Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

24.4.1973: Ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος ασκεί πιέσεις για τερματισμό της βίας και της αντιβίας που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις ενδοκυπριακές συνομιλίες, ανακοινώνει τελικά την απόφαση του να μη παραιτηθεί

S-1948

24.4.1973: Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΣΚΕΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΡΜAΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΒΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΝΔΟΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ

Η τρομοκρατική δράση της ΕΟΚΑ Β και το χειρότερο οι δολοφονίες ανθρώπων που υποστήριζαν την Κυβέρνηση όπως ο Κόκος Φωτίου στη Λάρνακα στις αρχές Απριλίου 1973 προκάλεσαν την αντίδραση του κράτους και των υποστηρικτών της Κυβέρνησης.

Ετσι εκτός από το νόμιμο Εφεδρικό Σώμα της Αστυνομίας που ίδρυσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αλλά και την ενίσχυση της προεδρικής Φρουράς το κράτος διένειμε ανεπίσημα όπλα σε υποστηρικτές του που ανέλαβαν ανεπίσημα και πάλι δράση εναντίον της ΕΟΚΑ Β.

Οι άνδρες αυτοί που θεωρούντο παρακρατικοί πρόσκειντο, στην πλειοψηφία τους, στην ΕΔΕΚ.

Ετσι όταν η ΕΟΚΑ Β τοποθετούσε βόμβες σε υποστηρικτές της Κυβέρνησης οι ομάδες αυτές απαντούσαν με τοποθέτηση βομβών σε υποστηρτικτές του Γρίβα και γενικά της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πραγματικά δρματικές νύκτες που ολόκληρη η Κύπρος συγκλονιζόταν παό εκρήξεις που τοποθετούσαν οι μεν εναντίον στους δε, εφαρμόζοντας την τακτική του "οδόντα αντί οδόντος".

Ο Πρόεδρος της Βουλής και συνομιλητής Γλαύκος Κληρίδης που διεξήγαγε τις συνομιλίες με τον Ραούφ Ντενκτάς ήταν ο πρώτος που ονόμασε τις ομάδες που υποστήριζαν την Κυβέρνηση έναντι της δράσης της ΕΟΚΑ Β "αντιβία". Η βία (της ΕΟΚΑ Β ) έλεγε, έφερνε την "κρατική αντιβία" και ο φαύλος κύκλος δεν έλεγε να τελειώσει.

Ετσι σε μια ενέργειά του να επιτύχει διακοπή της βίας και της "αντιβίας", ο Γλαύκος Κληρίδης, έχοντας να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα στις συνομιλίες λόγω της δράσης και των δυο παρατάξεων, για να τεράξει τα νερά άφησε να εννοηθεί ότι θα υπέβαλλε την παραίτηση του από συνομιλητής.

Ο Γλαύκος Κληρίδης θεωρείτο την εποχή εκείνη ως ο ήπιος πολιτικός τον οποίο εμπιστεύονταν τόσο ο Πρόεδρος Μακάριος όσο και η Εληνική Κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Εθνη τα οποία πίστευαν ότι η φιλία του με τον Ραούφ Ντενκτάς αλλά και η ηπιότητα του χαρακτήρα του μπορούσαν να συμβάλουν ώστε να οδηγηθούν σε καλό δρόμο τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού.

Τη δυσφορία του για την κατάσταση που διαμορφωνόταν εξέφρασε ο Γλαύκος Κληρίδης στις 12 Απριλίου 1974, σε σύσκεψη των βουλευτών του Ενιαίου Κόμματος, του οποίου ηγείτο, τονίζοντας ότι "η εσωτερική κατάσταση έχει αποδυναμώσει πλήρως την ελληνική πλευρά, η οποία αφοπλίζεται συνεχώς ενώ ενδυναμούται η διαπραγματευτική θέση της τουρκικής".

Στις 14 Απριλίου ο Κληρίδης για να πιέσει τα πράγματα τόσο προς τον Στρατηγό Γρίβα κυρίως, όσο και στους υποστηρικτές της Κυβέρνησης πήγε στο γραφείο του και αρνείτο να δεχθεί οποιονδήποτε ή να μιλήσει στους δημοσιογράφους, παρά μόνο τον πρεσβευτή της Ελλαδας Ευστάθιο Λαγάκο.

