Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.
Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.
S-1719
23.12.1965: Ο ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ 2077 ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ηλίας Τσιριμώκος |
Μετά το θρίαμβο, όπως χαρακτηρίστηκε το ψήφισμα 2077 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο επιβεβαιώθηκε ότι η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος των Ηνωμένων Εθνών και απολαύει πλήρους κυριαρχίας και απολύτου ανεξαρτησίας χωρίς επέμβαση ή ανάμιξη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ηλίας Τσιριμώκος μίλησε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (23.12.65) στο οποίο ανέλυσε τις πρόνοιες του ψηφισματος.
Σύμφωνα με το Ελληνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας ο Ηλίας Τσιριμώκος είπε ότι η συζήτηση του Κυπριακού στον ΟΗΕ έληξε κατά τρόπο ο οποίος δικαίωσε τις προσδοκίες της Ελλάδας και της Κύπρου και πρόσθεσε:
"Ο ελληνικός λαός της Ελλάδας και ο ελληνικός λαός της Κύπρου, κατήγαγον εις την Γενικήν Συνέλευσιν του ΟΗΕ κατά μίαν φάσιν που δεν λύει οριστικώς αλλά προάγει το ζήτημα μίαν αληθώς περιφανή νίκην. Διότι είναι εκάστοτε η ολοσχερής επιτυχία εκείνου που επεδιώχθη και εκείνου που μόνον ηδύνατο να επιτευχθή. Ολος ο κόσμος γνωρίζει ότι ο ΟΗΕ ψηφίζει συστάσεις των οποίων βεβαίως το βάρος ουδείς δύναται να παραγνωρίση και δεν έχει υλικήν δύναμιν επιβολής".
Αναλύοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση ο Τσιριμώκος ανέφερε ότι οι 47 θετικές ψήφοι αποτελούν την ψυχήν των αρχών, υπολογίζονται δε από όλες τις μεγάλες Δυνάμεις, τόσον ώστε οι εκάστοτε απόψεις τους να βαρύνουν αποτελεσματικά επί των λαμβανομένων μέτρων.
Συνεχίζοντας παρατήρησε ότι οι δυτικές χώρες, οι οποίες απέσχον από την ψηφοφορία έκαμαν διά της ενεργείας τους αυτής ένα βήμα και μάλιστα μεγάλο προς τα εμπρός ενώ ένα βήμα προς τα πίσω έκαμαν οι ανατολικοί, η Σοβιετική Ενωση και όλες οι σύμμαχοι της, οι οποίες άλλοτε είχαν ψηφίσει υπέρ της Κύπρου.
Το γεγονός ότι η Ελλάς ανήκει εις το ΝΑΤΟ, δεν αποτελεί διά τους ανατολικούς εξήγησιν. Διότι η Ελλάδα δεν προσεχώρησε τώρα εις το ΝΑΤΟ. Εξήγησιν αποτελεί όμως η βελτίωσις των τουρκοσοβιετικών σχέσεων είπε ο Ηλίας Τσιριώκος ενώ αναφερόμενος στη στάση των ΗΠΑ, οι οποίες καταψήφισαν το φιλοκυπριακό ψήφισμα, είπε ότι αυτή προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη στην Ελλάδα.
Για τις επιδιώξεις των δυο αντιπροσωπειών στον ΟΗΕ ο Ηλίας Τσιριμώκος είπε:
"Οι Κύπριοι είπον: Λέγετε ότι πρέπει να λυθή το ζήτημα διά διαπραγματεύσεων κατά τρόπον ειρηνικόν. Είμεθα σύμφωνοι. Αλλά ημείς δεν δυνάμεθα να διαπραγματευθώμεν. Δεν είμεθα αληθώς ανεξάρτητοι, άνευ δεσμεύσεων. Εάν η Γενική Συνέλευσις δεν αναγνωρίση πανηγυρικώς το δικαίωμα μας δι' αδέσμευτον ανεξαρτησίαν, δεν δυνάμεθα να συνομιλήσωμεν, ως ισότιμοι με κανένα. Εξ άλλου τελούμεν υπό συνεχή απειλήν ενόπλου επεμβάσεως της Τουρκίας. Ζητούμεν να αποδοκιμασθή η ιδέα της επεμβάσεως διά να αναπνεύσωμεν ελεύθερα και να συνομιλήσωμεν άνευ πιέσεως ή φόβου.
