Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.
Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.
S-1556
19.2.1964: Ο ΡΩΣΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΝΙΚΟΛΑΙ ΦΕΝΤΟΡΕΓΚΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΝΩ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΤΛΑΙ ΣΤΗΒΕΝΣΟΝ ΖΗΤΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑΣ
Ο αντιπρόσωπος της Σοβιετικής Ενωσης στα Ηνωμένα Εθνη Νικολάι Φεντορένκο με τον Ζήνωνα Ρωσσίδη, ανιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη |
Την επομένη (19.2.64) ήταν η σειρά της Σοβιετικής Ενωσης (Ρωσίας) να πάρει το λόγο για να εκθέσει τις θέσεις της στη προσφυγή της Κ.
Ο αντιπρόσωπος της Σοβιετικής Ενωσης (Ρωσίας) Νικολάϊ Φεντορένκο μίλησε στις 19 Φεβρουαρίου 1964 στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εκθέτοντας τις θέσεις της χώρας του στην προσφυγή της Κύπρου εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ, το οποίο κατηγόρησε ότι επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Σοβιετική Ενωση "δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη ενώπιον της κατάστασης, η οποία δημιουργείται τώρα στην περιοχή της Μεσογείου".
Στην ομιλία του ο Φεντορένκο τόνισε ανάμεσα στ' άλλα (Φιλελεύθερος 20.2.1964 σε ανταποκριση του πρακτορείου Ρόϊτερ):
Το Συμβούλιο ασχολείται με άμεση απειλή στρατιωτικής επέμβασης στην Κύπρο και με άμεση παραβίαση της ακεραιότητας της ανεξαρτησίας της Κύπρου.
Σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις χώρας μέλους του ΝΑΤΟ βρίσκονται συγκεντρωμένες στην περιοχή έναντι της Κύπρου και ο σκοπός της συγκέντρωσης αυτής είναι βεβαίως καταφανής σε όλους.
Γίνεται απόπειρα από τη Βρεττανία να χρησιμοποιηθεί η Συνθήκη Εγγύησης για να δικαιολογηθεί επέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου. Κατά τη χθεσινή ομιλία του βρεττανού αντιπροσώπου δεν λέχθηκε καθόλου ότι δεν πρόκειται να γίνει στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο. Επίσης καμιά διαβεβαίωση γι' αυτό δεν δόθηκε χθες εκ μέρους του Τούρκου αντιπροσώπου.
Ωστόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας δικαιούται να απαιτήσει όπως δοθεί σ αυτό μια σαφής απάντηση στο σημείο αυτό. Αντίθετα όσα λέχθηκαν χθες επιβεβαιώνουν πλήρως το βάσιμο των φόβων της Κύπρου. Υπάρχει ως εκ τούτου ενώπιον μας μια αναμφισβήτητη απόπειρα παραβίασης του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών εκ μέρους δύναμης του ΝΑΤΟ και προσπάθεια επιβολής της θέλησης τους στην Κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου. Η Κυβέρνηση της Κύπρου ενδιαφέρεται μεγάλως να ελαττωθεί η δημιουργηθείσα ένταση, ο δε Αρχιεπίσκοπος Μακάριος γνωρίζει καλύτερα από τον κάθε ένα, τι είναι προς το συμφέρον της Κυπρου.
Το παρελθόν δεν μας ενδιαφέρει πλέον, μας ενδιαφέρει το παρόν. Και η Κύπρος, ως και η Βρεττανία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος των Ηνωμένων Εθνών.
Ο βρεττανός αντιπρόσωπος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με τις βασικές αιτίες των γεγονότων που οδήγησαν το Κυπριακό ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ως όμως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, οι βασικές αυτές αιτίες είναι το σημαντικότερο θέμα της συζήτησης, διότι τα γεγονότα της Κύπρου δεν αποτελουν παρά συμπτώματα των βαθύτερων αυτών αιτιών. Προτού επομένως ασχοληθούμε με εισήγηση μέτρων θεραπείας πρέπει να διαπιστώσουμε τα βασικά αίτια της διαφοράς.
Ο ρώσσος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Νικολάι Φετορένκο με τον υπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κυπριανού |
Η αλήθεια, την οποία κάποιος εδώ προσπαθεί να αποφύγει είναι ότι τα αίτια της ρήξης στην Κύπρο έχουν εκκολαφθεί έξω από την Κύπρο και ότι τα γεγονότα στην Κύπρο χρησιμοποιήθηκαν ως απροκάλυπτο πρόσχημα για επέμβαση στη νήσο.
