Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

24.1.1958: Η εφημερίδα "Χαραυγή" με αφoρμή τις δoλoφovίες στη Λύση και τηv Κώμα τoυ Γιαλoύ τωv Μιχαήλ Πέτρoυ και Ηλία Ττoφαρή (Τoφαρή) πρoειδoπoιεί ότι η Κύπρoς βρίσκεται στηv άκρη τoυ γκρεμoύ.

S-1299

24.1.1958: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΧΑΡΑΥΓΗ" ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΩΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΛΟΥ ΤΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΗΛΙΑ ΤΤΟΦΑΡΗ (ΤΟΦΑΡΗ) ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ.

ΧΑΡΑΥΓΗ 5 2 1958

Τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία των Μιχαήλ Πέτρου στη Λύση και Ηλία Ττοφαρή (Τοφαρή) στην Κώμα του Γιαλού, η εφημερίδα "Χαραυγή", εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ και το μόνο μέσο που απηχούσε τις απόψεις του Κόμματος, που συνέχιζε να βρίσκεται στην παρανομία, σε ένα μακροσκελές άρθρο της κατάγγελλε ότι οι δολοφονίες έγιναν επειδή τα θύματα ήσαν αριστεροί και προειδοποιούσε ότι ο τόπος βρισκόταν στην άκρη του γκρεμού.

Ταυτόχρονα ένα σχεδόν μήνα μετά τη δολοφονία των Πέτρου και Ττοφαρή, η οργάνωση εξέδωσε ένα μακρύ φυλλάδιο με το οποίο εξαπέλυε σκληρές κατηγορίες εναντίον τους.

Αναφερόταν στο άρθρο της " Χαραυγής":

"Είναι δύσκολο να βρει κανείς τις κατάλληλες λέξεις για να χαρακτηρίσει τα προχθεσινά αποτρόπαια γεγονότα. Οι σφαίρες που σφηνώθηκαν στις καρδιές των αόπλων πατριωτών, "επειδή ήσαν αριστεροί" προερχόμενες από μασκοφόρους προκάλεσαν όχι μονάχα τον θάνατο σε δύο ανθρώπους, αλλά και ολόκληρη αιμορραγία στην εθνική μας υπόθεση, το ηθικό μεγαλείο του Κυπριακού αγώνα, συσκοτίζεται τώρα, αντί να ακτινοβολεί στον διεθνή ορίζοντα.

Πραγματικά τι επιδιώκουν οι "αόρατες δυνάμεις" που προπαρασκευάζουν και υποκινούν τυφλά όργανα τους σε τέτοια πολιτικά κατορθώματα; Τι θέλουν; Δεν τους έφταναν οι ασχημίες των τελευταίων ημερών, το ξέσχισμα ελληνικών σημαιών και συνθημάτων, που προκάλεσαν τόση αηδία και τόσο ομαδικό αίσθημα ντροπής;

Φυσικά κανένας δεν μπορεί να τους απαρνηθεί την αντιπάθεια προς ένα ορισμένο κοινωνικό καθεστώς ή ιδεολογία, αλλά το κομματικό πάθος τους, όπως εκδηλώνεται σήμερα, με όσα "δικαιολογητικά" και αν "κατοχυρωθεί" είναι τουλάχιστον άκαιρο και ακατανόητο.

Στη Λύση και την Κώμα του Γιαλού, οι μασκοφόροι σκότωσαν δύο και τραυμάτισαν τρεις, γιατί τα σώματα "αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις διαταγές" τους, να στραφούν προς τον τοίχο (έτσι λέγει η είδηση) είτε γιατί, όπως άλλοι το παρουσιάζουν - "προκλήθηκαν συζητήσεις" και "απειλές" των αόπλων εναντίον των οπλισμένων μασκοφόρων: Οι νεκροί μπορούσε νάναι και πέντε, και δέκα και με τον "αέρα" των όπλων- αν δεν επικρατήσει λογική και σύνεση- οι συζητήσεις και οι "απειθαρχίες" σε διαταγές μπορεί να οδηγήσουν πολλούς άλλους στον τάφο, αλλά πού θα οδηγηθεί ο τόπος μας με μια τέτια τακτική και τι θα κερδίσουμε;

