Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

12 4 1959: Συγκροτείται στη Λευκωσία το ιδρυτικό συνέδριο της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ)

S-1441

12.4.1959: ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (ΕΔΟΝ)

Πανίκος Παιονίδης, πρώτος Γ. Γ. της ΕΔΟΝ

Οταν τον Δεκέμβρη του 1955 το ΑΚΕΛ κηρύχθηκε παράνομη και η ηγεσία του φυλακίστηκε είχε την ίδια τύχη και η οργάνωση Νεολαίας του ΑΚΕΛ (Ανορθωτική Οργάνωση Νεολαία, ΑΟΝ, που είχε ιδρυθεί το 1944).

Ετσι η ηγεσία της ΑΟΝ, επικεφαλής της οποίας βρισκόταν ο Μιχάλης Γ. Ολύμπιος, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον μετέπειτα δημοσιογράφο Χριστάκη Κατσαμπά, από τους Αγίους Ομολογητές, στη θέση του Γενικού Γραμματέα στο πέμπτο συνέδριο της ΑΟΝ στο Βαρώσι στις 23.3.1953 συνελήφθη κι' αυτός και στάληκε στις φυλακές.

Ο Κατσαμπάς είχε εκλεγεί στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΑΟΝ το 1946 διαδεχόμενος το Γιώργο Σαββίδη και επανεκλεγόταν στη συνέχεια μέχρι το 1952.

Χρ. Κατσαμπάς, διατέλεσε Γ.Γ. της ΑΟΝ , της οργάνωσης νεολαίας του ΑΚΕΛ που προϋπήρχε της ΕΔΟΝ

Στη συνέχεια έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα του Κόμματος "Νέος Δημοκράτος".

Στα 1955 το ΑΚΕΛ κηρύχθηκε παράνομο και ο Χριστάκης Κατσαμπάς συνελήφθη και φυλακίστηκε μαζί με τα άλλα στελέχη του Κόμματος και των οργανώσεων του όπως ήταν και ο Μιχάλης Ολύμπιος.

Με την αποφυλάκιση του ο Κατσαμπάς προσελήφθη στην εφημερίδα Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Στη φυλακή ρίφθηκαν επίσης μαζί με τους Κατσαμπά και Ολύμπιο και και τα άλλα στελέχη της ΑΟΝ Κυριάκος Μιχαήλ, Λεωνίδας Σταυρινίδης, Παναγιώτης Αποστόλου και Κυριάκος Σωτηρίου.

Με την αποφυλάκιση των στελεχών της οργάνωσης αποφασίστηκε η αναδιοργάνωση της και στις 12 Απριλίου 1944 έγινε στη Λευκωσία το ιδρυτικό συνέδριο της νέας οργάνωσης που πήρε την ονομασία ΕΔΟΝ από τα αρχικά των λέξεων Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας.

Στις αναμνήσεις του ο Γ. Ολύμπιος ("Με τη δύναμη του οράματος", 2005") αναφέρει για τη δύσκολη περίοδο του 1955-59:

Μιχάλης Ολύμπιος,

υπεύθυνος της

νεολαίας του ΑΚΕΛ

στη δεκαετία του '50,

προπαρασκεύασε

την ίδρυση της ΕΔΟΝ

"Από τον Δεκέμβρη του 1955 μέχρι τον Απρίλη του 1957 ήμουνα πολιτικός κρατούμενος στα βρεττανικά κρατητήρια μαζί με άλλα στελέχη του Κόμματος και του Κινήματος.

Στην περίοδο αυτή, εξακολουθούσα να θεωρούμαι υπεύθυνος του Κινήματος Νεολαίας.

Εγινε διευθέτηση ώστε ο Χριστόφορος Τζιωνής, στην πρώτη περίοδο και η Ελένη Οδιάτου στη δεύτερη περίοδο, να έχουν την ευθύνη για τη καθοδήγηση της οργάνωσης.

Μετά την απόλυση μου από το κρατητήριο είχα την ευθύνη για το Κίνημα Νεολαίας (αποστολές στο εξωτερικό, συμμετοχή της Κύπρου στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στη Μόσχα κλπ). Είχα δε την ευθύνη για προπαρασκευή και ίδρυση νεάς οργάνωσης νεολαίας, νόμιμης και ευρύτερης - αντιπροσωπευτικής.