Τις πληροφορίες για τα θέματα που ήγειρε ο Γλαύκος Κληρίδης παρέθεσε από πληροφορίες που είχε μεταξύ των συνεργατών του η εφημερίδα "Κύπρος" στις 16,4.1973, η οποία έγραφε:

" Εκ των πηγών αυτών εγνώσθη ότι ο κ. Κληρίδης θέτει τα εξής προβλήματα υπό μορφήν διαμαρτυρίας του προς τας ενδιαφερομένας πλευράς:

ΠΡΩΤΟΝ: Θέμα Γρίβα και της παρανόμου δυναμικής δράσεως του Στρατηγού εις την Κύπρον.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Θέμα αντιβίας, και

ΤΡΙΤΟ: Θέμα πολιτικής και τακτικής πολιτών πρωτίστως παραγόντων υποστηριζόντων την Κυβέρνησιν.

Ενημερωμένος από την Γλαύκο Κληρίδη ο Ευστάθιος Λαγάκος έφυγε για τη Αθήνα για να ενηερώσει την Κυβέρνηση του ενώ στη Λευκωσία ο Γλαύκος Κληρίδης συναντήθηκε με τον ειδκό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς οργανισμού Οσόριο Ταφάλ.

Οπως έγραφε η εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" στις 17 Απριλίου "από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών εξεφράζοντο σοβαραί ανησυχίαι διά τας εξελίξεις, αι οποίαι, ως ανέφερον κύκλοι του διεθνούς οργανισμού εδώ- δυνατόν να επηρεάσουν καιρίως τας διεξαγομένας διακοινοτικάς συνομιλίας".

Παρά την πρόθεση του να παραιτηθεί ο Γλαύκος Κληρίδης πήγε στην προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Ραούφ Ντενκτάς στις 17 Απριλίου και σύμφωνα με έγκυρους κύκλους που δεν ήταν άλλοι από τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι δεν ήθελε να παρουσιασθεί με τέτοιες δηλώσεις, "ο κ. Κληρίδης θα αναθεωρήση την απόφασιν του περί παραιτήσεως του εάν αι υπό διατύπωσιν εισέτι απόψεις του γίνουν δεκταί και υλοποιηθούν, ώστε να δημιουγηθουν αι κατάλληλοι συνθήκαι ομαλής διεξαγωγής των ενδοκυπριακών συνομιλιών".

Στη Νέα Υόρκη ο Γενικός Γραμμαέας Κουρτ Βάλντχαϊμ κάλεσε τον αρχηγό της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Εθνη Κωνσταντίνο Παναγιωτάκο, πρώην πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο, και όπως εγνώσθη τόνισε στον Ελληνα πρέσβη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του "Φιλελεύθερου" ότι" εκ της συνεχιζομένης δυναμικής δραστηριότητος του στρατηγού Γρίβα και της εξ αυτής προκυπτούσης διαμάχης εις τη Κύπρον διαμορφούται εις την νήσον τοιαύτη κατάστασις, ώστε να καθιστά σχεδόν αδύνατον την συνέχισιν των συνομιλιών και ως εκ τούτου δημιουργείται σοβαρόν θέμα".

Ο δρ Βάλντχαϊμ κινητοποιήθηκε δραστήρια και στις 19 Απριλίου απέστειλε στον Γλαύκο Κληρίδη το ακόλουθο προσωπικό μήνυμα του:

"Ακουσα με μεγάλη ανησυχία ότι προτίθεσθε να υποβάλετε την παραίτηση σας ως αντιπρόσωπος της ελληνικής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες. Αναμιμνήσκομαι των συνομιλιών τις οποίες είχα μαζί σας στη Λευκωσία το περασμένο θέρος, όταν οι ενδοκυπριακές επαναλήφθηκαν και της εντύπωσης την οποία προκάλεσε τότε σε μένα η μεγάλη αφοσίωση σας στην υπόθεση της Κύπρου.

