Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.
Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.
S-1478
21.9.1960: Ο ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΜΕ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΕΑΣ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑΣ ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 22 9 1960 |
Ενας από τους πρώτους τομείς στον οποίο υπήρξαν έντονες διαφωνίες μεταξύ των Ελλήνων και των τορκων συνεταίρων στην πρώτη Κυβέρνηση της Κυπριακής Κυβέρνησης, ήταν ο διπλωματικός.
Ενώ η Κύπρος ετοιμαζόταν να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών η Κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε αδιέξοδο αναφορικά με την αντιπροσώπευση της τόσο στα Ηνωμένα Εθνη όσο και στην Ουάσιγκτων.
Η Ελληνική πλευρά ήθελε να αντιπροσωπεύουν την Κύπρο, στα δύο αυτά σημαντικά πόστα, Ελληνες, ενώ οι Τούρκοι ήθελαν κι αυτοί τουλάχιστον τη μια θέση.
Συγκεκριμένα η τουρκική πλευρά, ενώ είχε συγκατανεύσει στην πρόταση της ελληνικής όπως διορισθεί Ελληνας πρεσβευτής στην Ουάσιγκτων, ο οποίος θα ενασκούσε ταυτόχρονα και καθήκοντα αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, με σύμβουλο Τούρκο, υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή και απείλησε με βέτο του Κουτσιούκ, σε περίπτωση κατά την οποία δεν θα ανατίθετο σε Τούρκο η μια από τις θέσεις.
Το θέμα λύθηκε τελικά με το διορισμό Ελληνα και Τούρκου με το βαθμό Συμβούλου πρεσβείας και σε περίπτωση κατά την οποία ο Ελληνας πρεσβευτής θα απουσίαζε θα τον αντικαθιστούσε ο Ελληνας Σύμβουλος.
Επίσης ο πρεσβευτής στην Ουάσιγκτων θα εκτελούσε καθήκοντα και χρέη αρχηγού της μονίμου αντιπροσωπείας της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη με βοηθό Τούρκο διπλωμάτη που θα έφερε το βαθμό του Συμβούλου πρεσβείας.
Της Κυπριακής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Εθνη θα ηγείτο ο Ζήνων Ρωσσίδης που θα εκτελούσε και καθήκοντα πρσβευτή στην Ουάσιγκτων και μόνιμου αντιπροσώπου.
Τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας ήσαν οι Ραγίπ Μαλιαλή, δικηγόρος, Ανδρέας Λοϊζου, επαρχιακός δικαστής Αμμοχώστου, Κωνσταντίνος Μουσιούττας νομικός, Ανδρέας Ιακωβίδης νομικός και Αχμέτ Ασσίμ νομικός ως ειδικός σύμβουλος.
Το κάθε μέλος της αποστολής θα γινόταν και μέλος των έξη επιτροπών του ΟΗΕ.
Παρά τη συμφωνία και ενώ η Κύπρος έγινε μέλος των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Σεπτεμβρίου του 1960, στη 15η Γενική Συνέλευση και ενώ ο Ζήνων Ρωσσίδης δήλωνε ότι η
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 23 9 1960 |
Κύπρος επιθυμούσε να γίνει γέφυρα ενότητας συνεννόησης και ειρήνης και συνεργασίας και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Ευάγγελος Αβέρωφ και Σελίμ Σαρπέρ σε ομιλίες τους στα Ηνωμένα Εθνη χαιρέτιζαν την απόλυτη ελευθερία και ανεξαρτησία της Κύπρου, Ντενκτάς με τηλεγράφημα του στα Ηνωμένα Εθνη κρατούσε τους τόνους της διάσπασης ψηλά.
Ετσι τηλεγράφημά του στις 21 Σεπεμβρίου 1960, σύμφωνα με αναπόκριση του πρακτορείου Ρόϊτερ "κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να αποθαρρύνουν τα ελληνικά εξστρεμιστικά στοιχεία για να αποφευχθεί, όπως ισχυριζόταν, περαιτέρω αιματοχυσία στη νήσο.
Πρόσθετε εκφράζοντας υπονοούμενα εναντίον των Ελλήνων για τις συμφωνίες:
" Οι Τούρκοι Κύπριοι είναι ηνωμένοι στην αντίθεση τους προς κάθε απόπειρα των Ελλήνων Κυπρίων να υπονομεύσουν τις συμφωνίες, με τις οποίες δημιουργήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η ειρήνη και το ισοζύγιο μεταξύ των δύο κοινοτήτων μπορούν να διατηρηθούν μόνο εφ' όσον και τα δυο μέρη σέβονται τα δικαιώματα των άλλων κατά το γράμμα και το πνεύμα των Συμφωνιών. Εάν το ισοζύγιο αυτό ανατραπεί με την προσβολή των συμφωνιών ή με τη λήψη πολιτικών μέτρων υπέρ της Ενωσης ή της μονόπλευρης αυτοδιάθεσης, το αποτέλεσμα θα είναι χάος και εμφύλιος πόλεμος.
Αποβλέπουμε στα Ηνωμένα Εθνη για την αποθάρρυνση των Ελλήνων εξτρεμιστών από του να βυθίσουν την Κύπρο για μια ακόμη φορά στην αιματοχυσία".
< Prev | Next > |
---|