Προς τούτο έγιναν επαφές, συσκέψεις με διάφορους παράγοντες στις πόλεις και χωριά. Μαζί μ' αυτά και η ευθύνη για επεξεργασία του καταστατικού και των προγραμματικών αρχών της Οργάνωσης".

Η τελετή στο κινηματοθέατρο Παλλάς της Λευκωσίας κατά το ιδρυτικό συνέδριο της ΕΔΟΝ στις 12 Απριλίου 1959 ήταν πανηγυρική.

Ο κύριος ομιλητής, δημοσιογράφος Πανίκος Παιονίδης, κάλεσε όλους σε μονόλεπτη σιγμή στη μνήμη των πεσόντων για την ελευθερία της Κύπρου.

Εγραφε η εφημερίδα "Χαραυγή" στις 14 4.1959:

Μιχάλης Παπαπέτρου:

Διατέλεσε Πρόεδρος

της ΕΔΟΝ και

σύμφωνα με το

περιοδικό της ΕΔΟΝ

"35 χρόνια ΑΟΝ-

ΕΔΟΝ" ο Μιχάλης

Παπαπέτρου υπό

την ιδιότητα του αυτή

έκλεισε τις εργασίες

του 7ου συνεδρίου

της οργάνωσης που

πραγματοποιήθηκε

μεταξύ 10 και 11

Απριλίου 1976

"Ενα τεράστιο πανώ που παρίστανε δυο νεολαίους να καταθέτουν τον θεμέλιο λίθο της ΕΔΟΝ, το ελληνικό χρώμα που κυριαρχούσε στο βήμα και το προεδρείο και τα συνθήματα πουστόλιζαν τους τοίχους του θεάτρου προσέδιδαν ιδιαίτερη πανηγυρική ατμόσφαρια στο επιβλητικό συνέδριο. Μεταξύ των συνθημάτων διακρίνονταν τα ακόλουθα: " Τιμή και δόξα στους λεβέντες της Κύπρου που έχυσαν το αίμα τους για την υπόθεση της Λευτεριάς", " Ζήτω η ΕΔΟΝ, η Οργάνωση της Δημορατικής Νεολαίας", " Δουλειά- Μόρφωση- Πολιτισμό Πρόοδο διψά κάθε νέος και νέα της Κύπρου. Εμπρός να τα κατακτήσουμε", "Κυπριακά Νειάτα, ενωμένοι θα κτίσουμε μια ειρηνική δημοκρατική πατρίδα".

Το προεδρείο του συνεδρίου αποτέλεσαν οι Γιαννάκης Στυλιανίδης (Πρόεδρος) Σαββάκης Γιωργαλλής, Ξενοφ. Σιλλουρή, Γ. Αγαπίου, Παν. Παιονίδης, Ν. Αργύρης, Μιχ. Ολύμπιος, Ανδρέας Μιχαήλ, Αγγελική Ξιναρή, Ελένη Οδιάτου, Μιχ. Παντελίδης, Γιαννούλα Σιλβέστρου, Αρτούλα Χειλίδου, Σωτηράκης Σταύρου, Οδυσσέας Αντωνίου, Πετράκης Μικκίδης, Ρεβέκκα Ελευθερίου, Ανδρέα Φαντούσης, Νεόφυτος Μαυρογένης και Ανδριάνα Παπαευσταθίου.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Πρόεδρος του Προεδρείου Γ. Στυλιανίδης οδοντίατρος από την Πάφο.

Πρόσθετε η "Χαραυγή":

"Ο Ομιλητής αφού τόνισε ότι η νεολαία αποτελεί σε κάθε χώρα το στήριγμα του παρόντος και του μέλλοντος, εξήρε τη συμμετοχή και την αυτοθυσία της νεολαίας στον αγώνα κατά του αποικισμού και υπέρ της ελευθερίας της Κύπρου.

Καταλήγοντας ο Στυλιανίδης κήρυξε την έναρξη των εργασιών του ιδρυτικού συνεδρίου της ΕΔΟΝ και μάλεσε τους αντιπροσώπους όπως "με την πρεπούμενη προσοχή, κατανόηση και σοβαρότητα παρακολοθήσουν το συνέδριο, να υποβάλουν τις απόψεις και παρατηρήσεις των για την επιτυχεμένη διεξαγωγή των εργασιών του συνεδρίου".