Οι Ελληνες είπον: Ανεξαρτησία με δεσμεύσεις είναι ακατανόητος. Συνομιλίαι ερήμην είναι απαράδεκτοι. Πρέπει να αποδοθή η αδέσμευτος ανεξαρτησία εις την Κύπρον. Ουδέποτε η Ελλάς ανεγνώρισεν ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα μονοπλεύρου επεμβάσεως.
Ελληνες και Κύπριοι εζήτησαν από τον ΟΗΕ να χαράξη το πλαίσιον εντός του οποίου η ειρηνική λύσις είναι δυνατή. Η Γενική Συνέλευσις ανταπεκρίθη πλήρως. Είναι η πρώτη φορά που έπνευσεν εις τον ΟΗΕ άνεμος δικαιοσύνης διά την Κύπρον, ανήκει δε τιμή και δόξα εις τους νεκρούς και ζωντανούς αγωνιστάς της Κυπριακής ελευθερίας, τιμή και δόξα εις ολόκληρον τον ελληνικόν λαόν.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 3 11 1965 |
Γνωρίζομεν ότι δεν πρόκειται περί δικαστικής αποφάσεως. Το γνωρίζουν και οι Τούρκοι. Και όμως θλίβονται, θορυβούν, μαίνονται, διότι αντιλαμβάνονται το βάρος της αποφάσεως. Η Τουρκία έδειξεν εχθρότητα περιφρόνησιν προς τον ΟΗΕ. Προέβη εις προκλητικάς απειλητικάς εκδηλώσεις προς και μετά από την συζήτησιν. Οσα λέγονται σήμερον εις την Τουρκίαν είναι απιθάνως εκτός της διεθνούς νοοτροπίας. Η Ελλάς όμως θα αποδείξη τώρα ότι γνωρίζει να εργάζεται αποτελεσματικώς διά την ειρήνην".
Αλλά και ο Σπύρος Κυπριανού είχε πολύ καλά λόγια για να πει για την επιτυχία της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη.
Μιλώντας σε συγκέντρωση στο Ριάλτο της Λεμεσού όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή είπε ότι η μάχη στον ΟΗΕ ήταν σκληρότατη και ο αγώνας τραχύς.
Πρόσθεσε:
"Αντιμετωπίσαμεν πολλά εμπόδια και πολλάς αντιξοότητας. Είχομεν προβλέψει πολλάς συνωμοσίας και πλεκτάνας. Τελικώς όμως η Κύπρος κατόρθωσε να νικήσει και να επικρατήσουν αι αρχαί του Διεθνούς Οργανισμού. Η Κύπρος ενίκησε την σκοπιμότητα, η οποία δυστυχώς, εξακολουθεί να είναι η βάσις της πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων. Εις τα Ηνωμένα Εθνη ενίκησαν αι μικραί χώραι, τα φιλελεύθερα κράτη, τα οποία δεν ήσαν διατεθειμένα να θυσιάσουν τας ιδέας των, εις τον βωμόν του σκοπού των μεγάλων και εστάθησαν μέχρι της τελευταίας στιγμής παρά το πλευρόν μας.
Η Κύπρος ενίκησε λόγω της στενής, πραγματικής και αρμονικής συνεργασίας της αντιπροσωπείας της Ελλάδος. Η Κυπριακή και η ελλαδική αντιπροσωπεία συνειργάσθησαν στενώτατα προς την ιδίαν κατεύθυνσιν και με τον ίδιον αντικειμενικόν σκοπόν. Αλλά πρωτίστως η νίκη την οποία επετύχαμεν εις τον Οργανισμόν Ηνωμένων Εθνών είναι νίκη του Κυπρικαού λαού, αποτέλεσμα της καρτερικότητος της αποφασιστικότητος και της μαχητικότητος της υπομονής, της επιμονής και του πατριωτισμού του Κυπριακού λαού, όστις δεν είναι διατεθειμένος ανεξαρτήτως δυσχερειών και κωλυμάτων να κύψη τον αυχένα. Ο Ελληνικός Κυπριακός λαός δεν γνωρίζει μόνον να νικά, αλλ' επίσης γνωρίζει ότι οι αγώνες πρέπει να συνεχίζωνται μέχρι της τελικής επικρατήσεως.
