Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

12.10.1967: Ο Ντεvκτάς αφήvεται ελεύθερoς και μεταφέρεται πίσω στηv Αγκυρα μαζί με τoυς δυo συvεργάτες τoυ, εvώ ζητά αλλαγή πoλιτικής από τηv Τoυρκία στo Κυπριακό.

S-1758

12.11.1967: Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΝΩ ΖΗΤΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΑΓΩΝ 2 11 1967

Μόλις εγνώσθη ότι ο Ραούφ Ντενκτας έφθασε μυστικά στην Κύπρο και συνελήφθη άρχισαν και οι αντιδράσεις των τουρκοκυπρίων.

Ο Φαζίλ Κουτσιούκ προέβη αμέσως σε παραστάσεις στους ξένους διπλωμάτες στην Κύπρο και ιδιαίτερα στον Υπατο Αρμοστή της Βρεττανίας.

Στις 3 Νοεμβρίου οι τουρκοκύπριοι στην τουρκική συνοικία της Λευκωσίας οργάνωσαν σιωπηρή διαδήλωση από την πλατεία Αττατούρκ μέχρι το μνημείο των Ηρώων.

Η διαδήλωση χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη στην τουρκική συνοικία και οι διαδηλωτές ζητούσαν απελευθέρωση του Ραούφ Ντενκτάς.

Ακόμα συνήλθε η Τουρκική Κοινοτική Συνέλευση υπό την προεδρία του Σιεμζί Κιαζίμ και συζήτησε το θέμα.

Οι εκδηλώσεις γίνονταν καθ' ον χρόνο ο Ραούφ Ντενκτάς διαμηνούσε διά του δικηγόρου Αλί Ντανά ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον ίδιο και ότι η υγεία του είναι καλή και το ηθικό του τέλειο.

"Εκείνοι οι οποίοι με αγαπούν ας αποφύγουν επεισόδια και ας χειρισθούν την κατάσταση με ψυχραιμία" κατέληγε ο Ντενκτάς στο μήνυμά του.

Τόσο ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς όσο και η επίσημη Τουρκία κατέβαλαν πολλές προσπάθειες να πείσουν τους πάντες ότι η επίσημη Τουρκία δεν είχε καμιά σχέση με την αποστολή του στην Κύπρο.

Τόσο καλά οργανωμένη ήταν η προσπάθεια ώστε μόλις συνελήφθη ο Ραούφ Ντενκτάς ο τούρκος δημοσιογράφος της Χουρριέτ Τσουσέϊτ Αρτσιαγιουρέκ έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του Ραούφ Ντεκτάς στον ίδιο την οποία του απέστειλε λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία με προορισμό την Κύπρο.

Αναφερόταν στην επιστολή Ντενκτάς που δημοσιεύθηκε στη "Χουρριέτ" και αναδημοσιεύθηκε στον κυπριακό τύπο στις 8 Νοεμβρίου 1967:

"Αδελφέ μου Τσουσέϊτ,

Οταν θα πάρεις αυτό το γράμμα θα έχει γνωσθεί το αποτέλεσμα της απόπειρας μου να πάω στην Κύπρο. Με συγχωρείς που δεν μπορέσαμε να σε πάρουμε μαζί μας, όπως είχαμε εξηγηθεί. Πίστεψε με. Πιστεύω ότι χάριν της υποθέσεως μας οι τούρκοι δημοσιογράφοι πρέπει να εισέλθουν στην Κυπρον κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο σου είχα αποκαλύψει την πρόθεση μου να πάμε μαζί στην Κύπρο και είχα ζητήσει τη βοήθεια σου.

Για τεχνικούς λόγους ο αριθμός των προσώπων τα οποία θα συμμετείχαν στο ταξείδι έχει περιορισθεί. Γ' αυτό το λόγο μου ήταν αδύνατο να φέρω μαζί μου εσένα και το γιο μου Ραϊφ. Εάν όμως επιτύχουμε να εισέλθουμε στην Κύπρο αυτό θα σημαίνει ότι ένας νέος δρόμος θα ανοίξει. Τότε θα είναι δυνατό να μεταφέρουμε εκεί πρόσωπα τα οποία θα αποβούν χρήσιμα για την υπόθεση μας.

