Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

30.4.1953: Οι Γιώργoς Χριστoδoυλίδης και Iάκωβoς Φαίδωvoς ηγoύvται τωv ψηφoδελτίωv της Αριστεράς και της δεξιάς στη Λάρvακα.

S-985

30.4.1953: ΟΙ ΓΕΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΙΑΚΩΒΟΣ ΦΑΙΔΩΝΟΣ ΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

Γεώργιος Χριστοδουλίδης

Στη Λάρνακα, τα πράγματα κατά την περίοδο πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαϊου του 1953, δεν ήσαν τόσο ρόδινα για την δεξιά. Προπύργιο της Αριστεράς η Λάρνακα πάντα αναδείκνυε δικό της δήμαρχο με τη συνεργασία άλλων παραγόντων της δεξιάς. Ο τελευταίος δήμαρχος Λύσος Σανταμάς είχε αποσκιρτήσει από την αριστερά και η εξεύρεση του κατάλληλου υποψηφίου ήταν και για την αριστερά κάποιο πρόβλημα, αλλά και για τη δεξιά που αγωνιζόταν να θέσει τέρμα στην κυριαρχία της Αριστεράς στην πόλη του Ζήνωνα.

Η Δεξιά απευθύνθηκε προς το Ζήνωνα Δ. Πιερίδη, αλλά αυτός απέρριψε την πρόταση με ευγενικό τρόπο (13. 3. 53):

"Εν πρώτοις οφείλω να εκφράσω τας θερμάς μου ευχαριστίας προς την 40μελή επιτροπή, ήτις ομοφώνως μου έκαμε την υψίστην τιμήν να με υποδείξη ως ηγέτην του εθνικόφρονος συνδυασμού διά τας προσεχείς δημοτικάς εκλογάς Λάρνακος. Λόγοι πολλοί και διάφοροι ανώτεροι της θελήσεως μου, με αναγκάζουν να μη αποδεχθώ την προσφερθείσαν τιμήν. Ομολογώ ότι με εξαιρετικήν λύπην, πράττω τούτο, αλλά επί του παρόντος είναι απολύτως αδύνατον να αναθεωρήσω την από πολλοί ληφθείσαν απόφασιν μου, ως πολλάκις εδήλωσα τούτο εις στενούς μου φίλους ως επίσης εδήλωσα αμέσως και εις την επισκεφθείσαν με αντιπροσωπείαν κατά την νύκτα της 5ης Μαρτίου.

Επιθυμώ να προσθέσω ότι το ενδιαφέρον μου και η συμβολή μου διά την πρόοδον της αγαπητής μου πόλεως θα παραμείνουν αμείωτα και δεν θα αρνηθώ τας υπηρεσίας μου διά τα συμφέροντα ταύτης ιδιαιτέρως και διά τα γενικώτερα συμφέροντα της Νήσου μας μέχρι της εθνικής αυτής αποκαταστάσεως".

Προς όλους εκείνους οι οποίοι εξεδήλωσαν το αγνόν των ενδιαφέρον, την αγάπην των και υποστήριξιν των εκφράζω τας απείρους μου ευχαριστίας".

(Μεταγλώττιση)

"Πρώτα οφείλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς την 40μελή επιτροπή, η οποία ομόφωνα μου έκαμε την ύφιστη τιμή να με υποδείξει ως ηγέτη του εθνικόφρονος συνδυασμού για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές Λάρνακας. Λόγοι πολλοί και διάφοροι ανώτεροι της θέλησης μου, με αναγκάζουν να μη αποδεχθώ την τιμή που μου προσφέρθηκε. Ομολογώ ότι με εξαιρετική λύπη, το κάμνω αυτό, αλλά επί του παρόντος είναι απόλυτα αδύνατο να αναθεωρήσω την απόφαση που πήρα εδώ και πολύ καιρό, όπως δήλωσα πολλές φορές τούτο σε στενούς μου φίλους όπως επίσης εδήλωσα αμέσως και στην αντιπροσωπεία που με επισκέφθηκε κατά την νύκτα της 5ης Μαρτίου.

Επιθυμώ να προσθέσω ότι το ενδιαφέρον μου και η συμβολή μου για την πρόοδο της αγαπητής μου πόλης θα παραμείνουν αμείωτα και δεν θα αρνηθώ τις υπηρεσίες μου για τα συμφέροντα της ιδιαίτερα και για τα γενικότερα συμφέροντα της Νήσου μας μέχρι την εθνική της αποκατάσταση.