Ακολούθως ανήλθε στο βήμα ο δημοσιογράφος Πανίκος Παιονίδης, ο οποίος σε αναλυτική εισαγωγική ομιλία του ανέπτυξε τους σκοπούς και τα καθήκοντα της ΕΔΟΝ και κάλεσε τους συνέδρους να τηρήσουν μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των Ελλήνων Κυπρίων που έπεσαν για την ελευθερία της Κύπρου.

Στη συνέχεια ο Πανίκος Παιονίδης εξήγησε τι εννοούσε με την έννοια δημοκρατικός χαρακτήρας της νεολαιϊστικης οργάνωσης και πρόσθεσε:

"Δημοκρατικός νέος είναι εκείνος που έχοντας τις δικές τους απόψεις σέβεται και εκτιμά τις απόψεις του άλλου, γιατί πιστεύει πως στο σωστό και στο δίκαιο μπορεί να φτάσει ένας μόνο με την καλόβουλη κουβέντα και συζήτηση μόνο με την πείρα της ζωής πούναι ο πιο μεγάλος δάσκαλος. Δημοκρατικός νέος είναι εκείνος που έχει το μυαλό του πρόθυμο να δεχθεί κάθε τι το καλό ανεξάρτητα από που προέρχεται αυτό, είναι ο νέος που ποτέ δεν περιορίζει το οπτικό του πεδίο, ποτές δεν γίνεται στενόκαρδος, αλλά πάντα βλέπει μπροστά, όπως αρμόζει στα νειάτα που θέλουν να κατακτήσουν το μέλλον.

Δημοκρατικός νέος είναι ο κάθε νέος και νέα που δεν βλέπει προς τα πίσω, που δεν τάσσεται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, που δεν εννοεί με μέθοδες απαράβατες να ανεβάσει απαράδεκτες ιδέες και καταστάσεις. Και φυσικό είναι λοιπόν, μέσα σε μια δημοκρατική οργάνωση νεολαίας να έχει τη θέση της η τεράστια πλειοψηφία των νέων της Κύπρου. Απ' εδώ λοιπόν συναγωνιστές βγαίνει και ο πραγματικός παλλαϊκός παγκύπριος χαρακτήρας της οργάνωσης που πάμε να φτιάξουμε".

Ο Πανίκος Παιονίδης καθόρισε τη στάση της ΕΔΟΝ έναντι άλλων οργανώσεων νεολαίας που υφίσταντο ή που θα δημιουργούνταν στο μέλλον και πρόσθεσε:

Δημήτρης Χριστόφιας,

πρώην Πρόεδρος της

Κυπριακής

Δημοκρατίας:

Διατέλεσε Γενικός

Γραμματέας της

ΕΔΟΝ.

"Εμείς με κανένα τρόπο δεν πρόκειται ν' αντιστρατευτούμε οποιαδήποτε άλλη νεολαιϊστικη οργάνωση με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να επιδιώξουμε μονοπώλιο σ' αυτό τον τομέα. Αυτό είναι έξω από τη φύση μας, έξω από τις αρχές που πρεσβεύουμε. Μέσα στο δημοκρατικό κλίμα που ελπίζουμε και που θα επιδιώξουμε να δημιουργηθεί στο νέο κράτος της Ανεξάρτητης Κύπρου, (το συνέδριο συγκροτείτο καθώς η Κύπρος ποφρευόταν προς την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της) έχουν το δικαίωμα να υπάρχουν οι πιο διάφορες οργανώσεις, εμείς θα τείνουμε χέρι συνεργασίας προς αυτές τις οργανώσεις, θα επιδιώξουμε κοινές εκδηλώσεις, κοινούς γιορτασμούς, κοινούς αγώνες, ακόμη και τη σύσταση Συνομοσπονδίας νεολαιίστικων οργανώσεων, πάντα φυσικά με γνώμονα την προώθηση των προβλημάτων της νεολαίας, πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση της υπόθεσης μιας δημοκρατικής, ειρηνικής και ανεξάρτητης Κύπρου. Εδώ πρέπει να πούμε πως η συνεργασία πηγάζει από την ανάγκη να συζήσουμε με τους Τούρκους νέους, από την ανάγκη μαζί να φροντίσουμε για τον τόπο αυτό, από την ανάγκη μαζί τους να αντιπαλαίψουμε στις δυσκολίες που μας επισώρευσαν οι καταστάσεις. Η Κύπρος διέρχεται μια σοβαρή καμπή της ιστορίας. Μια τέτοια καμπή που απίστευτη κινητοποίηση που του εγγυάται την πρόοδο, την ευτυχία".