Εκτιμώ πλήρως τις μεγάλες δυσχέρειες οι οποίες έχουν προκύψει από τότε και οι οποίες έχουν καταστήσει τη θέση σας πολύ λεπτή. Αλλά πριν καταλήξετε σε τελική απόφαση επιθυμώ να γνωρίζετε πόσο μεγάλη σημασία αποδίδω στη συνέχιση της συμμετοχής σας στις συνομιλίες.

Ειλικρινά ελπίζω ότι παρ'όλες τις σημερινές δυσχέρεις είναι δυνατόν ακόμη να επιτύχουμε με τις διακοινοτικές συνομιλίες τους σκοπούς που όλοι έχουμε στην καρδιά μας τόσο πολύ.

Ο κ. Γκουγιέρ, ο Β.Γ.Γ. για ειδικές πολιτιές υποθέσεις, θα επισκεφθεί την Κύπρο την προσεχή εβδομάδα, και θα είναι στη διάθεση σας για να συζητήσει περαιτέρω την κατάσταση από μέρους μο/.

Είμαι βέβαιος ότι θα κατανοήσετε ότι μόνο το μεγάλο μου ενδιαφέρον για επιτυχία των δακοινοτικών συνομιλιών και η πεποίθησις μου ότι η συμμετοχή σας σε αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία τους με παρεκίνησαν να σας στείλω αυτό το προσωπικό μήνυμα σε ένα θέμα στο οποίο η τελική απόφασις αναμφισβήτητα, πρέπει να ληφθεί μόνο από σας".

Την ίδια ημέρα επέστρεψε στην Κύπρο και ο πρεσβευτής της Ελλάδας Ευστάθιος Λαγάκος ο οποίος είχε συνομιλίες τον πρωθυπουργό Γεώργο Παπαδόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Καβαλιεράτο καθώς δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Αθήνα ανέφεραν ότι ο Ελληνας πρέσβης μετέφερε μήνυμα στον Στρατηγό Γρίβα με τον οποίο καλείτο να αναστείλει τη δράση του και να συμβάλει στην αποκατάσταση της ενότητας του Κυπριακού ελληνισμού.

Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε σχετικά ανέφερε ότι "συνάντησε μόνο έντονο το ενδιαφέρον και ανησυχίαν" για τις εξελίξεις στην Κύπρο προσθέτοντας ότι "η προσπάθεια προς εκτόνωση ήτο, είναι και θα είναι διαρκής χωρίς να ανακόπτεται από δυσχέρεις ή απαισιοδοξία".

Ο Ευστάθιος Λαγάκος έσπευσε να ενημερώσει τον Γλαύκο Κληρίδη την επομένη ενώ αναμεταδιδόταν στην Κύπρο μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων η ακόλουθη ανακοίνωση της ελληνικής Κυβέρνησης:

" Η Ελληνική Κυβέρνησις πισεύει ότι η λύσις του κυπριακού προβλήματος δεν είναι δυνατή παρά μόνον διά διαπραγματεύσεων και εντός ατμοσφαίρας εμπιστοσύνης και ειρήνης, ως καλλιτέραν προς τούτο διαδικασίαν θεωρεί τας ενισχυμένας ενδοκυπριακάς συνομιλίας, τας οποίας ως γνωστόν υπεστήριξε και εξακολουθεί να υπστηρίζη.

Η εμφανισθείσα προσφάτως περιπλοκή εις τας εν λόγω συνομιλίας προκαλεί εις την ελληνικήν Κυβέρνησιν βαθυτάτην ανησυχίαν. Καίτοι η Κυβέρνησις κατανοεί τας δυσχερείας τας οποίας συναντά, ο κ. Γλάυκος Κληρίδης, εις την επιτέλεσιν του εποικοδομητικού έργου του, το οποίον ιδιαιτέρως εκτιμά, εκφράζει τη πεποίθησιν ότι θα θελήση να το συνεχίση μέχρι της ευοδώσεως των συνομιλιών, ή συνέχισις και η ταχεία προώθησις των οποίων είναι επιβεβλημένη προς το συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Εξ άλλου η Κυβέρνησις απευθύνει έκκλησιν προς τον πατριωτισμόν όλων εκείνων οι οποίοι αμέσως ή εμμέσως διά λόγων ή έργων, τα οποία το εθνικόν κέντρον αποδοκιμάζει απολύτως και κατηγορηματικώς υπονομεύουν τας συνομιλίας και διαταράσσουν επικινδύνως την απαραίτητον ατμόσφαιραν διά την ευόδωσιν αυτών.

