Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.
Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.
S-1885
7.2.1972: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΤΡΙΣ" ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΕΝΩ Η ΕΣΕΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΤΑ ΟΠΛΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΗ
ΑΓΩΝ 18 2 1972 |
Στις 7 Φεβρουαρίου 1972 η εφημερίδα "Πατρίς" εκφραστικό όργανο του Γεωργίου Γρίβα, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο μυστικά και οργάνωνε παράνομη οργάνωση, δημοσίευσε μια λεπτομερή έκθεση για την άφιξη και τον τρόπο άφιξης των τσεχοσλοβακικών όπλων που αγόρασε ο Πρόεδρος Μακάριος για ενίσχυση των δυνάμεων αντιμετώπισης της παρανομίας.
Η έκθεση είναι λεπτομερής και θυμίζει στρατιωτική έκθεση.
Αναφερόταν στην έκθεση η οποία δεν διευκρινίστηκε ποια υπηρεσία την είχε ετοιμάσει αλλά στην οποία σημειώνεται ότι την άφιξη των όπλων παρακολουθούσαν άνθρωποι του Γρίβα, και στελέχη της Ελληνικής ΚΥΠ και της Εθνικής Φρουράς:
"Την 9.45 π.μ. της 21.1.1972 (Παρασκευή) αφίχθη εις Ξερόν το Δανικόν S/S/STASSIA KAPEGHAGI, προερχόμενον εκ PLOCE της Γιουγκοσλαβίας. Φορτίον 287 τόννοι εκρηκτικών υλών διά ελληνικήν Μετ. Εταιρείαν. Πλήρωμα 8 Δανοί. Καπετάνιος ο ERIC ΗENSEN.
Η εκφόρτωσις ήρχισεν την πρωϊαν της 22ας και συνεπληρώθη την 4ην π.μ. της 24.1.1972 εγένετο δε εις τας εν Ξερώ εγκαταστάσεις της Ελλ. Μετ. Εταιρείας. Κιβώτια περί τας 10.850. Διά την μεταφοράν εις Μιτσερόν εχρησιμοποιήθησαν 41 φορτηγά των 10-12 τόννων. Την εκφόρτωσιν και μεταφοράν εις τας όπισθεν του νοσοκομειακού συγκροτήματος Μητσερού αποθήκας της ΕΜΕ επέβλεπεν ο κ. Στέφανος Λοϊζίδης, υποδιεθυντή της ΕΜΕ.
Τα κιβώτια ήσαν ξύλινα και και φαιοπρασίνου χρώματος επ' αυτών δε ανεγράφοντο με λατινικά στοιχεία του περιεχομένου (φυσίγγια...)
3.350 κιβώτια περιείχον όπλα διαφόρων τύπων και 7.500 περιείχον πυρομαχικά.
ΤΥΠΟΙ ΟΠΛΩΝ: Αυτόματα 22, 25", αυτόματα τυφέκια 27,58", οπλοποβυβόλα 7.62", βαρέα πολυβόλα 7.92", μπαζούκαι- όλμοι 82 χιλιοστών.
Εις τους εκφορτώνοντας το φορτίον εργασίας ελέχθη ότι επρόκειτο περί δυναμίτιδος. Πλείστοι τούτων όμως αντιλήφθησαν το πραγματικό περιεχόμενον των κιβωτίων όταν δε ένα κιβώτιον εθραύσθη εβεβαιώθησαν ότι επρόκειτο περί οπλισμού παρ' όλον ότι ο επιβλέπων υπάλληλος έσπευσεν να διατάξη να καλύψουν το κιβώτιον με μουσαμά είπεν δε ότι μερικά κιβώτια δεν περιέχουν δυναμίτιδα, αλλά εξαρτήματα μηχανημάτων της ΕΜΕ.
