Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

4.3.1964: Τo Συμβoύλιo Ασφαλείας εγκρίvει ψήφισμα με τo oπoίo εγκαθιδρύεται Διεθvής Ειρηvευτική Δύvαμη τoυ ΟΗΕ (ΟΥΝΦIΚΥΠ) για τηv Κύπρo. Η εγκαθίδρυση της Δύvαμης.

S-1560

4.3.1964: ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΕΤΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΗΕ, (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Η ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

Το έμβλημα των Ηνωμένων Εθνών

Οι συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας και οι διαβουλεύσεις στα παρασκήνια έπαιρναν μάκρος. Κάπου όμως κατέληγαν. Και αυτό ήταν η ομοφωνία όλων για την εγκαθίδρυση Διεθνούς Δύναμης για την Κύπρο, όπως την ήθελε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, αλλά και οι Αμερικανοί.

Για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ήταν ικανοποιητικό ότι οι διάφορες χώρες κατέληγαν στην απόφαση όπως η Διεθνής Δήναμη ή ΟΥΝΦΙΚΥΠ όπως ονομάστηκε από τα ακρωνύμια των βρεττανικών λέξεων United Nations Force In Cyprus ή UNFICYP, θα βρισκόταν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Για τους Αμερικανούς και άλλους δυτικούς ήταν αρκετό το γεγονός ότι στη δύναμη δεν θα έπαιρναν μέρος δυνάμεις από ανατολικές ή κομμουνιστικές χώρες.

Η σύσταση όμως της Δύναμης διευρύνθηκε ώστε να περιλαμβάνονται και άνδρες από διάφορες χώρες που δεν ανήκαν στο ΝΑΤΟ όπως η Σουηδία και η Ιρλανδία, όπως ζητούσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Για τους Σοβιετικούς ήταν ικανοποιητικό το γεγονός ότι δεν θα καλούνταν να εισφέρουν ούτε ένα σεντ για τις ανάγκες της Δύναμης.

Ωστόσο είχαν επιφυλάξεις ως προς το γεγονός ότι η Δύναμη θα εξαρτάτο από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα ενημέρωνε το Σώμα και όχι από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στις 2 Μαρτίου το Συμβούλιο Ασφαλείας συνήλθε σε νέα συνεδρία για το Κυπριακό και ο αντιπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Βραζιλίας Κάρλος Μπερναντές κατέθεσε τελικά σχέδιο ψηφίσματος με την προειδοποίηση ότι παράλειψη του Συμβουλίου, όπως εξουσιδοτήσει τη δημιουργία ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και το διορισμό Μεσολαβητή, ο οποίος να προσπαθήσει να διευθετήσει τις διαφορές μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων Κυπρίων δυνατό να οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της ήδη εκρηκτικής κατάστασης.

Τέτοια επιδείνωση της κατάστασης είπε ο Μπερναντές θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τη Δημοκρατία αλλά και την ειρήνη και την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο Μπερναντές που προήδρευε των Εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας τις προηγούμενες ημέρες του Φεβρουαρίου χαρακτήρισε το ψήφισμα καλό και ισορροπημένο έγγραφο, το οποίο υπήρξε αποτέλεσμα μακρών διαπραγματεύσεων.

Το ψήφισμα συντάχθηκε από τα πέντε αιρετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή τη Βραζιλία, τη Βολιβία, την Ακτή του Ελεφαντόδοντος, το Μαρόκο και τη Νορβηγία, ενώ η Τσεχοσλοβακία είχε πάρει μέρος στα αρχικά στάδια και αργότερα αποχώρησε. Ωστόσο, στο παρασκήνιο, τον πρώτο λόγο είχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρεττανία, ενώ γνώμη είχαν και η Τουρκία και η Κύπρος και φυσικά η Ελλάδα και λιγότερο η Ρωσία.

Ο συμβιβασμός θεωρείτο ικανοποιητικος κι έτσι όπως δήλωσαν διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΟΗΕ εάν αυτό γινόταν αποδεκτό και από την Κύπρο, η Σοβιετική Ενωση δεν αναμενόταν να κάμει χρήση του δικαιώματος βέτο που είχε ως μόνιμο μέλος του Σώματος.

