Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

27.7.1958: Συvεχίζovται oι oμαδικές δoλoφovίες Ελλήvωv και Τoύρκωv κατά τov μαύρo Ioύλιo τoυ 1958.

S-1321

27.7.1958: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1958

ΕΘΝΟΣ 9 8 1958

27.7.58: Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση χθες (26.7) στις 7.40 π.μ. μια περίπολος των δυνάμεων ασφαλείας βρήκε σοβαρά τραυματισμένος στη οδό Φελλάχογλου στο Κτήμα τον Χατζηφίλιππο Χατζηοικονόμου, 85 χρόνων. Το θύμα έφερε δύο τραύματα στην κεφαλή, που προεξενήθησαν από σφαίρες. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του.

Εξ άλλου κοντά στο χωριό Πλατάνι της επαρχίας Αμμοχώστου βρέθηκαν χθες νεκροί οι βοσκοί Ταχίρ Χασάν Χουσεϊν 30 χρόνων. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση οι δύο Τούρκοι πυροβολήθηκαν και φονεύθηκαν από δυο ποδηλατιστές.

- Αγνωστοι οπλοφόροι πυροβόλησαν ψες ανεπιτυχώς στον Καραβά στον Νίκο Τσαγγαρίδη, υπάλληλοι του τμήματος Αρχαιοτήτων.

- Μεγάλη πυρκαϊά που εξεράγη χθες το πρωί στο σπίτι του Αρχιτέκτονα κ. Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη στον τουρκικό τομέα της Λευκωσίας προξένησε ζημιές 4,500 λιρών στην οροφή, το δάπεδο και τα παράθυρα, το σπίτι είχε εκκενωθεί. Πριν λίγο καιρό ρίφθηκε εναντίον του βόμβα βενζίνης.

Αλλη ελληνική οικία στην οδό Μεγάλη Κωνσταντίνου υπέστη ζημιές 400 λιρών από πυρκαϊά.

- Στην Κ. Λακατάμια προξενήθηκαν ζημιές 40 λιρών λόγω πυρκαϊας που τέθηκε σε τρία τουρκικά σπίτια.

- Χθες στις 6 μ.μ. στο Καϊμακλί εξερράγησαν πυρκαϊές σε έξη ακατοίκητα τουρκικά σπίτια. Ενα σπίτι καταστράφηκε τελείως. Στα υπόλοιπα προξενήθηκαν ελαφρές ζημιές.

- Στη Λάρνακα, σήμερα (26.7) εξερράγη πυρκαϊά στο σπίτι της Καλλιόπης Κωνσταντίνου που βρίσκεται στον τουρκικό τομέα. Η φωτιά κατάστρεψε μέρος του σπιτιού και διάφορα έπιπλα. Οι ζημιές υπολογίζεται σε 100 λίρες.

Στη Λεμεσό σήμερα (26.7) σημειώθηκαν δύο πυρκαϊές σε ελληνική περιουσία, η πρώτη πυρκαϊα εξερράγη σε ακατοίκητο σπίτι, στον τουρκικό τομέα και η άλλη στις αποθήκες του Νουφρή Χριστοφίδη, κοντά στο εργοστάσιο της ΚΕΟ. Οι ζημιές δεν υπολογίστηκαν.

29.7.1958: Το τελευταίο 48ωρο ρίχθηκαν βόμβες και αρκετοί πυροβολισμοί (μερικοί θανάσιμοι) σημειώθηκαν πυρκαϊές και στην Επαρχία Πάφου βρέθηκαν τα πτώματα τριών Τούρκων.

Λεπτομερειακά οι ειδήσεις έχουν ως εξής:

- Σε χθεσινή επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στο χωριό Αμαργέτη της επαρχίας Πάφου, περίπολος των δυνάμεων ασφαλειας βρήκε τα πτώματα δύο τούρκων που φαίνεται ότι ο θάνατος τους προήλθε από ξυλοδαρμό.

- Σε αλλη επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι χθες στις 6. π.μ. βρέθηκε στο χωριό Μηλιού της Πάφου το πτώμα του Χασής Χουσεϊν, 90 χρόνων. Το θύμα κτυπήθηκε στην κεφαλή. Κοντά στο νεκρό βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένη μια γυναίκα, 75 χρόνων, που υποτίθεται ότι είναι η σύζυγος του αυτή μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πάφου και η κατάσταση της θεωρείται κρίσιμη.

- Ο Μουσταφά Νετζήτ, από τη Λευκωσία, πλανώδιος πωλητής πυροβολήθηκε χθες κατά τις 8.30 θανάσιμα στην οδό Τοπ Χανέ, παρά τη σχολή Καλογραιών, ενώ βρισκόταν έξω από το κατάστημα του. Απέθανε ενω μεταφερόταν στο Νοσοκομείο.

Δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και συνέλαβαν μερικούς Ελληνες που εργάζονταν σε γειτονικά καταστήματα.

ΕΘΝΟΣ 9 8 1958

- Τη νύκτα της Κυριακής (27.7) προσωπιδοφόροι πυροβόλησαν και φόνευσαν στο χωριό Καννάβια δυο Ελληνίδες χωρικές, γνώσθηκαν ότι τα θύματα είναι η Χρυστάλλα Πεττεμερίδη, 38 χρόνων και η μητέρα της Ιφιγένεια, Μιχαήλ 58 χρόνων.

Πριν 15 μέρες περίπου ο σύζυγος της Ιφιγένειας είχε βρεθεί νεκρός στα Καννάβια και τη προπερασμένη Κυριακή πυροβολήθηκε και τραυματίσθηκε παό άγνωστους ο γιος της Κώστας. Ο δεύτερος γιος της Ιφιγένειας Ομηρος εγκατέλειψε το χωριό και αγνοείται η τύχη του.

- Χθες στις 6.30 άγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά στη λεωφόρο Παλλουριώτισσας τον Οκσήκ Μεχμέτ Αλή, κάτοικο Λευκωσίας. Εναντίον του ρίφθηκαν πέντε πυροβολισμοί.

Ο Ακσήτ εργαζόταν σε αυτοκίνητο της εταιρείας Πάγου και μετέβη στη Λεωφόρο για να παραδώσει πάγο σε ελληνικό περίπτερο, Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο.

- Σήμερα (28.7)το απόγευμα άγνωστοι έστησαν ενέδρα έξω από το τουρκικό χωριό Κόσιη, σε τρία πετρελαιοφόρα αυτοκίνητα της ΣΙΕΛΛ που οδηγούνταν από τους Λιασή ο Χαραλάμπους, Πέτρο Μακαρίτη και κάποιο Σταύρο από τη Λευκωσία, εναντίον των οδηγών ρίφθηκαν πολλοι πυροβολισμοί, από διερχόμενο αυτοκίνητο Λάντ Ρόβερ.

- Αγνωστοι έρριψαν χθες (28.9) κατά τις 11 π.μ. πέντε βόμβες εναντίον ελληνικων οικιών στην οδό Θησέως, πίσω από την Αρχιεπισκοπή. Οι 4 εξερράγησαν με αποτέλεσμα τον θάνατο μιας όρνιθας που ανήκε σε ελληνική οικογένεια.

Δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και διενήργησαν έρευνες με αποτέλεσμα να βρουν όπως πληροφορούμαστε, ποσότητα βομβών στην τουρκική συνοικία. Οι βόμβες παρελήφθησαν για αχρήστευση, δεν γνώσθηκαν συλλήψεις.

- Στα σύνορα του τουρκικού χωριού Χαμίτ Μάνδρες -Ομορφίτας σημειώθηκε χθες στη 1.45 μ.μ. έκηρξη βόμβας κοντά σε ελληνικό σπίτι, Θεάθηκαν 4 πρόσωπα να κατευθύνονται προς την τουρκική συνοικία της Ομορφίτας.

-Χθες κατά τις 2 μ.μ. ακούσθηκε έκρηξη βόμβας κοντά στον χάντακα του Καϊμακλίου περιοχή που υπάρχουν τουρκικά και ελληνικά σπίτια. Αμέσως θεάθηκαν τούρκοι επικουρικοί να κινούνται στους δρόμους και να ρίχνουν πυροβολισμούς χωρίς διάκριση προς την κατεύθυνση ελληνικών σπιτιών. Οι επικουρικοί συνέλαβαν τους Κύπρου Ποσκούλη και Αχιλλέα Κουκκουλή, υπαλλήλους του γκαράζ Πιλακούτα.

- Στη Λάρνακα σήμερα (28.7) ρίφθηκε βόμβα εναντίον ελληνικών καταστημάτων στην οδό Μεχμέτ Αλή εφέντη. Συνελήφθη ένας τούρκος για ανάκριση.

- Στη Λάρνακα επίσης την ίδια μέρα ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις απέκλεισαν τα χωριά Λειβάδια και Ορόκλινη και επέβαλαν κατ' οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ψες στις 12.45 (27.7) αυτοκίνητα με επικουρικούς και μέλη της στρατιωτικής αυτονομίας ενέπεσαν σε ενέδρα έξω από τα Λειβάδια, εναντίον των

ΕΘΝΟΣ 11 6 1958

δυνάμεων ασφαλείας ρίφθηκαν πυροβολισμοί και μια βόμβα βενζίνης. Οι δυνάμεις ασφαλείας ανταπέδωσαν το πυρ, τραυματίσθηκαν ελαφρά δυο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 27.7.1958;

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Χαραυγή" 29.7) την Κυριακή 27 Ιουλίου 1958 συνέβησαν τα ακόλουθα γεγονότα:

- Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση την Κυριακή το πρωί βρέθηκε στο τουρκικό χωριό Τσάδος το πτώμα του Αχμέτ Βελή Πιρέ, ηλικίας 65 χρόνων. Κατά την ίδια ανακοίνωση ο Πιρέ πυροβολήθηκε στην κεφαλή.

