Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

21.6.1947: Ο Λεόvτιoς καταβάλλει στηv Αριστερά από τoυς μισθoύς τoυ όλα τα έξoδα της πρoεκλoγικής εκστρατείας.

S-779

21.6.1947: Ο ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥ, ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ

Ματθαίος Παπαπέτρου: Εισέπραξε όλα τα έξοδα για την εκλογή του Λεόντιου από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο

Παρά τις διαφωνίες που ξέσπασαν μεταξύ του ΑΚΕΛ και γενικά της Παράταξης Εθνικής Συνεργασίας και των υποστηρικτών του ευρύτερα γύρω από τη γραμμή στο θέμα της συμμετοχής ή όχι στη Διασκεπτική Συνέλευση και παρά το γεγονός ότι με τους Νόμους της Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος ή οποιοσδήποτε ιερωμένος δεν λαμβάνει μέρος σε προεκλογική εκστρατεία, ο Λεόντιος προέβη σε μια συγκλονιστική όσο και πρωτοφανή για τα εκκλησιαστικά θέσμια ενέργεια: Πλήρωσε και όλα τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας που είχαν φθάσει στο τρομοκρατικό ποσό των 351 λιρών που είχε κάμει η Παράταξη Εθνικής Συνεργασίας με επικεφαλής τον Ιωάννη Κληρίδη, δείχνοντας με την ενέργεια του αυτή ότι είχε ενεργήσει το λιγότερο ως κομματάρχης και Λαϊκός.

Ωστόσο από τα έξοδα αυτά ο Λεόντιος πλήρωσε μόνο τις 270, ενώ τα υπόλοιπα είχαν εξασφαλισθεί από εισφορές υποστηρικτών του Λεοντιακού Μετώπου.

Η καταβολή των εξόδων από τον Λεόντιο έγινε την επομένη της ενθρόνισης του δηλαδή στις 21 Ιουνίου 1947, αλλά οι πληροφορίες ήλθαν στην επιφάνεια αργότερα και κυρίως μετά το θάνατο του που δεν άργησε καθόλου να ρθει.

Απόδειξη καταβολής εξόδων για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές από τον οδηγό Δημοσθένη Ιωάννου από την Παναγιά

Ως μεσάζων για αποπληρωμή των διαφόρωνλογαριασμών ανέλαβε ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος της Χρυσορογιάττισας.

Τα χρήματα εισέπραξαν οι κατά τόπους υποστηρικτές του όπως ο γιατρός Μ. Παπαπέτρου στην επαρχία Λευκωσίας και συνοδοιπόρος του ΑΚΕΛ μαζί με τον Ιωάννη Κληρίδη στο δημαρχείο Λευκωσίας, ο Φειδίας Κυριακίδης στη Λεμεσό και οι Σ. Μαρκίδης και Δημοσθένης Ιωάννου.

Για να καλύψει τα έξοδα αυτά ο Λεόντιος χρησιμοποίησε δικά του χρήματα αποσύροντας από το ταμείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής όλους τους μισθούς του μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η ενέργεια του αυτή προκάλεσε αμέσως έντονες αντιδράσεις από τη Δεξιά η οποία κατήγγειλε ότι είχε γίνει σιμωνία, δηλαδή έγινε εκμετάλλευση της θείας χάριτος ή των εκκλησιαστικών πραγμάτων.

Η Αριστερά δεν έκαμε καμμιά προσπάθεια για να αρνηθεί ότι ο Λεόντιος κατέβαλε όλα τα έξοδα που είχε καταβάλει το εκλογικό της Επιτελείο.

Αντίθετα στις 13 Αυγούστου ο "Δημοκράτης", (όπως και άλλες εφημερίδες) εφημερίδα που πρόσκειτο στο ΑΚΕΛ, σε σημείωμα του τόνιζε ότι η διαφωτιστική εκστρατεία απαιτούσε έξοδα (μεταφορικά και εκτυπωτικά) και ότι αυτά τα πλήρωσε ο Δεσπότης από τον προσωπικό του λογαριασμό ύστερα από επιθυμία του ιδίου, διότι νόμισε ότι ήταν ζήτημα αξιοπρέπειας για τον ίδιο.

Πρόσθετε η ίδια εφημερίδα:

" Επομένως προθυμοποιηθείς να πληρώση εκουσίως και αβιάστως τα ανωτέρω έξοδα ενήργησεν ως Κύριος".