Αυτό που οι φανατικοί χειριστές της σκανδάλης δεν μπορούν ν' αντιληφθούν, ας το σκεφθούν τουλάχιστον εκείνοι που μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο πολιτικό ρόλο. Ο δρόμος που ανοίγουν οι προχθεσινές ένοπλες επιδρομές στη Λύση και στην Κώμα του Γιαλού, είναι δρόμος, αδελφοκτονίας, εμφυλίου σπαραγμού και το αποτέλεσμα, αν δεν σταματήσει η κατάσταση, ως εδώ, θα είναι οπωσδήποτε ολέθριο για ολόκληρο τον ελληνικό κυπριακό λαό. Οι λαϊκές βάσεις του εθνικού μετώπου, και μάλιστα σε περίοδο αρκετά κρίσιμη για την υπόθεση μας, κινδυνεύουν να ανατιναχθούν στον αέρα, Και τότε, όταν ο λαός αλλησπαραχθεί, τι θα γίνει; Ολοι θα μοιρολογούμε πάνω από τα ερείπια μας.

Ωμή είναι η πραγματικότητα μπροστά σ' ολους τους υπευθύνους και κανένας ας μη συνεπαίρνεται από τους άθλους" του. Εχουμε τη γνώμη ότι επέστη η στιγμή να μιλήσουν όλοι.

ΧΑΡΑΥΓΗ 25 5 58

Κι' αυτό όχι για ν' αποδυθεί καθένας σε πολεμική εναντίον του άλλου ή σε ατυχείς δικηγορισμούς (κάτι τέτιο δυστυχώς έκανε χθες μια πρωινή συνάδελφος) αλλά σε μια ειλικρινή και εποικοδομητική προσπάθεια προς αναχαίτιση του κακού.

Βρισκόμαστε στην άκρη του γκρεμού. Ο καθένας από τους υπευθύνους (Εθναρχία, πολιτικοί, εφημερίδες, ή κοινωνικοί παράγοντες) πρέπει ν' αντιληφθούν τώρα ότι η απάθεια μπροστά στα γεγονότα που διαδραματίζονται είναι στάση ασυγχώρητη που θα επικριθεί από την ίδια την ιστορία. Είναι φυσικά περιττό, "ανάρμοστο", θα έλεγε κανείς να "υπαγορεύσουμε" εμείς κατά καθήκοντα των άλλων, αλλά ας μας συγχωρέσουν, έχοντας υπόψη τις περιστάσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος κι οι οποίες, το υπογραμμίζουμε, αποτελούν το αποκλειστικό κίνητρο της κριτικής και των εισηγήσεων μας".

Η ΕΟΚΑ σε φυλλάδιο της με τίτλο "Ιδού ποιοι είναι οι κομμμουνισταί του ΑΚΕΛ" που δημοσιεύθηκε μάλιστα ολόκληρο στο περιοδικό Times Of Cyprus (Καιροί της Κύπρου) στις 15.2.1958, τεύχος 17) αναφερόταν στα γεγονότα της Λύσης και της Κώμας του Γιαλού και κατά ένα περίεργο τρόπο σημείωνε ότι στην Κώμα του Γιαλού έγιναν στις 14 Ιανουαρίου και στη Λύση στις 15, ενώ τα γεγονότα διαδραματίστηκαν στις 21 του μήνα.

Αυτό και μόνο δημιούργησε αμφιβολίες για την ακρίβεια των πληροφοριών των συντακτών του σε όσους είχαν διαβάσει το φυλλάδιο.

Αναφερόταν στο φυλλάδιο:

"Τώρα που έπαψαν αι υστερικαί κραυγαί των Ακελικών και οι θρήνοι για τους νεκρούς των.