Τις τελευταίες ημέρες ο κόσμος παρέστη μάρτυρας των αποπειρών ορισμένων χωρών να επέμβουν κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο αμέσως και εμμέσως στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου. Ολες αυτές οι απόπειρες έχουν αποφασιστικά απορριφθεί από τον Κυπριακό λαό, διότι είναι φανερό όπως δήλωσε η Κυπριακή Κυβέρνηση, ότι οι Κύπριοι είναι ικανοί να λύσουν μόνοι τους τις διαφορές τους. Χθες ακόμη ο Πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με τους τουρκοκύπριους όλες τις μεθόδους διασφάλισης των δικαιωμάτων τους, υπό ένα μόνο όρο: Οτι η ενότητα και η αποτελεσματική λειτουργία της Κυβέρνησης δεν θα υπονομευθούν.
Η αλήθεια είναι ότι εάν δεν υπήρχεν επέμβαση από έξω, εάν δεν υπήρχε η απειλή κατά της ακεραιότητας της ανεξαρτησίας της Κύπρου, δεν θα γεννάτο ζήτημα για το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το γεγονός ότι η ανεξαρτησία της Κύπρου βασίστηκε σε άδικες Συμφωνίες, σε συμφωνίες που δεν εδράζονται στις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου σε υπόμνημά του, αποτελεί την αιτία των παρουσών δυσκολιών της Κύπρου.
Είναι όμως δυνατό, να ερμηνεύσει κανείς την αρχή της κυριάρχου ανεξαρτησίας ως βασιζομένης μόνον στη θέληση εκείνη που διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ και δύναμη;
Μήπως η αληθινή ανεξαρτησία αποτελεί αποκλειστικό προνόμοιο μόνο των χωρών εκείνων, οι οποίες έχουν μεγάλη στρατιωτική δύναμη;
Δεν είναι αλήθεια κ. Πρόεδρε, ότι η αδέσμευτη κυριαρχία όλων των χωρών αποτελεί τη βάση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ;
Το δικαίωμα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας είναι ιερό δικαίωμα όλων των λαών, όλων των χωρών μικρών ή μεγάλων.
Σε κανένα κράτος δεν ανατέθηκε το δικαίωμα να ενεργεί ως διεθνής αστυνομικός και να επεμβαίνει στρατιωτικά στα εσωτερικά άλλων χωρών κατά βούληση.
Ο Τούρκος αντιπρόσωπος προσπάθησε χθες να δικαιολογήσει τις επιδρομικές ενέργειες της Κυβέρνησης του ότι έγιναν με την πρόθεση επιβολής κατάπαυσης του πυρός. Η στρατιωτική όμως επέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας, είναι αδικαιολόγητη, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Τα ξένα στρατεύματα δεν προσκλήθηκαν στην Κύπρο όταν βρέθηκε προ τετελεσμένου γεγονότος με την απειλήν περαιτέρω περιπλοκών. Εγινε απόπειρα να καμφθει η αντίσταση του λαού της Κύπρου και έγινε επίσης απόπειρα όπως δοθεί η εντύπωση ότι η λύση των προβλημάτων του ήταν δυνατή μόνο με τη χρήση ξένων λογχών. Οι ενδιαφέρομενες δυνάμεις κατέβαλαν για δυο μήνες κάθε δυνατό προσπάθεια, όπως εμποδισθεί το ζήτημα της Κύπρου να αχθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ωστόσο, όταν κατέστη πρόδηλο ότι ήταν αναπόφευκτη η συζήτηση του θέματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας οι δυνάμεις αυτές έσπευσαν να προλάβουν και την προσφυγή της ίδιας της Κύπρου. Οι ίδιες δυνάμεις προσπαθούν τώρα όπως επιτύχουν την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας να συνεχίσουν τη στρατιωτική τους επέμβαση στην Κύπρο.
Η θέση την οποία πήρε ο βρεττανός αντιπρόσωπος είναι ταυτόσημη με εισήγηση όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας επικυρώσει τις άδικες συμφωνίες που είχαν επιβληθεί στην Κύπρο.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 22 1 1964 |
Δυνάμει του άρθρου 103 του Καταστικού Χάρτη, οι υποχρεώσεις δυνάμει του Χάρτου υπερισχύουν κάθε συμβατικής υποχρέωσης και καμιά αμφιοβολία δεν υπάρχει ότι ο εν λόγω χάρτης απαγορεύει επεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων χωρών. Αποτελεί παράβαση του Καταστατικού Χάρτη να θεωρούνται μικρά κράτη όπως η Κύπρος ότι ανήκουν σε δεύτερη κατηγορία ανεξάρτητων κρατών, των οποίων η ανεξαρτησία και τα δικαιώματα μπορούν να καταπατούνται.