Πέραν τούτου εκείνοι οι οποίοι εις οιανδήποτε παράταξιν ανήκοντες και εξ οιωνδήποτε κινήτρων ωθούμενοι δεν συμμορφούνται προς την χαραχθείσαν επί του Κυπριακού πολιτικήν πρέπει να αντιληφθούν σαφώς ότι διασπούν την ενότητα των Ελλήνων εν Κύπρω όσον και γενικώτερον του ελληνισμού, μάλιστα δε εις κρισίμους στιγμάς εις ας απαιτείται σύμπνοια και απόλυτος αυτοσυγκράτησις διά την αποσόβησιν διαγραφομένων μεγάλων κινδύνων".

Η δήλωση της ελληνικής Κυβέρνησης αποτελούσε ουσιαστικά αποκήρυξη της ένοπλης δράσης του Στρατηγού Γρίβα.

Η ανακοίνωση ενώ έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Κυπριακή Κυβέρνηση (ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την χαρακτήρισε ως "λίαν εποικοδομητικήν ενέργειαν προς την κατεύθυνσιν εκτονώσεως της καταστάσεως και ορθής δρομολογήσεως των περί το κυπριακόν χειρισμών") η ΕΣΕΑ, η πολιτική έκφραση του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Β Στρατηγού Γρίβα απέρριψε την έκκληση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, τονίζοντας ότι θα συνέχιζε τον ενωτικό αγώνα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες:

"Πειθαρχούμεν εις την φωνήν της Πατρίδος, διό και εφ' οιασδήποτε συνθήκας, θα συνεχίσωμεν αγωνιζόμενοι δι' εξάλειψιν των αιτίων άτινα διέσπασαν και εδιχοτόμησαν την Κύπρον και το Εθνος ολόκληρον, άκαμπτοι παραμένουν επί των επάλξεων του ενωτικού αγώνος με τη βεβαιότητα ότι ο Θεός ευλογεί τον αγώνα μας και θα νικήσωμεν".

Εκπρόσωπος της ΕΣΕΑ κληθείς να σχολιάσει περαιτέρω την ανακοίνωση ανέφερε ότι "απορρίπτεται η δήλωσις Παπαδόπουλου " και πρόσθεσε ότι" δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής διά την παράταξιν των".

Το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με την εφημερίδα "Χαραυγή"

δέχθηκε με επιφυλαξεις την ανακοίνωση των Αθηνών υποδεικνύοντας ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ της έκκλησης προς τον πατριωσμό και της αποδοκιμασίας των συγκεκριμένων καταστάσεων που υπονόμευαν τις ενδοκυπριακές.

Επιπρόσθετα τονιζόταν ότι "οι υπονομευτές στις συνομιλίες δεν είναι άλλοι από τους εδώ οπαδούς του στρατιωτικού καθεστώτος".

Επίσημα τη θέση του ΑΚΕΛ καθόρισε ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Εζεκίας Παπαϊωάννου σε ομιλία σε Συνδιάσκεψη του Κόμματος τονίζοντας ότι "με την τρομοκρατίαν δεν έρχεται η ένωσις".

Παράλληλα ο Εζεκίας Παπαϊωάννου εξέφρασε θλίψη για τον θάνατο του Κόκου Φωτίου, του εδεκίτη που δολοφνήθηκε στη Λάρνακα από την ΕΟΚΑ Β και του Γ. Κουντουριέσιη που σκοτώθηκε στον Κουτραφά κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ΕΟΚΑ Β στον αστυνομικό της κοινότητας.

Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου είπε ότι η δημιουργία του Κυπριακού κράτους αποτελούσε τη "μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κατάκτηση του απελευθερωτικού αγώνα του Κυπριακού λαού" και πρόσθεσε:

" Σε τι θα βοηθήσει την πραγματοποίηση της ένωσης, η κατάλυση αυτού του κράτους, στην οποία αποβλέπει η ένοπλη εκστρατεία των κύκλων της ανωμαλίας και της εκτροπής; Αν πάλιν σκοπός αυτών των κύκλων είναι η κατάληψη της εξουσίας η ευκαιρία τους δόθηκε στις προεδρικές εκλογές, τους δόθηκε και στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 1970. Μπορούσαν αν ήθελαν να εκθέσουν υποψηφιότητα και να ζητήσουν το λαϊκό χρίσμα, γιατί προτίμησαν τη μάσκα, το αυτόματο όπλο, την πολιτική δολοφονία και τις επιδρομές ενάντια σε αστυνομικούς σταθμούς; Διότι ξέρουν πολύ καλά ότι ο λαός δεν τους υποστηρίζει".

Για τη θέση του Ακέλ έναντι του εθνικού θάματος ο Εζεκίας Παπαϊωάννου είπε:

"Τώπαμε πολλές φορές, το επαναλαμβάνουμε και σήμερα ότι είμαστε υπέρ της Ενωσης, οποιοδήποτε και αν είναι το κοινωνικό ή πολιτικό κεθεστώς στην Ελλάδα, γιατί τα κοινωνικά καθεστώτα και οι κυβερνήσεις αλλάζουν, ενώ η Ελλάδα είνα παντοτεινή, είναι αιώνια. Και αύριο ακόμη αν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η ένωση, χωρίς όρους και χωρίς εδαφικά ή άλλα ανταλλάγματα, τα κόμμα μας και η Αριστερά γενικά θα υπστήριζε ολόψυχα την ένωση.

Ας πάψουν οι συκοφάντες να σερβίρουν τα ψέματα τους στον λαό. Αυτοί όμως που συκοφαντούν το ΚΑΕΛ και την Αριστερά για ανθενωτικούς, είχαν γράψει κάποτε ότι θάταν χίλιες φορές προτιμότεροη παραμονή μας κάτω από τον βρεττανικό αποικιακό ζυγό ή κάτω από φέσι ακόμη, παρά ένωση με μια κομμουνιστική Ελλάδα. Αν αμφιβάλλει κανείς γι' αυτά ας μετροφυλλήσει μερικες παλιές εφημερίδες και θα το βρει".

Για την τελευταία ανακοίνωση των Αθηνών ο Εζεκίας Παπαϊωάννου είπε:

"Εκτιμούμε τη δήλωση των Αθηνών αναφορικά με τις ενδοκυπριακές συνομιλίες και την εσωτερική μας κατάσταση, χρειάζονται όμως ακόμη πιο αποφασιστικά βήματα για την δημιουργία συνθηκών στο εσωτερικό μέτωπο απαραίτητης προϋπόθεσης για την ευόδωση των ενδοκυπριακών. Η καλύτερη λύση που εξυπηρετεί το ύψιστο συμφέρον ολοκλήρου του κυπριακού λαού και της εθνικής του υπόθεσης είναι η διάλυση όλων των παρανόμων ομάδων και η παράδοση του οπλισμού τους στο κράτος. Η αντικατάσταση της βίας και της τρομοκρατίας με τον δημοκρατικό διάλογο και την πορεία προς τον κυρίαρχο λαό".

Επίθεση στην τρομοκρατία εξαπέλυσε και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ο οποίος τάχθηκε τόσο εναντίον της βίας όσο και της αντιβίας και μίλησε για ενδοελληνική κρίση και για αγώνα για την ένωση.

