Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

16.10.1957: Ο επαvεκλεγείς Γεvικός Γραμματέας τoυ ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαϊωάvvoυ επαvαλαμβάvει σε διάσκεψη τύπoυ τo αίτημα τoυ ΑΚΕΛ για άρση τωv πρoγραφώv.

S-1438

16.10.1959: Ο ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΕΖΕΚΙΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΕ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΦΩΝ

ΧΑΡΑΥΓΗ 27 2 1960. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ μετέχει στις παρελάσεις της 25ης

Μαρτίου 1960 όπως φαίνεται και στη μικρή φωτογραφία κάτω. Επικεφαλής

είναι ο Γ.Γ. Εζεκίας Παπαϊωάννου

Καθώς πλησίαζαν οι πρώτες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, το ΑΚΕΛ έδωσε στη δημοσιότητα (Χαραυγή 17.10.59) το νέο του πρόγραμμα, το οποίο είχε καταρτίσει η νέα ηγεσία του Κόμματος που εκλέγηκε από το 9ο Παγκύπριο Συνέδριο του της 9ης Σεπτεμβρίου.

 

Το πρόγραμμα έδωσε στη δημοσιότητα ο νέος Γενικός Γραμματέας του Εζεκίας Παπαϊωάννου, ο οποιος είχε επανεκλεγεί από το συνέδριο.

Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου απάντησε και σε σωρεία ερωτήσεων των δημοσιογράφων τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι στόχος του ΑΚΕΛ ήταν η πλήρης ανεξαρτησια, ειρήνη, αποστρατικοποίηση και η εγκαθίδρυση φιλικών σχέσεων με όλες τις χώρες.

Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε:

"Εκτιμώντας την σημερινή οικονομικοπολιτική κατάσταση του τόπου μας και τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν με τη συμφωνία της Ζυρίχης για το κυπριακό, κααλήγουμε στο συμπέρασμα πως χρειάζεται να μελετηθεί και να τεθεί μπροστά στον κυπριακό λαό ένα πρόγραμμα που ν' ανταποκρίνεται στις άμεσες ανάγκες του και να δείχνει τον δρόμο προς τα μπρος.

Το ΑΚΕΛ κόμμα της εργατικής τάξης και του εγαζόμενου κυπριακού λαού, έχει σαν ανώτερο τελικό του πρόγραμμα την εφαρμογή του σοσιαλιστικού συστήματος που είναι το ανώτερο, δικαιότερο σύστημα, το σύστημα που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για μιάν άνοδο δίχως φραγμούς για την ευτυχία και τη χαρά του λαού.

Αυτό όμως το απώτερο πολιτικό πρόγραμμα του ΑΚΕΛ μπορεί να εφαρμοστεί μόνο κάτω από συνθήκες πραγματικής ανεξαρτησίας, κι όταν η πλειοψηφία του κυπριακού λαού, Ελλήνων και Τούρκων, θα υποστηρίζει την εφαρμογή του σοσιαλισικού κοινωνικού συστήματος.

Ενώ το ΑΚΕΛ προσβλέπει με αισιοδοξία στο απώτερο μέλλον, οπότε θα δημιουργηθούν όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του σοσιαλιστικού κοινωνικού συστήματος, δεν μπορεί να παραγνωρίσει το παρόν και ιδιαίτερα την περίοδο που θα μεσολαβήσει ίσαμε που να φτάσει ο κυπριακός λαός στο στάδιο εκείνο που θα μπορεί ν' αρχίσει τη σοσιαλιστική ανοικοδόμηση στη χώρα του. Ο σοσιαλισμός λοιπόν αποτελεί το μάξιμουμ πρόγραμμα του ΑΚΕΛ.