Δώνης Χριστοφίνης,

διατέλεσε Γενικός

Γραμματέας της

ΕΔΟΝ

Ο Πανίκος Παιονίδης αναφέρθηκε επίσης στα διάφορα προβλήματα που αντιμετώπιζε η νεολαία όπως μετανάστευση, εκπαίδευση και άλλα και έθεσε μπροστά στους συνέδρους το ζήτημα της ανάπτυξης πολιτιστικής δράσης με τη δημιουργία αθλητικών σχέσεων, θεατρικών συγκροτημάτων, βιβλιοθηκών και την οργάνωση φεστιβάλ κυπριακού Πολιτισμού.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΟΔΝ θα μπορούσε να προσφέρει και τη θετική της συμβολή με εργατικές ταξιαρχίες, όπως είπε, που θα αναλάμβαναν να βοηθήσουν στην ανέγερση σταδίου, οίκων πολιτισμού.

Τόνισε ακόμα ότι η ΕΟΝ θα πρέπει να αναπτύξει σημαντική δράση και στον πολιτικό τομέα και πρόσθεσε:

"Δεν μπορούμε για παράδειγμα, να μη αξιώσουμε αύριο όταν θάρθει η στιγμή να συμπεριληφθούν στο υπό σύνταξη σύνταγμα ειδικές διατάξεις, οι οποίες να εξασφαλίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας, το δικαίωμα της οργάνωσης, του λόγου και του τύπου. Δεν μπορούμε επίσης να μη ανησυχούμε και μεις, μαζί μ' όλο το λαό μας για τους ειδικούς εκείνους όρους της συμφωνίας του Λονδίνου, που θ' αποτελούν κάθε στιγμή μέσο των "βέτο", φρένο στην πρόοδο του νησιού, που θ' αφήνουν την πόρτα ανοικτή για στρατιωτικές επεμβάσεις στο νησί. Δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε και τούτο ιδιαίτερα σοβαρά, για τη μόνιμη μετατροπή της Κύπρου σε στρατιωτική βάση..."

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη συνέχεια στους αγώνες του Κυπριακού λαου για εθνική λευτεριά και συνεχίζοντας είπε:

"Μέσα σ' αυτούς τους αγώνες, που πέρασαν από διάφορες φάσεις προσφέρθηκε αρκετό αίμα για την υπόθεση της ελευθερίας. Αυτή την υπόθεση της ελευθερίας, αυτό το αίμα, αυτές οι

Χρύσης Δημητριάδης,

πρώτος πρόεδρος

της ΕΔΟΝ

θυσίες, θα εμπνέουν πάντα το λαό μας στην πάλη του για την ολοκλήρωση των υψηλών ιδανικών της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

Ολους αυτούς τους μάρτυρες της Κυπριακής Λευτεριάς, όλους τους παλιούς και νέους αφανείς και επιφανείς ήρωες να τιμήσουμε, συναγωνιστές, με μονόλεπτη σιγή".

Στη συνέχεια μίλησαν οι αντιπρόσωποι Θεόδωρος Στυλανού, Νίνα Σαλλούρη, Κύπρος Κυπριανίδης, Ελένη Οδιάστου, Αριστος Λουκαϊδης, Ανδριάνα Παπαευσταθίου, Λάκης Τσάνος και Μιχ. Ολύμπιος.

Ο Μιχ. Παντελίδης ανέγνωσε προς τους συνέδρους συγχαρητήρια τηλεγραφήματα και ψηφίσματα διαφόρων παραγόντων.

