Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

28.5.1956: Οι Αγγλoι διχoτoμoύv τη Λευκωσία με τηv τoπoθέτηση συρματoπλεγμάτωv στoυς δρόμoυς πoυ oδηγoύσαv από τηv ελληvική συvoικία στηv τoυρκική και ταvάπαλιv.

S-1142

28.5.1956: ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΔΙΧΟΤΟΜΟΥΝ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΝΑΠΑΛΙΝ

Την τακτική του διαίρει και βασίλευε εφάρμοσαν οι Αγγλοι όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στη γεωγραφία.

Οι βρετανοί τοποθετούν συρματοπλέγματα σε γνωστές διόδους της Λευκωσίας και σε μερικά λεπτά μπορούν να διαμοιράσουν την πόλη στα δύο διχοτομώντας την

Με την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ, εφαρμόζοντας την τακτική αυτή εγκολπώθηκαν πιο ουσιαστικά την τουρκική κοινότητα την οποία πάντα υποστήριζαν σαν αντίβαρο προς τους Ελληνες που ζητούσαν την Ενωση.

Πολλοί Τούρκοι ενεγράφησαν στο Επικουρικό Σώμα της Αστυνομίας και, όπως ήταν φυσικό, υπακούοντας στις οδηγίες των Αγγλων, καταπολεμούσαν τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.

Η ΕΟΚΑ απάντησε με κτυπήματα εναντίον των Επικουρικών αυτών, για να τους τρομοκρατίσει και το αποτέλσμα ήταν να οξυνθούν οι σχέσεις των δυο κοινοτήτων στη Λευκωσία αρχικά και αργότερα στις άλλες πόλεις και την ύπαιθρο.

Η απάντηση των Τούρκων στα πλήγματα της ΕΟΚΑ ήταν λεηλασίες και κάψιμο καταστημάτων, και στη συνέχεια δολοφονίες Ελλήνων, που όξυναν όλο και περισσόρτερο τις σχέσεις των δυο κοινοτήτων ακόμα περισσότερο.

Για τον ένα ή τον άλλο λόγο οι Αγγλοι ανακοίνωσαν στις 28 Μαϊου 1956 σχέδιο διχοχόμησης της Λευκωσίας- σχεδιο που εφάρμοσαν την επομένη.

Συρματοπλέγματα τοποθετήθηκαν στους διάφορους δρόμους που οδηγούσαν από την ελληνική συνοικία της Λευκωσίας στην τουρκική, ενώ αφέθηκαν μόνο πέντε είσοδοι επικοινωίας, οι οποίες σε δεδομένη στιγμή κλείονταν στα γρήγορα και χωριζόταν η Λευκωσία σε δυο τομείς.

Εφημερίδα ΚΥΠΡΟΣ 28 Μαϊου 1956

Από τις μέρες αυτές άρχισε να δημιουργείται το πρώτο προσφυγικό πρόβλημα όταν Ελληνες ή Τούρκοι που βρίσκονταν σε ευαίσθητες περιοχές αναγκάζονταν να μετακινούνται σε άλλες.

Οι συγκρούσεις κορυφώθηκαν το καλοκαίρι του 1958 με μαζικότερες δολοφονίες και από τις δυο πλευρές ενώ συνεχίζονταν οι καταστροφές περιουσιών.