ΧΑΡΑΥΓΗ 22 6 1960

ΧΑΡΑΥΓΗ 28 6 1960

Ο κυπριακός λαός όμως χρειάζεται ένα πρόγραμμα που να μπορεί να εφαρμοστεί μέσα σε συνθήκες αστικοδημοκρατικού πολιτεύματος, που είναι το στάδιο που διέρχεται σήμερα ο τόπος μας, στην προσπάθεια του ν' ανταποκριθεί σ' αυτή την πολλαϊκή απαίτηση, το ΑΚΕΛ ύστερα από επισταμένη μελέτη και συζήτη της οικονομικοπολιτικής κατάστασης, στην Κύπρο, σήμερα και των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται με τη συμφωνία της Ζυρίχης, εγκρίνει και θέτει μπροστά στον κυπριακό λαό, το ακόλουθο πρόγραμμα για την οικονομικοπολιτική και πολιτιστική ανάπτυξη της Κύπρου.

ΧΑΡΑΥΓΗ 26 6 1970

Το πρόγραμμα του ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι με βάση τη Συμφωνία της Ζυρίχης ή ανεξαρτησία μας ακρωτηριάζεται πρώτα γιατί μας αφαιρείται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης κι ύστερα γιατί στρατεύματα τριών χωρών θα σταθμεύουν στην Κύπρο. Το ΑΚΕΛ ζητά πραγματική ανεξαρτησία, ειρήνη αποστρατικοποίηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, πάνω στη βάση της ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας.

Σε συνέχεια το πρόγραμμα ζητά πραγματικά δημοκρατικό σύνταγμα και δημοκρατικοποποίηση του κυβερνητικού μηχανισμού, του Στρατού, της Αστυνομίας, της Χωροφυλακής και του συνεργατικού κινήματος.

Για την ανόρθωση της οικονομίας μας προτείνονται βαρύτερες φορολογίες στις ξένες μεταλλευτικές εταιρείες και μοποπώλεια, έρευνες για περισσότερη εκμετάλλευση του υπόγειου μας πλούτου, ενθάρρυνση και υποστήριξη της ντόπιας βιώσιμης βιομηχανίας, απαλλατρίωση της τσιφλικάδικης μοναστηριακής και εκκλησιαστικής γης και διανομή της στους αγρότες, αρδευτικά έργα και άλλα συγκεκριμένα μέτρα για ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του δασικού μας πλούτου.

Ζητούνται επίσης ισότιμες εμπορικές σχέσεις με όλες τις χώρες, φρένο στην εισαγωγη ειδών που παράγονται στον τόπο στις ίδιες ποιότητες και στις ίδιες τιμές, ίδρυση συνεταιρισμών διάθεσης αγροτικών προϊόντων και ευνοϊκή εξέταση της ανιδιοτελούς πρότασης για οικονομική βοήθεια από τη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Προτείνονται ακολούθως μέτρα για την ανάπτυξη των λιμανιών, του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Στο ζήτημα της φορολογίας ζητείται ν' ανακουφισθεί ο Κύπριος εργαζόμενος και να επιβαρυνθεί περισσότερα το μεγάλο κεφάλαιο, να προσεχθεί η φοροδιαφυγή, να φορολογηθούν βαρύτερα τα είδη πολυτελείας και λιγώτερο οι πρώτες ύλες, τα μηχανήματα, τα λιπάσματα κλπ. Γίνονται σε συνέχεια εισηγήσεις για τη λαϊκή επιβίωση και ευημερία για την περιφρούρηση και άνοδο του βιοτικού επιπέδου της εργατοϋπαλληλικής τάξης, για ενα πληρέστερο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, για την εξύψωση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών, για τη λύση των προβλημάτων των επαγγελματοβιοτεχνών, των διανοούμενων, της νεολαίας, των γυναικών, για συνεργασία με τους Τούρκους συμπατριώτες μας και τις άλλες μειονότητες, για την υγεία, την εκπαίδευση και την πολιτική άνοδο του λαού.

ΧΑΡΑΥΓΗ 11 3 1960

Για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος το ΑΚΕΛ τονίζει την ανάγκη της ενότητας Ελλήνων και Τούρκων, τη δημιουργία ενός πραγματικού Παγκύπριου Εθνικού Μετώπου και την εγκαθίδρυση μιας δημοκρατικής κυβέρνησης εθνικού συνασπισμού".

