Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.
Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.
S-636
5.9.1939: Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΓΟΥΙΛΛΙΑΜ ΜΠΑΤΤΕΡΣΙΛΛ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ 500 ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ
«Νέος Κυπριακός Φύλαξ» 2 9 1939. Η είδηση δημοσιεύεται λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος |
Στις 5 Σεπτεμβρίου 1939 ο Κυβερνήτης της Κύπρου Γουίλλιαμ Μπάττερρσιλλ συγκάλεσε για πρώτη φορά το Συμβουλευτικό Συμβούλιο και αφού αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο στην Ευρώπη ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση του αποφάσισε να καταρτίσει δύναμη από 500 Κυπρίους για να υπηρετήσουν στα σώματα του Βρεττανικού στρατού:
"Είμαι πεπεισμένος για το αποτέλεσμα (του πολέμου) αλλά προτού επιτύχουμε τούτο, ένας αποτρόπαιος αγώνας βρίσκεται μπροστά μας. Η Κύπρος, όχι λιγότερο από τη Μεγάλη Βρεττανία και την Αυτοκρατορία έχει να διαδραματίσει το ρόλο της στον πόλεμο αυτό. Και στην Κύπρο οφείλουμε να κινητοποιηθούμε για τον αγώνα όχι σε μικρότερο βαθμό από οποιαδήποτε άλλα τμήματα της αυτοκρατορίας. Είμαι και παρασκευασμένος να μερισθώ τα δεινά, τις συμφορές και τις δοκιμασίες οι οποίες μπορούν να επακολουθήσουν προτού επιτύχουμε οριστική και τελική νίκη.
Ο λαός της Κύπρου αντιμετώπισε την κρίση αυτή με ηρεμία και χωρίς πανικό, μολονότι υπήρξαν μερικά θλιβερά παραδείγματα συρροής στις τράπεζες καθώς και αυξήσεις στις τιμές μερικών εμπορευμάτων. Τα εμπορεύματα αυτά θα υπαχθούν στο μέλλον υπό έλεγχο".
Ανακοινώνοντας την απόφαση της Κυβέρνησης του να ιδρύσει κυπριακή εκστρατευτική μονάδα ο Μπάττερσιλλ πρόσθεσε:
" Οχι μόνο το μέτρο αυτό ανοίγει για τους Κυπρίους μια λεωφόρο έντιμης εργασίας, αλλά αποτελεί επιβεβαίωση εάν χρειάζεται οποιαδήποτε επιβεβαίωση, του ότι η Κύπρος είναι σπουδαίο και ακέραιο τμήμα της Αυτοκρατορίας μας και ότι η Κυβέρνηση της Α. Μεγαλειότητας είναι διατεθειμένη και επιθυμεί να επιτρέψει στους κυπρίους, όπως προσχωρήσουν στις τακτικές δυνάμεις του Στέμματος, δεν μπορώ δε να φαντασθώ ωραιότερη από αυτήν ευκαιρία για υπηρεσία.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ως προς την τελική εκλβαση του πολέμου. Η νίκη θα είναι της Βρεττανικής Αυτοκρατορίας και των συμμάχων μας και όταν επιστεί η ευχάριστη εκείνη ημέρα θα μπορούμε να αναπολούμε τον πόλεμο αυτό και να λέγουμε με υπερηφάνεια ότι καθ' όλη την περίοδο των εχθροπραξιών, η νομιμοφροσύνη των κυπρίων προς την Α. Μ. τον
|
|
Στις παραμονές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (26 8 1939) δίνει λεπτομέρειες για τις εξελίξεις που σημειώνονται. Η συνέχεια στις επόμενες σελίδες |
Βασιλέα και την Αυτοκρατορία και προς κάθε άλλο, το οποίο υπερασπίζουν ήταν αναμφισβήτητη και ότι στην Κύπρο ο λαός έπραξε το καθήκον του ανδροπρεπώς".
Ο Κυβερνήτης προχώρησε στην απόφαση που είχε ανακοινώσει για στράτευση στον αγγλικό στρατό και στις 8 Σεπτεμβρίου όταν πια είχαν αρχίσει συγκρούσεις Γάλλων και Βρεττανών με τους Γερμανούς εξέδιδε έγγραφη πρόσκληση προς τους κυπρίους με την οποία` τους καλούσε να καταταγούν:
"Η Κυβέρνηση της Α. Μεγαλειότητας ενέκρινε άμεση στρατολογία 500 Κυπρίων για να αναλάβουν υπηρεσία στο Εφεδρικό Μηχανικό Μεταφορικό Λόχο των Βασιλικών σωμάτων στρατιωτικής Υπηρεσίας (Κυπριακό Τμήμα). 1). Προς το παρόν είναι αναγκαίοι, α) οδηγοί και μηχανικοί για γενική υπηρεσία στα
Αλλες πληροφορίες για τις εξελίξεις (Φ.τ.Κ. 26 8 1939) |
Βασιλικά σώματα Στρατιωτικής Υπηρεσίας (Τμήμα Κύπρου) β) γραφείς (οι οποίοι δεν είναι ανάγκη να είναι οδηγοί ή μηχανικοί) γ) μάγειροι (οι οποίοι δεν είναι ανάγκη να είναι οδηγοί ή μηχανκκοί.
2). ΟΡΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ:
α)). Η περίοδος της κατάταξης θα είναι όση και η διάρκεια της παρούσης έκτακτης ανάγκης, β) Οι νεοσύλλεκτοι θα μεταβούν στο εξωτερικό πιθανόν στην Αίγυπτο, λίγο μετά την κατάταξη τους.
3). ΠΡΟΣΟΝΤΑ
α) Οι αιτητές πρέπει να είναι Κύπριοι, οι οποίοι είναι Βρεττανοί υπήκοοοι, β). Θα προτιμηθούν εκείνοι από τους Κυπρίους οι οποίοι: 1) είναι ηλικίας 18 ετών και όχι μεγαλύτερης των 30 ετών, 2). είναι άγαμοι, 3). είναι σε θέση να οδηγούν αυτοκίνητο, 4) Να μπορούν να μιλούν την αγγλική.
4). ΜΙΣΘΟΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΜΑΤΑ
α). Το ποσό του μισθού και των χορηγημάτων διατελεί υπό μελέτη, θα κοινοποιηθεί δε αμέσως μετά την άφιξη του αρμόδιου Αξιωματικού, β). Ο μισθός και τα χορηγήματα θα καταβάλλωνται από την ημέρα κατά την οποίαν θα εγκρίνοντο από τις Αρχές οι αιτήσεις των υποψηφίων (βλέπε παράγραφο 6) και όχι από την ημέρα της κατάταξης τους.
ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ Α. ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΗΤΑΣ:
α) Καλός μισθός και χορηγήματα, β) Δωρρεάν
ΦΩΝΗ ΤΓΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 26 8 1939 |
τροφή, οίκημα, κρεβάτι, κλινοσκεπάσματα κλπ, γ) δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη και πλήρης καταβολή μισθού σε περίπτωση ασθένειας, νοουμένου ότι η ανικανότητα προς υπηρεσία δεν θα ωφειλόταν σε σφάλμα των υπηρετούντων, ε) δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη.
ΤΡΟΠΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
α). Εφοδιασθείτε με φόρμα εγγραφής από το γραφείο του διοικητή της επαρχίας, β) Συμπληρώστε και επιστρέψετε τη φόρμα εγγραφής στο διοικητή, αναμένετε πληροφορίες για τον χρόνο και τον τόπο στον οποίο θα παρουσιασθείτε, εάν ζητηθείτε, προς έγκριση του διορισμού σας (Οι υποψήφιοι πρέπει να απευθυνθούν στον αξιωματικό επί της στρατολογίας, γραφείο λιοικητή, εάν δεν λάβουν οδηγίες νασ παρουσιασθούν μέσα σε ένα μήνα από της παράδοσης της φόρμας εγγραφής τους).
Προσέξετε την παράγραφο υπ' αριθμόν 4 (β). Ο μισθός και τα χορηγήματα δεν θα καταβάλλονται προτού εγκριθούν οι αιτήσεις των νεοσυλλέκτων.
W.E. DAVIDSON-HOUSTON
Ταγματάρχης για τη Στρατολογία στην Κύπρο
Με μια νέα ανακοίνωση την επομένη (12.9.1939) τα ημερομίσθια των στρατιωτών καθορίζονταν ως εξής:
Διαμονή στην Κύπρο: Στρατιώτης, μόλις εγγραφεί 1 σελίνι, 4 πέννες, μετά ένα χρόνο υπηρεσίας 1-6, μετά δύο χρόνια 1-8 και μετά από τρία χρόνια 2. Υποδεκανέας 2-2 πέννες, μετά τριετή υπηρεσία 2-4.
Δεκανέας επί προαγωγή 2-8, πέννες μετά τριετή υπηρεσία 2-10 πέννες, Υπολοχίας 3-2, Λοχίας επί προαγωγή 4 και μετά τριετή υπηρεσία 4-4.
Τα πιο πάνω ημερομίσθια θα συμπληρώνονται με ημερήσιο χορήγημα από ένα σελίνι όταν οι νεοσύλλεκτοι είναι στο καθήκον και δεν καθίσταται δυνατή η διανομή σιτηρηρεσίων.
Για υπηρεσία στο εξωτερικό θα ισχύει η Βρεττανική μισθολογική κλίμακα, ως ακολούθως:
Στρατιώτης 2 σελ, μετά μονοετή υπηρσία 2 σελ και 3 πέννες, μετά διετή υπηρεσία 2 σελ 6 πέννες και μετά τριετή υπηρεσία 3 σελίνια και 6 πέννες.
