Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.
Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.
S-1533
7.1.1964: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΙΣΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΧΑΡΑΥΓΗ 12 1 1964 |
Ενα από τα μέτρα που προέβλεπε το έγγραφο των Ραούφ Ντενκτάς και Φαζίλ Κουτσιούκ της 14ης Δεκεμβρίου 1963 ήταν η προώθηση χωριστής διοίκησης για τους τουρκοκύπριους.
Με την έκρηξη των διακοινοτικών συγκρούσεων η τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησε στις αποφάσεις της και, πέραν της αποχώρησης των Τούρκων Υπουργών και Βουλευτών μαζί με τον αντιπρόεδρο Φαζίλ Κουτσιουκ, που θα αποτελούσαν την νέα ηγεσία, προχώρησαν στη δημιουργία της πρώτης υποτυπώδους διοίκησης.
Αστυνομικοί, χωροφύλακες και δημόσιοι υπάλληλοι υπήρχαν σε ικανοποιητικό αριθμό και σταδιακά άρχισε η στελέχωση της προσωρινής τουρκοκυπριακής διοίκησης.
Η δημιουργία υπηρεσιών όμως ήταν κάπως πιο δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Στον τουρκικό τομέα υπήρχαν αποθήκες πολλών υπηρεσιών όπως των ταχυδρομείων και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών.
Ετσι αφού κατέλαβαν τις αποθήκες έκαμαν "σεφτέ" με ό,τι βρήκαν σ' αυτά κι άρχισαν να δημιουργούν δικά τους τμήματα.
Ενα από τα πρώτα μέτρα ήταν η δημιουργία Ραδιοσταθμού. Ετσι η τουρκοκυπριακή ηγεσία ίδρυσε τον παράνομο ραδιοσταθμό Μπαϋράκ (Σημαία) στη Λευκωσία, μεγάλης εμβέλειας και στη συνέχεια δεύτερου ραδιοσταθμού στη Λεύκα με την ονομασία Σαντζιάκ (Λάβαρο).
Τελικά όμως κυριάρχησε ο Μπαϋράκ που ελεγχόταν άμεσα και από την κεντρική διοίκηση στη Λευκωσία.
Ο Σαντζιάκ βγήκε στον "αέρα" στις 7 Ιανουαρίου σύμφωνα με την εφημερίδα Μποζκούρτ, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε αρχίσει τη λειτουργία του στη Λευκωσία ο Μπαϋράκ.
Στις 7. 1.1964 ανακοίνωση στις τουρκοκυπριακές εφημερίδες ανέφερε ότι ιδρύθηκε στην οδό Σελίμ Β, παρά το γραφείο Πληροφοριών της τουρκικής πρεσβείας Τουρκοκυπριακό Γραφείο Πληροφοριών.
Επίσης στην Πόλη Χρυσοχούς ιδρύθηκε Κέντρο της Τουρκικής Χωροφυλακής, το οποίον στεγαζόταν στην Ανωτέρα Τουρκική Σχολή Πόλεως.
Εξ άλλου την ίδια ημέρα ανακοίνωση του Αρχηγείου της Τουρκικής Ασφαλείας Λευκωσίας σύμφωνα με την οποία οι αστυνομικοί που εγκατέλειψαν τις θέσεις τους δρούσαν πλέον ανεξάρτητα από δικούς τους αξιωματικούς στον τομέα τους.
Και Γραφείο Δηγμοσίων Πληροφοριών ίδρυσαν οι τουρκοκύπριοι (ΧΑΡΑΥΓΗ 1 1 1964 |
Η "Μποζκούρτ" δημοσίευσε επίσης την πληροφορία ότι τρεις χιλιάδες Τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αναγνώριζαν πλέον την Κυβέρνηση Μακαρίου "η οποία", σύμφωνα με τουρκοκύπριο εκπρόσωπο, "έπαυσε να είναι νόμιμος και ότι δεν πρέκειται κατ' ουδένα λόγο να επιστρέψουν στις θέσεις τους".
Η τουρκοκυπριακή κοινότητα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος χρησιμοποιεί τώρα τους δικούς της ραδιοσταθμούς. Χθες θεάθηκαν τστους δρόμους του τουρκικού τομέα της Λευκωσίας οχήματα με την επιγραφήν Τουρκικές Ταχυδρομικές Υπηρεσίες.
Αρχή Τηλεπικοινωνιών ιδρύουν οι Τουρκοκύπριοι |
Για τον σκοπόν αυτό οι Τούρκοι είχαν καταλάβει το Κεντρικό Ταχυδρομείο, κατασκεύασαν σφραγίδες με τουρκικήν επιγραφή και την ημισέληνο στο κέντρο, με τις οποίες σφράγιζαν τις επιστολές στον τουρκικό τομέα.
Εξ άλλου Τούρκοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και της χωροφυλακής, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στη Λεμεσό, εγκαθίδρυσαν στο τουρκικό Λύκειο χωριστό αστυνομικό σταθμό για τον τουρκικό τομέα της πόλεως.
Στις 9 Ιανουαρίου 1964 (Χαλκίν Σεσί 10.1) ο Ραδιοσταθμός της Αγκυρας συνοψίζοντας τα μέτρα που πήραν μέχρι εκείνη την ημέρα οι Τούρκοι ανέφερε:
Οι Τουρκοκύπριοι ίδρυσαν Αρχηγείο Αστυνομίας, Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, Νοσοκομείο και Ραδιοσταθμό, ο δε δρ Κουτσιούκ αφήρεσε πρόσφατα από το αυτοκίνητο του την πλάκα και τη σημαία που έφεραν την επιγραφή "Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας"
Πρόσθετε ο Ραδιοσταθμός: Ετσι άρχισε ήδη στην πραγματικότητα να εφαρμόζεται ο διοικητικός κυβερνητικός διαμελισμός.
Εξ άλλου η "Χαλκίν Σεσί" προανήγγειλε στην ίδια έκδοση της ότι οι Τούρκοι θα ίδρυαν επίσης Γραφείο Μετοίκησης, το οποίο θα αναλάμβανε την εξεύρεση τρόπων στέγασης των προσφύγων, Γραφείο Απωλεσθέντων και Γραφείο Ευημερίας.
Εξ αλλου "Μποζκούρτ" στις 10 Ιανουαρίου, 1964 δημοσίευε την πληροφορία ότι οι Τούρκοι Υπουργοί δεν επιρόκειτο πλέον να μετάσχουν σε συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου
Στις 13 Ιανουρίου οι Τουρκοκύπριοι προχώρησαν σε μια ακόμη χωριστή ενέργεια: Ιδρυσαν ξεχωριστή Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Η "Χαλκίν Σεσί" μάλιστα δημοσίευσε φωτογραφία του κτιρίου με τη λεζάντα" η τουρκική κοινότητα, στην προσπάθεια της όπως αποκτήσει τις δικές της υπηρεσίες ίδρυσε τουρκική Πυροσβεστική Υπηρεσία, της οποίας άρχισε ήδη η λειτουργία.
< Prev | Next > |
---|