Στη συνέχεια ο Εζεκίας Παπαϊωάννου απάντησε σε ερωτήσεις των δηυμοσιογράφων.

Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου δεν εμφανιζόταν τόσο συχνά σε δημοσιογραφικές διασκέψεις. Ετσι οι δημοσιογράφοι είχαν πολλά να τον ρωτήσουν τόσο για τις εσωτερικές όσο και τις διεθνείς εξελίξεις όσο και για το ίδιο το Κόμμα του.

Τις λεπτομέρειες έδινε και πάλι η "Χαραυγή":

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κ. Ε. Παπαϊωάννου δήλωσε χθες προς τους αντιπροσώπους του κυπριακού και ξένου τύπου ότι είναι δυνατή η δημιουργια ενός Παγκύπριου Εθνικού Μετώπου, με βάση ένα πρόγραμμα που θα εγκριθεί σε κοινή σύσκεψη εκπροσώπων απ' όλα τα κόμματα, τις οργανώσεις και τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου και το οποίον θα διασφαλίζει κατά τρόπο σαφή και κατηγορηματικό τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, της ελευθερίας λόγου, τύπου, οργάνωσης και συγκέντρωσης, την απρόσκοπτη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, ανεξάρτητα από ιδεολογική γραμμή ή κατεύθυσνη, να προασπίζει και θ'αναπτύσσει τα οικονομικά λαϊκά συμφέροντα με βάση ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης του τόπου. Ενα τέτοιο μέτωπο θ' αγωνιστεί επίσης δημοκρατικά για την ολοκλήρωση της ανεξατησίας της Κύπρου και για την ειρήνη.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε χθες στις 11 π.μ. στο ξενοδοχείο "Νικοσία Πάλας", παρέστησαν οι αντιπρόσωποι των ελληνικών και αγγλικών κυπριακών εφημερίδων και ανιπρόσωποι των αγγλικών εφημερίδων Τάϊμς, "Νιους Κρόνικλ", "Ντέϊλι Μέϊλ", "Εκόνομιστ" καθώς και αντιπρόσωποι του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και του Ρέουτερ.

Ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων των δημοσιογράφων λεπτομέρειες των οποίων δημοσιεύουμε πιο κάτω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το συνέδριο του ΑΚΕΛ συγκροτήθηκε δημόσια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δυστυχώς το συνέδριο δεν συγκροτήθηκε δημόσια και αυτό οφείλεται στην απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης ν' απαγορεύσει τη νόμιμη συγκρότηση του, το ΑΚΕΛ δεν είναι μυστικός οργανισμός. Είναι το κόμμα του εργαζομένου λαού που αγωνίζεται ανοικτά, δημοκρατικά για την ευημερία του λαού.

ΕΡ: Πότε έγινε το συνέδριο του Κόμματος σας;

ΑΠ: Τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΕΡ: Πού έγινε;

ΑΠ: Κάπου στην Κύπρο.

ΕΡ: Συναντηθήκατε αρκετές φορές με τον Αρχιεπίσκοπο;

ΑΠ: Είχαμε αρκετές επαφές με τον Αρχιεπίσκοπο και μας δήλωσε επανειλημμένα ότι ευνοεί τη νομιμοποίηση του ΑΚΕΛ.

ΕΡ: (Νόμιζε) ότι μετά την προκήρυξη των εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και αντιπροέδρου επιβάλλεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά η νομιμοποίηση του ΑΚΕΛ;

ΧΑΡΑΥΓΗ 23 3 1960

ΑΠ: Βεβαιότατα, αποτελεί σκάνδαλο η συνεχιζόμενη προγραφή του ΑΚΕΛ και των άλλων δημοκρατικών οργανώσεων και εφημερίδων, δεν βλέπω με ποιο τρόπο μπορούν να διεξαχθούν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές, όταν συνεχίζεται η προγραφή του ΑΚΕΛ.

