Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.
Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.
S-1704
6.3.1967: ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΣΠΙΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ. Ο ΓΡΙΒΑΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΕ ΤΟ ΛΟΧΑΓΟ ΜΠΟΥΛΟΥΚΟ "ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ"
Ο κατηγορούμενος Λοχαγός Μπουλούκος. Ο Γρίβας τον αποκαλούσε "παιδί μου" |
Οταν άρχισε η κατάθεση των μαρτύρων υπεράσπισης τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν νέα τροπή.
Ιδιαίτερα ο πρώην αρχηγός της ΚΥΠ στη Λευκωσία αντιστράτηγος Σωτόπουλος ανέφερε ότι μάρτυρες στην Κύπρο πιέζονταν να προβούν σε κατάθεση, ότι αρχηγός του ΑΣΠΙΔΑ, ήταν ο Α. Παπανδρέου.
Είπε ο Σωτόπουλος σύμφωνα με πρακτικά της δίκης που δημοσίευσε ο Αθηναϊκός τύπος και αναδημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα ΚΥΠΡΟΣ (6.3.1967) της Λευκωσίας:
"Εις τα θέματα της ΚΥΠ είχα πλήρη πρωτοβουλίαν. Εγώ απεφάσιζα εις ποίους θα δίδω τας διαφόρους πληροφορίας που συνεκέντρωνα. Αλλ' ο Γρίβας αντέδρα και εζήτει επιμόνως να δίδωντα όλες οι πληροφορίες εις εκείνον. Την στάσιν του αυτήν ανεκοίνωσα εις τον κ. Αγόρον και εις τον Ελληνα πρέσβυν και ούτοι αντετάχθησαν εις τας αξιώσεις του Γρίβα.
Ο Λοχαγός Μπουλούκος ήλθε διά πρώτην φοράν εις Κύπρον ως ταχυδρόμος τον Οκτώβριον του 1964. Μόλις συνηντήθημεν μου εζήτησεν ένα αυτοκίνητον διά να μεταβή να συναντήση τον Στρατηγόν Γρίβαν. Ηπόρησα και τον ηρώτησα τι δουλειά έχει με τον Στρατηγόν. Μου απήντησεν ότι εγνωρίζοντο και συνεδέοντο στενώς. Μετέβημεν μαζί. Οταν ο Γρίβας τον αντίκρυσε έσπευσε να τον αγκαλιάση και να τον φιληση λέγοντας: "Ρε καλώς το παιδί μου". Και γυρίζοντας προς εμέ (μου είπε): "Τον ξέρεις τον λοχαγόν Μπουλούκον; Είναι ο καλύτερος Ελληνας αξιωματικός. Οχι σαν τον Κυρατζή και τους άλλους που έχεις".
Την επομένην ο στρατηγός Γρίβας έθεσεν εις την διάθεσιν του Μπουλούκου ένα αυτοκίνητο και ο τελευταίος επεσκέφθη διαφόρους μονάδας. Μίαν ημέραν μάλιστα μου είπε: "Κακώς αποσύρατε την αναφοράν διά τον Κοτίνην. Αυτός κατέδωσε την οργάνωσιν "Χ" το 1961. Πώς το γνωρίζεις τον ηρώτησα. Εμείς οι γριβικοί έχουμε τον τρόπον μας ήταν η απάντησις του.
Εις τας αρχάς Μαϊου 1965 με εκάλεσεν ο Γρίβας εις το γραφείον του. Εις τον προθάλαμον συνήντησα τον Μπουλούκον, ο οποίος μου είπε: Σας εκάλεσε ο στρατηγός διά να σας πη ότι κινούμαι να κάνω μίαν οργάνωσιν. Ολα αυτά είναι συκοφαντίαι των επιτελών του διά να με διαβάλουν επειδή έχω τόσο καλές σχέσεις μαζί του. Πράγματι, μετ' ολίγον ο Γρίβας μου εζήτησε να προσπαθήσω να πείσω τον Μπουλούκον να ομολογήση τι ακριβώς έχει κάνει. Εσπευσα αμέσως να συναντηθώ μαζί του και τον ήκουσα να μου λέγη: Οι επιτελείς του στρατηγού φοβούνται μήπως πάρω τις θέσεις του και δι' αυτό με διαβάλλουν.
Εξ ασφαλούς πηγής μου εδόθη η πληροφορία ότι κατά την διενεργηθείσαν ανάκρισιν το Α2 Επιτελικόν Γραφείον της Κύπρου επίεζε τους μάρτυρας να καταθέσουν ότι ο λοχαγός Μπουλούκος τους είχε δήθεν ομολογήσει την ύπαρξιν οργανώσεως της οποίας αρχηγός ήτο ο Α. Παπανδρέου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είπε ποτέ ο Μπουλούκος, ότι είναι προσωπική σκευωρία του Γρίβα αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ: Δεν θυμάμαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάβατε μέρος εις την υποδοχήν του κ. Α. Παπνδρέου;
Από τη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ. Από αριστερά οι αντισυνταγματάρχες Παπατέρπος και Βαμβουνέλλης και οι Λοχαγοί Μπουλούκος και Κλαδελίνης |
ΜΑΡΤΥΣ: Μετά την επιχείρησιν της Μανσούρας εσημειώθη μεταστροφή των αισθημάτων των Κυπρίων εις βάρος της Ελλάδος. Ο ίδιος ο Μακάριος μου είπεν ότι ο κ. Α. Παπανδρέου είναι μέγας επιστήμων και λαμπρός πολιτικός ανήρ. Με την επίσκεψιν του ανεπτέρωσε το φρόνημα των Κυπρίων. Εγώ απέστειλα σήμα διά το τι συνέβη.