Τα όπλα και τα πυρομαχικά ετοθετήθησαν ουχί εις τας αποθήκας, όπου εφυλάττετο δυναμίτης, αλλά εντός συρματοφράκτου χώρου, ο οποίος προηγουμένως εχρησιμοποιείτο ως εργαστήριον, εφρουρείτο δε υπό Τούρκου. Ο Τούρκος υπάλληλος του Μεταλλείου αντικατατεστάθη υπό Ελλήνων αστυνομικών από τους αστυνομικούς σταθμούς Κλήρου και Δευτεράς, τούτο δε εδημούργησεν εις τον τούρκον υπονοίας τας οποίας και διεβίβασεν εις τους ομοφίλους του. Υπεύθυνος διά την φρούρησιν του οπλισμού ήτο ο Υπεύθυνος της Υπαίθρου Στέφανος, Αξιωματικός της αστυνομίας.
Την εκφόρτωσιν και μεταφοράν του οπλισμού εις Μιτσερόν παρηκολούθησαν από κοντά αι Υπηρεσίαι Πληροφοριών του ΓΕΕΦ και της Ελληνικής ΚΥΠ εν συνεργασία μετά των ενωτικών παραγόντων.
Την 5.10 μ.μ. της 3.1.72 ήρχισεν η φόρτωσις από Μιτσερόν και η μεταφορά του οπλισμού εις Αρχιεπισκοπήν και αλλαχού (εις Παλαιομέτοχον π.χ. μετέφερον οπλισμόν 3
ΑΓΩΝ 29 2 1972 |
φορτηγά και εν βαν). ΓΕΕΦ, ΚΥΠ, (Ελληνική) και ενωτικοί παρηλούθησαν πάσαν κίνησιν. Ενωρίς το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου 1972 αι Αθήναι έδωσαν οδηγίας εις τον Στρατηγόν Χαραλαμπόπουλον να ζητήση όπως ο οπλισμός τεθή υπό τον έλεγχον της Ε.Φ. Ο Μακάριος ηρνήθη.
Το βράδυ της 1.2.72 οι ενωτικοί συνέχιζον να παρακολουθούν. Φαίνεται δε ότι και η ένοπλος παρουσία του Γιασεμίδη εις την περιοχήν Μιτσερού σχετίζεται άμεσα με την μετακίνησιν και διασποράν του οπλισμού εις διάφορα μέρη της Νήσου.
Την 2.2. αφίχθη εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος προς επιτόπιον μελέτην του προβλήματος.
Την 3.2. ο πρέσβυς συνηντήθη μετά του Κυπριανού και άλλους διά το θεμα των όπλων. Την αυτήν ημέραν εδέχθη αντιπροσωπείαν της ΕΣΕΑ.
Την 4.2 συνηντήθη ο Πρέσβυς με τον πρόεδρον".
Την ίδια περίοδο η Επιτροπή Συντονισμού Κυπριακού αγώνα, ΕΣΕΑ, που αποτελούσε τον πολιτικό βραχίονα της οργάνωσης ΕΟΚΑ Β του στρατηγού Γρίβα, με ανακοινώσεις της άσκησε έντονο πόλεμο εναντίον της ενέργειας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου να εισαγάγη τα τσεχοσλοβακικά όπλα.
Σε δύο τουλάχιστον ανακοινώσεις της η ΕΣΕΑ, με Πρόεδρο τον Γεώργιο Βασιλειάδη, πρώην Αρχιδικαστή, έδειχνε τον απόλυτο συντονισμό της με την στρατιωτική χούντα των Αθηνών.
Σε μια ανακοίνωση της που δημοσιεύθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1972 από την εφημερίδα "Πατρίς" η ΕΣΕΑ ανέφερε:
"Το θέμα της εισαγωγής μεγάλου αριθμού όπλων υπό τας συνθήκας υπό τας οποίας έλαβε χώραν είναι πολύ σοβαρόν και γεννά μεγάλας ανησυχίας. Αι διαπιστώεις και τα εν προκειμένω ερωτηματικά οδηγούν εις ζωφεράς σκέψεις.