Το προσχέδιο ψηφίσματος μελέτησε και το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας σε συνεδρια του στις 2 Μαρτίου. Με το ψήφισμα η Τουρκία δεχόταν, σύμφωνα με επισήμους στην Αγκυρα, προσωρινή αναστολή του δικαιώματος επέμβασης της στην Κύπρο, για τρεις μήνες, όσο θα διαρκούσε η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδους επισήμους η Τουρκία δεν θα δεχόταν ποτέ να εγκαταλείψει το δικαίωμα επέμβασης στην Κύπρο για πάντα.

Ο Ινδός Στρτηγός Γκιάνι, με τον Πρόεδρο Μακάριο. Ο Γκιάνι διορίστηκε τελικά Διοικητής της Δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που αποστελλόταν στην Κύπρο για επιβολή της ειρήνης με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με το ψήφισμα της 4ης Μαρτίου 1964

Ικανοποίηση εξέφρασε και ο Ελληνας αντιπρόσωπος Δημήτρης Μπίτσιος όπως επίσης και ο αμερικανός αντιπρόσωπος Ατλάϊ Στήβενσον.

Ετσι το ψήφισμα οδηγείτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας με τις ευλογίες και την υποστήριξη όλων.

Οταν το σχέδιο παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 4 Μαρτίου, αυτό εγκρίθηκε ομόφωνα.

Η Ρωσία μαζί με τη Τσεχοσλοβακία απέσχαν κατά την ψηφοφορία μόνο στην παράγραφο 4 του ψηφίσματος στην οποία αναφερόταν:

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας συστήνει τη δημιουργία, με τη συναίνεση της Κυβέρνησης της Κύπρου, μιας Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Η σύνθεση και το μέγεθος της Δύναμης θα καθοριστεί από το Γενικό Γραμματέα, σε διαβούλευση με τις κυβερνήσεις της Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Διοικητής της Δύναμης θα διορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα και θα είναι υπόλογος σ' αυτόν. Ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος θα τηρεί τις κυβερνήσεις που συνεισφέρουν στη δύναμη πλήρως ενήμερες, θα δίνει περιοδικά αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη λειτουργία της".

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ 186

Το ψήφισμα όπως εγκρίθηκε ομόφωνα, έχει ως εξής:

Το Συμβούλιο Ασφαλείας,

Σημειώνοντας ότι η παρούσα κατάσταση αναφορικά με την Κύπρο είναι πιθανόν να απειλήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω, αν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα άμεσα για διατήρηση της ειρήνης και αναζήτηση μιας διερκούς λύσης,

Λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που πήραν τα μέρη αναφορικά με τις Συνθήκες που υπογράφηκαν στη Λευκωσία στις 16 Αυγούστου 1960,

Εχοντας υπόψη τις σχετικές πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το άρθρο του 2 παράγραφος 4, το οποίο αναφέρει: "Ολα τα μέλη θα απέχουν στις διεθνείς τους σχέσεις από την απειλή ή τη χρήση βίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ασυμβίβαστης με τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών:"

1. Καλεί όλα τα κράτη-μέλη σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια ή απειλή ενέργειας που θα επιδεινώσει την κατάσταση στην κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία ή θα θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη.

2. Ζητεί από την Κυβέρνηση της Κύπρου, η οποία έχει την ευθύνη για τη διατήρηση και αποκατάσταση του νόμου και της τάξης να λάβει όλα τα επιπρόσθετα μέτρα που είναι απαραίτητα για τον τερματισμό της βίας και της αιματοχυσίας στην Κύπρο.

3. Καλεί τις κοινότητες στην Κύπρο και τους ηγέτες τους να ενεργούν με την μέγιστη συγκράτηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 19 2 1964

4. Το Συμβούλιο Ασφαλείας συστήνει τη δημιουργία, με τη συναίνεση της Κυβέρνησης της Κύπρου, μιας Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Η σύνθεση και το μέγεθος της Δύναμης θα καθοριστεί από το Γενικό Γραμματέα, σε διαβούλευση με τις κυβερνήσεις της Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Διοικητής της Δύναμης θα διορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα και θα είναι υπόλογος σ' αυτόν. Ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος θα τηρεί τις κυβερνήσεις που συνεισφέρουν στη δύναμη πλήρως ενήμερες, θα δίνει περιοδικά αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη λειτουργία της.

