Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.
Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.
S-1586
4.6.1964: ΙΔΡΥΕΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ, ΕΝΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΛΕΙ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 1943, 1944 ΚΑΙ 1945
ΚΥΠΡΟΣ 25 5 64 |
ΧΑΡΑΥΓΗ 2 6 1964 |
Ενώ στην Αθήνα η ελληνική Κυβέρνηση του Γεώργιου Παπανδρέου, κατέληξε στην απόφαση για να αποσταλεί "μυστικά" στην Κύπρο ο Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας- Διγενής ο οποίος ηγείτο ήδη του ΕΜΕΚ στο ΓΕΕΘΑ, η Κυπριακή Κυβέρνηση προχώρησε στις αποφάσεις της για οργάνωση πάνω σε σωστή στρατιωτική βάση των κυπρίων και στις 27 Μαϊου έδωσε στη δημοσιότητα Νομοσχέδιο, που προέβλεπε τη σύσταση Εθνικής Φρουράς και τη στρατολόγηση τους.
Ο Γενικός Εισαγγελέας Κρίτων Τορναρίτης σε αιτιολογική έκθεση του που συνόδευε το Νομοσχέδιο τόνιζε:
"Πρόσφατα γεγονότα απέδειξαν ότι αι τακτικαί ένοπλοι δυνάμεις της Δημοκρατίας, ήτοι ο Στρατός και αι δυνάμεις ασφαλείας δεν ήσαν αρκετά όπως ανταποκριθούν προς την έκτακτον κατάστασιν. Κατέστη συνεπώς αναγαίον όπως γίνη πρόβλεψις περί της ιδρύσεως και οργανώσεως δυνάμεως ίνα βοηθήση τας τακτικάς δυνάμεις προς απόκρουσιν εισβολής ή καταστολήν εσωτερικών ανατρεπτικών ενεργειών, απειλουσών την εσωτερικήν ασφάλειαν της Δημοκρατίας.
Και τούτο αποτελεί τον σκοπόν του προτεινομένου Νόμου. Η προτεινομένη δύναμις, ήτις θα ονομάζεται η Εθνική Φρουρά θα ιδρυθή και θα λειτουργήση επί των αυτών γραμμών ως Εθνικαί Φρουραί αλλαχού".
Ο καλούμενοι για κατάταξη στην Εθνική Φρουρά θα έδιναν τον πιο κάτω όρκο:
"Ορκίζομαι/ επισήμως διαβεβαιώ, πίστιν εις την πατρίδαν και σεβασμόν προς όλους τους νόμους αυτής και ότι πιστώς θα υπηρετήσω ταύτην υπό την ιδιότητα μου ως οπλίτου (διοικητού, ή αξιωματικού) και ότι θα υπόκειμαι εις οιουσδήποτε κανονισμούς εν σχέσει προς την διοίκησιν, οργανισμόν και πειθαρχίαν της Εθνικής Φρουράς".
Τα βασικά άρθρα του σχετικού Νομοσχεδίου που έγινε νόμος αργότερα, πρόβλεπαν:
ΑΡΘΡΟΝ 3 (1): Το Υπουργικόν Συμβούλιον δύναται όταν θεωρήση τούτο σκόπιμον, λόγω απειλουμένης εισβολής ή οιασδήποτε ενεργείας κατευθυνομένης κατά της ανεξαρτησίας ή της εδαφικής ακεραιότητος της Δημοκρατίας ή απειλούσης την ασφάλειαν ζωής ή περιουσίας να προβή εις τον σχηματισμόν δυνάμεως, ήτις θα καλήται Εθνική Φρουρά επί σκοπώ βοηθείας του
15 6 1964 ΚΥΠΡΟΣ |
στρατού της Δημοκρατίας ή των δυνάμεων ασφαλείας ταύτης ή και αμφοτέρων εις όλα τα μέτρα τα απαιτούμενα διά την άμυναν αυτής.
(2). Τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 10 η Δύναμις συνίσταται εκ στρατευσίμων πολιτών της Δημοκρατίας οίτινες ήθελον κληθή δι' υπηρεσίαν δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου και συγκροτείται εξ αξιωματικών και ανθυπασπιστών μονίμων δοκίμων και επικούρων και εξ οπλιτών, αποτελουμένων εκ στρατευσίμων και στρατευσίμων εθελοντικώς.
