Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.
Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.
S-1494
29.10.1961: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΡΙΒΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΜΑΧΗ ΔΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ 50.80% ΚΑΙ 175 ΕΔΡΕΣ
Μετά την απόφαση του να αποχωρήσει από την πολιτική το Σεπτέμβριο του 1961, ο Στρατηγός Γρίβας αποσύρθηκε εντελώς πια από το πολιτικό προσκήνιο, αλλά διατηρούσε απόψεις και θέσεις που τις εξέφρασε με κάθε ευκαιρία.
Με την αποτυχία του να εξασφαλίσει την υποστήριξη των παλαιοπολιτικών στην Ελλάδα, ο Γρίβας εγκαταλείπει την προσπάθειά του να ανέλθει στην εξουσία και η αναμέτρηση γίνεται μεταξύ Καραμανλή και Παπανδρέου. Ο Καραμανλής που διακρίνεται με τον Μακάριο και τον Ευάγγελο Αβέρωφ (άκρον αριστερά) σάρωσε εξασφαλίζοντας το 50.80% . Δεξιά ο Γ. Παπανδρέου |
Στο σπίτι του στην Αθήνα αφιερώθηκε πια για ένα μεγάλο διάστημα στη συγγγραφή και κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του και συνέστησε ειδικό Ιδρυμα (Ιδρυμα Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα- Διγενή) στο οποίο θα πήγαιναν τα έσοδα από τη διάθεση του για βοήθεια των θυμάτων του κυπριακού αγώνα.
Για την Ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι οι συνασπισμένες δυνάμεις του Κέντρου έδωσαν την μάχη με τον Καραμανλή με αιχμή τα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα της Ελλάδας και το Κυπριακό σε πρώτη γραμμή.
Ο Καραμανλής ολιγόλογος πάντοτε, απαντώντας σε κατηγορίες των αντιπάλων του, και κυρίως του Γεωργίου Γρίβα, για το Κυπριακό, είπε σε μια από τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη στις 2 Οκτωβρίου, τα ακόλουθα:
" Στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής πετύχαμε τη λύση ενός μεγάλου εθνικού θέματος, του θέματος της Κύπρου, για να κριθεί δίκαια η λύση που επιτεύχθηκε, στην οποία φθάσαμε σε αρμονία προς την υπεύθυνη ηγεσία του λαού της Κύπρου, θα πρέπει να εκτιμηθούν οι τεράστιες δυσχέρειες και οι επικίνδυνες επιπλοκές προς τις οποίες ήταν συνδεδεμένη η διεθνής πολιτική μάχη στην οποία αποδύθηκε η Ελλάδα απροπαρασκεύαστος σχεδόν.
" Με τη λύση που δόθηκε όχι μόνο δικαιώθηκε ο αγώνας της Κύπρου, η οποία ύστερα από μακραίωνη δουλεία κατέστη ελεύθερη και ανεξάρτητη, αλλ' απετράπησαν σοβαροί και βέβαιοι κίνδυνοι, οι οποίοι απειλούσαν το Εθνος στο σύνολο του.
"Εχω το δικαίωμα να εγγράψω στο ενεργητικό της Κυβέρνησης μου, ότι με την πολιτική την οποία ακολουθήσαμε δώσαμε λύση εκεί όπου η λογοκοπία μπορούσε να οδηγήσει όπως και κατά το παρελθόν σε εθνική συμφορά".
Στον Καραμανλή απάντησε ο Γεώργιος Παπανδρέου, αρχηγός της Ενωσης Κέντρου, σε μια βδομάδα (9.10.61) σε ομιλία του στην ίδια πόλη, όπου κατηγόρησε την Κυβέρνηση του ότι μετέτρεψε την Κύπρο σε ελληνοτουρκική.
Είπε ο Παπανδρέου αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης Καραμανλή:
"Βεβαίως, και η Ιστορία και η Γεωγραφία και ο κόσμος των ηθικών αξιών, στις οποίες πιστεύουμε, μας εντάσσουν στον ελεύθερο κόσμο της Δύσης.
Μακάριος-Γρίβας σε φωτογραφία λίγο μετά το τέλος του αγώνα της ΕΟΚΑ |
"Ως σύμμαχοι έχουμε και δικαίωματα και υποχρεώσεις. Και όπως οφείλουμε να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, οφείλουμε επίσης να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Αλλά η Κυβέρνηση της ΕΡΕ δεν έχει διεκδικήσει τα δικαιώματα της Ελλάδας με όση δύναμη και δικαιούτο και ώφειλε. Μέγα παράδειγμα το Κυπριακό.
"Ολόκληρη η διαχείρηση του Κυπριακού απέδειξε και έλλειψη ικανότητας και έλλειψη καλής πίστης της Κυβέρνησης της ΕΡΕ. Επειτα από ήττα η Ελλάδα του 1923 υποχρέωσε το νικητή Κεμάλ Ατατούρκ στη Λωζάνη να υπογράψει παραίτηση από κάθε δικαίωμα της Τουρκίας επί της Κύπρου.
"Και ύστερα από τον άκαμπτο αγώνα της αντίστασης του Κυπριακού λαού, ο Ελληνας Πρωθυπουργός του 1959 υπέγραψε την επάνοδο του τουρκικού κράτους στην Κύπρο.
"Οι Τούρκοι έστειλαν στην αγχόνη τους Μεντερές και Ζορλού για τις σφαγές των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Και η Κυβέρνηση της ΕΡΕ τους ανέμενε με ανοικτές αγκάλες στις Αθήνες για να πανηγυρίσουν από κοινού την ελληνοτουρκική Κύπρο.
"Ονόμασε ο αρχηγός της ΕΡΕ την ημέρα της υπογραφής των συμφωνιών της Ζυρίχης ως την ευτυχέτερη ημέρα της ζωής του. Ασφαλώς διότι απηλλάγη από τον εφιάλτη του Κυπριακού, τη λύση του οποίου είχε υποσχεθεί όταν ανέλαβε την Αρχή. Αλλά η ευτυχής ημέρα του αρχηγού της ΕΡΕ υπήρξε δυστυχώς για την Κύπρο και μελανή σελίδα στην ιστορία του ελληνισμού".
Τελικά ο Καραμανλής εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961 παίρνοντας το 50.89%. Η Ενωση Κέντρου πήρε το 33.65% και η Αριστερά το 14.26 % χάνοντας δέκα τοις εκατό από τη δύναμη της σε σύγκριση με τις εκλογές του 1958.
Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν ως εξής( Αρχείο Καραμανλή τόμος 5, σελ. 212):
ΕΡΕ 2.347.824 50.80%
Ε.Κ. 1.555.442 33.65%
ΠΑΜΕ 675.867 14.62%
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ 41.550 0,89%
Ομως παρά τη θριαμβευτική του νίκη ο Καραμανλής δεν θα έμενε για πολύ στην εξουσία, και σε μια νέα πολιτική κρίση που θα οδηγούσε την κυβέρνηση του σε παραίτηση τον Ιούνη του 1963.
< Prev | Next > |
---|