Μιλώντας σε διάσκεψη τύπου ο Βάσος Λυσσαρίδης είπε στις 24 Απριλίου:

"Σε τι συνίσταται η ενδοελληνική κρίσις; Υφίσταται πράγματι στρατόπεδον ενωτικών και μη; Αυτό αποτελεί απάτην. Ολόκληρος ο Κυπριαακός ελληνισμός τάσσεται υπέρ της ενώσεως και είναι πρόθυμος να αγωνισθή υπέρ αυτής άνευ υπολογισμού θυσιών εφ' οσον θα υφίσταντο οιαιδήποτε προϋποθέσεις. Ποίον τότε το υπόβαθρον της κρίσεως; Και πάλιν η μορφή λύσεως. Οι οπαδοί της ενώσεως μετ' ανασταλλαγμάτων και οι υποκινούντες αυτούς συντάσσονται ουσιαστικώς με τας απόψεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας".

Ως εμφανείς παράγοντες τυης κρίσης ο δρ Λυσσαρίδης απαρίθμισε την ένοπλη τρομοκρατία Γρίβα που εξασθενούσε, όπως είπε, την αμυντική ικανόττηα του κράτους, την πολιτική των Μητροπολιτών και τον πολιτικό εκβιασμσό του Μακαρίου να δεχθεί λύση προς την οποία αντιτίθετο η μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Για τη θεση της ελληνικής Κυβέρνησης είπε:

"Η θέσις της κυβερνήσεως Παπαδοπούλου αποτελεί τον παράγοντα, ο οποίος πρέπει να εξετασθή αναφορικώς με την ενδοελληνικήν κρίσιν, άλλως η κρίσις θα έπρεπε να ήτο ελληνοτουρκική, είναι γεγονός ότι η Κυβέρνησις Παπαδοπούλου τάσσεται υπέρ των ενδοκυπριακών συνομιλιών. Εκπρόσωποι ή φίλοι της Κυβερνήσεως Παπαδοπούλου φέρονται ως συνεργασθέντες μετά των Μητροπολιτών και τον Γρίβα, Κατά την απόρριψιν των γνωστών παλαιών προτάσεων Παπαδοοπούλου δεν εγνωστοποιήθησαν προς τον Κυπριακόν λαόν οιαιδήποτε νέαι θέσεις. Το νέον είναι η υποστήριξις των ενδοκυπριακών συνομιλιών και η ή όχι ικανοποιητική αποδοκιμασία της βίας..."

Ο Βάσος Λυσσαρίδης τάχθηκε ανενδοίαστα τόσο εναντίον της βίας όσο και εναντίον της αντιβίαας λέγοντας ότι αντί της αντιβίας απαιτείται η δραματική παρέμβαση του κράτους και η παλλαϊκή αντίσταση προς εκείνους που αντιστρατεύονται τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Πρόσθεσε:

"Προσπαθούν σκοπίμως να δημιουργήσουν σύγχυσιν μεταξύ αντιμετωπίσεως της βίας διά της καλουμένης αντιβίας, την οποίαν απορρίπτομεν ως μη ορθήν και της αμεταθέτου αντιστάσεως του λαού κατά της βίας την καθολογικήν μαχητικήν αντιμετώπισιν της βίας, η οποία είναι επιτακτικόν καθήκον κράτους και λαού. Η σύγχυσις είναι σκόπιμος. Προσπαθούν να στερήσουν τον λαόν και το κράτος του δικαιώματος αντιστάσεως. Ομως ο λαός θα σταθή υπερήφανος επί των επάλξεων διά να προασπίση τα εθνικά και λαϊκά δίκαια".

Τελικά ο Γλαύκος Κληρίδης, έχοντας υπόψη τα όσα λέχθηκαν τις ημέρες αυτές, αποφάσισε να μη παραιτηθεί και με γραπτή του δήλωση ανέφερε στις 24 Απριλίου 1973:

"Προσφάτως έχω σκεφθή σοβαρώς κατά πόσον έπρεπε να παραιτηθώ της θέσεως μου, ως αντιπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς εις τας επαναδραστηριοποιηθείσας διακοινοτικάς συνομιλίας.