Τώρα που έπαψαν τα "Κάτω ο Μακάριος και ο Διγενής".

Τώρα που σταμάτησαν αι παρελάσεις των Ακελικών στους δρόμους, υπό την προστασίαν των επικουρικών και των Αγγλων, οι οποίοι πίσω από τον αλαλάζοντα όχλον του ΑΚΕΛ έτριβαν τα χέρια τους και κοροϊδεύανε τους ανόητους, οι οποίοι έπαιζαν το παιγνίδι των εχθρών του Κυπριακού λαού.

Τώρα που οι αρχηγίσκοι του ΑΚΕΛ δεν έχουν άλλους λόγους να εκφωνήσουν από τα μπαλκόνια, εναντίον της Εθναρχίας και του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος.

Τώρα που οι ίδιοι οι Ακελικοί, τουλάχιστον, όσοι απ' αυτούς είναι πατριώτες, κατάλαβαν την γκάφαν τους και που τους οδηγεί η προδοτική ηγεσία.

Τώρα είναι καιρός να μιλήσουμε και εμείς.

ΧΑΡΑΥΓΗ 7 7 1956

Πολλές φορές διακηρύξαμε ότι δεν κάνουμε ούτε κομματικόν ούτε ταξικόν αγώνα, αλλά εθνικοαπελευθερωτικόν. Δεν μας ενδιαφέρει η κομματική ιδεολογία του καθενός. Μας ενδιαφέρει μόνον όλοι να είναι πατριώτες, και να συνενώσουν μαζί μας τες δυνάμεις τους, για να διώξουμε τον δυνάστην, πολεμώντας τον με όλα τα όπλα που έχουμε στην διάθεσιν μας, γιατί ο εχθρός δεν φεύγει από το νησί μας με τες ανοησίες που λέγει το ΑΚΕΛ, με αγώνα... ειρηνικό... ενιαίο... παλλαϊκό... δημοκρατικό και άλλα τέτοια κουρουφέξαλα και φυλλάδες που γεμίζουν από μελάνι.

Γι'αυτό κάμαμε εθνικό προσκλητήριο ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των Κυπρίων Ελλήνων και τότε ακούσαμε το "παρών" από όλους τους αγνούς πατριώτες των πόλεων και των χωριών και ιδία από την αγνήν αγροτιά και εργατιά. Ελειπαν μόνον η ηγεσία του ΑΚΕΛ με μερικούς φανατικούς της αριστεράς, οι οποίοι μόλις βάλαμε την πρώτη δυναμίτιδα στα στρατιωτικά έργα των Αγγλων μας βρίζανε μαζί με τους Αγγλους, ως "βαρελότους" και "ψευτοδιγενήδες". Και όμως είναι εκείνοι που φωνάζουν "κάτω οι βάσεις των Αγγλων στην Κύπρο", αλλά υποκριτικά και μόνον με λόγια όχι όμως με ψυχή και έργα.

Τους καταγγείλαμε πρό τινων μηνών με συγκεκριμένα στοιχεία της προδοσίας των, την οποίαν συνέχισαν καθ' όλην την διάρκειαν του αγώνος μέχρι σήμερον. Δεν κατώρθωσαν να δικαιολογήσουν μερικές συγκεκριμένες κατηγορίες που τους εκοινοποιήσαμεν. Τους είπαμε ακόμη ότι έχουμε ατράνταχτα στοιχεία της προδοσίας της ηγεσίας του ΑΚΕΛ στα χέρια μας, και ότι εάν το ΑΚΕΛ νομίζει ότι το κατηγορούμε αδίκως και θέλει να απολογηθή τώρα, είμεθα έτοιμοι να τα δημοσιεύσουμε με την ρητήν υπόσχεσιν ότι, εάν αι κατηγορίαι αποδειχθούν ψευδείς τότε να χαρακτηρισθούμε συκοφάνται άλλως το ΑΚΕΛ να αυτοδιαλυθή ως προδοτικόν. Και το ΑΚΕΛ αντί να δώση συγκεκριμένην απάντησιν μας έδωσε την εξής ενοχοποιητικήν γι' αυτό, γιατί δεικνύει υπεκφυγήν: Το ΑΚΕΛ δεν ζητά από κανένα πιστοποιητικό πατριωτισμού.