(3). Το Υπουργικόν Συμβούλιον κέκτηται εξουσίαν από καιρού εις καιρόν όπως καθορίζη τον αριθμόν της Δυνάμεως εις αξιωματικούς και οπλίτας.
ΑΡΘΡΟΝ 4 (1):.4: Τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου 3 άπαντες οι πολίται της Δημοκρατίας από της 1ης Ιανουαρίου του έτους καθ' ο συνεπλήρωσαν το πεντηκοστόν έτος της ηλικίας των υπόκεινται εις τας διατάξεις του παρόντος Νόμου και υπέχουν υποχρέωσιν υπηρεσίας εν τη Δυνάμει.
(2). Η υποχρέωσης υπηρεσίας εν τη Δυνάμει διακρίνεται εις υποχρέωσιν θητείας και υποχρέωσιν εφέδρου.
(3). Εξαιρούνται της υπό του εδαφίου (1) υποχρεώσεως:
α). Τηρουμένων των διατάξεων του παρόντος νόμου οι υπηρετούντες εις τον στρατόν ή τας δυνάμεις ασφαλείας της Δημοκρατίας (β) οι κληρικοί, (γ) οι μονίμως εκτός Κύπρου διαμένοντες πολίται της Δημοκρατίας) (δ) οι κατόπιν ιατρικής εξετάσεως επί τη βάσει των διατάξεων του παρόντος Νόμου κριθέντες ως ακατάλληλοι.
ΑΡΘΡΟΝ 5: Πας στρατεύσιμος υπόκειται εις υποχρέωσιν θητείας η διάρκεια της οποίας είναι εξάμηνος (2). Η προς θητείαν υποχρέωσις άρχεται από της ημερομηνίας της κατατάξεως του στρατευσίμου συμφώνως προς τας διατάξεις του παρόντος Νόμου.
ΑΡΘΡΟΝ 13: Ο Διοικητής και οι αξιωματικοί της Δυνάμεως διορίζονται υπό του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τοιούτους όρους ως τούτο ήθελε καθορίσει.
Νοουμένου ότι εις ειδικάς περιπτώσεις το υπουργικόν Συμβούλιον δύναται να προσλάβη και επί συμβολαίω πρόσωπον μη πολίτην της Δημοκρατίας ως διοικητήν της δυνάμεως ή αξιωματικόν ταύτης.
Ο Διοικητής τηρουμένων των διατάξεων του παρόντος νόμου και των επί τη βάσει τούτων γενομένων κανονισμών, κέκτηται την γενικήν διοίκησιν και επίβλεψιν της δυνάμεως ως υπεύθυνος έναντι του Υπουργού διά την οργάνωσιν, εκπαίδευσιν, ετοιμότητα, πειθαρχίαν και τάξιν εν τη δυνάμει και άνευ επηρεασμού της γενικότητος της διατάξεως ταύτης, είναι υπεύθυνος έναντι του Υπουργού διά πάντα οπλισμόν, υλικόν και εφόδια αίτινα ήθελον τεθή διά την Δύναμιν και γενικώς διά την εκτέλεσιν οιωνδήποτε νομίμων διαταγών, αίτινες ήθελον τεθή υπό του Υπουργικού Συμβουλίου ή του Υπουργού.
ΑΡΘΡΟΝ 24 (1): Οσάκις πρόσωπον κληθέν δι' υπηρεσίαν εν ενεργώ υπηρεσία της Δυνάμεως δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου, εργάζεται εις τακτικήν απασχόλησιν παρά τινι εργοδότη, η απασχόλησις αυτού ουδόλως διακόπτεται αλλ' απλώς αναστέλλεται διαρκούσης της περιόδου καθ' ην το πρόσωπον τούτο τελεί εν τη υπηρεσία της δυνάμεως.
(2). Ο εργοδότης παντός τοιούτου προσώπου υπέχει υποχρέωσιν όπως άμα τη απολύσει ή αποστρατεύσει αυτού προσλάβη το πρόσωπον τούτο εις την απασχόλησιν εις ην ησχολείτο παρά τω εργοδότη προ της στρατεύσεως αυτού, και υπό όρους ουχί ολιγώτερον ευοϊκους των όρων υφ' ους εάν ειργάζετο εάν δεν εκαλείτο να υπηρετίση.
(3). Διά τους σκοπούς του παρόντος νόμου τακτική απασχόλησις σημαίνει εργοδότσιν εις μόνιμον θέσιν ή εργοδότησιν εις προσωρινήν θέσιν διαρκέσασαν πέραν των εξ μηνών.