Πολλά ίσως να αγνοούμεν επί του θέματος αυτού, αλλά είμεθα βέβαιοι ότι αρκετά ήδη γνωρίζομεν διά να ανησυχούμεν. Γνωρίζομεν ότι ο οπλισμός ούτος εισήχθη εν αγνοία της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς, δεν εξεφορτώθη υπό της αστυνομίας, αλλ' υπό μελών της Προεδρικής Φρουράς και άλλων προσώπων εμπίστων εις τον Αρχιεπίσκοπον. Ταύτα αντί να μεταφερθούν εις τας αποθήκας της αστυνομίας μετεφέρθησαν εις τας αποθήκας της εταιρείας Μητσερού, εχρησιμοποιήθησαν δηλαδή αντικανονικώς και παρανόμως τα υποστατικά ενός κοινοτικού ιδρύματος, ως είναι η ΕΜΕ, επί του προκειμένου διερωτώμεθα τι λέγει η διεύθυνσις της εταιρείας. Εν συνεχεία τα όπλα εναποθηκεύθησαν εις την Αρχιεπσκοπήν.
Εκτός του ότι προκαλεί θλιβεράς σκέψεις η χρησιμοποίησις ενός εκκλησιαστικού ιδρύματος δι' αποθήκευσιν όπλων αυτό τούτο το γεγονός της εκεί μεταφοράς του υλικού αποτελεί, νομίζομεν επαρκή ένδειξιν των σκοπών διά τους οποίους εκομίσθη τούτο.
Συνεπώς η μυστικότης η οποία ετηρήθη και ο τρόπος εναποθηκεύσεως του οπλισμού, αποδεικνύει ότι ούτος δεν εκομίσθη διά την άμυναν του κράτους, αλλά δι' αλλοτρίους σκοπούς.
Το ανησυχητικόν ερώτημα, το οποίον προκύπτει είναι μήπως ετοιμάζεται νέα έκδοσις του απαισίας μνήμης ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Εν πάση περιπτώσει το βέβαιον είναι ότι ο εμφύλιος πόλεμος ευρίσκεται δυστυχώς εν όψει πλησιέστερον σήμερον απ' ότι άλλοτε.
Καταγγέλλοντες τα ανωτέρω καλούμεν την κοινήν γνώμην όπως προσέξη το θέμα με κάθε σοβαρότητα και ψυχραιμίαν. Ψυχραιμίαν η οποία επιβάλλεται υπό τας περιστάσεις. Και είναι βέβαιος ο λαός ότι η Ελλάς παρακολουθεί με πολλήν προσοχήν την εν Κύπρο κατάστασιν, ως επίσης και η εν Κύπρω στρατιωτική ηγεσία.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 13 4 1972 |
Νομίζομεν ότι δεν είναι επουσιώδες να τονισθή ότι είναι η εκκλησιαστική ηγεσία έχει καθήκον να κρατήση την εκκλησίαν έξω από την σοβαράν δίνην και να υποδείξη εις τον Αρχιεπίσκοπον Μακάριον ότι δεν δικαιούται να την αναμιγνύη εις τοιούτου είδους επικινδύνους δραστηριότητας.
Εχομεν τέλος την βεβαιότητα ότι όλοι οι Εθνικόφρονες της Κύπρου παρακολουθούν την κατάστασιν, τρέφομεν δε την πεποίθησιν ότι και ο Διγενής επαγρυπνεί με την χαρακτηρίζουσαν αυτόν ικανότητα και πατριωτισμόν".
Εξάλλου στις 24 Φεβρουαρίου 1972 η ΕΣΕΑ επικροτούσε τη στάση της Κυβέρνησης του Γεώργιου Παπαδόπουλου, η οποία με τελεσίγραφο της προς τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο αξίωνε την παράδοση του οπλισμού στην Εθνική Φρουρά αρκούσε να μη παρέμενε στα χέρια του, ώστε να παραμείνει ανίσχυρος και ανίκανος να αντιδράσει σε τυχόν ανάληψη δράσης από τον Στρατηγό Γρίβα.
Ανέφερε η ΕΣΕΑ σε ανακοίνωση της (Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ 24.2.1972):
"Η Επιτροπή Συντονισμού Ενωτικού Αγώνος έσπευσεν από της πρώτης στιγμής να καταδικάση την λαθραίαν εισαγωγήν εν Κύπρω μεγάλης ποσότητος οπλισμού και να εκφράση τους εν προκειμένω κινδύνους.