Μιχάλης Καψερός,

μέλος του πρώτου

συμβουλίου της ΕΔΟΝ

Τηλεγράφημα και ψηφίσματα έστειλαν στο συνέδριο μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λεμεσού Κ. Παρτασίδης, ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Α. Ζιαρτίδης, οι επαρχιακοί Γραμματείς της ΠΕΟ Λευκωσίας και Αμμοχώστου Ζαχαρίας Φιλιππίδης και Μελής Λαμπρίας, οι δικηγόροι Σωτηράκης Μαρκίδης και Χρύσης Δημητριάδης και διάφορες οργανώσεις και σύλλογοι.

Το συνέδριο ενέκρινε διακήρυξη προς την κυπριακή νεολαία και ψήφισμα στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ενώ έξουσιοδοτήθηκε να αποστείλει στον Κυβερνήτη ψήφισμα με αίτημα την άρση όλων των περιονισμών έκτακτης ανάγκης περιλαμανομένων και των διαταγμάτων προγραφής οργανώσεων και εφημερίδων.

Νίκος Αργύρης,

δημοσιογράφος,

μέλος του πρώτου

συμβουλίου της ΕΔΟΝ

Τελικά εκλέγηκε 27μελές Συμβούλιο από τους Ξενοφ. Συλλούρη, δικηγόρο, Σ. Γιωργαλλή, δικηγόρο, Γιαν.Στυλιανού Οδοντίατρο, Γιαν. Αγαπίου δικηγόρο, Π. Παιονιδη δημοσιογράφο, Ν. Αργύρη, δημοσιογράφο, Γ. Σταμάτη παραγγελιοδόχο, Π. Μικκίδη υπάλληλο, Μ. Καψερό βιβλιοπώλη, Α. Φαντούση Χρυσοχό, Ν. Μαυρογένη ράπτη, Λάκη Τσάνο έμπορο, Οδ, Αντωνίου ηλεκτρολόγο, Σωτ. Σταύρου υπάλληλο, Αρτούλα Χειλίδου υπάλληλο, Σ. Σιαπάνη υπάλληλο, Λάμπρο Ιωάννου ραπτεργάτη, Ελένη Οδιάτου υπάλληλο, Μ. Παντελίδη έμπορο, Γιαν, Γεωργιάδη υπάλληλο, Ανδρ. Βουτουρίδη υπάλληλο, Γιαν. Σιλβέστρον υπάλληλο, Κύπρο Τόκα ποιητή, Α. Μιχαήλ, παραγγελιοδόχο, Θ. Στυλιανού ποιητή, Κύπρο Κυπριανίδη λογιστή και Μ. Ολύμπιο υπάλληλο.

Γενικός Γραμματέας της ΕΟΝ εξελέγη ο Πανίκος Παιονιδης και ως μέλη της Κεντρικής Γραμματείας οι Σαββάκης Γιωργαλλής δικηγόρος, Μιχ. Ολύμπιος, Νίκος Αργύρης και Κύπρος Κυπριανίδης. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της οργάνωσης απάρτιζαν τα μέλη της Κ. Γραμματείας και οι Ξεν. Συλλούρης δικηγόρος, Γιαν. Στυλιανίδης οδοντίατρος, Γιαν. Αγαπίου δικηγόρος, Γεώργιος Σταμάτης, Οδυσ. Αντωνίου, Λάμπρος Ιωάννου, Μιχ. Καψερός και Ελένη Οδιάτου.

Τις εργασίες του συνεδρίου έστεψε ο Εθνικός Υμνος αφού συμφωνήθηκε ότι μέσα σε έξη μήνες θα συγκροτείτο το τακτικό συνέδριο της οργάνωσης για τη εκλογή Μόνιμου Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ: Το ψήφισμα που εγκρίθηκε προς τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τονιζόταν:

"Μακαριώτατε,

Το συνελθόν σήμερον 12ην Απριλίου 1959 Α Ιδρυτικόν συνέδριον της Ενιαίας Δημ. Οργανώσεως Νεολαίας (ΕΔΟΝ) σας υποβάλλει τα σέβη του και σας διακηρύττει ότι θα εργασθεί

Σαββάκης Γιωργαλλής,

υπήρξε μέλος του

πρώτου συμβουλίου

της ΕΔΟΝ

αόκνως διά την κατοχύρωσιν της Δημοκρατίας, Ανεξαρτησίας και Ειρήνης της ιδιαιτέρας πατρίδος μας συμβάλλοντας ούτω εις το νέον στάδιον ειρηνικών αγώνων, το οποίον αρχίζει διά τον λαόν μας,

Η ΕΔΟΝ θα εργασθεί επίσης διά την προώθησιν των ποικίλων προβλημάτων των νέων, ως τα πρόβλημα της εργασίας, της μορφώσεως, του πολιτισμού, της προόδου, αγαθά τα οποία επαξίως δικαιούται η ηρωϊκή Κυπριακή Νεολαία.

