Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

23.5.1958: Η ΕΟΚΑ δoλoφovεί τoυς αριστερoύς Σάββα Μέvoικo στo Λευκόvoικo και Γεώργιo Γιασoυμή Μάτσoυκoυ στη Γύψoυ.

S-1203

23.5.1958: Η ΕΟΚΑ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΣΑΒΒΑ ΜΕΝΟΙΚΟ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΙΑΣΟΥΜΗ ΜΑΤΣΟΥΚΟ ΣΤΗ ΓΥΨΟΥ

Σάββας Μένοικος,

(Φωτογραφία

από το βιβλίο

του Μιχάλη

Πουμπουρή

"Μέρες Δοκιμασίας")

Οι συγκρούσεις της ΕΟΚΑ με τους κομμουνιστές το 1958 συνεχίζονταν αδιάκοπα και στις 23 Μαϊου 1958 άλλοι δυο αρισεροί πλήρωσαν με τη ζωή τους. Τα νέα θύματα ήταν οι ο Σάββας Μένοικος από της Γούφες και ο Γεώργιος Γιασουμής (ή Γιασεμής) Μάτσουκος από τη Γύψου.

Ο πρώτος δάρηκε δημόσια μέχρι θανάτου, ενώ ο δεύτερος δέχθηκε δύο σφαίρες στο κεφάλι.

Ο Σάββας Μένοικος ήταν σύμφωνα με τη "Χαραυγή" του ΑΚΕΛ" μέλος του Συντεχνιακού παραρτήματος Λευκονοίκου. Ηταν ένας τιμιος εργατικός πατριώτης, είχε μεγάλη φαμελιά και νυκτοξημερωνόταν στους δρόμους για να βγάζει το ψωμί των παιδών του".

ΧΑΡΑΥΓΗ 4 6 1958. Δεξιά ο ευκάλυπτος πάνω στον οποίο μαρτύρησε δεμενος ο Σάβββας Μένοικος

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα ο Μένοικος δολοφονήθηκε στο Λευκόνοικο όπου μια μεγάλη ομάδα νεαρών τον είχε συλλάβει και τον έδεσε σε στύλο στην αυλή της εκκλησιάς και τον κτύπησαν μέχρι θανάτου. Σαν τέλειωσαν το ανόσιο έργο τους οι νεαροί τοποθέτησαν μια πινακίδα στο σώμα του στην οποία ανέφεραν ότι ο

Μένοικος τιμωρήθηκε από την ΕΟΚΑ για αντιεοκίτικες ενέργειες.

Αναλυτικότερα σε ανακοίνωση των Λαϊκών Οργανώσεων Λευκονοίκου που εκδόθηκε την 1η Ιουνίου (Χαραυγή 4.6.1958) η δολφονία του Σάββα Μένοικου έγινε ως εξής:

"Ο Σάββας Μένοικος πέρασε από το Λευκόνοικο (το απόγευμα της 23.5.58) πηγαίνοντας στο χωριό του (τις Γούφες που βρίσκονταν κοντά στο Λευκόνοικο) κατά τις 7 μ.μ. ενώ επέστρεφε από τη δουλιά του.

Στον δρόμο προς τις Γούφες λίγο έξω από το Λευκόνοικο μια ομάδα ανθρώπων τον περικύκλωσε και τον συνέλαβε. Φαίνεται ότι αφού τον κακοποίησαν τον μετέφεραν ύστερα στο χωριό δεμένο πισθάγκωνα και φιμωμένο. Τον έδεσαν πάνω στον ευκάλυπτο δυο μέτρα από το προαύλιο της εκκλησίας και άρχισαν να κτυπούν τις καμπάνες, ενώ από την άλλη μεριά του χωριού, κάποιοι φώναζαν με τηλεβόα και καλούσαν τον κόσμο να παρευρεθεί για να δει την τιμωρία ενός "προδότη".

Η οικογένεια του Γιασουμή

Εκεί άρχισαν να τον κακοποιούν εκ νέου. Τον κλωτσούσαν, τον κτυπούσαν, τον έπτυναν. Το θύμα ήταν ακόμα ζωντανό. Ηταν φιμωμένο με μεγάλο πανί. Δεν μπορούσε να φωνάξει να διαμαρτυρηθεί για την αδικία που γινόταν σε βάρος του. Ανάσαινε βαθειά ανασηκώνοντας ολόκληρο το στήθος του. Σπαρταρούσε σαν ψάρι, αναζητώντας να λευτερωθεί από το μαρτύριο.

Οταν ο Σάββας ήταν σχεδόν νεκρός τον κτύπησαν με μια μεγάλη πέτρα. Κάποιος του κατούρησε. Οταν ήρθε η γυναίκα του απ' τις Γούφες ήταν νεκρός".