Παρ' όλα ταύτα και παρ' όλας τας προειδοποιήσεις μας, η προδοσία του ΑΚΕΛ εναντίον αγωνιστών της ΕΟΚΑ εσυνεχίσθη και μάλιστα τώρα οργανωμένη και υπό την πλήρη κατεύθυνσιν της αναδιοργανωθείσης υγείας του ΑΚΕΛ.

Κατόπιν τούτου και για να ξεσκεπαστή πλέον το ΑΚΕΛ απέναντι όλων των Ελλήνων, είμεθα υποχρεωμένοι εντός των προσεχών ημερών να κυκλοφήσουμεν την ΜΑΥΡΗΝ ΒΙΒΛΟΝ της προδοσίας του με συγκεκριμένα στοιχεία, είναι ανάγκη ο ελληνισμός να γνωρίση ποίος προδίδει τον αγώνα του Κυπριακού λαού.

Και ερχόμεθα τώρα εις τα πρόσφατα γεγονότα της Λύσης και Κώμας Γιαλού, τα οποία εν συντομία έχουν ως εξής:

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ: Την 15ην και 16ην Ιανουαρίου (1958) δύο μέλη του ΑΚΕΛ εφώναζαν δημόσια ονόματα μελών μας με τη απειλήν ότι δεν θα γλυτώσουν και θα προδώσουν. Τρεις ημέτεροι ένοπλοι φέροντες και ρόπαλα συνέλαβον τον ένα εκ τούτων και τον εξυλοκόπησαν, αφού προηγουμένως του ανεκοίνωσαν διά ποίον λόγον το κάμνουν, και ήσαν έτοιμοι να αποχωρήσουν, ότε αριστεροί ειδοποίησαν τους απειλούντας αριστερούς να απέλθουν. Αντί τούτου οι τελευταίοι άρχισαν απειλητικώς να κυκλώνουν τους ημετέρους, οι οποίοι εν τούτοις δεν έκαμαν χρήσιν των όπλων, παρά μόνον όταν εις αριστερός κρατών μάχαιραν επετέθη εναντίον ημετέρου όστις τότε ηναγκάσθη να του καταφέρη αρχικώς κτύπημα στην κεφαλή και είτα να πυροβολήση διά να αμυνθή.

ΧΑΡΑΥΓΗ 5 2 1958

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΩΜΑΣ ΓΙΑΛΟΥ: Την 14ην 1 1958 αριστεροί απεκάλυψαν ονόματα μελών μας. Ημέτεροι εισήλθον εντός καφενείου με σκοπόν να κάμουν συστάσεις και διέταξαν τους θαμώνας να εγερθούν. Αντί τούτου αριστεροί ήρχισαν να κοροϊδεύουν, εις δε τούτων επεχείρησε να αφοπλίση ημέτερον όστις ηναγκάσθη τότε να τον πυροβολήση, διότι παρά τας επανειλημμένας προειδοποιήσεις του, εξηκολούθει να τον πλησιάζη".

Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια των γεγονότων και οιαδήποτε εσκεμμένη διαστρέβλωσις τούτων υπό του ΑΚΕΛ αποτελεί προσπάθειαν συγκαλύψεως συνενοχής. Η ΕΟΚΑ, δεν φοβείται τίποτε και τα πάντα λέγει με παρρησίαν, δεν ψεύδεται διότι το ψεύδος είναι ξένον προς αυτήν.