Εις την νέαν ευγενικήν αυτήν εξόρμησιν η ΕΔΟΝ, η οποία είναι προϊόν μιας κοινωνικής ιστορικής ανάγκης, θα συμπράξη με όλας τας άλλας οργανώσεις της Κυπριακής Νεολαίας φθάνοντας μάλιστα και μέχρις αυτής της συστάσεως μιας συνομοσπονδίας Νεολαιϊστικων Οργανώσεων, νοουμένου φυσικα ότι αύτη θα ετοποθετείτο επί της ισοτίμου συνεργασίας όλων των μελών αυτής".

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: Στη διακήρυξη προς τη Νεολαία που ενέκρινε το συνέδριο της ΕΔΟΝ τονίζονταν τα ακόλουθα:

"Νέοι και νέες της Κύπρου μας,

Εμείς οι 1500 νέοι αντιπρόσωποι από όλες τις γωνίες του νησιού που μαζευτήκαμε σήμερα Κυριακή 12 του Απρίλη στη Λευκωσία στο Α ιδρυτικό συνέδριο της Ενιαίας Δημοκρατικης Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ) απευθύνουμε σε σας αγνό πατριωτικό χαιρετισμό.

Χαιρετίζουμε την πίστη σας στα ιδεώδη του λαού μας, στην υπόθεση της Λευτεριάς του.

Χαιρετίζουμε τες εκατοντάδες των νέων που μαρτύρησαν πίσω από τα αγκαθωτά σύρματα των στρατοπέδων.

Χαιρετίζομε εκείνου που μέσα σε ανήλια μπουντρούμια έζησαν με μόνη ελπίδα το φως της Λευτεριάς.

Χαιρετίζουμε εκείνους που δεν υπάρχουν πια στη ζωή, μα που θα υπάρχουν για πάντα στη θύμηση μας, για να μας εμπνέουν στους καινούργιους μας αγώνες στις κανούργιες μας εξορμήσεις.

Η Κύπρος μας μπήκε ήδη σε μια νέα περίοδο της Ιστορίας της. Το νησί μας έγινε ανεξάρτητο κράτος. Η αγγλική αποικιακή διακυβέρνηση θα παραχωρήση τη διοίκηση σε Κυπριακά χέρια, θα σχηματιστεί μια πρώτη φορά στη νεώτερη Ιστορία μας ντόπια Κυβέρνηση.

Ολ' αυτά φυσικά είναι ένα θετικό βήμα μπροστά. Θάχουμε τη δική μας παιδεία, τα δικά μας δικαστήρια, τους δικούς μας θεσμούς, το δικό μας κρατικό μηχανισμό.

Δεν θάμαστε πια, στην κυριολεξία της λέξης, άποικοι, σκλάβοι.

Εν τούτοις κι εδώ είναι ακριβώς που χρειάζεται η σύνεση μας, ο νους και η περίσκεψη- θάταν λάθος αν πίσω απ' όλα αυτά δεν βλέπαμε τους σκοπέλους που θα παρεμβάλλονται σε κάθε μας βήμα.

Το νησί μας δεν μπήκε ακόμα στο απάνεμο λιμάνι που τον γαλούχησε γενιές ολόκληρες. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση εμείς οι 1500 νέοι και νέες, που μαζευτήκαμε εδώ λέμε πως καθήκο μας, καθήκο του κάθε δημοκρατικού νέου της Κύπρου είναι μέσα σε τούτες τις κανούργιες συνθήκες που δημιούργησε η Συμφωνία του Λονδίνου, να βοηθήσει με μπράτσα και με γόνατα, και ώμους να δεθούν γερά τα πανιά και τα κατάρτια του καραβιού, να κρατηθεί στέρεα το τιμόνι του πλεούμενου έτσι που τουλάχιστο στο δρόμο ετούτο που πήραμε το σκάφος να πάει όσο μπορεί πιο μπροστά. Η δημοκρατία μας να γίνει όσο μπορεί πιο πλέρια, η ανεξαρτησία μας να στερεωθεί όσο είναι μπορετό για όφελος και μόνο του λαού μας, τα αγαθά να γίνουν όσο μπορεί πιο άφθονα για όλους, κι η ασφάλεια κι η ειρήνη να βασιλέψουν απάνω απ' το πολύπαθο ετούτο νησί.