ΑΓΩΝ 2 11 1967

Πρέπει να διατηρήσουμε επαφή. Θα σου γράψω και πάλι. Το πρώτο μου καθήκον είναι να αρχίσω να γράφω σειράν άρθρων στα οποία να συγκρίνω τη σημερινή κατάσταση στη νήσο με την κατάσταση, η οποία επικρατούσε πριν από την αναχώρηση μου, εάν βεβαίως μου επιτρέψει η θεία πρόνοια να εισέλθω στη νήσο ζωντανός. Εάν η μοίρα έχει διαλέξει για μένα άλλο δρόμο παρακαλώ την εφημερίδα σου να βοηθήσει τη σύζυγο μου και τα παιδιά και να παρεμποδίσει την καταστροφή τους. Εύχομαι ότι θα έλθουν τέτοιες ημέρες και ότι θα συναντηθούμε και πάλι σύντομα σε μια ελεύθερη Κύπρο και θα μιλήσουμε μαζί και πάλι ευχάριστα.

Τους χαιρετισμούς μου στον Νετζιαττί και σου φιλώ τα μάτια αδελφέ μου.

ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

Προς τη σύζυγο του Αϊντίν που βρισκόταν στην Αγκυρα, ο Ραούφ Νρτενκτάς απέστειλε την 1η Νοεμβρίου, από τον τόπο της κράτησης του στη Λευκωσία την ακόλουθη επιστολή:

"Μας συνέλαβαν και μας μετέφεραν στη Λευκωσία υπό φρούρηση Ελλήνων στρατιωτών. Είμαστε όλοι καλά. Είχαμε καλή μεταχείρηση. Σε παρακαλώ μην ανησυχείς και μη λυπάσαι. Ελπίζω και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλό για μας και για όλους τους τουρκοκύπριους.

Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να σου γράφω συχνά. Εάν μου επιτρέπουν οι συνθήκες θα σου γράφω. Το μόνο πράγμα που θέλω από σένα είναι να είσαι θαρραλέα και χαρούμενη και να φροντίζεις τον εαυτό σου και να μην αφήσεις τα παιδιά να ανησυχούν. Να τα φιλάς κάθε βράδυ για μένα. Αν το κάνεις αυτό θα είναι σαν να τα φιλώ εγώ ο ίδιος κάθε νύκτα. Φυλάγω τις καλύτερες και ωραιότερες αναμνήσεις μας.

Αγαπημένη μου γυναίκα, δείξε κατανόηση".

Οι αποκαλύψεις έβγαιναν στην επιφάνεια η μια μετά την άλλη αλλά όλες συμφωνούσαν σε ένα σημείο: Οτι η τουρκική Κυβέρνηση δεν γνώριζε για την αποστολή του Ντενκτάς στην Κύπρο.

Ομως κανένας δεν πίστευε τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ακόμα και ο Πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης όταν συναντήθηκε με τον Ντενκτάς, του το είπε.

Στο βιβλίο του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ "Γλαύκος Κληρίδης η πορεία μιας χώρας" σελ.113 αναφέρονται τα ακόλουθα:

ΝΙΑΖΙ ΚΙΖΙΛΓΙΟΥΡΕΚ: ...Μάλλον του είπατε (του Ντενκτάς) ότι δεν ήταν πειστικός και συνέχισε κάνοντας παράπονα ότι κάποιοι που ήθελαν να του κάνουν ζημιά είπαν ότι ήρθε στη Κύπρο αφού πρώτα συμφώνησε με τον Γλαύκο Κληρίδη να τον προστατεύσει να γίνει ήρωας και να πάρει την ηγεσία από τον δρα Κουτσιούκ.

ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ... Εχει δίκιο στο εξής: Οταν μου είπε ότι δεν το ήξερε η τουρκική κυβέρνηση χαμογέλασα και του είπα "δεν σε πιστεύω Ραούφ".

Ν.Κ: Αυτό το γράψατε και στο βιβλίο σας. Δεν ήταν πειστικός για σας. Τα πραγματικά γεγονότα όμως δείχνουν ότι η τουρκική Κυβέρνηση δεν ήξερε.

Γ.Κ: Οπως δεν με έπεισε η ελληνική Κυβέρνηση επί χούντας. Οταν έγινε η ΕΟΚΑ Β και ήρθε ξανά ο Γρίβας στην Κύπρο κρυφά, η ελληνική Κυβέρνηση ένιπτε τας χείρας της και έλεγε "μας διέφυγε κρυφά".