Τα γεγονότα όμως αυτά τα οποία δεν είχον κανένα σκοπόν να κτυπήσουν ωρισμένην τάξιν ή ιδεολογίαν, αλλά απλώς ωρισμένους προδότας, ηθέλησε να εκμεταλλευθή το ΑΚΕΛ και να πη ότι η ΕΟΚΑ εκήρυξε πόλεμον εναντίον των μελών του. Η ΕΟΚΑ το εδήλωσε και το δηλώνει ακόμη μια φορά: Δεν πρόκειται να πειράξουμε κανένα οιαδήποτε πολιτικά φρονήματα και εάν έχη, είτε κομμουνιστής είναι ούτος είτε εθνικόφρων, είτε σοσιαλιστής, αλλά θα κτυπήσουμε οιονδήποτε ο οποίος αντιδρά εις το έργον μας, είτε δεξιόν, είτε αριστερόν, είτε ακόμη και εκείνους που τους συγκαλύπτουν στες τάξεις των και τους υπερασπίζονται.

Η Οργάνωσις μας δεν στρέφεται εναντίον των αριστερών ως θέλει να την παρουσιάση η Ακελική ηγεσία, αλλά κατά συγκεκριμένων ατόμων της αριστεράς, καταστάντων ενόχων έναντι της εθνικής υποθέσεως, δεν υπάρχει σχέδιον "εξοντώσεως της αριστεράς" εκ μέρους μας ως φωνάζει η ηγεσία του ΑΚΕΛ, αλλά σχέδιον εξοντώσεως των εθνικώς αναξίων" είτε αριστεροί είναι ούτοι είτε δεξιοί.

Ολαι αι υστερικαί κραυγαί της ηγεσίας του ΑΚΕΛ περί δήθεν κινδύνου της αριστεράς, ένα σκοπόν έχουν: Να φανατίσουν τους ολίγους οπαδούς της και να τους τυφλώσουν εναντίον μας, ώστε να τους παρασύρη εις τα προδοτικά σχέδια της, τα οποία προπαρασκευάζει μετά των Αγγλων. Και διά να αποδείξουμε ότι εμείς έχουμε δίκαιον κάμνουμε την εξής πρότασιν: Εάν οι αριστεροί δεν προδίδουν μέλη της ΕΟΚΑ τότε οιονδήποτε μέλος της τους ήθελε θίξει, τούτο θα πέση υπό τας σφαίρας της ιδίας της Οργανώσεως.

Εμπρός λοιπόν κ. Ζιαρτίδη και Σία σας παρουσιάζεται θαυμασία ευκαιρία να παύση η δίωξις σας για την οποίαν, ως λέγετε τόσον ενδιφέρεσθε, εφόσον δεν το πράττετε, αλλά τουναντίον παροτρύνετε, τους δικούς σας να προδίδουν θα σας χτυπάμε ως προδότας.

Αλλά η ηγεσία του ΑΚΕΛ σήμερα θέλει να διεξαγάγη ταξικόν και κομματικόν αγώνα, γι' αυτό τα ανωτέρω γεγονότα της Δύσης και Κώμας Γιαλού τα άρπαξε για αφορμή, για να προχωρήση μέχρι νέας προδοσίας και να ξεγυμνωθή μπροστά σ'όλους ως προς τους σκοπούς της και τας σχέσεις της με τους Αγγλους.

Ετσι αι εκδηλώσεις που επηκολούθησαν αμέσως τα γεγονότα μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι αυταί ήσαν προσχεδιασμέναι και έλιπε μόνον η εφαρμογή την οποίαν η ηγεσία του ΑΚΕΛ εύρε στα γεγονότα Λύσης και Κώμας Γιαλού.

Και η συμπαιγνία ΑΚΕΛ με τους Εγγλέζους εξελίσσεται με ταχύτητα κινηματογραφικής ταινίας με την διαφοράν ότι αμφότερα τα ένοχα μέρη, από τον ενθουσιασμό τους για την ευκαιρίαν που τους επαρουσιάσθη για να κτυπήσουν τον αγώνα μας, δεν κατώρθωσαν να κάμουν καλήν πλοκήν και να τηρήσουν τουλάχιστον τους τύπους και να μη αποκαλυφθούν.