Ετσι θετικά δημιουργικά, σαν κυτάξει η δημοκρατική μας νεολαία, το κανούργιο κράτος που γεννιέται στον τόπο μας, θα μπορέσει πραγματικά να δώσει τη μεγάλη εκείνη βοήθεια που οφείλει στο λαό της και στον τόπο της.

Νέοι και νέες της Κύπρου,

η ΕΔΟΝ αυτούς ακριβώς τους υψηλούς σκοπούς πάει να εξυπηρετήσει,

Η ΕΔΟΝ αυτά ακριβώς τα υψηλά ιδανικά καρφιτσώνει απάνω ψηλά στο λάβαρο της και καλεί όλους εσάς πούχετε τις ίδιες έγνιες, τις ίδιες ανησυχίες, τους ίδιους πόθους και όνειρα να πυκνώσετε τις γραμμές της, να πλαισιώσετε τις λέσχες της, τους ομίλους της, που θα δημιουργηθούν παντού σε πόλεις και χωριά. Μέσα στις οργανώαεις της ΕΔΟΝ θα βρήτε πεδίο πραγματικής δράσης σ' όλους τους τομείς- πολιτικό, οικονομικό, εκπολιτιστικό- δράσης που θάχει πάντα σαν γνώμονα την πρόοδο και την ευημερία του λαού της Κύπρου.

Η ΕΔΟΝ φυσικά δεν έχει αξιώσεις ούτε και φιλοδοξίες να μονοπωλήσει τη νεολαιίστικη δραστηριότητα, δεν έχει προορισμό ν' αντιστρατευθεί οιαδήποτε άλλη νεολαιϊστικη οργάνωση.

Η δημιουργία της είναι απλώς και μόνο το προϊόν μιας κοινωνικής ανάγκης απαίτηση των δημοκρατικών στρωμάτων του λαού μας, όλων των δημοκρατικών ρευμάτων τους και σαν τέτοια δίνει το παρόν της στη ζωή της Κύπρου.

Απ' τη δημοκρατική της δε φύση βγαίνει και η πολιτική της συνεργασίας, που θα ακολουθήσει προς όλες τις υπάρχουσες οργανώσεις νεολαίας, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και αυτών των οργανώσεων της τουρκικής και αρμενικής νεολαίας. Μια τέτοια συνεργασία πάνω σε ισότιμες αρχές και βάσει ενός προγράμματος σκοπών θα μπορούσε να οδηγήσει και στη σύσταση συνοοσπονδίας Νεολαιϊστικων οργανώσεων Κύπρου.

ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΝΕΙΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

Ο Χρύσης Δημητριαδης, πρώτος πρόεδρος της ΕΔΟΝ

προσφωνεί συνέδριο της οργάνωσης

ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΑΡΜΟΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

ΖΗΤΩ Η ΛΕΒΕΝΤΙΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ.

ΖΗΤΩ Η ΕΔΟΝ.

Ο Πανίκος Παιονίδης έμεινε στην ηγεσία της ΕΔΟΝ, ως Γενικός Γραμματέας, μέχρι το 1961.

Στα 1961 η οργάνωση απέκτησε και Πρόεδρο με πρώτο τον Χρύση Δημητριάδη (1961-1974) και Γενικό Γραμματέα τον Μιχάλη Ολύμπιο.

Το 1964 εξελέγη Γενικός Γραμματέας ο Δώνης Χριστοφίνης ενώ από το 1974 μέχρι το 2005 σύμφωνα με τον Μιχάλη Ολύμπιο εξελέγησαν ως Γενικοί Γραμματείς κατά σειρά οι Αντώνης Χριστοδούλου, Δημήτρης Χριστόφιας, Μίκης Σιανής, Πάμπης Κυρίτσης, Ελένη Μαύρου, Στέφανος Στεφάνου και Γιώργος Λουκαϊδης.