Προς όλους εκείνους οι οποίοι εκδήλωσαν το αγνό τους ενδιαφέρο, την αγάπη τους και υποστήριξή τους εκφράζω τις άπειρες μου ευχαριστίες".

Υστερα από διεργασίες που κράτησαν για αρκετές ημέρες τελικά η Δεξιά καθόρισε ως υποψήφιο δήμαρχο της τον Ιάκωβο Φαίδωνος και αντιδήμαρχο το Μιχαλάκη Χαχολιάδη με υποψηφίους συμβούλους τους Αλκη Δημητρίου, Κύπρο Οικονομίδη, Αντώνιο Γ. Λοϊζου, Ευάγγελο Μούσκο και Κόκο Χειμωνίδη.

ΚΥΠΡΟΣ 7 10 1952

Ο συνδυασμός έφερε την ονομασία "Λαϊκό Εθνικό Μέτωπο".

Αρχικά η Αριστερά επέλεξε ως υποψήφιο δήμαρχο της ή του "Συνδυασμού Εθνικής Ενότητας", όπως ονομαζόταν ο συνδυασμός που υποστήριζε, το γιατρό Μ. Χατζημιχάλη, ο οποίος, ωστόσο, αποσύρθηκε αργότερα. Τελικά σε σύσκεψη που έγινε στις 27 Απριλίου αποφασίστηκε όπως του συνδυασμού ηγηθεί ο χειρούργος γιατρός Αννίβας Φράνσις με υποψήφιο αντιδήμαρχο το φαρμακοποιό Γεώργιο Ευαγγελίδη και δημοτικούς συμβούλους τους Κώστα Σιακαλλή, δικηγόρο, Ανδρέα Παπαϊωάννου, έμπορο, Χρ. Στυλιανού υφασματοπώλη, Γ. Χριστοδουλίδη και Δημητράκη Φωτίου.

Η απόφαση για τους υποψηφίους λήφθηκε σε σύσκεψη στο οίκημα της Αριστεράς στη Λάρνακα και σύμφωνα με το "Νέο Δημοκράτη" (29.4.53).

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τονιζόταν ότι "ο συνδυασμός περιλαμβάνει πρόσωπα γενικής εκτιμήσεως εν τη πόλει μας και αντιπροσώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων του λαού μας" και "είμεθα βέβαιοι ότι θα τύχη της πλέον ενθέρμου υποδοχής και υποστηρίξεως".

Αργότερα ο υποψήφιος δήμαρχος άλλαξε για τρίτη φορά. Ο Αννίβας Φράνσις αποχώρησε και ο συνδυασμός της Αριστεράς ανασχηματίστηκε και πάλι την ηγεσία του ανέλαβε ο καθαρά κομματικός παράγοντας και στέλεχος του ΑΚΕΛ Γεώργιος Χριστοδουλίδης.

Ο Φράνσις αποσύρθηκε από τον συνδυασμό, αλλά υπέβαλε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος ελπίζοντας όπως δήλωσε ότι θα επιτύγχανε τον καταρτισμό παγκομματικού συνδυασμού.

Σε δήλωση του ανέφερε:

"Κύριος λόγος για την υποβολή της υποψηφιότητός εκ μέρους μου (ως ανεξαρτήτου υποψηίου) είναι διότι πιστεύω ότι δεν εξέλιπε κάθε ελπίδα προς την επίτευξιν ενός πακγκομματικού συνδυασμού και προς αυτήν την κατεύθυνσιν θα καταβάλω και την υστάτην προσπάθειαν".

Η απόφαση λήφθηκε στις 30 Απριλίου 1953 και το ψηφοδέλτιο της Αριστεράς αποτελούσαν τώρα οι Γ. Χριστοδουλίδης, Δ. Φωτίου, Α. Παπαϊωάννου, Λοϊζος Ιωάννου, Α. Μιχαηλίδης, Π. Στυλιανού και Α. Μιχαήλ.

Οι ελπίδες όμως τόσο του Φράνσις όσο και της Αριστεράς για παγκομματικό συνδυασμό δεν έμελλε να πραγματοποιηθούν και οι δυο παρατάξεις υπέβαλαν τις υποψηφιότητες τους και ρίφθηκαν στον προεκλογικό αγώνα. Ανεξάρτητοι εκτός από τον Φράνσις υπέβαλαν υποψηφιότητα και οι Γεώργιος Γαβριηλίδης και Αγις Μαραθεύτης.