- Αλλη επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο αστυνομικός πεζοναύτης Δ. Χουσνού, πατέρας 5 παιδιών, βρέθηκε χθες πνιγμένος στο λιμάνι Αμμοχώστου. Η αστυομία διερευνά στα αίτια του πνιγμού του.

Τούρκοι επικουρικοί με επικεφαλής βρετανούς αξιωματικούς πήγαν την Κυριακή στην Τρυπημένη και συνέλαβαν 150 πρόσωπα. Οι συλληφθέντες ισχυρίζονται ότι υποχρεώθηκαν να στέκονται στο ένα πόδι κι' όσοι κουράζονταν δέχονταν κτυπήματα με τους υποκοπάνους των όπλων. Τραυματίστθηκαν αρκετοι μεταξύτων οποιων ο Κώστας Χριστοδουλου Κκαφάς, ηλικίας 53 χρόνων. Οι επικουρικοί έριψαν και 7-8 πυροβολισμούς με συνέπεια τον ελαφρό τραυματισμό του Γεωργίου Βασίλη Καζαρά.

Σε έρευνες που επακολούθησαν οι χωρικοί ισχυρίζονται ότι καταξεσχίσθηκαν σημαίες, χάθηκαν χρήματα και προξενήθηκαν σημαντικές ζημιές.

Αλλη επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται στη ρίψη πυρών αυτομάτων όπλων εναντίον λεωφοφείου γεμάτου επικουρικούς κοντά στο μουσείο το πρωί της Κυριακής.

- Δεύτερο επεισόδιο πυροβολισμών εναντίον αυτοκινήτου που μετέφερε 30 επικουρικούς σημειώθηκε αργά τη νύκτα της Κυριακής κοντά στο γεφύρι του Πεδιαίου. Κατά των επικουρικών ρίφθηκαν δυο πυροβολισμοί κι οι τούρκοι που ήταν ξαπλωμένοι στην καμπίνα του αυτοκινήτου έριψαν περίπου 10 πυροολισμούς.

- Δεκάδες πυρκαϊές σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης Κυριακής στη Λευκωσία, Λεμεσού, Κτήμα και αλλού. Οι ζημιές ποου προξενήθηκαν σε ελληνικές και τουρκικές περιουσίες ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες λίρες.

Κατά το επίσημο ανακοινωθέν στη Λευκωσία 7 πυρκαϊές μέχρι τις 4 μ.μ. Πυρπολήθηκε κενό τουρκκό σπίτι στην οδό Σερ Σααντί, το υφασματοπωλείο του κ. Φιλή Πραστίτη στην οδό Ερμού, που καταστράφηκε τελείως. Αλλο υφασματοπωλείο στην οδό Αγίου Αντωνίου, στο οποίο προξενήθηκαν πολλές ζημιές, εστιατόριο στην οδό Μπαρουξιζατέ, κι' άλλα δυο σπίτια στην οδό Σαντ Πασά.

Στο Μαυροβούνι πυρπολήθηκαν δυο σπίτια Ελλήνων και στη Λεύκα σπίτι Τούρκου, ας σημειωθεί ότι στη Λεύκα δεν διαμένει κανένας Ελληνας.

- Το βράδυ μεγάλη πυρκαϊά στη Λευκωσία κατέκαψε το εσωτερικό του διόροφου σπιτιού του αξιωματικού της αστυνομίας Αλή Ριζά που βρίσκεται κοντά στα Δημοτικά Λουτρά. Πυρκαϊά στην Ομορφίτα κατέστρεψε ολοκληρωτικά το σπίτι του εφημεριδοπώλη, Κυριάκου Πέτσα.

Στη Λεμεσό σημειώθηκε σειρά πυρκαϊών. Πυρπολήθηκε το σπίτι και το κατάστημα του κ. Ονούφριου Χριστοδουλίδη, τουρκικό σπίτι στην οδό Γλάδστωνος, το σπίτι του αστυνομικού Φαρούκ στην Πλατεία ηρώων και το κατάστημα Χαράλαμπου Φυλακτού στην οδό Πάφου.

Το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε πυρκαϊά στο σπίτι του Συμεών Σάββα Κωμοδρόμου και λίγο αργότερα σε μικρό τουρκικό σπίτι στα Κάτω Περβόλια. Το απόγευμα πυρπολήθηκε το παντοπωλείο Χατζημάρκου κοντά στην τουρκική συνοικία.