ΕΡ: Βέβαια βασικά η ευθύνη για τη μη άρση των προγραφών βαρύνει τον Κυβερνήτη, δεν νομίζετε όμως ότι και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος θα μπορούσε να βοηθήσει στο να αρθούν οι προγραφές;

ΑΠ: Ο Αριχεπίσκοπος τάχθηκε ήδη υπέρ της νομιμοποίησης του ΑΚΕΛ και όπως δήλωσε ο ίδιος ζήτησε επανειλημμένα από τον Κυβερνήτη την άρση των προγραφών.

ΕΡ: Είναι υπ' όψη σας δήλωση του Αρχιεπισκόπου ότι το ΑΚΕΛ θα νομοποιηθεί μόλις συμπληρωθεί η κατάρτιση του συντάγματος;

ΑΠ: Αντιλαμβάνομαι ότι σε μια τέτοια δήλωση προέβη ο Αρχιεπίσκοπος μόλις προ δύο ημερών.

ΕΡ: Θεωρείται ορθό η νομιμοποίηση του ΑΚΕΛ να εξαρτάται από τη συμπλήρωση της κατάρτισης του συντάγματος;

ΑΠ: Ασφαλώς όχι, το ΑΚΕΛ πρέπει να νομιμοποιηθεί αμέσως και αυτή είναι η απαίτηση του λαού.

ΕΡ: Συζητήσατε με τον Αρχιεπίσκοπο το ζήτημα των εκλογών;

ΑΠ: Οχι, δεν συζητήσαμε με τον Αρχιεπίσκοπο τις εκλογές.

EΡ: Ποια είναι η θέση του ΑΚΕΛ έναντι των εκλογών; Πως αντιμετωπίζει το ζήτημα του ενιαίου ψηφοδελτίου.

ΑΠ: Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ μελετά συνεχώς το ζήτημα των εκλογών, το ΑΚΕΛ καθοδηγείται στη μελέτη αυτού του ζητήματος από δύο βασικές αρχές:

α) Τη διασφάλιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, την ευνομία και την εξυπηρέτηση των λαϊκών οικονομικών συμφερόντων.

β) Την ενότητα του λαού και την ενιαία κάθοδο του στις εκλογές με βάση ένα πρόγραμμα που θα συζητηθεί και εγκριθεί από κοινή σύσκεψη όλων των κομμάτων και των οργανώσεων των πολιτικών παραγόντων του τόπου.

ΕΡ: Το Κόμμα σας μελέτησε περίπτωση μποϊκοταρίσματος των εκλογών, σε περίπτωση που αυτές θα διεξάγονταν με το ΑΚΕΛ ευρισκόμενο στην παρανομία;

ΑΠ: Το ΑΚΕΛ δεν μελέτησε τέτιο ζήτημα.

ΕΡ: Μελετήσατε το ζήτημα υποβολής υποψηφιοτήτων;

ΑΠ: Οχι.

ΕΡ: Για τη μη νομιμοποίηση του ΑΚΕΛ ευθύνονται οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας;

ΑΠ: Την κύρια ευθύνη φέρει η βρεττανική κυβέρνηση. Δεν είναι σωστό για ξένες κυβερνήσεις να επεμβαίνουν στα εσωτερικά μας.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι εναι δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος σας;

ΧΑΡΑΥΓΗ 14 6 1960

ΑΠ: Βεβαιότατα. Είναι ένα πρόγραμμα εφαρμόσιμο για ένα καθεστώς αστικής δημοκρατίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τον απώτερο σκοπό μας, που είναι ο σοσιαλισμός, τον οποίο θεωρούμε σαν το ανώτερο και δικαιότερο κοινωνικό σύστημα, το πρόγραμμα μας προνοεί την ελευθερία και ανεξαρτησία των κομμάτων, που θα μετέχουν σ' ένα Παγκύπριο Εθνικό Μέτωπο, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να επιβάλει το σοσιαλισμό, Θα αγωνισθεί με δημοκρατικά και νόμιμα μέσα να κερδίσει την πλειοψηφία του λαού, Ελλήνων και Τούρκων και να τους πείσει ότι μόνον ο σοσιαλισμός θα εξασφαλίσει για ολόκληρο τον λαό, την πιο ευτυχισμένη και χαρούμενη ζωή.