ΑΡΘΡΟΝ 28: Εκαστος στρατεύσιμος επί τη κλήσει αυτού και κατά την διάρκειαν της θητείας του λαμβάνη τας κάτωι απολαβάς:
ΑΓΩΝ 6 7 1964 |
(α). Οι κατά την κλήσιν αυτών εργοδοτούμενοι εις τακτικήν απσχόλησιν λαμβάνουν παρά του εργοδότου (περιλαμβανομένης και της κυβερνήσεως της Δημοκρατίας) το εν δεύτερον των ολικών αυτών απολαβών.
(β). Αι κατά την κλήσιν αυτών εργοδοτούμενοι εις μη κακτικήν απσχόλησιν και ο αυτοεργοδοτούμενοι, άποροι, προστάται οικογενειών, λαμβάνουν εκ συσταθησομένου ταμείου τοιούτον βοήθημα οίον ήθελε καθορίσει συσταθησομένη προς τούτο Επιτροπή.
Οταν την 1η Ιουνίου συνήλθε η Βουλή των Αντιπροσώπων, με συμμετοχή μόνο των Ελλήνων μελών της δεδομένης της αποχώρησης των Τούρκων βουλευτών, η απόφαση για έγκριση του Νόμου ήταν ομόφωνη.
Στην απόφαση των βουλευτών βάρυναν δυο πράγματα:
ΠΡΩΤΟΝ: Οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Τουρκίας για εισβολή στην Κύπρο.
ΔΕΥΤΕΡΟ: Η εκραγείσαι και συνεχιζόμενη τουρκική ανταρσία.
Και τα δυο γεγονότα απαιτούσαν την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου.
Η προτεινομένη νέα Δύναμη, αναφερόταν σε έκθεση των Επιτροπών Αμυνας, Νομικών και Οικονομικών της Βουλής που διαβάστηκε στην Ολομέλεια του Σώματος "θα συγκροτηθή και θα λειτουργήση επί τη βάσει υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, εις την οποίαν υπόκεινται πάντες οι πολίται της Κύπρου από της ηλικίας των 18 μέχρι 50 ετών, ως ήθελον από καιρού εις καιρόν κληθή κατά κλάσεις.
Το όλον Νομοσχέδιον βασίζεται επί διεθνώς ανεγνωρισμένων αρχών, προσαρμοζομένων εις τας ειδικάς εν Κύπρω επικρατούσας συνθήκας, και υπό το πρίσμα της ελλείψεως οιασδήποτε νομοθεσίας παρομοίας φύσεως εις την Κυπριακήν Νομοθεσίαν.
Αι επιτροπαί επήνεγκον ωρισμένας τροποποιήσεις αίτινες εμφαίνονται εις το αναθεωρημένον κείμενον του Νομοσχεδιου και αι οποίαι αφορούν κυρίως εις την καλυτέραν και σαφεστέραν διατύπωσιν ωρισμένων διατάξεων αυτού.
Αι επιτροπαί ομοφώνως χαρακτηρίζουν το Νομοσχέδιον τούτο ως απολύτως αναγκαίον νομοθετικόν μέτρον προς διασφάλισιν και κατοχύρωσιν της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητος και ασφαλείας της κυπριακής Δημοκρατίας".
Με την έγκριση του Νόμου, στις 4 Ιουνίου 1964 δημοσιεύονταν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Νόμου, τρία διατάγματα με τα οποία ιδρυόταν η Εθνική Φρουρά και καλούντο προς κατάταξη οι πρώτες τρεις ηλικίες δηλαδή 1961, 1962 και 1963 ή οι γεννηθέντες το 1943, 1944 και 1945.
Στο πρώτο διάταγμα υπ' αριθμόν 130 αναφερόταν:
"Αριθμός 130. Ο Περί της Εθνικής Φρουράς νόμος του 1964. Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 3 (1):
Επειδή συνεπεία των προσφάτων γεγονότων υφίσταται κίνδυνος εισβολής ή ενέργειας κατευθυνομένης κατά της ανεξαρτησίας ή της εδαφικής ακεραιότητος, της Δημοκρατίας ή απειλούσης την ασφάλειαν ζωής ή περιουσίας.
Εθνοφρουροί σε ακταιωρό που προμηθεύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία |
Και επειδή συνεπώς καθίσταται αναγκαία η υποβοήθησις των τακτικών δυνάμεων της Δημοκρατίας, ήτοι του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας εις όλα τα μέτρα τα απαιτούμενα διά την άμυναν της Δημοκρατίας.