Το Κυπριακό θέμα απέκτησεν ήδη διεθνείς διαστάσεις. Η έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου προς όλους τους αρχηγούς κρατών, για παροχή βοήθειας στο δίκαιο αγώνα για ελευθερία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και η κατά της νήσου απειλή εξωτερικής επέμβασης κατέστησαν το Κυπριακό όχι μόνο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά θέμα όλων των λαών. Ο καθένας μπορεί να αναλογισθεί ποια σοβαρή κατάσταση θα δημιουγείτο εάν τα κράτη θα επεμβαίνουν στρατιωτικώς σε άλλες χώρες όπου επικρατούν εσωτερικές διαμάχες.
Τέτοια εξέλιξη θα συνεπαγόταν σοβαρή απειλη κατά της διεθνούς ειρήνης. Η δε Σοβιετική Ενωση από τα νότια σύνροα της οποίας δεν απέχει και πολύ η Κύπρος, εάν λάβει κανείς υπόψη τη σμίκρυνση των αποστάσεων με την τεχνολογική πρόοδο, δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη προς την κατάσταση που δημιουργείται στην περιοχή αυτή της Μεσογείου.
Πρέπει να τεθεί τέρμα στις απειλές επέμβασης στην ανεξάρτητη αυτή χώρα. Η Σοβιετική Ενωση τρέφει αισθήματα συμπάθειας προς τον Κυπριακό λαό, ο οποίος υπό την ηγεσία του Προέδρου Μακαρίου γενναία και αποφασιστική υπερασπίζει την εδαφική κυριαρχία και ανεξαρτησία της μικρής αυτής Δημοκρατίας.
Επιθυμώ να δηλώσω ότι η Σοβιετική Ενωση καταδικάζει οποιαδήποτε σχέδια επέμβασης και την εφαρμογή τέτοιων μεθόδων στις διεθνείς σχέσεις. Η Σοβιετική Ενωση όπως δήλωσε στη γνωστή επιστολή του ο κ. Κρούστσεφ καλεί όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες και κυρίως τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιδείξουν αποχή και αυτοσυγκράτηση και να κατανοήσουν όλες τις συνέπειες, οι οποίες είναι δυνατό να προκληθούν από τρυχόν στρατιωτικη επέμβαση στην Κύπρο και να σεβασθούν την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.
Το Συμβουλιο Ασφαλείας πρέπει να επιδιώξει την κατάπαυση της έντασης, η οποία προκαλείται από εξωτερικές επεμβάσεις, εάν θέλουμε την παγίωση της ειρήνης στην περιοχή αυτή της Μεσογείου. Κανένας λαός, δεν μπορεί να ζήσει σε ειρήνη, εάν συστηματικά υποβάλλεται στην υποκίνηση προς το μίσος, το οποίο υποδαυλίζεται από το έξω.
Η ουσία της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας εξετέθη σαφώς από τον κ. Κυπριανού. Πρέπει να καταστήσω σαφές, είπεν ο κ. Κυπριανού, ότι το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, της ενότητας της κυριαρχίας και της αδεσμεύτου ανεξαρτησίας της χώρας μας, δεν μπορεί να καταστεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας όπως εγγυηθεί και υπερασπίσει τις αρχές αυτές. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ως το κύριο όργανο του ΟΗΕ και το αμέσως υπεύθυνο Σώμα για τη διασφάλιση της ειρήνης και ασφάαλειας, οφείλει να καλέσει όλες τις χώρες, να απόσχουν από τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων, τα οποία θα οδηγούσαν σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.
Εθνοφρουροί παίρνουν την ευχή του Παπαλουκά Κωνσταντίνου στο Δίκωμο καθώς αναχωρούν για τα φυλάκια του Πενταδακτύλου για να αντιμετωπίσουν την τουρκοανταρσία |
Οι απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να τερματισθούν. Ο ΟΗΕ δεν μπορεί να ανεχθεί όπως ένα μικρό κράτος τελεί υπό την απειλή της βίας.
Η Κύπρος έχει το δικαίωμα βάσει του άρθρου 2 (4) να ζητήσει την προστασία του Συμβουλίου Ασφαλείας από την απειλή η οποία επικρέμμαται υπεράνω της και της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της.