ΕΡ: Το πρόγραμμα σας ομιλεί για απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας; Πιστεύετε ότι θα συμφωνούσε σ'αυτό και ο Αρχιεπίσκοπος;

ΧΑΡΑΥΓΗ 16 6 1960

ΑΠ: Δεν γνωρίζω τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου γι' αυτό το ζήτημα, δεν βλέπω όμως τον λόγο γιατί να μη γίνει δεκτή η απαλλοτρίωση, όταν μ' αυτή θα ευεργετηθούν χιλιάδες ακτήμονες γεωργοί. Εξ άλλου όταν λέμε απαλλοτρίωση, δεν εννοούμε κατάσχεση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας. Αντίθετα η περιουσία αυτή θα διανεμηθεί στους ακτήμονες γεωργούς αφού προηγουμένως καταβληθούν αποζημιώσεις, λογικές βέβαια, στους ιδιοκτήτες της.

ΕΡ: Είναι το κόμμα σας έτοιμο να δεχθεί ορισμένες τροποποιήσεις του προγράμματος σας.

ΑΠ: Αυτό θα εξαρτηθεί από τα σημεία για τα οποία θα συζητηθούν οι τροποποιήσεις. Πάντως το ΑΚΕΛ δεν θα δεχόταν τροποποιήσεις πάνω σε βασικές αρχές, όπως το ζήτημα της διασφάλισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και άλλες όμως είναι δυνατό να γίνουν τροποποιήσεις όταν αυτές, δεν παραβλάπτουν τα οικονομικά συμφέροντα των εργαζομένων.

ΕΡ: Ποια είναι η στάση του Κόμματος σας για τις βάσεις;

ΑΠ: Οι απόψεις μας διατυπώνονται στο πρόγραμμα.

ΕΡ: Εχετε καθόλου συζητήσει με τον Αρχιεπίσκοπο το ζήτημα των βάσεων;

ΑΠ: Οχι.

ΕΡ: Πόσα είναι τα μέλη του Κόμματος σας;

ΑΠ: Τα τακτικά μελη ανέρχονται στις 7.000 και τα δόκιμα σε 1.000.

ΕΡ: Μπορείτε να καθορίσετε την επιρροή του ΑΚΕΛ;

ΑΠ: Η επιρροή του ΑΚΕΛ ανάμεσα στον κυπριακό λαό είναι μεγάλη Κόμμα που μπορεί να κινητοποιεί πάνω παό 100 χιλιάδες άτομα σ' ένα παγκύπριο συλλαλητήριο δεν είναι μικρό κόμμα.

ΕΡ: Ποια είναι τα άλλα μέλη της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ;

ΑΠ: Οταν με την συμβολή του τύπου πραγματοποιηθεί η νομιμοποίηση του ΑΚΕΛ, τότε θα ανακοινωθούν και τα ονόματα των μελών της Κ.Ε.

ΧΑΡΑΥΓΗ 4 6 1960

ΕΡ: Είχατε καμιά επαφή με τον Κυβερνήτη όσον αφορά το ζήτημα της νομιμοποίησης του ΑΚΕΛ;

ΑΠ: Δεν είχαμε καμιά επαφή γιατί ο κυβερνήτης κάλεσε πρόσφατα τον δήμαρχο Λεμεσού κ. Παρτασίδη και του ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτε για τη νομιμοποίηση του ΑΚΕΛ χωρίς όμως να είναι σε θέση να ανακοινώσει οποιουσδήποτε λόγους.

ΕΡ: Ποιο εκλογικό σύστημα υποστηρίζει το ΑΚΕΛ;

ΑΠ: Το ΑΚΕΛ είναι υπέρ της απλής Αναλογικής, είμαστε υπέρ της αναλογικής αντιπρώπευσης στη Βουλή, γιατί δίδεται η ευκαιρία σ' όλα τα στρώματα ν' αντιπροσωπευθούν.