Αλλά και ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος που είχε αναλάβει την καταβολή των εξόδων του προεκλογικού αγώνα επιβεβαίωσε την ίδια μέρα:

"Χάριν της αληθείας και ίνα λάβουν γνώσιν πάντες οι τιμώντες την άληστον και ιεράν μνήμην του αδίκως απολεσθέντος Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου Λεοντίου προβαίνω εις την παρούσαν δήλωσιν ίνα αποκαταστήσω τα πράγματα εις την θέσιν των και ίνα καταπαύση πας ανίερος θόρυβος και ιερόσυλος κομματική εκμετάλλευσις πέριξ του γεγονότος της πληρωμής των εξόδων άτινα εγένοντο υπό των Ε. Επιτροπειών του Παγκυπρίου Λεοντιακού Μετώπου εκ μέρους του εκλιπόντος (Ο Λεόντιος είχε ήδη αποβιώσει) προς αυτάς δηλώ δημοσία ότι:

1. Αμέσως την επομένην της ενθρονίσεως του ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος με εκάλεσε και μοι έδωσε την επίμονον και ρητήν εντολήν να κανονίσω εξοφλών παν έξοδον δαπανηθέν υπό παντός φίλου αυτού και υπσστηρικτού της υποψηφιότητος του ως και υπό των κατ' επαρχίας επιτροπειών του Π. Λ. Μετώπου.

Η απόδειξη εισπραξης των δαπανών για την προεκλογική εκστρατεία του Λεόντιου, από το γιατρό και πρόεδρο του ΕΑΣ , Μ. Παπαπέτρου

2. Κατόπιν διαβιβασθείσης παρακλήσεως του μέσον μου προς τον Αγιον Εξαρχον Αχιεπισκοπής μοι εμέτρησεν ούτος διά λογαριασμόν του εκλιπόντος 270 λίρας προς εξόφλησιν λογαριαμσού εξόδων της Επ. Επιτροπείας Λευκωσίας άτινα ανήρχοντο εις το ποσόν τούτου. Εκ του ως άνω ποσού των εξόδων ο ιατρός Μ. Παπαπέτρου εδέχθη και έλαβε παρ' εμού 200 λίρας κατά την 24ην 6 1947, αρνηθείς να δεχθεί και τας υπολοίπους 70 αποτελούσας το πρώτον προεκλογικόν ταμείον απαρτισθέν εκ προσωπικών εισφορών μελών της Ε. Επιτροπείας Λευκωσίας.

3. Εκτελών ομοίως ρητήν και επίμονον εντολήν του Μακαριωτάτου κατά την 26ην 6 1947 μετέβην εις Κτήμα και εζήτησα να εξοφλήσω τον λογαριασμόν εξόδων της Ε. Επιτροπείας Λεοντιακού Μετώπου Πάφου, όστις ανήρχετο εις το ποσό των 166 λιρών ήτοι 120 δαπανηθείσας εις αγώνα ως και εκτυπωτικά πάσης φύσεως και 46 λίρας εξοφλήσαντες τον λογαριασμόν αυτόν μόνο διά 120 λίρας.

4. Εκτελών ομοίως ρηθείσαν εντολήν του Μακαρίτου επικοινώνησα μετά του κ. Φειδία Κυριακίδη διά τον ίδιον σκοπόν και διεκανόνισα ώστε να

Απόδειξη είσπραξης των εξόδων για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές στην επαρχία Πάφου

θεωρηθή εξοφλημένος ο λογαριασμός Λεμεσού, ανερχόμενος εξ 125 λίρας μόνον διά 65 λίρας του υπολοίπου ποσού των 60 μη γενομένου δεκτού ως αποτελούντος προσωπικάς εισφοράς των φίλων του αειμνήστου εις τον εκλογικόν αγώνα.

5. Ουδεμία απαίτησις εξ όσων γνωρίζω ηγέρθη εκ μέρους οιουδήποτε των φίλων του Μακαρίτου προς πληρωμήν των δαπανηθέντων διά την εκλογήν του, ο ίδιος όμως τελείως αυτοβούλως και μη επιθυμών να επιβαρύνη κανέναν εκ των φίλων του ΕΠΕΜΕΙΝΕ και με διέταξε να διακανονίσω πάντα λογιαριασμόν αφορώντα την εκλογήν του, ακολουθών το σύστημα πάντων των προηγηθέντων Αρχιεπισκόπων, οίτινες εθεώρουν υποχρέωσιν των να εξοφλήσουν τα δαπανηθέντα εκ μέρους τρίτων διά την εκλογήν αυτών.