Ο Γιασουμής το είχε βάλει στα πόδια όταν τον αναζήτησαν προσωπιδοφόφοοι σε καφενείο του χωριού του. Οι μασκοφόροι τον καταδίωξαν και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι...

Η ΧΑΡΑΥΓΗ έδωσε την είδηση αφήνοντας όλη την αγανάκτηση της αριστεράς να βγει μέσα από το μελάνι του συντάκτη που τη ανήγγειλε κάτω από τους πιο κάτω πηχιαίους ρωτοσέλιδους τίτλους:

Ο δολοφονηθείς στη Γύψου

Γεώργιος Γιασουμής

(Φωτογραφία ως και εκείνη

του Μένοικου από το βιβλίο

του Μιχάλη Πουμπουρή

"Μέρες Δοκιμασίας")

"Στα όρια του καννιβαλισμού και της Ιεράς Εξέτασης. Το όργιο της πολιτικής δολοφονίας έχει εξεγείρει κάθε πατριωτική συνείδηση. Πρωτοφανής εξυπηρέτηση του αποικιακού δόγματος. Πλήρεις λεπτομέρειες της γκαγκστερικής μεθόδου που χρησιμοποίησε συμμορία φανατικών στο Λευκόνοικο για να δολοφονήσει τον τίμιο συντεχνιακό εργάτη Σ. Μενοίκου. Ξέσπασμα της λαϊκής οργής με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στο Βαρώσι, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα. Οι κηδείες των φονευθέντων στη Γύψου και τις Γούφες. Αύριον κηρύσσεται παγκύπρια 24ωρη παναπεργία".

Σε πρωτοσέλιδο μάλιστα άρθρο της η ίδια εφημερίδα κατάγγελλε τις δολοφονίες κομμουνιστών τόσο από την ΕΟΚΑ όσο και την ΤΜΤ και προειδοποιούσε ότι η Κύπρος βρισκόταν μπροστά στον έσχατο κίνδυνο:

"Εκπέμπουμε το ύστατο Σ.Ο.Σ. Η εθνική μας υπόθεση, η τιμή, το όνομα ο πολιτισμός μας, ο λαός μας, η Κύπρος μας, καταποντίζονται.

Ενας ακόμα σπινθήρας σ' αυτή τη διαβολική μηχανορραφία του μίσους και του γκαγκστερισμού μπορεί να σύρει τον λαό μας στον όλεθρο. Και τότε θάναι πολύ, πάρα πολύ αργά. Το μόνο που θα μας μένει είναι να θρηνούμε επεί των ερειπίων της Κύπρου.

Ο φανατισμός, το ψυχρά καταρτισμένο σχέδιο, του εχθρού, προσπαθεί να δημιουργήσει πωρωμένες συνειδήσεις, να εξαλείψει τον ανθρωπισμό από κάθε καρδιά να δημιουργήσει τυφλά εκτελεστικά όργανα με στόχο: Να στραπατσαρισθεί το προοδευτικό κίνημα, οι μεγάλες ιδέες του, οι οργανώσεις. Και σ' αυτή την ανίερη εγκληματική εκστρατεία έφθασαν ως το σημείο να εισαγάγουν τις μέθοδες των Ρωμαίων κατά των Χριστιανών, της Κου Κλουξ Κλαν, κατά των νέγρων το στυγερώτατο λυντσάρισμα.

Δολοφονούν οι Ελληνες φανατικοί τους Ελληνες προοδευτικούς, δολοφονούν οι τούρκοι σωβινιστές τους τούρκου

Η οικογένεια του Σάββα Μένοικου

προοδευτικούς. Οι Ελληνες φανατικοί και οι Τούρκοι σωβινιστές συναντούνται στον ίδιο δρόμο, εξυπηρετούν έαυτούς και αλλήλους, και ταυτόχρονα καταπατούν κάτω από τα μολυσμένα πόδια τους την Αγία υπόθεση της απελευθέρωσης της Κύπρου και γίνονται δούλοι του ιμπεριαλισμού.

Βρισκόμαστε μπροστά στον έσχατο κίνδυνο. Κάθε πατριώτης στις επάλξεις της τιμής και του καθήκοντος: Να εξεγερθεί κάθε πατριωτική συνείδηση. Να σηκωθεί ψηλά το κάθε κεφάλι. Ο λαός να πάρει αποφασιστικά την υπόθεση στα χέρια του. Για να σταματήσουμε τον κατήφορο. Να απομονώσουμε και να στιγματίσουμε τους αδελφοκτόνους. Να περισώσουμε τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας: Να φράξουμε τον δρόμο στο όργιο του φανατισμού. Να σώσουμε την Κύπρο.

Κανένας πατριώτης δεν μπορεί να λείψει από το πατριωτικό προσκλητήριο. Οποιος σιωπήσει, όποιος σκύψη το κεφάλι, γίνεται συνένοχος του εγκλήματος ενάντια στην πατρίδα.

Είναι ακόμη καιρός".