Καμιά συμφωνία εγγυήσεως δεν μπορεί να αποστερήσει την Κύπρο από το δικαίωμα αυτό ή να ακυρώσει την υποχρέωση όλων των χωρών, όπως αποφεύγουν απειλές κατά της ακεραιότητας άλλων χωρών.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία της Κύπρου, από την απειλή επέμβασης, έχει δε καθήκον να προστατεύσει την ενότητα, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του μικρού αυτού κράτους.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΤΛΑΙ ΣTΗΒΕΝΣΟΝ
Ο αντιπροσωπος των Ηνωμενων Πολιτειών Ατλάϊ Στήβενσον ασφού αναφέρθηκε στις συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου με τις οποίες η Κύπρος απέκτησε την ανεξασησία της, πρόσθεσε:
Υστερα απο πολυετή αγώνα, μια προσεκτική ισορροπημένη λύση συμφωνήθηκε μεταξύ της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας και των δ∩ο κοινοτήτων στην Κύπρο. Τα θλιβερά γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου διέψευσαν τις ελπφδες όλων για ειρήνευση στην Κύπρο.
Κατά την 24ην Δεκεμβρίου η κρίση στην Κύπρο έφθασε στο αποκορύφωμά της, ο Προεδρος Μακάριος, εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας και ο δρ Κουτσιούκ, εκ μέρους της τουρκοκυπριακής Κοινότητας κάλεσαν της Βρεττανία, με τη συναίνεση της Τουρκίας και της Ελλάδας όπως βοηθήσει στην αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης.
Η Βρεττανία από την αρχή κατέστησε σαφές, ότι δεν μορούσε μόνη να διατηρήσει επ άπειρο την ειρήνη και την τάξη στην Κύπρο.
Από τις 26 Δεκεμβρίου τα βρεττανικά στρατεύματα επιτελούν πολύ επίζηλο έργο για τη διατήρηση της ειρήνης στην Κύπρο και έχουν επιτελέσει αισθητό έργο αυτό με αξιοθαύμαστη υπομονή, ώστε δίκαια να οφείλεται εκ μέρους όλων μας και ιδιαίτερα εκ μέρους της Κύπρου ευγνωμοσύνη προς τα βρεττανικά στρατεύματα.
Παρ' όλες τις προσπάθειες η αποκατάσταση της ειρήνης δεν επιτεύχθηκε στην Κύπρο και συνεχίζεται η αιματοχυσία.
Η παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, έγινε με παράκληση της Βρετανίας. Οι προτάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν πρόταση για διορισμό ανεξάρτητου μεσολαβητού, παρ' όλον ότι έγιναν αποδεκτές από την Ελλάδα, την Τουρκία και των Τούρκων Κυπρίων και της Αγγλίας δεν έγιναν δεκτές από τον Πρόεδρο Μακάριο, παρά το ότι αυτός κατ' αρχήν αποδέχθηκε την ανάγκη αποστολής Διεθνούς Δύναμης στην Κύπρο.
Η Συνθήκη Εγγυήσεως αποτελεί αναπόσπαστο οργανικό και βασικό τμήμα της επιτευχθείσης συμφωνίας, η οποία διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κύπρου και σεβασμό προς το Σύνταγμα της νήσου. Αναθέτει στις Εγγυήτριες δυνάμεις τη διατήρηση του Κυπριακού συντάγματος περιλαμβανομένου και του καθεστώτος της υπεράσπισης της ισορροπίας που επιτεύχθηκε ύστερα από προσεκτικές διαπραγματεύσεις, των δικαιωμάτων μεταξύ των δυο κοινοτήτων.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 24 1 1964 |
Η Συνθήκη αυτή καθώς και οποιαδήποτε άλλη διεθνής Συνθήκη δεν μπορεί να καταργηθεί, δεν μπορεί να ακυρωθει, δεν μπορεί να τροποποιηθεί είτε νομικώς είτε πρακτικώς από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον ΟΗΕ. Μόνο με κοινή συμφωνία, όλων όσοι υπέγραψαν τη Συνθήκη Εγγυήσεως, είναι δυνατό αυτή να τροποποιηθεί ή να ακυρωθεί. Κανένας, κ. Πρόεδρε, δεν απειλεί να καταλάβει το έδαφος της Κύπρου.
Το σημαντικό έργο, η μοναδική προτεραιότητα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν ήταν η συζήτηση της Συνθήκης Εγγυήσεως, αλλά η αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξεως στην Κύπρο και ο άμεσος τερματισμός της αιματοχυσίας και της απώλειας ανθρωπινης ζωής.
