Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

5.2.1958: Δραματική έκκληση της Μαρoύλας Πέτρoυ και της Παρασκευoύς Ηλία Ττoφαρή (Τoφαρή) συζύγωv τωv δoλoφovηθέvτωv στη Λύση και Κώμα τoυ Γιαλoύ από πρoσωπιδoφόρoυς της ΕΟΚΑ πρoς τov Αρχιεπίσκoπo Μακάριo και άλλoι παράγovτες vα παρέμβoυv πριv είvαι αργά.

S-1300

5.2.1958: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΟΥΛΑΣ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΣ ΗΛΙΑ ΤΤΟΦΑΡΗ (ΤΟΦΑΡΗ) ΣΥΖΥΓΩΝ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΩΝ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΩΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΛΟΥ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΔΟΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΜΑΚΑΡΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

Μαρούλα Πέτρου,

σύζυγος του

δολοφονηθέντος

στη Λύση Μιχάλη

Πέτρου

Στις 5 Φεβρουρίου, δεκαπέντε ημέρες μετά τη δολοφονία των συζύγων τους στη Λύση και την Κώμα του Γιαλού Μιχάλη Πέτρου και Ηλια Ττοφαρή, η Μαρούλα Πέτρου και η Παρασκευού Ττοφαρή, σε γραπτή έκκληση τους κάλεσαν τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και άλλους παράγοντες του τόπου να επέμβουν πριν είναι αργά.

Δεν θέλουμε να δούμε και άλλα μωρά ορφανεμένα. Η συμβολή σας θα είναι ένα είδος παρηγοριάς στη δυστυχία μας και μια υψηλή εθνική υπηρεσία ανέφεραν οι χήρες των δύο δολοφονηθέντων.

Το κείμενο της έκκλησης έχει ως εξής (Χαραυγή 5 Φεβρουαριου 1958):

Παρασκευού

Τοφαρή, σύζυγος

του δολοφονηθέντος

στην Κώμα του

Γιαλού Ηλία

Τοφαρή

"Εμεις οι χαροκαμένες χήρες που οι αντράδες μας δολοφονήθηκαν από μασκοφόρους, τη νύχτα της 21ης του Γεννάρη εμείς που θρηνήσαμε με αβάστακτους πόνους την απώλειαν των προστατών μας, αισθανόμαστε την ανάγκη να απευθύνουμε αυτή την έκκληση προς τον κάθε Ελληνα κύπριο και ιδιαίτερα προς όλους τους υπευθύνους πολιτικούς παράγοντες του τόπου.

Μας πλάκωσε σαν βαρύς ογκόλιθος ο θάνατος των αγαπημένων μας προσώπων, δεν στέγνωσαν ακόμα τα πικρά δάκρυα απ' τα μάτια μας, δεν φανταζόμαστε ποτέ μας πως τόσο άνανδρα και δίχως ασιτία, οι δολοφόνοι θα μας έντυναν στα μαύρα και θα ορφάνευαν τα μωρά μας.

Με πικρίαν και αγανάκτηση αναρωτιώμαστε:

Γιατί οι δολοφόνοι έστειλαν στο νεκρό τάφο τους πατεράδες των μωρών μας;

Γιατί ο γέμισαν με τη σκιά του θανάτουτ α σπιτια μας;

Γιατί μας μαύρισαν τη καρδιά και μας άφησαν απροστάτευτες στερημένες από το δικαίωμα της ανθρώπινης ευτυχίας;

Σε τι τους έφταιξαν οι στοργικοί μας προστάτες;

Αυτό το ερώτημα υποβάλλουμε στον κάθε ένα.

Οι αντράδες μας δεν ήσαν έγκληματίες. Οι αντράδες μας ήσαν στοργικοί πατέρες και σύζυγοι, ήσαν τίμοι πατριώτες και λαϊκοί αγωνιστές για τα Εθνικά και κοινωνικά δίκαια του Λαού μας.

Εργάζονταν ακούραστα μέσα απ' τις γραμμές του συντεχνικαού Λαϊκού Κινήματος, για την επιτυχίαν του σκοπού της αυτοδιάθεσης, για την επιτυχίαν του σκοπού της επανόδου του Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο, για τη λύση όλων των άλλων προβλημάτων που βασανίζουν τον τόπο μας.

Οι αντράδες μας αγωνιζόμενοι για την Εθνική Λευτεριά του Λαού μας πίστευαν ολόψυχα στις προοδευτικές αριστερές αντιλήψεις, ανήκαν στο μεγάλο συντεχνιακό κίνημα της ΠΕΟ και στην αριστερά πολιτική παράταξη του τόπου. Είναι ολοφάνερο ότι οι δολοφόνοι τους σκότωσαν ακριβώς γιατί ανήκαν στην αριστερά, τους σκότωσαν για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Μα για όνομα του Θεού...

Δεν καταλαβαίνουν οι δολοφόνοι πως η μέθοδος αυτή των πολιτικών δολοφονιών είναι αδελφοκτονία;

Δεν καταλαβαίνουν πως για να εξαλειφθεί η αριστερά και το συντεχνιακό Κίνημα της ΠΕΟ, θα ντύσουν στα μαύρα χιλιάδες γυναίκες και θα ορφανέψουν περισσότερες χιλιάδες αθώα παιδάκια;

Εφημερίδα "Χαραυγή" 5 Φεβρουαρίου 1958

Δεν καταλαβαίνουν πως με αυτή την παραφροσύνη οδηγούν στον εμφύλιο σπαραγμό;

Δεν καταλαβαίνουν πως θα θάψουμε όχι μόνο ανθρώπινες υπάρξεις, αλλά και αυτή τούτη τη εθνική μας υπόθεση;

Προς Θεού. Πού πάμε;

Εμείς που θρηνήσαμε πάνω από τους κρύους τάφους των αγαπημένων μας υπάρξεων, με συγκρατημένη αγανάκτηση ευχόμαστε και παρακαλούμε τον θεό οι δικοί μας να είναι τα τελευταία θύματα της αδσελφοκτονίας.

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους υπεύθυνους αυτού του τόπου. Στον τύπο, στην Εθναρχία, στους δημάρχους, στους Ηγέτες διαφόρων οργανώσεων, σε κάθε πολιτικόν και κοινωνικόν παράγοντα να συμβάλουν με το κύρος τους και την επιρροή τους για να τεθεί τέρμα στον κατήφορο των πολιτικών δολοφονιών.

Ενδιαφερθείτε. Βάρτε το χέρι σας πριν είναι αργά. Σταματάτε το κακό, πριν μεγαλώσει. Δεν επιθυμούμε να δούμε και άλλες γυναίκες στα μαύρα. Δεν θέλουμε να δούμε και άλλα μωρά ορφανωμένα.

Η αποτελεσματική συμβολή σας θα είναι ένα είδος παρηρηγοριάς στη δυστυχία μας και μια υψηλή Εθνική Υπηρεσία.