ΑΓΩΝ 2 11 1967

Ν.Κ: Από τουρκικής πλευράς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η τότε κυβέρνηση του Σουλεϊμάν Ντενιρέλ δεν ήξερε. Ομως το τουρκικό κράτος ήξερε. Διαχωρίζουμε το κράτος παό την Κυβέρνηση.

Γ.Κ: Οι Μυστικές Υπηρεσίες του Κράτους.

Ν.Κ: Ο Στρατός και οι Μυστικές Υπηρεσίες είχαν οργανώσει από κοινού την επιστροφή του Ραούφ Ντενκτάς στην Κύπρο, δεν το συζήτησαν με την τότε Κυβέρνηση.

Γ.Κ: Κάτι παρόμοιο μπορεί να συνέβη και στην Ελλάδα. Οι στρατιωτικοί είμαι βέβαιος ότι ήξεραν Οι μυστικές υπηρεσίες ήξεραν. Αλλά μπορεί να μη ενημέρωσαν τις κυβερνήσεις τους ούτε στη μια ούτε στην άλλη χώρα.

Ο ανταποκριτής της Χουρριέτ έριψε το βάρος της μεταφοράς του Ντενκτάς στην Κύπρο σε μια σπείρα λαθρεμπόρων.

Εγραφε ο ανταποκριτής (αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της 8.11.1967:

"Πληροφορούμεθα ότι ο Ντενκτάς ήλθεν εις Αλεξανδρέττα στις 17 Οκτωβρίου και έμεινε συνεχώς κλειστός σε μια οικία για να μη γίνει αντιληπτός. Είχε έλθει με τρεις κυπρίους νέους και αναζητούσε πλοιάριο για να τον μεταφέρει στην Κύπρο. Ηλθε σε επαφή με μια σπείρα λαθρεμπόρων και συμφώνησε με αυτούς ποσό 5.000 τουρκικών λιρών. Για να αναλάβουν τη μεταφορά του στην Κύπρο. Ο ίδιος ο Ντενκτάς προσωπικά μερίμνησε για όλα τα αναγκαία εφόδια για το ταξίδι, τη νύκτα της 21ης Οκτωβρίου ο Ντενκτάς και οι συνοδοί του έφυγαν από το σπίτι όπου κρύβονταν και με αυτοκίνητο πήγαν σε μια παράλια περιοχή 40 χιλιόμετρα μακρυά. Είχαν πάρει όλες τις προφυλάξεις να μη αναγνωρισθούν. Ο Ντενκτάς ενώ επιβιβαζόταν στο πλοιάριο συμπεριφερόταν πολύ ψύχραιμα και είπε: "Ο Θεός να μας βοηθήσει".

Στην Αλεξανδρέττα είχε αγοράσει μια μικρή λέμβο στην οποία εφάρμοσε μηχανή, την οποία είχε φέρει από την Αγκυρα, είχε επιβιβάσει τη μικρή λέμβο στο πλοίο και στις 9 μ.μ. απέπλεαν. Είχαν από μια βαλίτσα και έφεραν από ένα περίστροφο".

Ο Ντενκτάς ποτέ δεν εξήγησε ποιος του έδωσε τις 5.000 τουρκικές λίρες και πού βρήκε τα χρήματα για την αγορά της εξωλέμβιας δεδομένου ότι ο ίδιος δεν εργαζόταν στην Αγκυρα και ζούσε από ένα επίδομα που του παραχωρούσε η τουρκική κυβέρνηση.

Ο τούρκος ανταποκριτής πήρε συνέντευξη και από τον καπετάνιο του σκάφους που μετέφερε τον Ραούφ Ντενκτάς στις ακτές της Κύπρου και ο οποίος κατά ένα παράξενο λόγο παρέμεινε ελεύθερος και δεν συνελήφθη κάτω από τις συνθήκες που έδρασε απομακρύνοντας τρεις ανθρώπους παράνομα από τις τουρκικές ακτές- δείγμα κι' αυτό ότι η

Τουρκία γνώριζε για το ταξίδι τους και κρυβόταν πίσω από το δάκτυλο της.