(Μεταγλώττιση)

Επιστολή του Φειδία Κυριακίδη για τις δαπάνες που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία του Αρχιεπισκόπου Λεόντιου στην επαρχία Λεμεσού

"Για χάρη της αλήθειας και για να λάβουν γνώση όλοι όσοι τιμούν την άληστη και ιερή μνήμη του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Λεοντίου που χάθηκε άδικα προβαίνω στην παρούσα δήλωση για να αποκαταστήσω τα πράγματα στη θέση τους και για να καταπαύσει κάθε ανίερος θόρυβος και ιερόσυλη κομματική εκμετάλλευση γύρω από το γεγονός της πληρωμής των εξόδων τα οποία έγιναν από τις Ε. Επιτροπείες του Παγκυπρίου Λεοντιακού Μετώπου από μέρους του εκλιπόντος (Ο Λεόντιος είχε ήδη αποβιώσει) προς αυτές δηλώνω δημοσία ότι:

1. Αμέσως την επομένη της ενθρόνισης του ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος με κάλεσε και μου έδωσε την επίμονη και ρητή εντολή να κανονίσω εξοφλώντας κάθε έξοδο που δαπανήθηκε από κάθε φίλο του και υποστηρικτή της υποψηφιότητας του ως και από τις κατά επαρχίες επιτροπείες του Π. Λ. Μετώπου.

2. Υστερα από παράκληση του μέσο μου προς τον Αγιο Εξαρχο Αχιεπισκοπής μου μέτρησε αυτός για λογαριασμό του εκλιπόντος 270 λίρες προς εξόφληση λογαριαμσού εξόδων της Επ. Επιτροπείας Λευκωσίας τα οποία ανήρχοντο στο ποσό αυτό. Από το πιο πάνω ποσό των εξόδων ο γιατρός Μ. Παπαπέτρου δέχθηκε και πήρε από μένα 200 λίρες κατά τις 24 6 1947, αλλά αρνήθηκε να δεχθεί και τις υπόλοιπες 70 που αποελούσαν το πρώτο προεκλογικό ταμείο που απαρτίσθηκε από προσωπικές εισφορές μελών της Ε. Επιτροπείας Λευκωσίας.

3. Εκτελώντας επίσης ρητή και επίμονη εντολή του Μακαριοτάτου κατά τις 26 6 1947 πήγα στο Κτήμα και ζήτησα να εξοφλήσω το λογαριασμό εξόδων της Ε. Επιτροπείας Λεοντιακού Μετώπου Πάφου, ο οποίος ανερχόταν στο ποσό των 166 λιρών δηλαδή 120 είχαν δαπανηθεί σε αγώνα ως και εκτυπωτικά κάθε φύσης και 46 λίρες εξωφλώντας το λογαριασμό αυτό μόνο με 120 λίρες.

4. Εκτελώντας ομοίως την εντολή του Μακαρίτου που ανέφερα επικοινώνησα με τον κ. Φειδία Κυριακίδη για τον ίδιο σκοπό και διεκανόνισα ώστε να θεωρηθεί ξοφλημένος ο λογαριασμός Λεμεσού, που ανερχόταν σε 125 λίρες μόνον με 65 λίρες. Το υπόλοιπο ποσό των 60 λιρων δεν έγινε δεκτό γιατί αποτελούσε προσωπικες εισφορές των φίλων του αείμνηστου στον εκλογικό αγώνα.

5. Καμμιά απαίτηση από όσα γνωρίζω δεν ηγέρθη από μέρους οποιουδήποτε από στους φίλους του μακαρίτη προς πληρωμή των όσων δαπανήθηκαν για την εκλογή του, ο ίδιος όμως τελείως αυτόβουλα και μη επιθυμώντας να επιβαρύνει κανέναν από τους φίλους του ΕΠΕΜΕΙΝΕ και με διέταξε να διακανονίσω κάθε λογιαριασμό που αφορύσε την εκλογή του, ακολουθώντας το σύστημα όλων των προηγηθέντων Αρχιεπισκόπων, οι οποίοι θεωρούσαν υποχρέωση τους να εξοφλήσουν τα όσα δαπανήθηκαν από μέρους τρίτων για την εκλογή τους.