5. Συστήνει ότι αρμοδιότητα της Δύναμης πρέπει να είναι, προς το όφελος της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, να κάνει ό,τι είναι δυνατό για την αποφυγή μιας επανάληψης των συγκρούσεων, και σύμφωνα με τις ανάγκες, να συμβάλει στη διατήρηση και αποκατάστασση του νόμου και της τάξης και την επιστροφή στις κανονικές συνθήκες.

6. Συστήνει ότι η στάθμευση της Δύναμης θα είναι για μια περίοδο τριών μηνών και όλα τα έξοδα που την αφορούν να αναλαμβάνονται, με τρόπο που θα συμφωνηθεί από αυτές, από τις κυβερνήσεις που θα διαθέτουν τα αποσπάσματα και από την Κυβέρνηση της Κύπρου,. Ο Γενικός Γραμματέας μπορεί επίσης να δεχθεί εθελοντικές εισφορές γι αυτό το σκοπό.

7. Συστήνει περαιτέρω όπως ο Γενικός Γραμματέας διορίσει, σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Κύπρου και τις Κυβερνήσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλειου, ένα μεσολαβητή, ο οποίος θα καταβάλει μέγιστες προσπάθειες μαζί με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων και επίσης μαζί με τις προαναφερθείσες τέσσερις κυβερνήσεις, για τον σκοπό της προώθησης μιας ειρηνικής επίλυσης και μιας συμφωνημένης διευθέτησης του προβλήματος που αντιμετωίζει η Κύπρος, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, έχοντας υπόψη την ευημερία του λαού της Κύπρου ως συνολου και τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Ο μεσολαβητής θα δίνει περιοδικά αναφορά στο Γενικό Γραμματέα για τις προσπάθειες του.

8. Ζητεί από το Γενικό Γραμματέα να καλύψει, από κονδύλια των Ηνωμένων Εθνών, την αμοιβή και τα έξοδα του μεσολαβητή και του προσωπικού του.

Τελικά η Διεθνής Δύναμη απαρτίστηκε από 6.238 άνδρες από επτά χώρες (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, πέμπτος τόμος σελ. 303) ως εξής: Βρεττανία 1.792, Καναδάς 1.122, Φιλλανδία 1000, Σουηδία 954, Δανία 676, Ιρλανδική Δημοκρατία 639 και Δανία 55. Επιπλέον συμμετέσχαν 173 αστυνομικοί ως εξής: 40 από την Αυστραλία, 40 από την Σουνδία, 40 από τη Δανία 33 από την Αυστρία, και 20 από τη Νέα Ζηλανδία.

Πρώτο έφθασε στην Κύπρο το Καναδικό απόσπασμα και στις 17 Μαρτίου σε ειδική τελετή έγινε η έπαρση της σημαίας του αποσπάσματος στο στρατόπεδο Ελίζαμπεθ, παρά το αεροδρόμιο Λευκωσίας και στις 27 Μαρτίου η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανέλαβε επίσμα τα καθήκοντά της καθώς συνέχιζαν να καταφθάνουν οι δυνάμεις και από τις άλλες χώρες. Στις 7 το βράδυ της ίδιας ημέρας σε ειδική τελετή υπεστάλη η σημαία των Βρεττανών που είχαν την ευθύνη της ασφάλειας ύστερα από πρόσκληση της Κυπριακής Κυβέρνησης μετά τις συγκρούσεις του Δεκεμβρίου του 1963.

Διοικητής της Δύναμης, ο Ινδός Αρχιστράτηγος Γκιάνι ενώ στα Ηνωμένα Εθνη έγιναν όλες οι διευθετήσεις με τον διορισμό του Φινλανδού διπλωμάτη Σακάρι Τουομιόγια ως μεσολαβητή

Ο Στρατηγός Γκιάνι γνώριζε καλά την Κυπριακή πραγματικότητα γιατί μετά την έκρηξη των συγκρούσεων απεστάλη στην Κύπρο στις 17 Ιανουαρίου 1964, ως παρατηρητής των Ηνωμένων Εθνών και είχε το ελεύθερο να επισκέπτεται τις διάφορες περιοχές για να ενημερώνει τα Ηνωμένα Εθνη για τα τεκταινόμενα.