Ανέφερε ο πλοίαρχος:

"Μετέφερα τον Ραούφ Μπέη και τους φίλους του. Η μεγαλύτερη κακή τύχη ήτο όταν το πλοίο υπέστη μηχανική βλάβη προτού πλησιάσουμε το σημείο που μας υπέδειξε. Επρόκειτο να τον αφήσω πλησίον της Κερύνειας, αλλά το σκάφος μας είχε πάθει βλάβη πολύ προτού πλησιάσουμε εκεί. Προσπαθήσαμε να το επιδιορθώσουμε, ενώ ο Ντενκτάς και οι άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες μήπως γίνουν αντιληπτοί από ελληνικά αναγνωριστικά αεροπλάνα...

Παρ' όλο που γνωρίζαμε που ακριβώς βρισκόμαστε ο Ραούφ Μπέης είπε: "Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, παρά να συμβιβασθούμε με το πεπρωμένο".

Ετσι ζήτησε να κατεβάσουμε τη λέμβο του στη θάλασσα. Φυσικά υπάκουσα. Κατάλαβα από τις κινήσεις του ότι ενεργούσε ως να εκτελούσε ιερό καθήκον. Με λύπη τους άφησα και αφού επιδιώρθωσα το πλοίο μου επέστρεψα στην Αλεξανδρέττα μετά από έξι ώρες. Ας τους βοηθήσει ο θεός".

ΑΓΩΝ 14 11 1967

Και στο σημείο αυτό ακόμα ο πλοίαρχος προσπαθούσε να παραπλανήσει για το ταξίδι του. Γιατί αν είχε αφήσει το Ραούφ Ντενκτάς στην περιοχή της Κερύνειας γιατί έκαναν- και είχαν τη δυνατότητα;- το γύρο της χερσονήσου της Καρπασίας- Αποστόλου Ανδρέα και κατέληξαν στον Αγιο Θεόδωρο Καρπασίας στον Κόλπο της Αμμόχωστου από την άλλη πλευρά. Η ταχύπλοος λέμβος τους δεν είχε τέτοια δυνατότητα.

Ετσι όλοι κατέβαλαν προσπάθεια να καλύψουν την ανάμιξη της επίσης Τουρκίας ή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Παράλληλα η Τουρκία κινητοποίησε όλους τους ξένους διπλωμάτες στην Κύπρο και το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ου Θαντ, ο οποίος έθεσε σε λειτουργία τους μηχανισμούς του Διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο με τον ειδικό αντιπρόσωπο του στο νησί Οζόριο Ταφάλ, το διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Στρατηγό Μάρτολα και τον Ανώτερο Πολιτικό και Νομικό Σύμβουλο της Δύναμης Ρ. Κοζέ, οι οποίοι πηγαιονοέρχονταν στον Μακάριο και ασκούσαν πιέσεις.

Στις 9 Νοεμβρίου ενώ εκδόθηκε νέο διάταγμα οκταήμερης κράτησης του Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος σε αντίθεση με την πρώτη περίπτωση μερταφέρθηκε στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας, αλλά κατά τις βραδυνές ώρες, ενώ την επομένη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σάμπρι Τσαγλαγιαγκίλ μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ζήτησε όπως ο Ντενκτάς και οι σύντροφοι του αφεθούν ελεύθεροι ώστε να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης.

Για την Κυπριακή Κυβέρνηση η συνεχιζόμενη κράτηση του Ραούφ Ντενκτάς προκαλούσε δυσμενή σχόλια σε βάρος της.

Εξ άλλου η κράτηση του κανένα λόγο δεν εξυπηρετούσε ενώ φαινόταν περίεργο η κυβέρνηση να κρατεί πολίτη της ο οποίος επέστρεψε στον τόπο του, έστω και μυστικά.

Αν υπήρχαν στοιχεία εναντίον του θα έπρεπε να τον οδηγήσει στο διακαστήριο και να τον καταδικάσει. Ομως οι διεθνείς προεκτάσεις του θέματος οδήγησαν την Κυπριακή Κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις.

Και η απόφαση δεν ήταν άλλη από τη μεταφορά του Ντενκτάς και τον συντρόφων του Οσμάν Νετζατί Κονούκ και Ερόλ Ιμπραχήμ στην Τουρκία

Για να φύγει όμως ο Ντενκτάς έπρεπε να γίνουν όλα νομότυπα και να μη μένει εκτεθειμένη κυπριακή Κυβέρνηση που δέχθηκε από την αρχή συμβουλή της Ελλάδας να το πράξει.