Η απόφασις των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί ένα σταθμόν εις την όλην εξέλιξιν του Κυπριακού, ο οποίος ανοίγει ένα νέον κεφάλαιον, ένα νέον στάδιον, διά το εθνικόν ζήτημα. Δικαιούμεθα να εορτάσωμεν την νίκην, δικαιούμεθα να ζητωκραυγάσωμεν δικαιούμεθα να υπερηφανευώμεθα διά το αποτέλεσμα, αλλά πάντοτε πρέπει να βλέπωμεν προς τα εμπρός. Το πςρελθόν αποτελεί δι ημάς κατευθυντήριον πυξίδα διά το μέλλον. Η νίκη εις τα Ηνωμένα Εθνη αποτελεί ιστορικόν σταθμόν και έχει τοποθετήσει το κυπριακόν επί υγιεστέρας βάσεως, χωρίς όμως τούτο να σημαίνει ότι το εγκριθέν ψήφισμα έκλεισε τον αγώνα μας. Με την ιδίαν πίστιν και αποφασιστικότητα με τα ίδιον σθένος και πνεύμα αυτοθυσίας, με την ιδίαν υπομονήν και επιμονήν, αρετάς αι οποία πάντοτε διέκριναν τον Κυπριακόν λαόν, πρέπει να προχωρήσωμεν προς το νέον στάδιον, το οποίον ηνοίχθη ενώπιον μας. Χρειάζεται απόλυτος πίστις απόλυτος πειθαρχία προς τον ηγέτην μας, τον μεγάλον σημαιοφόρον των εθνικών ιδανικών Εθνάρχην Μακάριον.
Διά του εγκριθέντος υπό των Ηνωμένων Εθνών ψηφίσματος, διά του οποίου η Κύπρος αναγνωρίζεται ως κυρίαρχον και ανεξάρτητον κράτος σε πλήρες το δικαίωμα της αυτοδιαθέσεως.
Εξακολουθούμεν να τείνωμεν χείρα φιλίας προς την Τουρκίαν και εάν η τουρκική Κυβέρνησις θελήση με ψυχραιμίαν και αντικειμενικότητα θα δεχθή την απόφασιν των Ηνωμένων Εθνών τούτο ίσως να αποτελέση διέξοδον διά να εξέλθη αύτη από το νήμα της αράχνης το οποίον έπλεξεν η πολιτική της αποικιοκρατίας η πολιτική του διαίρει και βασίλευε".
Εξ άλλου ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, ο άνθρωπος που εργάστηκε πολύ στο παρασκήνιο, ο Ζήνων Ρωσίδης, στις 29 Δεκεμβρίου κατά την άφιξη του στην Κύπρο για διαβουλεύσεις με την Κυπριακή Κυβέρνηση χαρακτήρισε το ψήφισμα μεγάλη επιτυχία και σημείωσε δύο σημεία:
ΠΡΩΤΟΝ διότι περιέχει την διακήρυξιν προθέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας όσον αφορά τα μειονοτικά δικαιώματα των Τούρκων. Τούτο σημαίνει ότι η Γενική Συνέλευσις θεωρεί ότι δεν υφίστανται τα διογκωμένα δικαιώματα των Τούρκων δυνάμει των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ το ψήφισμα καλεί τα κράτη μέλη όπως μη επεμβαίνουν εις τας εσωτερικάς υποθέσεις της Κύπρου, πράγμα το οποίον εξυπακούεται βεβαίως εφ όσον διά του ψηφίσματος ανεγνωρίσθη η πλήρης ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότης της Κύπρου.
< Prev | Next > |
---|