ΕΡ: Είχατε επαφές με τον κ. Δέρβη;

ΑΠ: Ουδέποτε συνάντησα τον Δήμαρχο Λευκωσίας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ: Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ στην οποία αναφέρονταν και τα εξής:

Το 9ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ συνήλθε μέσα στον Σεπτέμβρη. Σ' αυτό πήραν μέρος πάνω από 200 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι απ' όλη την Κύπρο, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ομόφωνα η έκθεση δράσης της Κ.Ε. από το 8ο συνέδριο ίσαμε το 9ο συνέδριο και το πρόγραμμα του κόμματος μέσα στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται με τη συμφωνία της Ζυρίχης. Τελικά εξελέγη με μυστική ψηφοφορία η νέα Κ.Ε. του Κόμματος. Γ.Γ. του Κόμματος εξελέγη ομόφωνα ο

Ε. Παπαϊωάννου.

Το 9ο συνέδριο του ΑΚΕΛ επιβεβαίωσε πανηγυρικά την αδιάρρηκτη ενότητα και μονολιθικότητα της γραμμής του κόμματος και της ηγεσίας του. Ποτέ στην μακρόχρονη ιστορία του δεν είχε το κόμμα μας την ασάλευτη μονολιθικότητα στην ηγεσία και στα μέλη την οποίαν έχει σήμερα.

Το ΑΚΕΛ πέρασε από μια σκληρότατη δοκιμασία. Δοκιμάστηκαν στο έπακρο η γραμμή του, η στρατηγική του και η τακτική του, δοκιμάστηκε η πολιτική του διορατικότητα και ψυχραιμία μέσα σε τρομερά δύσκολες και περίπλοκες συνθήκες. Θέτοντας πάνω απ' όλα το συμφέρον του λαού και της υπόθεσης του, το ΑΚΕΛ όχι μόνο άντεξε σ' αυτές τις δοκιμασίες αλλά και βγήκε απ' αυτές ισχυρότερο με πιότερη πείρα, πίστη και πεποίθηση για το μέλλον. Τούτο οφείλεται στην ορθότητα της πολιτικής του κόμματος και στην αγάπη και εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει ο εργαζόμενος κυπριακός λαός το κόμμα του.

Το ΑΚΕΛ ευχαριστεί θερμά και συγχαίρει τον εργαζόμενον κυπριακό λαό για την αμέριστη υποστήριξη του και υπόσχεται με την ακούραστη αγωνιστική και συνεπή δράση του ν' ανταποκριθεί στις λαϊκές προσδοκίες.

Το 9ο συνέδριο του ΑΚΕΛ ενέκρινε το πρόγραμμα του Κόμματος για μια πραγματικά ανεξάρτητη ειρηνική και χαρούμενη Κύπρο. Αυτό το πρόγραμμα που θα επικυρωθεί τελικά από μια έκτακτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη μόλις αρθούν οι προγραφές, μπαίνει μπροστά σ' ολόκληρο τον κυπριακό λαό και τις οργανώαεις του σαν προτάσεις του ΑΚΕΛ με την πεποίθηση ότι αυτές αποτελούν την δράση για τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων του λαού.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί επιβεβλημένο πατριωτικό του καθήκον να επαναλάβει και πάλιν την εορτακτικήν ανάγκη για δημοκρατική ενότητα με βάση την ισοτιμία, τον αλληλοσεβασμό και την ισοπολιτεία, την κατοχύρωση όλων των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και την εξυπηρέτηση των οικονομικών του συμφερόντων.

Το ΑΚΕΛ για άλλη μια φορά διαμαρτύρεται έντονα για την συνεχιζόμενη απαράδεκτη και σκανδαλωδώς προγραφή του, πράγμα που δεν του επέτρεψε να πραγματοποιήσει όπως ήδη οργανώσει ανοικτά και νόμιμα το 9ο συνέδριο του και απαιτεί την άμεση άρση όλων των προγραφών και την κατάργηση και των καταπιεστικών μέτρων έκτακτης ανάγκης".