Την πρωτοβουλία είχε αναλάβει ο φίλος του Ντενκτάς, Κρίτων Τορναρίτης, Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ο οποίος έθεσε ενώπιον του το δίλημμα: Είτε να δεχθεί να φύγει στην Αγκυρα είτε να ανανεώνεται η κράτηση του για αόριστο χρόνο κάθε οκτώ μέρες μέχρι να υπάρχει στοιχειοθέτηση αποδεξεων εναντίον του και να οδηγηθεί στο δικαστήριο.

ΑΓΩΝ 15 11 1967

Ο Ντενκτάς επέλεξε την πρώτη πρόταση κι έτσι ο Νενκτάς μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τους δυο του φίλους και συνεργάτες.

Οι αρχές της Δημοκρατίας αφού εξασφάλισαν τη συγκατάθεση του Ντενκτάς κάλεσαν στις 12 Οκτωβρίου τον πιλότο του αεροπλάνου των Κυπριακών Αερογραμμών να καθυστερήσει για λίγο. Η καθυστέρηση κράτησε μια ώρα, αλλά ήταν αρκετή ώστε ο Ντενκτάς και οι δυο του συνεργάτες να μεταφερθούν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας για να "απελαθούν" στην Κωνσταντινούπολη.

Μόλις το αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λευκωσίας δόθηκε στη δημοσιότητα και η απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης, ενώ έγκυροι κύκλοι δήλωναν ότι "τα επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος του κ. Ντενκτάς υπάρχουν, αλλ' υπό τας σημερινάς συνθήκας εκρίθη ότι η δικαστική δίωξις τούτου δεν απετέλει φρόνιμον πολιτικώς ενέργειαν".

Αναφερόταν σε επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1967:

Κρίτων Τορναρτίτης Γενικός Εισαγγελέας. Ικανοποίησε αίτημα του Ραούφ Ντενκτάς να μη δικαστεί στην Κύπρο και να μεταφερθεί στην Τουρκία

"Ο Ραούφ Ντενκτάς όστις συνελήφθη την 31ην Οκτωβρίου 1967 κατά τη παράνομον είσοδον του εις Κύπρον απηύθυνε διά του Γενικού Εισαγγελέως θέλησιν προς την Κυβέρνησιν της Δημοκρατίας, όπως ούτος μη προσαχθή εις δίκην διά τας κατ' αυτού κατηγορίας, αλλά σταλή πίσω εις την Τουρκίαν. Εις την επιστολήν του ο Ντενκτάς επικαλείται την γενναιοφροσύνην της Κυβερνήσεως και διαβεβαιοί ότι δεν θα αποπειραθή εκ νέου να εισέλθη παρανόμως εις Κύπρον.

Η Κυβέρνησις απεφάσισεν όπως κατά το παρόν στάδιον μη προσαχθή ούτος εις δίκην, αι κατ' αυτού κατηγορίαι παραμείνουν ανοικταί, σταλή δε πίσω εις την Τουρκίαν μετά των ετέρων δύο τουρκοκυπρίων οίτινες συνελήφθησαν μετ' αυτού.

Η Κυβέρνησις ωσαύτως αποφάσισε την ακύρωσιν των Κυπριακών Διαβατηρίων των τριών ως άνω Τουρκοκυπρίων".

Η έκκληση του Ραούφ Ντενκτάς προς το Γενικό Εισαγγελέα Κρίτωνα Τορναρίτη, που γράφτηκε από τις Κεντρικές Φυλακές στις 10 Νοεμβρίου όπου μεταφέρθηκε και κρατείτο αργότερα ο Ραούφ Ντενκτάς έχει ως εξής:

"Κεντρικαί Φυλακαί, Λευκωσία,

Είσθε ενήμερος των συνθηκών αι οποίαι ωδήγησαν εις την σύλληψιν και κράτησιν μου και έφεραν εις δύσκολον θέσιν όλους τους ενδιαφερομένους.