Διά ταύτα εν τη ενασκήσει των εξουσιών δι' ων περιβέβληται δυνάμει του εδαφίου (1) του άρθρου 3 του περί της Εθνικής Φρουράς Νόμου του 1964, το Υπουργικόν Συμβούλιον διατάσσει τον σχηματισμόν δυνάμεως, ήτις θα καλήται Εθνική Φρουρά, συνισταμένης και λειτουργούσης επί τη βάσει των διατάξεων του προρηθέντος νόμου.
Απεφασίσθη την 4ην Ιουνίου 1964".
Το δεύτερο διάταγμα υπ' αριθμόν 311 έχει ως εξής:
"Εν τη ενασκήσει των εξουσιών δι' ων περιβέβληται δυνάμει των εδαφών (1) και (2) του άρθρου 6 του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου του 1964 το Υπουργικόν Συμβούλιον αποφασίζει όπως κληθούν προς υπηρεσίαν επί τη βάσει των διατάξεων του προρηθέντος νόμου άπαντες οι στρατεύσιμοι των κλάσεων 1961, 1962 και 1963.
Εξαιρούνται εκ της παρούσης αποφάσεως αι ακόλουθοι τάξεις ή κατηγορία πολιτών της Δημοκρατίας:
(α) Οι Τούρκοι
Νοουμένου ότι οιοσδήποτε τούρκος δύναται τη εγγράφω αιτήσει του προς τον Υπουργόν και τη αδεία αυτού να υπαχθή υπό τας διατάξεις του προρηθέντος νόμου.
(β) Οι κατά την ημέραν της κλήσεως συντηρούντες τουλάχιστον τέσσαρας εξαρτωμένους ως ούτοι ορίζονται εις το εδάφιον (2) του άρθρου 19 του προρηθέντος νόμου επί τη προσαγωγή αποδεικτικών στοιχείων κανοποιούντων το οικείον Συμβούλιον Κατατάξεως".
Το τρίτον διάταγμα υπ' αριθμόν 132 έχει ως εξής:
"Εν τη ενασκήσει των εξουσιών δι' ων περιβέβληται δυνάμει του εδαφίου (1) του άρθρου 7 του άρθρου 25 του περί Εθνικής Φρουράς νόμου του 1964 το Υπουργικόν Συμβούλιον εξουσιδοτεί τον υπουργόν Εσωτερικών:
(α) Οπως προβή εις την ίδρυσιν Συμβουλίων Κατατάξεως και Επιτροπών εξετάσεως Σωματικής Ικανότητος των στρατευσίμων συμφώνως προς τας διατάξεις του προρηθέντος νόμου.
(β) Οπως αποσπά μέλη του στρατού της Δημοκρατίας εις την Εθνικήν Φρουράν και ανακαλή οιανδήποτε τοιαύτην απόφασιν".
Η στράτευση ανακοινώθηκε στις 4 Ιουνίου οπότε κλήθηκαν να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις οι κλάσεις 1961, 1962 και 1963, δηλαδή οι γεννηθέντες κατά τα έτη 1943, 1944 και 1945.
Ο Στρατηγός Γρίβας με συγχωριανούς του στο Τρίκωμο, σε επίσκεψη του στο χωριό του |
Με την απόφαση η αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποκτούσε 12.000 Εθνοφρουρούς, όπως ονομάστηκαν τα μέλη της Εθνικής Φρουράς.
Πρώτοι κατετάγησαν στις 15 Ιουνίου οι γεννηθέντες το 1943.
Μαζί τους κατατάγηκαν και 600 φοιτητές που επέστρεψαν στην Κύπρο από την Αθήνα, παρά το γεγονός ότι είχαν απαλλαγεί.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΩΝ: Στη σύσταση της Εθνικής Φρουράς και ιδιαίτερα στην εξασφάλιση στρατιωτικού οπλισμού αντιδρούσαν έντονα η Τουρκία και οι δυτικοί, οι οποίοι πέραν της εισροής οπλισμού στο νησί ανησυχούσαν ιδιαίτερα με τη στροφή προς τη Σοβιετική Ενωση για την εξασφάλιση οπλισμού και ιδιαίτερα μήπως ο Πρόεδρος Μακάριος, με τη βελτίωση των σχέσεων του με τις κομμουνιστικές χώρες μετέφερε στο νησί και ρώσους στρατιωτικούς συμβούλους, όπως είχε κάμει ο αιγύπτιος Πρόεδρος Γκαμάλ Αμπτέλ Νάσσερ, ώστε η Κύπρος να οδηγηθεί περισσότερο στην αγκαλιά της Ρωσίας.