Οι λόγοι οι οποίοι με παρεκίνησαν να εξετάσω κατά πόσον ήτο συμβουλεύσιμον να συνεχίσω το έργον μου ως Ελληνος κυπρίου συνομιλητού ωφείλοντο εις την κατάστασιν την δημιουργηθείσαν μεταξύ των ελληνοκυπρίων λόγω της υπό ομάδων του στρατηγού Γρίβα προσφυγής εις την βίαν, η οποία ωδήγησεν εις την απαράδεκτον χρήσιν αντιβίας υπό στοιχείων υποστηριζόντων την Κυβέρνησιν της Κύπρου.

Η συνεχιζομένη χρήσις βίας και αντιβίας και η κλιμάκωσις της καθίστων καθημερινώς την θέσιν του ελληνοκυπρίου διαπραγματευτού άκρως δυσχερή και την προσπάθειαν του προς εξασφάλισιν ειρηνικής λύσεως του Κυπριακού προβλήματος, βάσει ενός ανεξαρτήτου και ενιαίου κράτους, ουσιαστικώς αδύνατον.

Υπό τας περιστάσεις αυτάς έκρινα ότι δεν ηδυνάμην πλέον να αναλάβω ευθύνην διά την επιτυχή έκβασιν των συνομιλιών και την εφαρμογήν της κοινής επί του κυπριακού προβλήματος πολιτκής των Κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου.

Αποτελεί στερράν πεποίθησιν μου ότι η χρήσις βίας ουχί μόνον δεν προάγει την υπόθεσιν της ενώσεως, αλλ' ωσαύτως καταστρέφει την διαπραγματευτικήν θέσιν της ελληνοκυπριακής πλευράς, ιδιαιτέρως καθ' ην στιγμήν συνταγματικά θέματα σχετιζόμενα με τον νόμον και την τάξιν και την ασφάλειαν ζωής και περιουσίας ευρίσκονται υπό εξέτασιν.

Εχω διαβιβάσει προς την Κυβέρνησιν της Ελλάδος και τον Πρόεδρον της Δημοκρατίας τας απόψεις μου επί της εσωτερικής καταστάσεως, εις ό,τι αφορά τους Ελληνοκυπρίους και τας δυσμενείς επιπτώσεις της επί των διακοινοτικών συνομιλιών και εκοινοποίησα προς αυτούς την πρόθεσιν μου να παραιτηθώ της θέσεως μου ως συνομιλητού. Ωσαύτως επληροφόρησα τον ειδικόν αντιπρόσωπον του Γενικού Γραμματέως των Ηνωμένων Εθνών κ. Οζόριο Ταφάλ περί της προθέσεώς μου.

Αφού εμελέτησα προσεκτικώς το προσωπικόν μήνυμα το απευθυνθέν προς εμέ υπό του Γενικού Γραμματέως των Ηνωμένων Εθνών Κουρτ Βάλντχαϊμ, την ανακοίνωσιν την εκδοθείσαν υπό της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού της Ελλάδος διά της οποίας επανεβεβαιούται κατηγορηματικώτατα ότι η πολιτική της ελληνικής Κυβερνήσεως αποβλέπει εις την εξασφάλισιν ειρηνικής λύσεως του κυπριακού προβλήματος διά των διακοινοτικών συνομιλιών, καθώς και την πραράκλησιν του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως συνεχίσω το έργον μου ως διαπραγματευτού, απεφάσισα, επί του παρόντος, όπως εξακολουθήσω να αντιπροσπεύω την την ελληνικήν πλευράν εις τας συνομιλίας.

Ελπίζω ότι η απερίφραστος εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Ελλάδος καταδίκη όλων εκείνων, οι οποίοι αμέσως ή εμμέσως υπονομεύουν τας συνομιλίας και διαταράσσουν την αναγκαίαν ατμόσφαιραν, διά την επιτυχή κατάληξιν των θα ληφθή σοβαρώς υπ' όψιν και θα τύχη αντπακρίσεως.

Ενώ θα συνεχίζω επί του παρόντος το έργον μου ως διαπραγματευτού, προτίθεμαι να παρκολουθώ την κατάστασιν, στενώς, εάν δε αύτη εξελιχθή κατά τοιούτον τρόπον ώστε να επηρεάση τας συνομιλίας δυσμενώς θα επανεξετάσω την θέσιν μου".