Δεκανέας επί προαγωγή 4 σελ, και μετά τριετή υπηρεσία 4 σελ. και 3 πέννες, Υπολοχίας 4 σελ. και 9 πέννες, Λοχίας επί προαγωγή 6 σελ. και μετά τριετή υπηρεσία 6 σελ. και 6 πέννες.
Επιπρόσθετα προς τα πιο πάνω ημερομίσθια θα χορηγείται δωρεάν σιτηρέσιο ή αντί αυτού χρηματικό χορήγημα
W.E. DAVIDSON-HOUSTON
Ταγματάρχης
Με μια τρίτη ανακοίνωση καθοριζόταν που και πώς θα πληρώνονταν οι στρατιώτες:
"Σε όσους αγαμους στρατιώτες αναχωρούν εθελοντικά από την Κύπρο δυνατό να επιτραπεί να ορίσουν εκούσια όπως μέρος του μισθού τους παραχωρείται σε οποιονδήποτε από τους συγγενείς τους. Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται κάθε εβδομαδα προκαταβολικά σύμφωνα προς διευθετήσεις, οι οποίες γίνονται από τον αρμόδιο λειτοργό και το Γραφείο Πληρωμών. Με τα παραχωρούμενα ποσά πρέπει να είναι πολλαπλάσια των δύο πεννών (1 1/2 γρ.) θα μπορεί δε να ανέλθουν μέχρι τα τρία τέταρτα του μισθού στρατιώτη κατωτέρου του βαθμού του λοχία και των δύο τρίτων προκειμένου για λοχία ή στρατιώτη ανώτερο βαθμό.
1. Τα ακόλουθα ποσά υπό μορφή οικογενειακών χορηγημάτων, θα καταβάλλονται κανονικά και κάθε εβδομάδα στις οικογένειες των εγγάμων ανδρών ηλικίας 20 ετών και άνω για τη σύζυγο μόνο 8 σελίνια και 4,1/2 πέννες για τη σύζυγο και ένα τέκνο 11 σελίνια για τη σύζυγο και δυο τέκνα 12 σελ. και 4 1/2 πέννες. Για κάθε επιπρόσθετο τέκνο θα καταβάλλεται επί πλέον ποσό ενός σελινιού.
Τα χορηγήματα για τα τέκνα δεν ισχύουν για οποιοδήποτε παιδί το οποιο έχει φθάσει την ηλικία των 14 ετών.
Οταν ο στρατιώτης υπηρετεί στην Κύπρο η καταβολή του οικογενειακού χορηγήματος θα γίνεται σε αυτόν μαζί με τον μισθό του.
Οταν ο στρατιώτης υπηρετεί εκτός της Κύπρου, τα οικογενειακά χορηγήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 θα ισχύουν, αλλά θα καταβάλλονται απ' ευθείας στη σύζυγο του σύμφωνα προς διευθετήσεις οι οποίες θα γίνονται από τον αρμόδιο λειτουργό και το Γραφείο Πληρωμών. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα γίνεται υποχρεωτική αφαίρεση από το μισθό του στρατιώτη, (με βάση τους μισθούς των βρεττανών στρατιωτών) σύμφωνα προς τις ακόλουθες κλίμακες το κατακρατούμενο δε ποσό θα καταβάλλεται στη σύζυγο προκαταβολικά και κάθε εβδομάδα, επιπρόσθετα προς το οικογνειακό χορήγημα.
Ημερομίσθια στη βάση των μισθών βρεττανών στρατιωτών και για όσους έχουν βαθμό κατότερο του λοχία 1 σελ, 2 σελ., 3,2, Β 2 σελ.-9, 3 σελ. και άνω και για τους λοχίες 6.
Υποχρεωτικές παραχωρήσεις: Ημερήσιες: 1 σελ. 1-2, 1-Β, 1 σελ. δ 20 και 3 . Εβδομαδιαίως 7 σελ., 8 σελ., 1 1/2, 10 σελ.4 1/2, 11 σελ., 6,14 και 21 σελ.
Τα ανωτέρω ποσά τα οποία θα αφαιρούνται από το μισθό του στρατιώτη θα πληρώνονται στη σύζυγο του μπορούν να αυξηθούν με αίτηση του στρατιώτη και εφόσον το σύνολο του παρεχόμενου ποσού δεν υπερβαίνει τα τρία τάταρτα του μισθού του στραττιώτη με βαθμό κατότερο του λοχία και τα δύο τρίτα του μισθού του λοχία.
Το συνολικό ποσό του οικογενειακού χορηγήματος και το υποχρεωτικώς παραχορούμενου ποσού, τα οποία θα καταβάλλονται εβδομαδιαίως στις συζύγους θα είναι ως ακολούθως λαμβανομένων ως παραδείγματος της συζύγου και της οικογένειας του απλού στρατιώτη: Σύζυγος 15 σελίνια 4,5 πέννες, σύζυγος και τέκνο 18 σελ, σύζυγος και δύο τέκνα 19-4 1/2 και σύζυγος με τρία τέκνα 10 σελίνια και 4,1/2 πέννες.
< Prev | Next > |
---|