Από πολύ νωρίς, στις 27 Μαϊου, ενώ ακόμα αναμενόταν η ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου για τη Στρατολογία, ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Υποστράτηγος Μπίσιοπ και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη νήσο Οσκόλ επισκέφθηκαν χωριστά τον Υπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κυπριανού και προέβησαν σε διάβημα σχετικά με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή των αντιπροσώπων.
Ο Σπύρος Κυπριανού απέρριψε αμέσως τα διαβήματα και σχολιάζοντας ιδιαίτερα το τουρκικό διάβημα ανέφερε ότι
"η Τουρκία θα συνέβαλλε μεγάλως εις την ειρήνευσιν της Κύπρου και γενικώς θα προσέφερεν υπηρεσίαν εις την υπόθεσιν της διεθνούς ειρήνης, εάν έπαυεν απειλούσα την ακεραιότητα της Κύπρου διά στρατιωτικής εισβολής ενθαρρύνουσα ούτω την ανταρσίαν των Τούρκων της Κύπρου".
Ανησυχία εξέφρασαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέστησε σαφή τη θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης μια και καλή με μια κάπως μακρά δήλωση που ξεκαθάριζε τα πράγματα και τόνιζε ότι ήταν δικαίωμα της Κύπρου να προχωρήσει στις αποφάσεις της και να στραφεί στους φίλους της και να ζητήσει βοήθεια αφού οι άλλοι της αρνούνταν κάτι τέτοιο:
"Σκοπός του προτεινομένου νομοσχεδίου είναι η ίδρυσις μιάς ενόπλου και πειθαρχημένης δυνάμεως υπό ενιαίαν διοίκησιν, ικανήν να αντιμετωπίση αποτελεσματικώς οιανδήποτε εξωτερικήν επιδρομήν. Τούτο αποτελεί αναντιρρήτως την ευθύνην και το καθήκον οιασδήποτε κυβερνήσεως σεβομένης εαυτήν.
Η ανησυχία του Λονδίνου και της Ουασιγκτώνος διά την απόφασιν της Κυπριακής Κυβερνήσεως να προστατεύση την εδαφικήν αυτής ακεραιότητα καθώς και την ζωήν και την ασφάλειαν των πολιτών της, αποτέλεσεν έκπληξιν, ιδιαιτέρως λόγω των επανειλημμένων απειλών της Τουρκίας, περί εισβολής εις Κύπρον, των σχεδόν συνεχών γυμνασίων του τουρκικού στόλου πλησίον των χωρικών υδάτων της Κύπρου, της παραβιάσεως του εναερίου χώρου της Κύπρου υπό Τουρκικών στρατιωτικών αεροπλάνων, της παρανόμου κατοχής υπό του τουρκικού εν Κύπρω αποσπάσματος Κυπριακού εδάφους κατά μήκος της οδού Λευκωσίας- Κυρηνείας, της λαθραίας εισαγωγής όπλων εκ Τουρκίας διά τους Τούρκους επαναστάτας, μέσω ξένων πρακτόρων και της υποκινήσεως και φανεράς ενθαρρύνσεως υπό της Τουρκίας των Τουρκοκυπρίων στασιαστών όπως καταφύγουν εις την βίαν και το έγκλημα.
Ο Μακάριος επισκέπεται φυλάκια στη Λευκωσία. Στη φωτογραφία ενώ διέρχεται από οπή σε τοίχο από την οπο;iα επικοινωνούν τα διάφορα φυλάκια για σκοπούς ασφάλειας |
Θα ηδύνατο τις να υποθέση ότι αι προκλητικαί πράξεις και δηλώσεις της Τουρκίας θα επροκαλούσαν εις τους Αγγλοαμερικανικούς επισήμους κύκλους πολύ μεγαλυτέραν ανησυχίαν διά την προστασίαν της ανεξαρτησίας της Κύπρου κατά εξωτερικής επιδρομής καθώς και της ειρήνης εις την ανατολικην Μεσόγειον και ότι τοιαύτη ανησυχία θα εξεδηλούτο προς την Τουρκικήν Κυβέρνησιν. Δυστυχώς οι αγγλοαμερικανοί επίσημοι κύκλοι ουδέποτε εξέφρασαν δημοσίως τοιαύτην ανησυχίαν διά τας εμπρηστικάς δραστηριότητας της Τουρκίας ή διά την συνεχή υπό της Τουρκίας υποκίνησιν των Τουρκοκυπρίων προς ανταρσίαν κατά της νομίμου Κηβερνήσεως προς προαγωγήν του διαμελισμού.