Επειδή αντιλαμβάνομαι από τον δικηγόρον μου κ. Αλί Ντανά ότι υπό τας συνθήκας αυτάς δεν θα έπρεπε να αναμένω ότι θα επετρέπετο να μεταβώ εις την τουρκικήν συνοικίαν αντιμετωπίζω την δυνατότητα παρατεταμένης κρατήσεως, ήτις πιστεύω δεν θα συνέβαλεν εις την βελτίωσιν της παρούσης ανεπιθυμήτου κασταστάσεως.

Οθεν διά της παρούσης παρακαλώ όπως χρησιμοποιήσετε τας καλάς υπηρεσίας σας διά να αποσταλώ πίσω εις την Τουρκίαν, άνευ ασκήσεως ποινικής διώξεως εναντίον μου,

Ραούφ Ντενκτάς. Έίπε στον Γλαύκο Κληρίδη (κάτω) ότι δεν γνώριζε για την άφιξη του στην Κύπρο η Αγκυρα αλλά ο Κληρίδης δεν τον πίστεψε

αναλαμβάνω δε την υποχρέωσιν όπως μη αποπειραθώ εκ νέου να έλθω παρανόμως εις Κύπρον.

Ελπίζων ότι η προς εμέ επιδειχθείσα γενναιοφροσύνη όσον αφορά την μεταχείρισιν μου κατά την διάρκειαν της κρατήσεως μου, την οποίαν μεγάλως εκτιμώ, θα επιδειχθή και ως προς την παρούσαν αίτησιν μου

Διατελώ

Ειλικρινώς υμέτερος

ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

Σε απάντηση ο Κρίτων Τορναρίτης ανέφερε:

"Αναφερόμενος εις την προς εμέ επιστολή του κ. Ντενκτάς υπό ημερομηνίαν 10 Νοεμβρίου 1967 την οποίαν μου παρεδώσατε και διά της οποίας παρακαλεί ούτως όπως μη προσαφθούν κατηγορίαι κατ' αυτού και σταλή πίσω εις την Τουρκίαν παρακαλώ όπως τον πληροφορήσητε ότι αποφασίσθη όπως προς το παρόν μη προσαχθή ούτως εις δίκην εν σχέσει προς τας εκκρεμείς κατηγορίας αι οποίαι και θα παραμένουν ανοικταί, αποσταλή δε ούτος πίσω εις την Τουρκίαν".

Ειλικρινώς υμέτερος

Κ. ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ

Γενικός Εισαγγελέας

Φθάνοντας στην Αγκυρα ο Ντενκτάς τηλεφώνησε αμέσως στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαγλαγιαγκίλ τον οποίο ευχαρίστηκε για την παρέμβαση του για να αφεθεί ελεύθερος.

Παράλληλα έσπευσε και συναντήθηκε με τον τούρκο υπουργό ως και με τον πρωθυπουργό Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Οι δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ήταν ασυνήθιστες καθώς προσπαθούσε να κτίσει γέφυρες συνεννόησης με τους Ελληνες ή παρουσιαζόταν να επιδιώκει κάτι τέτοιο.

Είπε ότι έτυχε μαζί με τους συντρόφους του καλής μεταχέρισης κατά την κράτηση του και ότι δεν αντιλήφθηκε "ίχνος μίσους εκ μέρους των Ελλήνων Κυπρίων στρατιωτών τους οποίους συνάντησε".

Ακόμα χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η παράνομη είσοδος του στην Κύπρο ιλατοτραγικό ενώ κατάγγειλε ότι ο πλοίαρχος αντί στη Λάρνακα τον μετέφερε στην Καρπασία.

Σε δηλώσεις αργότερα στο σπίτι του στην Αγκυρα ο Ντενκτάς τόνισε τη ανάγκη αλλαγής της επίσημης πολιτικής στο Κυπριακό.

Ακόμα προειδοποίησε ότι η Κύπρος καταλήφθηκε στρατιωτικά από την Ελλάδα και έπρεπε αυτό να το πρόσεχε η Τουρκία.

Ο Ντενκτάς είπε ότι ο Ντεμιρέλ τον διαβεβαίωσε ότι δεν έπρεπε να ανησυχεί γιατί το κυπριακό βρισκόταν σε ορθή πορεία.

Ωστόσο τα πράγματα θα άλλαζαν τις επόμενες μέρες με την κρίση στην Κοφίνου που άρχισε να παίρνει διαστάσεις και οδήγησε σε απομάκρυνση από τη νήσο της ελληνικής Μεραρχίας.