Το έργο αυτό πρέπει να μελετηθεί προτού γενικευθεί η σύγκρουση προτού δημιουργηθεί πραγματικός κίνδυνος κατά της διεθνούς ειρήνης και προτού διαμαχόμενα μέρη λάβουν άτεγκτες θέσεις στην πολιτική λύση των θεμάτων τα οποία διαχωριζουν τις δυο κοινότητες
Οσον το ταχύτερο το Συμβούλιο Ασφαλείας στρέψει αποκλειστικά την προσοχή του στο άμεσο αυτό πρόβλημα για τερματισμό της κοινοτικής διαμάχης, τόσο το καλύτερο για όλους.
Απευθύνω έκκληση προς όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να στρέψουν την προσοχή τους στο επείγον αυτό θέμα. Ευθύς ως επιτευχθεί ο τερματισμός της αιματοχυσίας, δε θα εγερθεί πλέον θέμα επέμβασης στην Κύπρο, δυνάμει της Συνθήκης Εγγυήσεως.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λάβει θέση όσον αφορά τη μορφή ή διαμόρφωση της τελικής λύσης παρά το ότι πιστεύουν, ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου, οφείλουν να λύσουν τις διαφορές τους από κονού, εν τούτοις κατά τη γνώμη μου υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό είναι απόλυτα αδύνατο.
Η μόνη εποικοδομητική συνεισφορά την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να προσφέρει είναι προσφορά βοήθειας προς διαμόρφωση τέτοιων συνθηκών οι οποίες θα επέτρεπαν την εξεύρεση πολιτικής λύσης λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων των υποχρεώσεων και των συμφερόντων όλων των ενδιαφερομένων μερών.
Οι ΗΠΑ είχαν καταστήσει σαφές, ότι τότε μόνον θα ήσαν έτοιμες να συνδράμουν στη δύναμη ειρήνευσης, εάν καλούνταν από όλους τους ενδιαφερομένους.
Επίσης οφείλω να κάμω σαφές ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε άλλη δύναμη της Δύσης επιθυμούν να επιβάλουν τη θέληση τους στην Κυβέρνηση της Κύπρου.
Η διεθνής Δύναμη δεν θα αποτελείται αποκλειστικά από στρατεύματα του ΝΑΤΟ, αλλά τα ενδιαφερόμενα μέρη θα έπρεπε να συμφωνήσουν για τη σύνθεση τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν μεγάλως από την σοβαρή κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Κύπρο και επιθυμούν να διατηρήσουν την ειρήνη στη Μεσόγειο. Το Συμβουλιο Ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει εξασφαλίζοντας τη συμφωνία όλων των ενδιαφερομένων μερών για μια διεθνή δύναμη. Αυτό ίσως να απαιτήσει τις υπηρεσίες ενός ειδικού μεσάζοντος, ο οποίος και θα μπορούσε να είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Εισηγούμαι όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας απευθύνει έκκληση προς όλους τους ενδιαφερομένους να προβούν στις αναγκαίες διευθετήσεις σε συνεννόηση με το Γενικό Γραμματέα Ου Θαντ.
Απαιτούνται εντατικες προσπάθειες για να καταστεί δυνατή συμφωνία μεταξύ των δύο ενδιαφερόμενων πλευρών για πολιτική λύση που να επιτρέψει σ' αυτές να επιβιώσουν ειρηνικά. Η Κύπρος και η Τουρκία σε συνεννόηση με το Γ. Γ. του ΟΗΕ πρέπει να προβούν στον καθορισμό αμερόληπτου μεσολαβητή ο οποίος θα συμβάλει στην εξεύρεση λύσης.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΤΣΙΟΥ
Ο Ελληνας αντιπρόσωπος Δημήτρης Μπίτσιος απαντώντας στα όσα είπε ο Ατλάϊ Στήβενσον είπεν ότι ο αμερικανός αντιπρόσωπος προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στον Πρόεδρο Μακάριο και επεσήμανε ότι ο Ατλάϊ Στήβενσον ισχυρίστηκε ότι κανένας δεν απείλησε την ανεξαρτησία της Κύπρου.
Εξ άλλου ο βρεττανός αντιπρόσωπος Σερ Πάτρικ Ντην παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στις κατηγορίες του Ρώσου αντιπροσώπου Νικολάϊ Φετορένκο και αφού αναφέρθηκε στα όσα πρόσφεραν οι Αγγλοι στρατιώτες στην Κύπρο κατά τους τελευταίους δύο μήνες και κατέληξε ότι προτιμούσε να αφήσει τα γεγονότα να μιλήσουν και να δώσουν την απάντηση στις κατηγορίες του Σοβιετικού αντιπροσώπου για τις ενέργειες της Βρεττανικής Κυβέρνησης.
< Prev | Next > |
---|