Θα ηδύνατο τις επίσης να υποθέση ότι το καθήκον ενός λαού προς υπεράσπισιν της χώρας του θα ήτο καλώς γνωστόν εις τους Βρεττανούς και ουχί τελείως ξένον προς τους Αμερικανούς.
Ουδείς δύναται σοβαρώς να κατηγορήση την Κυβέρνησιν μιάς μικράς, αλλά θαρραλέας χώρας, ως είναι η Κύπρος, επειδή λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα διά την προστασίαν της εδαφικής ακεραιότητος της χώρας κατά των συχνάκις εκδηλωθεισών επιδρομικών προθέσεων μιας χώρας 30 εκατομμυρίων κατοίκων, ως είναι η Τουρκία.
Αποτελεί καθήκον της κυπριακής Κυβερνήσεως να εφοδιάση τας δυνάμεις τας προοριζομένας διά τη προστασίαν του εδάφους της κατά ξένης επιδρομής με σύγχρονα και επαρκή όπλα και να προμηθευθή τοιαύτα όπλα από οπουδήποτε ταύτα δύναται να διατεθούν.
Η Κυπριακή Κυβέρνησις απετάθη από του Δεκεμβρίου του 1963 διά προσωπικής επιστολής εις όλους του αρχηγούς κρατών εις ολόκληρον τον κόσμον ζητούσα την συνδρομήν των διά την διαφύλαξιν της εδαφικής της ακεραιότητος εναντίον της απειλής της επιδρομής.
Ευτυχώς διά την Κύπρον αύτη εύρε πολλούς φίλους παντού. Κατά την κρίσιμον αυτήν ώραν η Κύπρος έχει δικαίωμα να στραφή προς τας φιλικάς ταύτας χώρας και να δεχθή ευγνωμόνως οιανδήποτε βοήθειαν εξ οιασδήποτε πλευράς και αν προέρχεται αύτη. Η Κύπρος δεν δύναται να επιτρέψη εις τους Αγλοαμερικανούς φίλους της να εκλέξουν εκ μέρους της τους εχθρούς της. Δύνανται μόνον να αποδείξουν την φιλίαν και το ενδιαφέρον των διά την Κύπρον βοηθούντες την Κύπρον να αποκρούση οιανδήποτε επαπειλουμένην επιδρομήν.
Εν πάση περιπτώσει η Κυπριακή Κυβέρνησις επιθυμεί να καταστήση σαφές ότι η άμυνα της νήσου ταύτης και η ασφάλεια της ζωής των πολιτών της ενδιαφέρον κατά πρώτον λόγον την Κυπριακήν Κυβέρνησιν και ότι ενώ η Κυπριακή Κυβέρνησης δύναται να ζητήση βοήθειαν παρά των πραγματικών φίλων εις τον αγώνα της προς διατήρηση της ανεξαρτησίας της, δεν θα υποβάλη τα αμυντικά της σχέδια προς έγκρισιν υπό των ξένων".
Εξάλλου την ίδια μέρα (27.5.) στην Ουάσιγκτων εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι ποσότητες μικρών όπλων σοβιετικής και τσεχοσλοβακικής κατασκευής βρίσκονται ήδη στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι η περαιτέρω συλλογή όπλων αποτελεί πολύ δυσάρεστον γεγονός.
Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ ανέφερε επίσης:
Ορκωμοσία Εθνοφρουρών (17 9 1964) |
"Είναι σε γνώση μας ότι όπλα και άλλου είδους στρατιωτικό υλικό εισρέει στην Κύπρο από διάφορες πηγές και ποσότητες μικρών όπλων Σοβιετικής και Τσεχοσλοβακικής κατασκευής.
Στο Λονδίνο εξ άλλου βρεττανός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η χώρα του ανησυχεί από τις ειδήσεις ότι η Κύπρος προσπασθεί να αγοράσει βαρεά όπλα και ότι αυτό αντιβαίνει προς την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών της 4ης Μαρτίου 1964.
< Prev | Next > |
---|