Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

12.1.1974: Ο Αρχιμαvδρίτης Χρύσαvθoς Χρυσoστόμoυ εκλέγεται πρώτoς Μητρoπoλίτης Λεμεσoύ και εγκαθίσταται στη Λεμεσό.

S-1938

12.1.1974: Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

Ο πρώτος Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος

Στη Λεμεσό υποψήφιος για την έδρα του Μητροπολίτη ήταν ο Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Χρυσοστόμου.

Υπέρ της εκλογής του σχηματίστηκε Συντονιστική Επιτροπή.

Ανακοίνωση της Επιτροπής στις 29 Νοεμβρίου 1973 καλούσε τους ψηφοφόρους στα επτά εκλογικά κέντρα της πόλης να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου και πρόσθετε:

"Η προσέλευσις εις τας κάλπας όσον το δυνατόν περισσοτέρων ψηφοφόρων και η υπερψήφισις του Αρχιμανδρίτου Χρυσάνθου Χρυσοστόμου ως Μητροπολίτου Λεμεσού, θεωρείται επιβεβελημένον καθήκον και ιερά υποχρέωσις παντός Ελληνος Χριστιανού προς αποκατάστασιν της ομαλότητος και τάξεως εις τα πράγματα της Εκκλησίας μας προς ανύψωσιν του χριστιανικού αισθήματος του Λαού μας και προς ενίσχυσιν του Λαοφιλούς Εθνάρχου μας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου εις τον αγώνα του προς ολοκλήρωσιν των εθνικών επιδιώξεων της ιδιαιτέρας πατρίδος μας".

Στις εκλογές για την ανάδειξη των ειδικών αντιπροσώπων προσήλθαν συνολικά το 82,9% των ψηφοφόρων ως εξής: Λεμεσός ψήφισαν 10,545 από τους 12,481 εγγεγραμμένους. Κοιλάνι 2,928 από τους 3,623 και Καλό Χωρίο 3,.323 από τους 4,158.

Η εκλογή των Γενικών Αντιπροσώπων έγινε την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 1973.

Οι εκλογέντες είναι οι ακόλουθοι:

ΛΕΜΕΣΟΣ: Κληρικοί: Παπαϊωάννης Κακογιάννης, Παπακυριάκος Σολομωνίδης, Παπαντώνιος Καλυδίτης και Παπαδημήτριος Παπακωνσταντίνου.

Λαϊκοι: Φώτης Ι. Κολακίδης, Αιμίλιος Μιχαηλίδης, Θεόδωρος Παπάς, Μενέλαος Κανάκης, Ανδρέας Αρμεύτης, Σταύρος Ολύμπιος, Λοϊζος Καραμιχάλης και Ανδρέας Αριστείδου.

ΚΑΛΟ ΧΩΡΙΟ: Κληρικοί: Παπανδρέας Χριστοφόρου, Παπαμάρκος Σωκράτους και Παπαευριπίδης Ιωαννίδης.

Λαϊκοί: Χρίστος Ταπεινός, Πέτρος Χριστοφή Μαλακτός, Ιωάννης Ευαγγέλου, Θεόδουλος Ονησιφόρου, Ιωάννης Αριστείδου, Κώστας Χατζηστυλλής και Ευριπίδης Παύλου .

ΚΟΙΛΑΝΙ: Κληρικοί: Παπαχριστόδουλος Αυγουστή, Παπαστυλιανός Σουρμελής και Παπασολομών Ορφανός.

Λαϊκοί: Δήμος Τουμάζος, Στέλιος Χρ, Εκκκέσιης, Πανίκος Παπαιωάννου, Βρασίδας Ειρήναρχος, Αγαθοκλής Ιωάννου και Ιωάννης Παναγίδης.

ΕΠΙΣΚΟΠΗ: Κληρικοί: Οικονόμος Γεώργιος Χριστοδούλου και Παπααριστείδης Πολυδώρου.

Λαϊκοί: Γεώργιος Στροβολιώτης, Ξενής Κωνσταντίνου και Κυριάκος Θ. Βρανάβας.

Καθώς η πορεία των εκλογών συνεχιζόταν κανονικά συνήλθε η Ιερά Σύνοδος υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών Πάφου, Κιτίου και Μόρφου και του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα, η οποία και επικύρωσε τις εκλογές των Γενικών Αντιπροσώπων.

Ως ημέρα εκλογής του νέου Μητροπολίτη ορίστηκε η 12η Ιανουαρίου 1974.

Η εκλογική συνέλευση που έγινε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή στην καθορισθείσα ημέρα εξέλεξε διά βοής μάλιστα ως πρώτο Μητροπολίτη Λεμεσού τον Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο Χρυσοστόμου όπως αναμενόταν.

ΧΑΡΑΥΓΗ 13 1 1974

Προσφωνώντας τη συνέλευση ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, είπε, σύμφωνα με τη εφημερίδα "Ο Αγών" της 13ης Ιανουαρίου 1974 ότι η Εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα περιήλθε προ έτους σε κατάσταση χειμασμού και κρίσεως από την συμπεριφορά τριών πρώην Μητρπολιτών, οι οποίοι "κινούμενοι υπό την επήρειαν πνεύματος πονηρού προέβησαν εις ενεργείας και εις πράξεις απεργαζομένας όλεθρον διά την τελούσαν εν στρατεία Κυπριακήν Εκκλησίαν και την εμπερίστατον Πατρίδα".

Πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος:

" Ελαυνόμενοι υπό ελατηρίων ξένων και αντιθέσεων προς το συμφέρον της Εκκλησίας και του Ελληνικού Χριστιανικού Πληρώματος, παρηρμήνευσαν Ιερούς Κανόνας και ηκόνισαν δι' αυτών μάχαιραν και έπληξαν και ετραυμάτισαν το Σώμα της Εκκλησίας, αλλ' ο Θεός ερρύσατο την Εκκλησίαν Αυτού και έδωκε των τραυμάτων ίασιν. Οι δε τρώσαντες έλαβον της κακίας τον μισθόν".

Είπε ακόμη ότι η Διοικούσα Εκκλησία της Κύπρου, εξυγιανθείσα και ανανεωθείσα αφού διήλθε στάδιο κρίσεως και καθαρμού βαδίζει ήδη απροσκόπτως επί της οδού την οποίαν διανοίγει και φωτίζει η συναίσθησις και το υψηλού προορισμού της.

Η χειροτονία και ενθρόνηση του εψηφισμένου Μητρολίτη Λεμεσού έγινε την επομένη 13 Ιανουαριου στον Καθειδρικό ναό Αγίου Ιωάννου Λευκωσίας και η εγκαθίδρυση του το απόγευμα της ιδίας ημέρας στον Ιερό ναό Καθολικής.