Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

5.8.1960: Ο Μπoδoσάκης Αθαvασιάδης χαρίζει τηv ΕΜΕ στηv Ελληvική Κoιvότητα.

S-1434

5.8.1960: O ΜΠΟΔΟΣΑΚΗΣ- ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Μακάριος:

Αποδέχθηκε τη

δωρεά Μποδοσάκη

Λίγο πριν ανακηρυχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ο Μποδοσάκης- Αθανασιάδης ανακοίνωσε στον Μητροπολίτη Κιτίου Ανθιμο ότι ήθελε να διαθέσει την περιουσία του στην Ελληνική Κοινότητα της Κύπρου.

Η αξία της δωρεάς, σύμφωνα με δήλωση του Μητροπολίτη Κιτίου στις 4 του μήνα ανερχόταν γύρω στα 4 εκατομμύρια λίρες.

Πρόσθετε ο Ανθιμος:" Η Αυτού Μακαριότητα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής κοινότητος Κύπρου απεδέχθηκε ευγωμόνως την δωρεάν ταύτην. Η ελληνική Κυπριακή κοινότης θα καρπωθή μελλοντικώς πολλών ωφελημάτων εκ της γενναίας ταύτης χειρονομίας του κ. Μποδοσάκη- Αθανασιάδη".

Σαν αποτέλεσμα της προσφοράς του Μποδοσάκη ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε στη σύσταση εξαμελούς συμβουλίου υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Κιτίου στον οποίο ανέθεσε την εποπτεία των επιχειρήσεων των οποίων οι πρόσοδοι, σύμφωνα με ανταπόκριση του Ελληνικού γραφείου Τύπου στη Λευκωσία, θα διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς προς εξυπηρέτηση της Ελληνικής κοινότητας.

Στο Συμβούλιο αυτό μετέσχαν ο ηγούμενος Τροοδίτισσας της Ιεράς Μονής Κύπρου Χρυσόστομος, ο νομικός σύμβουλος της Τραπεζας Κύπρου Γ. Ν. Χρυσαφίνης, ο βουλευτής Μιχαλάκης Σαββίδης, ο υποδιευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Παπαχριστοδούλου και ο Δήμαρχος Πάφου Ι. Ιακωβίδης.