειδικότερα οι ένοπλοι στράφηκαν εναντίον του παραρτήματος της ΠΕΟ. Τρεις από αυτούς εισήλθαν στο κτίριο και οι δυο έμειναν φρουροί έξω.

Οι τρεις προσωπιδοφόροι, σύμφωνα με την ΠΕΟ εκάλεσαν του παρευρισκομένους να υψώσουν τα χέρια των, εις την άρνησιν των, όμως, να υπακούσουν, ήρχισαν να τους κτυπούν και να τους απειλούν. Ταυτοχρόνως οι εκτός του οικήματος ένοπλοι ήρχισαν να ρίχνουν πυροβολισμους".

Την ίδια στιγμή περνούσε έξω από το οίκημα της ΠΕΟ Κώστας Ροβανάς της Αριστεράς εναντίον του οποίου ρίφθηκαν μερικοί πυροβολισμοί.

Το επεισόδιο έληξε χωρίς συνέχεια.

Η ΕΟΚΑ Β παρενέβαινε κατά διαστήματα και με φυλλάδια αναλάμβανε ή όχι την ευθύνη της τοποθετησης βομβών.

Ετσι στις 4 Μαϊου όταν σημειώθηκε έκρηξη στα τελευταία σπίτια του χωριού παρά το σπίτι κατοίκου που πρόσκειτο στην ΕΔΕΚ ανακοίνωσε με φυλλάδιο της ότι δεν είχε την ευθύνη η ιδία για τη έκρηξη.

Στις 6 Μαϊου ένοπλοι προσωπιδοφόροι έδρασαν στο χωριό Κισσούσα της Πόλης Χρυσοχούς όπου αναζήτησαν υποστηρικτές της Κυβέρνησης και κακοποίησαν τους Κυριάκο Ηλία από τη Φιλούσα και Φίλιππο Νεοπτολέμου μαθητή.

Οι ένοπλοι ως κοινοί ληστές, ωστόσο, αφήρεσαν από τους δυο νέους 10 λίρες και 20 λαχνούς του κρατικού λαχείου.

Το επεισόδιο συνέβη στο καφενείο του Λούκα Σ. Ταμπουτσιάρη.

Δράση μασκοφόρων εναντίον αριστερών έγινε και στη Μακράσυκα και σύμφωνα με ανακοίνωση (27.5) συγκέντρωση που έγινε στην κοινότητα "με αγανάκτησιν καταδικάζει και στιγματίζει τους εμπνευστάς, οργανωτάς και εκτελεστάς της απροκλήτου επιδρομής εναντίον φιλησύχων και ανυπόπτων κατοίκων της κοινότητας μερικοί των οποίων εκακοποιήθησαν".

Η συγκέντρωση εξέφρασε επίσης έντονη διαμαρτυρία "διότι κατά γκαγκστερικόν τρόπον οι νυκτοβάται επενέβησαν εις το οίκημα των λαϊκών οργανώσεων, έρριψαν πυροβολισμούς κατά του εμβλήματος της ΠΕΟ και ηπείλησαν διάφορα πρόσωπα".

Στις 3 Ιουνίου ένα στέλεχος της κίνησης Γρίβα, ο Αριστοκλής Αυτουστή, 45 χρόνων, από το Πραστειό Αυδήμου, εξάδελφος του Τάκη Ευδόκα, πρώην αγωνιστής της ΕΟΚΑ και στέλεχος του ΣΑΠΕΛ Λεμεσού, έπεφτε νεκρός.

Τον εκτέλεσαν ουσιαστικά ένοπλοι κοντά στη μάντρα του.

Αστυνομική ανακοίνωση ανέφερε:

"Περί την 5. μ.μ. αστυνομική περίπολος ευρισκομένη εντός του χωρίου Πραστειού ήκουσε πυροβολισμούς προερχομένους εκ περιοχής, έξωθι του χωρίου. Η περίπολος έσπευσεν εις το μέρος εκ του οποίου ηκούσθησαν οι πυροβολισμοί και κάτωθι χαρουποδένδρου ανεύρε σοβαρώς τραυματισμένον τον εκ Πραστειού Αριστοκλήν Αυγουστή, 45 ετών. Ούτος ενώ μετεφέρετο εις το Νοσοκομειον υπέκυψεν εις τα τραύματα του.

Ως ανεφέρθη εις την αστυνομίαν το θύμα μετέβη εις την μάνδραν του συνοδευόμενον υπό του ποιμένος τον οποίον εργοδοτεί. Ενώ ο Αυγουστή άρμεγε τα πρόβατα του ενεφανίσθησαν τέσσερις ένοπλοι φέροντες στολάς παραλλαγής, οι οποίοι αφού τον εκάλεσαν να τους πλησιάσει τον ωδήγησαν εις μικράν απόστασιν από την μάνδραν και ήρχισαν να τον κτυπούν ακολούθως δε τον επυροβόλησαν.

Υπάρχει ισχυρισμός ότι ανεγνωρίσθησαν τρεις εκ των ενόπλων, κατά των φερομένων ως αναγνωρισθέντων εξεδόθησαν εντάλματα συλλήψεως και διενεργείας ερεύνης εις τας οικίας των.

Προς διεκόλυνσιν των αστυνομικών ανακρίσεων συνελήφθησαν τρία πρόσωπα εκ Πραστειού Αυδήμου".

Η εφημερίδα "Κύπρος" δημοσίευσε την είδηση κάτω από τον δίστηλο τίτλο "δολοφονία στελέχους της κινήσεως Γρίβα".

Αντίθετα η "Πατρίς" της αντιλίτευσης έδωσε προβολή στη δολοφονία κάτω από τον τίτλο "Δολοφονία Ενωτικού Αγωνιστου".

Τελικά οι συλληφθένες αθωώθηκαν από το Δικαστήριο ύστερα από προανάριση και δίκη που ακολούθησε.