Ο εργατοκάπηλος Ζιαρτίδης για την προδοσίαν του οποίου θα ασχοληθούμε στην ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ που πρόκειται προσεχώς να κυκλοφορήση έβγαλε μανιφέστο προς τους

ΧΑΡΑΥΓΗ 25 5 1958

ολίγους εργάτας που μπόρεσε να παρασύρη, έτρεξε στας πόλεις για να βγάλη λόγους. Στην Λεμεσο μαζί με τον βλαχοδήμαρχον της έβαλε λόγο καθ' ην στιγμήν η επικουρική αστυνομία εκανόνιζε την κίνησιν της τροχαίας για να μη ενοχοποιούν οι ομιληταί, και όπου αμφότεροι κατεφέρθησαν εναντίον της εθναρχίας και του Διγενή υπό τα μειδιάματα των επικουρικών.

Το πιο εύκολο πράγμα, είπε ο Ζιαρτίδης, είναι να φορέση κανείς την μάσκα, να πάρη ένα πιστόλι και να κρυφτή σε μια γωνιά για να σκοτώση, καθώς ακόμη να πάρη ένα στέγκαν. Αυτοί είναι ψευδοαγωνιστές. Πάντοτε τους κατεδικάζαμεν και το ίδιο επαναλαμβάνουμε και σήμερα.

Να λοιπόν, πώς βλέπουν οι εργοτοκάπηλοι του ΑΚΕΛ τον υπέροχον αγώνα του Κυπριακού λαού, τον οποίον εξύμνησε σύμπασα η ανθρωπότης, πλην των Ακελικών. Και αυτή ακόμη η Μόσχα στο περασμένο φεστιβάλ της υπεδέχθη την Κυπριακήν αντιπροσωπείαν με την φωνήν: "ΕΟΚΑ- Διγενής" και ως "ήρωας που χύνουν καθημερινως το αίμα υπέρ της απελευθερώσεως της Κύπρου" με την διαφοράν ότι στην Κυπριακήν αντιπροσωπείαν δεν ανήκε κανείς στην παράταξιν που έχυσε το αίμα της, αλλά σ' εκείνην η οποία προδίδει τους αγωνιστάς.

Είπαμε και άλλοτε ότι ο Ζαχαριάδης αντικαστεστάθη από την ηγεσίαν του Κ.Κ.Ε. και για τον λόγον ότι δεν κατώρθωσε να πάρη από τα χέρια του ΔΙΓΕΝΗ το Κυπριακόν κίνημα.

Στην Λευκωσίαν τα γεγονότα εξελίχθησαν κατά τρόπον περισσότερον προδοτικόν. Οι έξαλλοι Ακελικοί υπό την προστασίαν επικουρικών και Αγγλων παρήλαυνον με κραυγάς: "Κάτω η τρομοκρατία", "ζήτω το ΑΚΕΛ". Και ενώ το ΑΚΕΛ είναι προγραμμένον ουδείς από τους φωνασκούντας συνελήφθη, ενώ ένας Εοκίτης αρκεί απλώς να κατηγορηθή ότι είναι μέλος μας, για να πάη τρία χρόνια στο "φρέσκο".

Τα γεγονότα αυτά τα εξεμεταλλεύθη ο αγγλικός τύπος, ο δε Λέννοξ Μπόϊντ στην αγγλική Βουλή ανήγγειλε ότι έχει "ευχάριστα νέα από την Κύπρο" και ότι οι αριστεροί απεκάλυψαν τώρα τους μασκοφόρους.