Ακολούθως ο κ. Σωτόπουλος ετόνισεν ότι εσυκοφαντήθη η ΚΥΠ και κατεβλήθη προσπάθεια να διαβρωθή με ισχυρισμούς ότι εξέθρεψεν συνωμοτικήν οργάνωσιν. Αντιθέτως προσέφερε τόσας υπηρεσίας, ώστε ο κ. Γ. Παπανδρέου επανειλημμένως την επήνεσεν. Εξ άλλου εδήλωσεν ότι οι κ.κ. Παπατέρπος και Αναγνωστόπουλος κατέβαλον προσπαθείας να τονισθή όσον το δυνατόν περισσότερον εις τον Κυπριακόν λαόν, το γεγονός των γάμων του Βασιλέως.
Και προσέθεσεν: Εάν ηδυνάμην να εκθέσω όσα γνωρίζω θα ανετρέπετο άρδην η κατάστασις διά την εκδικαζομένην υπόθεσιν. Πρόκειται όμως δι' απόρρητα. Εάν η εξέτασις μου εγένετο καθ' ον χρόνον ήσαν κλεισταί αι θύραι, δεν θα δίσταζα να σας αποκαλύψω όσα γνωρίζω.
ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ: Είναι αληθές ότι και προφορικώς και εγγράφως σας είχα αναφέρει ότι το Επιτελείον του Γρίβα συνωμότει κατά της Κυβερνήσεως του κ. Γ. Παπανδρέου και κατά του Μακαρίου;
ΜΑΡΤΥΣ: Βεβαίως.
ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ: Σας είχα παρουσιάσει ανώτερον αξιωματικόν ο οποίος είχε ερωτηθή υπό του διευθυντού του Δευτέρου Επιτελικού Γραφείου του Γρίβα τι θα πράξη εάν ο Γρίβας ανατρέψη βιαίως τον Μακάριον;
ΜΑΡΤΥΣ: Ναι.
ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ: Σας είχα αναφέρει συκεκριμμένα περιστατικά που αξιωματικοί του επιτελείου του Γρίβα βυσσοδομούσαν κατά της Κυβερνήσεως του κ. Γ. Παπανδρέου;
ΜΑΡΤΥΣ: Ναι.
ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ: Σας είχα αναφέρει ότι το Επιτελείον του Γρίβα σας διέβαλλεν ότι προβάλλετε τον Μακάριον και όχι αυτόν;
ΜΑΡΤΥΣ: Βεβαίως.
Εις σχετικήν ερώτησιν ο κ. Σωτόπουλος τονίζει ότι ο κυπριακός λαός θέλει τον Γρίβαν μόνον ως στρατιωτικόν ηγέτην. Το 99% ακολουθούν τυφλά την πολιτικήν γραμμήν του Μακαρίου, αλλά δυστυχώς ο Γρίβας έχει πολιτικάς βλέψεις.
ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΣ: Εφόσον ο κ. Γρίβας ισχυρίζεται ότι γνώριζε διά την οργάνωσιν από τον Μάρτιον έπρεπε να σας ανακοινώση αμέσως;
ΜΑΡΤΥΣ: Βεβαίως. Διατί να αφήση να προχωρήσουν; Για να βάλη αξιωματικούς στην φυλακήν.
ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΣ: Το ίδιο συνέβη και εις την Αθήνα. Ο Γενηματάς λέει ότι εγνώριζεν από τον Μάρτιον, αλλά δεν είπε τίποτε εις κανένα.
ΜΑΡΤΥΣ: αυτό είναι ύποπτο και υπονοεί ότι υπήρχον άλλοι σκοποί.
ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΣ: Ο Κυρατζής είπε ότι κι' εκείνος εγνώριζε από τον Απρίλιον.
ΜΑΡΤΥΣ: Τον ηρώτησα και μου έδωσε τον λόγον της στρατιωτικής του τιμής ότι ουδεμίαν πληροφορίαν είχε. Πιστεύω ότι θα διεταχθή να καταθέση άλλα.
Οι αξιωματικοί διαμαρτύρονται ότι κάθονται εις τα εδώλια επί τη βάσει μαρτυριών ως και του κ. Κυρατζή και ο κ. Καμπέρης παρατηρεί:
- Μόνον ύστερα από 50 χρόνια θα κριθή η υπόθεσις αντικειμενικώς.
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ: Εμείς γιατί να καθόμαστε εδώ;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο ένας λέει μαύρο, ο άλλος λέει άσπρο. Η απόφασις που θα εκδώσουμε θα στηρίζεται στο υλικό που έχουμε στα χέρια μας.
< Prev | Next > |
---|