Ηδη εις το θέμα παρενέβη η ελληνική Κυβέρνησης εκφράσασα διά διακοινώσεως της ωρισμένας εισηγήσεις προς την επίσημον Λευκωσίαν διά την εξουδετέρωσιν του κινδύνου και επεκταθείσα πέραν των όπλων και εις άλλας πτυχάς του εθνικού θέματος.
Η ΕΣΕΑ θεωρεί επιβεβλημένον όπως εκφράση τας απόψεις της και επί της νέας ταύτης εξελίξεως.
Η ΕΣΕΑ αισθάνεται ανακούφισιν διότι η ελληνική Κυβέρνησις εξετίμησεν ορθώς το θέμα της δολίας εισαγωγής οπλισμού, κρίνασα ότι ούτως δεν θα ωδήγει εις εμφύλιον πόλεμον.
Είναι ευοίωνον σημείον το ότι η ελληνική Κυβέρνησις διεπίστωσεν επί τέλους ότι δεν δύναται να υπάρξη αναποτελεσματική συνεργασία μετά του Μακαρίου προς εθνικήν λύσιν του κυπριακού λόγω ελλείψεως ειλικρινείας εκ μέρους του. Δεν είναι αλλωστε, τυχαίον το γεγονός ότι σειρά ολόκληρος κυβερνήσεων της Μητρός Πατρίδος κατά τον ένα ή τον άλλον τρόπον κατέληξαν εις το αυτό συμπέρασμα.
Φρονούμεν ότι ο λόγος της διαφωνίας ελληνικής κυβερνήσεως και Μακαρίου είναι ότι ο τελευταίος δεν επιθυμεί την ελληνοποίησιν της Κύπρου και αγώνα διά την Ενωσιν.
Είναι φαβερόν διά πάντα καλόπιστον άνθρωπον ότι η διακοίνωσις των Αθηνών σκοπόν είχε την αποσόβησιν εμφυλίου πολέμου και την κατ' ευχήν προώθησιν του κυπριακού. Οι προσπαθούντες ν' αποδώσουν άλλα ελατήρια, ως είναι η επικειμένη επιβολή απαραδέκτου λύσεως, δεν είναι παρά σύμμαχοι των Κομμουνιστών και συκοφάνται ορθώς δε εχαρακτηρίσθησαν ως τοιούτοι υπό του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Παναγιωτάκου.
Ως προς τον Διγενή, ούτος δεν ήλθεν εις Κύπρον ούτε διά να υπουργοποιηθή, ούτε διά να υπουργοποιήση ανθρώπους του, αλλά διά να παρεμποδίση αντεθνικήν λύσιν του Κυπριακού και να συνεχίση τον ενωτικόν αγώνα.
Η ΕΣΕΑ ιδρύθη διά να συντονίση τας ενωτικάς δυνάμεις του Κυπριακού λαού με μοναδικόν σκοπόν την αυτοδιάθεσιν- Ενωσιν ως την μόνην ορθην λύσιν του κυπριακού, φρονεί δε ακραδάντως ότι διά να διεξαχθή ο εθνικός ούτος αγών, είναι απαραίτητος η εξυγίανσις του εσωτερικού μετώπου και η επάνδρωσις της ηγεσίας του με εθνικώς αδιαβλήτους ανθρώπους, διαθέτοντας ανεξαρτησίαν γνώμης των οποίων η παρουσία θα είναι εγγγύησις διά την επιτυχίαν του αγώνος.
Η ΕΣΕΑ καλεί τον ελληνισμόν της Κύπρου να αντιμετωπίση την παρούσαν κρίσιν με ψυχραιμίαν και με ευδιάσειστον πίστιν εις την Ελλαδα, διότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος κατά του αγώνος είναι εσωτερικός, είναι πέμπτη φάλαγξ, η οποία καθοδηγείται από τον διεθνή Κομμουνισμόν διά να αποτρέψη εθνικήν λύσιν του ζητήματος μας".
< Prev | Next > |
---|