Μερίδα των εν Κύπρω Αγγλων την εμπνέει η αισιοδοξία κατόπιν των γεγονότων, ότι ελπίζουν να έχουν συνεργασίαν με την αριστεραν παράταξιν. Και ο Ζιαρτίδης συνεχίζων τον κατήφορον που πήρε, αφού νομίζει πως είναι ηγέτης, καταρρεύσαντος ήδη κόμματος, παρουσιάσθη στον Κυβερνήτην να πη όλες τις ανοησίες και μόνον ένα πράγμα δεν είπε, το Πανελλήνιον αίτημα της ΑΥΓΟΔΙΑΘΕΣΕΩΣ. Εκεί μάλιστα βρήκε την περίστασι: Να πη στον Φουτ ότι "δεν ευνοεί την ένταση (δηλ. τον αγώνα που διεξάγει ο Κυπριακός λαός) γιατί απ' αυτήν δεν μπορεί να πραγματοποιηθή πρόοδος στην εξεύρεσι διεξόδου από το σημερινόν αδιέξοδον.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι στη δυσκολώτερη καμπή του Κυπριακού αγώνος βάλλουν εναντίον του. Και έχουν την αναίδειαν να ζητούν σήμερα να δουν τον Μακάριον, τον οποίον μόλις χθες ύβριζον.

Αυτοί, αρνηταί του αγώνος επί τρία έτη, εφαντάσθησαν τώρα ότι μπορούσαν να δώσουν μαζί με τους Αγγλους την χαριστικήν βολήν εναντίον του αγώνος μας, για να εξυπηρετήσουν κομματικά συμφέροντα και θέλουν να μας κατηγορήσουν ως διασπαστάς εκείνοι, οι οποίοι δεν είχαν καμμίαν σχέσιν με τον αγώνα τον οποίον μόνοι μας διεξάγομεν χωρίς την αριστεράν παράταξιν και τον οποίον κάθε μέρα υβρίζουν.

Αυτοί, αρνηταί του αγώνος επί τρία έτη, εφαντάσθησαν τώρα ότι μπορούσαν να δώσουν μαζί με τους Αγγλους την χαριστικήν βολήν εναντίον του αγώνος μας, για να εξυπηρετήσουν κομματικά συμφέροντα. Και θέλουν να μας κατηγορήσουν ως διασπαστάς εκείνοι, οι οποίοι δεν είχαν καμμίαν σχέσιν με τον αγώνα τον οποίον μόνοι μας διεξάγομεν χωρίς την αριστεράν παράταξιν και τον οποίον κάθε μέρα υβρίζουν.

Η εργατική τάξις, η πραγματική εργατιά, και η οποία είναι εκείνη, ήτις ηγωνίσθη στας τάξεις της ΕΟΚΑ, ουδεμίαν σχέσιν έχει με τους επαγγελματίας ηγέτας του ΑΚΕΛ, οι οποίοι ηθέλησαν να την παραπλανήσουν, κρατώντας αυτήν μακράν του αγώνος.

Ολοι οι Ελληνες οι οποίοι πονούν, τον αγώνα του Κυπριακού λαού και αναγνωρίζουν τας θυσίας του, είτε δεξιοί είτε αριστεροί ας ενωθούν αφίνοντες τους εργτοκαπήλους μόνους. Αριστεροί και δεξιοί ας δώσουν τα χέρια για συνεργασία, όπως έγινε στο Τρίκωμο και Γιαλούσα. Και τότε ενωμένοι θα προχωρήσουμε στην νίκην. Νυν υπέρ πάντων αγών.

Δηλούμεν όμως για μια ακόμη φορά, ότι δεν θα ανεχθούμε κανένας να προδίδη τον αγώνα μας σε οποιανδήποτε παράταξιν και εάν ανήκει, γιατί θα κτυπήσουμε όχι μόνον αυτόν, αλλά και εκείνους που κρατούν στις τάξεις τους τέτοια καθάρματα και τα συγκαλύπτουν υπό τον μανδύαν του κόμματος ή της οργανώσεως. Γιατί και εκείνοι που τους υπερασπίζονται είναι και αυτοί προδόται.

ΕΟΚΑ